ciasto - 161836 przepisów (strona:1438/10790)

RUBASZNY MAKOWIEC 193

RUBASZNY MAKOWIEC Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe.  Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem

Moja Książka Kucharska
Kopiec kreta 157

świergoczą tak radośnie, że nie chce się wracać do domu. A na polu pojawiły się pierwsze kopce kretów i zmotywowały mnie do zrobienia na weekend ich słodkiego wydania. Składniki: Ciasto: 250 g masła lub margaryny (tym razem dałam Słynne masło roślinne) 350 g cukru 3 łyżki kakao (u mnie Wedel) 7 łyżek wody 3 jajka 250 g mąki pszennej(...)Stopniowo dodajemy ją do masy kakaowej i delikatnie łączymy rózgą lub drewnianą szpatułką (najlepiej pianę dodawać partiami). Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką. Przelewamy ciasto , wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Pieczemy ok 50 minut - lub do tzw suchego patyczka. Studzimy. Z zimnego ciasta ścinamy wierzch a następnie pozostawiając

Fascynacje Ani
Ciasto „Jadą goście” 150

sobą niekoniecznie dokładnie. Im mniej ruchów, tym lepiej. Mogą być nawet grudki. Dodać pokrojone owoce. Tym razem dodałam dwa duże jabłka, brzoskwinie i śliwki w zalewie. Przeważnie ciasto robię z samych jabłek (ok. 4 dużych). Warto dodać ich sporo, by cała blacha była dość ciężka. Jeśli robię ciasto w podłużnej blasze dodaję składniki jak na dwie porcje. Piec(...)minut w temp. 200 st. do tzw. suchego patyczka. Owoce układam warstwowo: wylewam na dno ciasto, układam owoce, później znów trochę ciasta i ponownie owoce. EDIT: W ciągu 2 tygodni ciasto robiłam 4 razy. Nie wiem, kiedy i czy mi się znudzi. Dziś upiekłam je w dużej blasze o wym. 36×24 cm. Dodałam naprawdę sporo owoców, więc ciasto

Mojewlasne.pl
Sernik na zimno kryształek (z galaretkami) Lekki i pyszny :-) 332

Witam Kochani tego wiosennego dnia dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i iście wiosennym ciastem o dźwięcznej nazwie Kryształek :-) Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest kolorowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-)  SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka(...)kubeczek śmietanki 30% czyli 330g -400g serka waniliowego homogenizowanego -2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 125ml wody DODATKOWO -2 galaretki o różnych kolorach (u mnie truskawkowa i pomarańczowa) Przygotowanie ciasta polecam zacząć od przygotowania galaretek (najlepiej zrobić to sobie poprzedniego dnia wieczorem, tak by zdążyły spokojnie i dokładnie stężeć) Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto karmelowe warstwowe 138

Idealne ciasto dla miłośników karmelu :) Pyszne, kolorowe warstwy tworzą zdumiewający efekt!  Składniki na biszkopt orzechowy:  7 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag zmielonych orzechów włoskich Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy(...)delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części. Składniki na ciasto kakaowe: 6 dag masła szczypta soli 14 dag cukru 1 jajko 2 dag kakao ½ łyżeczki proszku ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag mąki tortowej 14 łyżek mleka

Tradycyjna Kuchnia
,,Ciasto różowa bajka’’ 168

Powoli robimy listy produktów do świątecznych wypieków, myślimy czym zaskoczyć gości przy świątecznym stole! Zapraszam na pyszne ciasto, które zrobiłam dzięki uprzejmości firmy Stovit , Helio Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 1 i 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl. oleju Ciasto 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku(...)łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa- wieloowocowa) Słoik konfitury malinowej Stovit polewa biała Helio ( kolorowe posypki) Wykonanie: Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto żółte: Żółtka, jajka i cukier ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną

Podróż w kulinaria
Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą 285

Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą pieczone jest bez mąki, za to przy użyciu całych (!) pomarańczy. Dzięki temu, że nie używamy do niego mąki jest bardzo lekkie, pomarańcze nadają mu cudownej wilgotności, a zmielone migdały chrupkości. Całość jest przełamana gorzką czekoladą i nie za słodka. W libańskim cieście pomarańczowym wykorzystujemy mąkę migdałową – możecie kupić gotową, albo po prostu zmielić zblanszowane(...)pozbawione skórki) migdały. Te z kolei możecie także zamienić na uprażone (koniecznie bez skórki) orzechy laskowe, albo połączyć oba rodzaje orzechów. Ważne jest, żebyście pamiętali przy przygotowaniu libańskiego ciasta pomarańczowego, że jeśli sami mielicie migdały lub orzechy muszą one koniecznie być pozbawione skórki. Migdały wystarczy zalać wrzątkiem i gdy ostygną skórka bardzo łatwo z nich schodzi (zrobicie to nawet jedną

Pociąg Do Kuchni
Ciasto Marlenka 265

Marlenka to ciasto o wyjątkowym, karmelowym smaku, wcale nie za słodkie, z dnia na dzień smaczniejsze :) To przekładaniec składający się z kilku blatów ciasta, przełożonych kajmakowym kremem. Bardzo popularne, obecne w wielu kawiarniach, teraz także w domowej cukierni Ewy :) Polecam! PS rowadzisz własną firmę? Potrzebne Ci gadżety reklamowe? Tak? Śwetnie trafiłeś - zajrzyj koniecznie na stronę promotiontops.pl  - pełen pakiet reklamowych(...)tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na ciasto: 120 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 3 jajka 600 g mąki pszennej Masło, cukier puder i miód rozpuścić

Domowa cukiernia Ewy
Ucierane ciasto ze śliwką 124

Ciasto ze śliwką ! Uwaga ! TYLKO DLA ŁASUCHÓW ;) Śliwki uwielbiam, szkoda ze smaczne są tylko jesienią. Mój wpis jest inspirowany tym przepisem klik. Polecam zrobić także placek według tej Pani, ma mniej składników niż ja :). Ja oczywiście sobie dzisiaj zmodyfikowałam, ze względu na brak i nadmiar niektórych składników. Wyszło pyszne wilgotne ciasto z kwaśną śliwkową nutką. A więc ! Zaczynamy ! Składniki Ciasto(...)mąki i dodaję do je mikstury, wstępnie przesiewając przez sitko. Mieszam wszystko razem łyżką. Dodaję mleko, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżkę miodu i proszek do pieczenia. Ponownie mieszam ciasto. Blachę smaruję margaryną, obsiewam bułką tartą. Ciasto wylewam na blachę, układam ciasno śliwki -skórka dołem do ciasta. Posypuję delikatnie cukrem. Kruszonkę rozrabiam w misce, łącząc wszystkie składniki razem. Mają tworzyć

Justa próbuje gotować
Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc 208

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki 300 g mąki pszennej(...)nadal miksuję tak aby cukier rozpuścił się w jajkach. Następnie dodaję olej, jogurt gdy składniki się połączą dodaję stopniowo mąkę cały czas miksując, gdy mąką połączy się zresztą ciasta dodaję wiórka kokosowe i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie babki kokosowej: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą

Uwaga Babcia Gotuje
TARTA (NA KRUCHYM 3- SKŁADNIKOWYM CIEŚCIE, BEZ JAJKA) Z BUDYNIEM I GALARETKĄ 167

oknem wiosennie, więc tarta to ciasto idealne na takie dni. Cienkie kruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka w przygotowaniu, w sam raz, gdy nagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru(...)mnie śmietankowe) * 800 ml mleka * 6 łyżek cukru * 50 g masła * owoce (u mnie jagody) * galaretka * 300 ml wrzącej wody Wykonanie: Z mąki, masła i cukru pudru zagnieść ciasto. Owinąć folia i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. W 300 ml wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić aż zacznie tężeć.  Ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyłożyć

Zrób to smacznie
Śmietankowiec z galaretką 178

Idealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru(...)łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie: Ciasto – Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. – Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. – Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę

To co kocham
Szarlotka z połówkami jabłek 415

Szarlotka, która ujęła moje serce i serce moich domowników. Banalnie prosta, niebanalnie pyszna. Fakt upieczenia połowy jabłek opatulonych półkruchym ciastem sprawia, że to ciasto nie jest zwykłą szarlotką. Serdecznie zapraszam do spróbowania wersji ciepłej z gałką lodów waniliowych. Spróbujcie :) Składniki (blacha o wymiarach 24x36): 3 pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej(...)Przygotowanie: Pokrojone w kostkę masło wraz ze wszystkimi składnikami posiekać drobno nożem. Wyrobić rękoma do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Uformować kulę, którą przekroić na pół.   Jedną połowę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Drugą część wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia i rozwałkować  do wymiarów formy. Papier razem z ciastem delikatnie przenieść do blaszki, dociskając całość

ChilliJemy
makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... 116

Składniki: NADZIENIE: jabłka 6 sztuk, mak 1 szklanka, rodzynki 1/2 szklanki, cukier 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie, cynamon 1 łyżka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka CIASTO: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 60 dag, mleko 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", żółtka 6 sztuk "M", margaryna 12,5 dag, sól - szczypta, żółtka 1 sztuka(...)jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach

W Mojej Kuchni Lubię