ciasto - 162155 przepisów (strona:1447/10811)

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką 172

się dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam!     Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 żółtka jaj, rozmiar(...)Maślana kruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę

Nastoletnie Wypiekanie
Karpatka trójsmakowa 603

królewsku - przełożonej kremem waniliowym, czekoladowym i śmietanowym. Bardzo kremowa i idealna w smaku :) Spody do karpatki możecie upiec dzień wcześniej.  Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)masła krem śmietanowy 1 opakowanie śmietany 30% (250 ml) 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru pudru do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Masę ostudzić. Następnie masę przełożyć do miski i stopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować

Ugotować
Szybki świąteczny makowiec 174

Zapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta(...)Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki  Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko

Apetyczna babeczka
Szarlotka tatrzańska 230

większość pracy wykona za Was!). Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki

Poezja smaku
Ciasto oczy carycy 364

Myślę,że większość z Was zna to ciasto. W internecie można znaleźć wiele jego wersji.  Może jest trochę pracochłonne, ale warto się potrudzić,bo ciasto naprawdę smakuje wyśmienicie no pięknie będzie się prezentowało na świątecznym stole .  ciasto jasne: 6 białek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mączki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl. oleju rzepakowego ciasto ciemne(...)płatków migdałowych W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier,dodać masło i płatki migdałowe. Smażyć je na zloty kolor. Wylać na papier,rozetrzeć cienko,pozostawić do wystudzenia. Wystudzony pokruszyć. WYKONANIE: Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao

Kolorowa kuchnia Elki
Najlepsze pierniczki świąteczne! 887

łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min  (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji. Piekarnik(...)nagrzewamy do 180 stopni . Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odpoczęte ciasto, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą wałkujemy * na podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości 3-4 mm. Wycinamy ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrabiamy, i robimy kolejną porcję ciastek.  Górę ciastek

Kuchnia Łukasza
Babà w rumie (Babà al rhum) 146

Babà w rumie (Baba al rhum), b abeczki z ciasta drożdżowego nasączone syropem rumowym, aromatyzowane sokiem z pomarańczy i cytryny. Wypiek,  którego zapach roznoszący si ę  po całym domu, kojarzy mi si ę  ze świętami Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego(...)Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych smaków wykorzystał  jeden z francuskich cukierników, który stworzył dla króla babeczki idealne, delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nasączane rumem. Nazwa babeczki pochodzi natomiast od ulubionego bohatera książki króla , Ali Baby. Babà w rumie ma polskie korzenie, ale olbrzymi

La grande e la piccola cuoca
Kostka truskawkowa 153

Truskawkowo mi ... wciąż.  Dziś będzie słodko! Najpierw o cieście w stylu poczciwej W-Z-tki z masą truskawkową. Ciasto podałam z truskawkami.   Kostka  truskawkowa ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszaniu wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (28cm x 38 cm) i  upiecz w temp. 160 st C do suchego patyczka. (około 30 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty. Rozpuść  galaretkę z dodatkiem  łyżki żelatyny  w  szklance wody. Odstaw  do ostudzenia.  Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj

Gotuj Sam!
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 177

już kiedyś pisałam w czas przedświąteczny moja kuchnia jest skromniejsza, bardziej dietetyczna po to, by lepiej smakowały dania  świąteczne. Ponieważ Mamusia ma dietę, szczególnie szukałam przepisu na ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu. Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo(...)przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie  trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i  przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ   A więc do dzieła!  Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka

Gotuj Sam!
Babka Grejpfrutowa 159

babka mu bardzo smakowała, matka szczęśliwa, bo dziecko cieszy, a i forma okazała się całkiem fajowa :) Tą i wiele innych wzorów można kupić m.in. w sklepie Garneczki . Składniki: Ciasto (forma 12x25 cm): masło do wysmarowania formy 190 g mąki pszennej + do posypania formy 2 łyżki świeżo startej skórki z grejpfruta 1/2 szklanki (100 g) białego cukru 1/2 szklanki(...)Proponuję od razu wysmarować formę masłem. Ja użyłam niedużej formy do babki, a ze względu na ilość wgłębień jaki posiada ten wzór formy spryskałam ją olejem i oprószyłam mąką. Ciasto.  Do jednej miski wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do drugiej miseczki wlałam maślankę i sok z grejpfruta. Do trzeciej, w której zamierzałam przygotować ciasto

Blondynka Gotuje
ODWRÓCONA KOSTKA KRÓWKOWA BEZ PIECZENIA 239

Szybkie ciasto, które w brew pozorom wydaje się, że jego przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu. Jednak zapewniam, że przy dobrej organizacji można je zrobić szybko.  Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste(...)opakowanie mleko 300 ml.  masło 50 gram Polewa: mleczna czekolada 50 gram mleko 4-5 łyżek Sposób przygotowania: 1.  Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby potem ciasto łatwo wyciągnąć. Na dno blachy wykładać herbatniki. 2.  Masa I: w garnku zagotować 3 szkl. mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Dokładnie wymieszać. Dodać do mleka. Mieszać

Kuchnia Paulettes
SEROMIODOWNIK Z ORZECHAMI ZIEMNYMI 214

chciałabym życzyć wszystkim zdrowych, pogodnych i wesołych Świąt ! Pełno inspiracji kulinarnych i smacznego jedzonka ! :* Kuchnia Paulettes :) A teraz przejdźmy do dzisiejszego wpisu.  Mam dla Was świetną propozycję na ciasto, które nadaję się na każdą okazję. Jest to miodownik przekładany sernikiem gotowanym. Konsystencja sernika jest idealna. Ser jest gładki i puszysty o smaku waniliowym. Placki miodowe potrzebują tylko jednej nocy(...)zmiękły. Wierzch pokryłam masą kajmakową i grubo obsypałam prażonymi orzechami ziemnymi. Ciasto przygotowałam w dwóch aranżacjach. Nie mogłam zdecydować się, która jest lepsza, więc wstawiam dla Was dwie wersje :) CIASTO: mąka 0.5 kg. masło zimne 200 gram miód 2 łyżki cukier 200 gram  jaja 2 szt. soda 2 łyżeczki mleko 2 łyżeczki MASA SEROWA: twaróg półtłusty 1 kg. ( zmielony

Kuchnia Paulettes
SZYBKI UCIERANIEC WIDELCEM Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ 124

przepis dostałam od mamy, a mama od znajomej z pracy, jest to banał. Ciasto, które zrobi każdy bez użycia miksera, potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza(...)pieczenia 3 łyżeczki  owoce: gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości) Kruszonka: smalec 1 łyżka margaryna 1 łyżka cukier 3 łyżki mąka 5 łyżek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto

Kuchnia Paulettes
Ciasto Barbórkowe 220

Dziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka winogron. Znakomity przekładaniec! Polecam!     Składniki: (na blaszkę 35x25 cm)   Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)opaść!). Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.   Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt

Nastoletnie Wypiekanie
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 161

ciepłym mlekiem, pycha! To taki przedsmak Świąt w listopadzie. Polecam! Składniki na bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu:  na formę z kominem o średnicy 28-30 cm CIASTO: 300 ml mleka 60 g masła 425 g mąki pszennej 1 op. drożdży instant (7 g) 60 g  cukru waniliowego 1 jajko      Mleko i masło podgrzewamy(...)roztopienia masła, lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, łączymy z drożdżami i cukrem. Do letniego mleka wbijamy jajko, mieszamy i przelewamy do mąki, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (ma być dość rzadkie, jeśli się za bardzo klei dosypujemy łyżkę mąki). Po około 8-10 minutach wyrabiania ciasto oprószamy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. NADZIENIE: 170-180 orzechów w karmelu

Rozpustne gotowanie