Dzisiaj prawdziwa uczta dla wielbicieli batoników Bounty - czyli dla takich jak JA :) Ciasto jest bardzo delikatne, dzięki puszystej masie śmietanowej i polewie z dodatkiem serka mascarpone - a dodatkowo jest nafaszerowane mnóstwem batoników Bounty, które nadają mu charakteru. Składniki na biszkopt (na tortownicę ⌀ 26 cm): 5 średnich jaj 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka(...)dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Odstawić mikser. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewać mączną mieszankę do masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 25 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt pozostawić w formie
Świat CiastaRolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje(...)się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szklanka maku białego Radix-Bis 100 g orzechów włoskich
Kuchnia MagdaLenyKapuśniaczki z drożdżowego ciasta to pyszny pomysł na obiad, przekąskę, czy też kolację. Najlepiej smakują z barszczem. Jeśli jednak nie przepadasz za kapustą lub chcesz zmienić smak kapuśniaczków, na pewno spodoba Ci się ten przepis. Zamiast kapusty użyłam pora, a mimo to smak farszu jest porównywalny do smaku znanych kapuśniaczków. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki – ciasto(...)oleju 1 łyżeczka soli Składniki – farsz: 250 g pora 250 g grzybów lub pieczarek 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny przyprawy i zioła Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto na początku zrób rozczyn – do pokruszonych drożdży dodaj cukier, 2 łyżki mąki oraz 1/3 z całości potrzebnej wody. Składniki te wymieszaj i zostaw do podrośnięcia na około 15 minut
Via GustoWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z trochę zmienionym przepisem na ciasto,które niedawno ukazało się na blogu . Mowa tu o szarlotce z orzechami. Przepis jest trochę zmieniony i dzięki temu ciasto wychodzi perfekcyjnie :) Zapraszam i polecam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm 3 SPODY -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki(...)sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas. Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru ok. 60 g masła 1 łyżeczka soli Pesto bazyliowe: 1 doniczka bazylii(...)pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenySernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu. Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym. Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g) 3/4 szklanki cukru (180g) 180g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)żółtka Masa: 600g serka waniliowego (użyłam z wiaderka, ale może być zwykły homogenizowany) 1/2 szklanki cukru 100g margaryny 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2 białka Opcjonalnie: polewa czekoladowa Przygotować ciasto. Margarynę należy stopić i lekko ostudzić, a następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić - tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3. Przygotować masę z serka. Margarynę stopić i pozostawić
Di gotujeCiasto czekoladowe, to wypiek, który jest wszystkim znany i przez wiele osób uwielbiany (w tym przez mojego męża). Podjęłam wyzwanie oleju Wielkopolskiego i postanowiłam zaskoczyć swoją rodzinę zupełnie odmiennym obliczem ciasta czekoladowego. Dzięki olejowi Wielkopolski z chili moje ciasto ma lekko pikantny smak, który idealnie łączy się ze smakiem czekolady i wiśni. Zaś dzięki dekoracji z pestek granatu, ciasto wygląda(...)zostawić na chwilę do napęcznienia. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Ostudzone ciasto polać lekko gęstniejącą polewą czekoladową. Wierzch ciasta posypać nasionami granatu. Ciasto umieścić w chłodnym miejscu do stężenia polewy. Uwagi: Dlaczego wiśnie mieszamy z mąką? Bo dzięki temu nie opadną
Passions hobbies lifeprasie bostońskiej, a Ruth, w konsekwencji wszystkich tych działań wydała książkę, a jej firma podpisała umowę z firmą Nestlé. [źródło: Ciasteczka amerykańskie ] Ciasteczka te przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę , której tematem przewodnim tym razem były: Orzechy w wypiekach . Do wspólnego wypiekania mogły dołączać przepisy na wszelkie babki, ciasta, ciasteczka, muffinki, bułeczki, torty itp. których jednym ze składników(...)utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) i zagnieść póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w plastyczną mas ę . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz posiekane w drobniejsze kawałki orzechy i wgnieść
Grunt to przepis!smak oczaruje Waszych gości. Sekretem smaku jest dobry miód (u mnie spadziowy), i oczywiście orzechy i masło. Słonecznego dnia Kochani życzę!. Przepis podaję na dużą blaszkę 40x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 20 dag masła - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki miodu - 2 jaja - 2 łyżeczki sody 1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy(...)części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut. Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Polewa orzechowa: - 10 dag orzechów włoskich - 2 łyżki masła - 4 łyżki cukru - 3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem. Orzechy drobno kroimy
Apetyczna babeczkaCiasto drożdżowe to coś co uwielbiam piec zwłaszcza jesienią i zimą Najlepsze jeszcze do zjedzenia tego samego dnia, bo kto może oprzeć się cudownemu zapachowi świeżej, pachnącej drożdżówki? Poniżej mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki: – 2 1/2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy(...)Przygotowanie: Mąkę przesiać. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, dodać pokruszone drożdże, cukier, letnie mleko i roztrzepane jajka oraz olej i sól. Następnie wsypać pozostałą mąkę.Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Śliwki umyć pozbyć
I LOVE LIFEkońcu się za nie zabrać Zaczeliśmy od szarlotki z połówkami jabłek, wydawała się najciekawsza. I jak się potem okazało to była najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam – idealne, kruche ciasto, pyszne jabłka, czego chcieć więcej? Jednak żeby osiągnąć ten efekt, potrzebujemy odpowiedniej odmiany jabłek. Ja ze swojej strony polecam tutaj Szarą renetę, chyba najlepiej sprawdza się do tego typu wypieków(...)cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki kaszy mannej Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, śmietanę, żółtko oraz cukier. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto podziel na dwie części, owiń każdą z nich folią i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie obierz jabłka, przekrój je na pół i wytnij z nich gniazda
365 dni dookoła kuchniIdealne połączenie smaków dla miłośników maku i kokosu. Ciasto pasuje na świąteczny stół. Składniki: Ciasto makowe: 8 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 żółtko 25 dkg margaryny Dodatkowo(...)szklanki wiórków kokosowych do posypania ciasta Ciasto makowe: margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Masę
Kuchnia u BietkiCiasto a raczej rolada z rodzaju tych łatwych i szybkich. Idealna gdy ,,jadą goście'' lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Polecam jest pyszna. U nas znika jeszcze ciepła :) SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody proszek do pieczenia (na czubek łyżki(...)cynamonem. Ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy wodę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut. Dużą
Pani na desercukier i ubijamy ja sztywną lśniącą masę. Mąkę łączymy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do ubitych białek. Mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego(...)herbatników waniliowych ok. 25 szt. herbatników kakaowych 1 mały słoiczek konfitury z czarnej pożeczki poncz: 100 ml mocnego naparu z kawy wymieszanego z 50 ml rumu lub wódki wykonanie ciasta: Biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponczujemy. Wykładamy cały krem budyniowy. Układamy herbatniki waniliowe na nie rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Układamy herbatniki kakaowe. Na nie wykładamy równomiernie krem śmietanowy
Domowy Smak Jedzeniabazie ciasta, które robiłam jakiś czas temu ( KLIK ), powstał placek z jabłkami i orzechami. Mega pyszny! Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 240 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 5 jabłek 1 łyżka(...)cukru 1 garść siekanych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: 1. Składniki na kruche ciasto łączymy, zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i orzechami. 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy na spód, dziurkujemy w kilku miejscach widelcem, nakładamy farsz, z reszty
Kuchnia domowa Ani