czekolady oraz mąkę z dodatkami. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą łyżką. Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Gotową masę ciasta przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już ciasto suche. Ciasto studzimy. Gdy ciasto jest już zimne(...)zagotowania. następnie śmietankę dodajemy do czekolady. Wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Masa powinna być gładka i gęsta. Pozostawiamy do ostygnięcia. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); Pierwszy blat ciasta układamy na paterze. Smarujemy blat częścią masy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy częścią masy i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Całe ciasto smarujemy masą czekoladową. Możemy posmarować również boki ciasta
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneChciałabym podzielić si ę z Wami przepisem na ciasto, którego zapach zostawia w domu cudownie słodkawy zapach i nie ma nikogo, kto mógłby mu si ę oprzeć . Ciasto z kawałkami gruszek i biał ą czekolad ą , do tego zamiast masła wykorzystałam serek(...)mascarpone, który nada ł ciastu niesamowit ą miękkość i delikatność . Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre un delizioso dolce, che appena sfornato invade di buon profumo tutta casa. Trattasi di una torta di semplice e veloce preparazione. La torta viene preparata con pezzetti di pere, cioccolato bianco e mascarpone al posto
La grande e la piccola cuocauroczystościach. Przy okazji wakacyjnego pobytu na Suwalszczyźnie, zrobiliśmy wypad do Puńska. Ponoć tam powstają najlepsze sękacze i jak się później okazało również i mrowiska. Miałam okazję obejrzeć wytwórnię tych ciast od zaplecza i przyjrzeć się jak one powstają. Zachwycił mnie kunszt pań układających faworki w misterne kopczyki. Już wtedy wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje(...)dzieło nie będzie tak piękne;( Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne faworki . Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała jeszcze jedna rękę pewnie efekt byłby lepszy:) Pierwsza warstwa powstała w bólach i kolejne również. Starałam się bardzo, ale nie jestem zachwycona
Codziennik Kuchennywielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki(...)dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zrobi się gęsta dodajemy do niej przesianą mąkę dalej miksując. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Niemal całą masę (zostawiamy 3-4 łyżki ciasta) wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wykładamy całą foremkę łącznie z brzegami). Na wierzchu ciasta układamy maliny i pozostałym ciastem robimy na wierzchu „zygzaki” w taki sposób
Trzeci talerzkruchym spodzie Już od paru dni chodziłam z zamierzeniem zrobienia makowca, ale cały czas nie znalazłam czasu żeby się za to zabrać. Wreszcie wczoraj mi się udało. :) Ciasto wyszło bardzo dobre, a najbardziej cieszy, kiedy smakuje najbliższym. :) Zapraszam do zapoznania się z prostym przepisem na znakomity makowiec który zadowoli największych łakomczuchów. :) Przepis: Składniki: na ciasto(...)sody 3 łyżeczki cukru waniliowego na masę makową: puszka masy makowej z bakaliami (850 g) 2 białka 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą aż powstanie zwarta kulka. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części wkładamy do lodówki 3 część do zamrażalnika na czas około
Mój pomysł naskładniki na ciasto (na 4 kulki): ok. 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 mi mlek, letniego 125 ml wody, letniej 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem oraz cukrem i odstawiamy w ciepłe na ok. 20 min. do podrośnięcia. Po tym czasie(...)dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz letnią wodę i przez ok. 10 min wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia. składniki na sos do 1 pizzy: ok. 600 g pomidorów mięsistych 1 łyżeczka cukru brązowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano
Domowy Smak Jedzeniaefektowne ciasto, które zachwyci każdego SKŁADNIKI Ciasto białe: 6 białek, 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, 4 łyżki oleju Ciasto ciemne: 5 żółtek, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, olejek(...)łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy pergaminem. Na przemian wykładamy ciasto
słodki bratekRano pobiegłam na rynek Łazarski po gruszki i kilka innych produktów i przystąpiłam do zabawy. Tak gotowanie jest dla mnie zabawą. Mamy jesień już przecież październik, więc padło na ciasto czekoladowe z gruszkami. Ostatnio gdzieś zobaczyłam zdjęcie gdzie całe gruszki były zanurzone w cieście i wymyśliłam sobie, że też takie chcę u siebie na blogu. Proporcje na keksówkę(...)gniazdami 5 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka lub cukier puder Suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki i dolewamy je do suchych. Ciasto mieszamy łyżką, nie za długo. Jest ono dość gęste. Masę wlewamy do keksówki i wkładamy do niej gruszki wbijając je do dna. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Emskie Smakiweekend nie mogło zabraknąć słodkiego wypieku. Zapraszam Was na szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych osób. Ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Powinna poradzić sobie z nim każda gospodyni domowa. Zachęcam do pieczenia i oczywiście jedzenia Składniki(...)proszkiem do pieczenia, miksujemy. Kolejno dolewamy rozpuszczony (! nie gorący) olej kokosowy, całość miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pokrojone gruszki, mieszamy łyżką. Kolejno wsypujemy krople czekolady, znów mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną np. kaszą manną tortownicę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka
Słodkie okruszkimąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotować ) i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozdzielamy, żółtka dodajemy do zimnej masy czekoladowej , a białka do oddzielnej(...)miski. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem . Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm , możemy na dno położyć papier do pieczenia , a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą . ( ja posmarowałam całą tortownicę ) Masa jest dość gęsta , dlatego przy
Pysznosci Babci Basiwitaminy – A, D, E i z grupy B, minerały, w tym jod, potas, żelazo, selen. Najlepsze są łososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. Łosoś atlantycki w cieście piwnym. Składniki: - filety z łososia atlaltyckiego - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody mineralnej gazowanej - ¾ szklanki piwa Dodatkowo(...)Umyte i osuszone filety pozbawiamy skóry i ości, których w tej rybie jest niewiele – kroimy na porcje. Następnie rybę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa, miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje łososia zanurzamy w cieście, aby były całe nim pokryte i kładziemy
mojewypiekiinietylkoPrzygotowując ostatnio chleb z ostropestem, pomyślałam, że razem z nim upiekę blachę jakiegoś ciasta. Od pomysłu do działania - wyszło szybkie, chrupiące i smakowite ciasto, które najlepiej smakuje na ciepło. Wykorzystałam do niego resztę swojskich węgierek. Były tak słodkie, że po upieczeniu nie dosładzałam już ciasta, posypując go np. cukrem pudrem. Składniki (na dużą blachę): 150 g krupczatki(...)jogurtu (użyłam greckiego) 0,5 kg śliwek węgierek Mąki wymieszać z cukrem i solą. Masło pokroić na kawałki i przełożyć do suchych składników. Dodać jajka rozbełtane widelcem. Spróbować wyrobić ciasto ręką i połączyć to, co się da. Dodawać stopniowo jogurt i wyrobić ciasto ręką (wszystkie składniki powinny się skleić). Ciasto rozwałkować szklanką lub rozprowadzić palcami na blasze wyłożonej papierem
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio mam szczęście do wykonywania słodkości typu "last minute". Dostaję informację dosłownie w ostatniej chwili, że potrzebne będzie ciasto - w tym przypadku "jakieś dobre" i koniecznie łatwe do transportu. Ponieważ na całość (wliczając pakowanie) miałam ok 2 godzin, nie było już czasu na zakupy, zdecydowałam się wypróbować przepis, który już z nazwy sugerował szybkość wykonania, dodatkowo wszystkie niezbędne produkty miałam(...)akurat w domu. Ciasto wyrosło bardzo ładnie, pachniało przecudnie, ładnie oddzieliło się od blaszki, dzielnie zniosło kilkugodzinną jazdę i na koniec ucieszyło i oczy i podniebienia znajomych znajomych;) Nie mam niestety zdjęć w przekroju, ale dostałam informacje, że było ładne i pyszne:) Z pewnością przygotuję wkrótce podobne i dla siebie, a już teraz i Wam polecam;) Jeśli nie macie podobnej
6nieboPropozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free(...)łyżki brązowego cukru 50 g masła 4 duże twarde gruszki Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Gruszki obierz i pokrój w plasterki
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia(...)oleju kokosowego 100 g wiórków kokosowych ok. 500 g prażonych jabłek Mąki, jajko, proszek do pieczenia, cukier oraz olej kokosowy umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie z ciasta oddziel 1/3 ciasta i wymieszaj z wiórkami kokosowymi by zrobić kruszonkę. Formę do tarty natłuść i wyłóż nim odłożone 2/3 ciasta. Na ciasto
Kuchnia bezglutenowa