ciasto - 162155 przepisów (strona:1451/10811)

Czekoladowe ciasto z gruszkami 141

Rano pobiegłam na rynek Łazarski po gruszki i kilka innych produktów i przystąpiłam do zabawy. Tak gotowanie jest dla mnie zabawą. Mamy jesień już przecież październik, więc padło na ciasto czekoladowe z gruszkami. Ostatnio gdzieś zobaczyłam zdjęcie gdzie całe gruszki były zanurzone w cieście i wymyśliłam sobie, że też takie chcę u siebie na blogu.  Proporcje na keksówkę(...)gniazdami 5 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka lub cukier puder Suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki i dolewamy je do suchych. Ciasto mieszamy łyżką, nie za długo. Jest ono dość gęste. Masę wlewamy do keksówki i wkładamy do niej gruszki wbijając je do dna. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Emskie Smaki
Szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym 254

weekend nie mogło zabraknąć słodkiego wypieku. Zapraszam Was na szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych osób. Ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Powinna poradzić sobie z nim każda gospodyni domowa. Zachęcam do pieczenia i oczywiście jedzenia   Składniki(...)proszkiem do pieczenia, miksujemy. Kolejno dolewamy rozpuszczony (! nie gorący) olej kokosowy, całość miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pokrojone gruszki, mieszamy łyżką. Kolejno wsypujemy krople czekolady, znów mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną np. kaszą manną tortownicę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki
Kilimandżaro babci Basi 147

mąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotować ) i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozdzielamy, żółtka dodajemy do zimnej masy czekoladowej , a białka do oddzielnej(...)miski. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem . Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm , możemy na dno położyć papier do pieczenia , a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą . ( ja posmarowałam całą tortownicę ) Masa jest dość gęsta , dlatego przy

Pysznosci Babci Basi
Łosoś atlantycki w cieście piwnym 187

witaminy – A, D, E i z grupy B, minerały, w tym jod, potas, żelazo, selen. Najlepsze są łososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. Łosoś atlantycki w cieście piwnym. Składniki: - filety z łososia atlaltyckiego - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody mineralnej gazowanej - ¾ szklanki piwa Dodatkowo(...)Umyte i osuszone filety pozbawiamy skóry i ości, których w tej rybie jest niewiele – kroimy na porcje. Następnie rybę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa, miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje łososia zanurzamy w cieście, aby były całe nim pokryte i kładziemy

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto ze śliwkami 186

Przygotowując ostatnio chleb z ostropestem, pomyślałam, że razem z nim upiekę blachę jakiegoś ciasta. Od pomysłu do działania - wyszło szybkie, chrupiące i smakowite ciasto, które najlepiej smakuje na ciepło. Wykorzystałam do niego resztę swojskich węgierek.  Były tak słodkie, że po upieczeniu nie dosładzałam już ciasta, posypując go np. cukrem pudrem.   Składniki (na dużą blachę): 150 g krupczatki(...)jogurtu (użyłam greckiego) 0,5 kg śliwek węgierek Mąki wymieszać z cukrem i solą. Masło pokroić na kawałki i przełożyć do suchych składników. Dodać jajka rozbełtane widelcem. Spróbować wyrobić ciasto ręką i połączyć to, co się da. Dodawać stopniowo jogurt i wyrobić ciasto ręką (wszystkie składniki powinny się skleić).  Ciasto rozwałkować szklanką lub rozprowadzić palcami na blasze wyłożonej papierem

Weekendy w domu i ogrodzie
wieniec orzechowy - błyskawiczny 129

Ostatnio mam szczęście do wykonywania słodkości typu "last minute". Dostaję informację dosłownie w ostatniej chwili, że potrzebne będzie ciasto - w tym przypadku "jakieś dobre" i koniecznie łatwe do transportu. Ponieważ na całość (wliczając pakowanie) miałam ok 2 godzin, nie było już czasu na zakupy, zdecydowałam się wypróbować przepis, który już z nazwy sugerował szybkość wykonania, dodatkowo wszystkie niezbędne produkty miałam(...)akurat w domu. Ciasto wyrosło bardzo ładnie, pachniało przecudnie, ładnie oddzieliło się od blaszki, dzielnie zniosło kilkugodzinną jazdę i na koniec ucieszyło i oczy i podniebienia znajomych znajomych;) Nie mam niestety zdjęć w przekroju, ale dostałam informacje, że było ładne i pyszne:) Z pewnością przygotuję wkrótce podobne i dla siebie, a już teraz i Wam polecam;) Jeśli nie macie podobnej

6niebo
Bezglutenowa tarta z gruszkami z orzechową kruszonką 132

Propozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka   Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free(...)łyżki brązowego cukru 50 g masła 4 duże twarde gruszki Ciasto:  Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Gruszki obierz i pokrój w plasterki

Kuchnia bezglutenowa
Szarlotka kokosowa bez glutenu i laktozy 135

Bezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia(...)oleju kokosowego 100 g wiórków kokosowych ok. 500 g prażonych jabłek Mąki, jajko, proszek do pieczenia, cukier oraz olej kokosowy umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie z ciasta oddziel 1/3 ciasta i wymieszaj z wiórkami kokosowymi by zrobić kruszonkę. Formę do tarty natłuść i wyłóż nim odłożone 2/3 ciasta. Na ciasto

Kuchnia bezglutenowa
ciasto z musem malinowym 263

wykonanie: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (23-24cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin(...)lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną i lekko tężejąca galaretkę malinową. Ponownie całość umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką 166

panna cotta czy poziomkowy sernik na zimno . Jako że teraz zaczęły się jedne z moich ulubionych wczesnojesiennych owoców – śliwki, to nie pozostało mi nic innego tylko przygotować ciasto śliwkowe paleo z kruszonką. Jest to jedno z tych dań, które smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Sam nie jestem dużym fanem słodkości, zdecydowanie wole boczek i kabanosy, ale ten wypiek jest(...)mocno się powstrzymywać, aby nie pochłonąć całości od razu. Pamiętam jego smak jak przygotowywała je moja babcia, pyszne, pachnące, ale zarazem niestety z cukrem, glutenem i zbożami. Wersja mojego ciasta jest zdrowa, bez cukru, glutenu i innych rzeczy, których będąc paleo staramy się unikać. Śliwki są słodkie a zarazem delikatnie kwaskowate, do tego cynamon i goździki, które kojarzą mi się

PaleoLife
Sernik z rosą 367

przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje.  Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-) Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje.  No to zaczynamy: SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blaszkę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wsypujemy do miski. Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z  mąką i rozdrabniamy palcami. Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany) I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem. Teraz przechodzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pyszne ciasto biały lion, z ryżem preparowanym 67855

Witam. Niedawno trafiłam na bardzo ciekawy przepis, postanowiłam go wypróbować, i muszę powiedzieć, że jest to jedne z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam.  Przepis znalazłam tu http://zmiksowani.pl/przepis/752603   Ciasto jest bardzo proste, wygląda pięknie, i smakuje rewelacyjnie. Jedyny minus-troszkę drogie, ale warto je przygotować. Od dziś wchodzi do mojego zeszytu ulubionych ciast :-) Ciasto składa się(...)warstw, biszkopta, masy krówkowej z ryżem preparowanym, kremu budyniowego, biszkopta, kremu i wszystko jest posypane orzeszkami solonymi.   Całość bardzo dobrze się kroi, warstwy świetnie współgrają z sobą, ciasto pięknie wygląda i jest pyyyycha :-) Polecam No to zaczynamy:    SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ  2 BISZKOPTY: -6 jajek -1 szkl cukru -1,5 szkl mąki tortowej -2 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
idealna w swej prostocie-szarlotka sypana 181

poprzestawiałam i zdjęcia się nie wyświetlały, ale już sytuacja jest opanowana i wszystko jest w porządku. :-)  Dziś przychodzę do Was z kolejnym fajnym przepisem. Powiem szczerze tak prostego ciasta jeszcze w życiu nie piekłam. Jest to szarlotka sypana, jako że sezon jabłkowy się zaczyna, nie pozostaje nic, tylko pichcić szarlotki :-). Ciasto robi się ekspresowo, łatwo i przyjemnie. Smakuje wybornie(...)ogólnie nie przepadam za szarlotkami, ale ta smakuje mi bardzo :-) Nazwa ciasta-szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jego przygotowania. Nie robimy żadnego ciasta, nie używamy jajek, jedyne co to mieszamy suche składniki, i wysypujemy nimi blaszkę, na nie dajemy starte jabłka, i znów zasypujemy je kolejną warstwą sypkich składników, całość pięknie się upiecze i mamy fajne i pyszne ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto jamajka-z bananami, bitą śmietaną i galaretką 238

inne zjawiska, dlatego cieszę się, że pogoda sprzyjała i mogłam wszystkie widzieć. No ale dość o gwiazdach . Przejdźmy do kulinariów. dziś przychodzę do Was z ostatnio dość popularnym ciastem-ciastem jamajka. Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą. Ciasto jest wspaniałe w smaku, muszę jednak troszkę zmodyfikować(...)przepadam za wysokimi ciachami, po prostu jak będę je piekła następnym razem, to banany pokroję w plastry, i dam mniej śmietany :-) -przepis już po modyfikacji  Ciasto pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo je Wam polecam :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI:  *Na dużą blaszkę BISZKOPT -6 jajek -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 824

Witam Kochani tego listopadowego, wietrznego wieczora Dziś przychodzę do Was z bardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie.  Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-) SKŁADNIKI  *Przepis na dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny(...)łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych  -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3  Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku