ciasto - 160969 przepisów (strona:1435/10732)

ciasto z musem malinowym 251

wykonanie: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (23-24cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin(...)lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną i lekko tężejąca galaretkę malinową. Ponownie całość umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką 150

panna cotta czy poziomkowy sernik na zimno . Jako że teraz zaczęły się jedne z moich ulubionych wczesnojesiennych owoców – śliwki, to nie pozostało mi nic innego tylko przygotować ciasto śliwkowe paleo z kruszonką. Jest to jedno z tych dań, które smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Sam nie jestem dużym fanem słodkości, zdecydowanie wole boczek i kabanosy, ale ten wypiek jest(...)mocno się powstrzymywać, aby nie pochłonąć całości od razu. Pamiętam jego smak jak przygotowywała je moja babcia, pyszne, pachnące, ale zarazem niestety z cukrem, glutenem i zbożami. Wersja mojego ciasta jest zdrowa, bez cukru, glutenu i innych rzeczy, których będąc paleo staramy się unikać. Śliwki są słodkie a zarazem delikatnie kwaskowate, do tego cynamon i goździki, które kojarzą mi się

PaleoLife
Sernik z rosą 349

przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje.  Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-) Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje.  No to zaczynamy: SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blaszkę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wsypujemy do miski. Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z  mąką i rozdrabniamy palcami. Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany) I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem. Teraz przechodzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pyszne ciasto biały lion, z ryżem preparowanym 67816

Witam. Niedawno trafiłam na bardzo ciekawy przepis, postanowiłam go wypróbować, i muszę powiedzieć, że jest to jedne z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam.  Przepis znalazłam tu http://zmiksowani.pl/przepis/752603   Ciasto jest bardzo proste, wygląda pięknie, i smakuje rewelacyjnie. Jedyny minus-troszkę drogie, ale warto je przygotować. Od dziś wchodzi do mojego zeszytu ulubionych ciast :-) Ciasto składa się(...)warstw, biszkopta, masy krówkowej z ryżem preparowanym, kremu budyniowego, biszkopta, kremu i wszystko jest posypane orzeszkami solonymi.   Całość bardzo dobrze się kroi, warstwy świetnie współgrają z sobą, ciasto pięknie wygląda i jest pyyyycha :-) Polecam No to zaczynamy:    SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ  2 BISZKOPTY: -6 jajek -1 szkl cukru -1,5 szkl mąki tortowej -2 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
idealna w swej prostocie-szarlotka sypana 169

poprzestawiałam i zdjęcia się nie wyświetlały, ale już sytuacja jest opanowana i wszystko jest w porządku. :-)  Dziś przychodzę do Was z kolejnym fajnym przepisem. Powiem szczerze tak prostego ciasta jeszcze w życiu nie piekłam. Jest to szarlotka sypana, jako że sezon jabłkowy się zaczyna, nie pozostaje nic, tylko pichcić szarlotki :-). Ciasto robi się ekspresowo, łatwo i przyjemnie. Smakuje wybornie(...)ogólnie nie przepadam za szarlotkami, ale ta smakuje mi bardzo :-) Nazwa ciasta-szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jego przygotowania. Nie robimy żadnego ciasta, nie używamy jajek, jedyne co to mieszamy suche składniki, i wysypujemy nimi blaszkę, na nie dajemy starte jabłka, i znów zasypujemy je kolejną warstwą sypkich składników, całość pięknie się upiecze i mamy fajne i pyszne ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto jamajka-z bananami, bitą śmietaną i galaretką 224

inne zjawiska, dlatego cieszę się, że pogoda sprzyjała i mogłam wszystkie widzieć. No ale dość o gwiazdach . Przejdźmy do kulinariów. dziś przychodzę do Was z ostatnio dość popularnym ciastem-ciastem jamajka. Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą. Ciasto jest wspaniałe w smaku, muszę jednak troszkę zmodyfikować(...)przepadam za wysokimi ciachami, po prostu jak będę je piekła następnym razem, to banany pokroję w plastry, i dam mniej śmietany :-) -przepis już po modyfikacji  Ciasto pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo je Wam polecam :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI:  *Na dużą blaszkę BISZKOPT -6 jajek -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 807

Witam Kochani tego listopadowego, wietrznego wieczora Dziś przychodzę do Was z bardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie.  Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-) SKŁADNIKI  *Przepis na dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny(...)łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych  -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3  Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kinder country bez pieczenia (moja wersja) 139

wielu różnych blogach pojawił się ciekawy przepis na ciasto "kinder country". Lubię nowości i ciasta bez pieczenia, ale w tym przepisie przerażała mnie ilość czekolady i w ogóle biała czekolada, za którą nie przepadam. Postanowiłam więc zmienić przepis i przygotować ciasto ze składników, które bardziej mi odpowiadają. Wyszło pysznie! Ciasto podałam na oficjalnej uroczystości, z mnóstwem gości, zniknęło jako pierwsze(...)tygodniu ciasto kinder country jest tematem akcji "Ciasto na niedzielę" . Zajrzyjcie koniecznie na inne blogi :) składniki: krem biały: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 szkl mleka w proszku krem ciemny: 200 ml śmietany kremówki 150 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka) ponadto: ok 200 g herbatników maślanych 3 szkl prażonej pszenicy w miodzie (płatków śniadaniowych

6niebo
Krucha tarta z budyniem i owocami 138

Proste i smaczne ciasto na weekend :)   150 g mąki pszennej 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia   pół opakowania budyniu z prawdziwą wanilią (używam budyniu Amylon) 250 ml mleka łyżka miodu szklanka owoców (np. maliny i truskawki) opcjonalnie eko galaretka pomarańczowa Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)Dodajemy cukier i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Wysmarowaną tłuszczem formę wykładamy rozwałkowanym ciastem (część zostawiam na ozdobienie ciasta). Z reszty ciasta można wyciąć ozdobne ciasteczka i udekorować ciasto na brzegach. Na cieście rozkładamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około

Mienta blog
ciasto z malinami i galaretką 1310

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie(...)wierzch: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę. Na masie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ok. 15 min. wcześniej

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka 108

waniliowy i żółtka utrzeć , dodać margarynę (masło) pokrojoną w kostkę i wszystko razem połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wraz ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i nadal ucierać.Kiedy ciasto będzie zbyt sypkie można dodać po łyżce wodę.  Ciasto wyłożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką i dobrze wyrabiać.  Podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą, schować(...)lodówki na 40 minut.  Pierwszą część ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Orzechy włoskie drobno siekamy i wykładamy je na wierzch formy wyłożonej ciastem.  Formę z ciastem chowamy do lodówki, a tymczasem obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu

Aromatyczne Podróże
Brioszka z konfiturą morelową 147

Brioszka z morelowym nadzieniem  Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a  zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta,  Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również(...)również wyrabiać mieszadłami od robota kuchennego ok 5 minut. Następnie porcjami dodawać miękkie masło i wyrabiać dokładnie by się dokładnie wchłonęło. Wyrabiaj dokładnie, aż do uzyskania miękkiego bardzo elastycznego ciasta , które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia przez ciasto objętości. Można również przykryć folią

Aromatyczne Podróże
Ciasto Kilimandżaro 625

ciasto kilimandżaro Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji , niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne , idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam. Ciasto Kilimandżaro   Składniki na ciasto ciemne:  6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Polewa czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej pół łyżki masła 2 - 3 łyżki wody skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe Ciasto Kilimandżaro Wykonanie:   Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie

Aromatyczne Podróże
Pizza gyros z miękkim ale chrupiącym od spodu ciastem 187

pizza mojego taty. Dużo ciągnącego się sera, delikatne kawałki kurczaka choć dosyć mocno przyprawione do tego cebulka z sosem jogurtowym. Po prostu niebo w gębie! :) Z podanych proporcji na ciasto wyjdą dwie pizze o średnicy ok 36 cm z tym, że będą one na grubym cieście (uwielbiam takie!) jeśli wolicie na cienkim zdecydowanie polecam podzielić ciasto na więcej części(...)sól lub vegeta pieprz pierś z kurczaka 2 szt (4  połówki) cebula ok 4 średnie przyprawa do gyrosa sól pieprz  ser ok 400 g Zaczynam od zrobienia ciasta, przepis znajdziesz   tutaj .  Gdy ciasto wyrasta, kroję pierś w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa a następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Teraz kroję

Kuchnia Viki
Rustykalna tarta z owocami jesieni 151

Galette- kruche chrupiące  ciasto , pieczone  bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem.  Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto:       200g mąki pszennej 100g zimnego masła(...)łyżki cukru 30ml wody Szczypta soli Nadzienie: 1 winne jabłko 2 śliwki węgierki 10 dag malin 10 dag ciemnego winogrona 3 łyżki brązowego cukru z cynamonem Sposób przygotowania: Ciasto: Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na plastry zimne masło, dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania