ciasto - 160969 przepisów (strona:1451/10732)

TARTA Z JABŁKAMI 153

truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka 15 dag cukru niepełna szklanka śmietany(...)pół łyżeczki cynamonu cukier puder do pospania Zaczynamy od ciasta. Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody. Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę. Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki. Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy 28-30 cm masłem  i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami. Ciasto

potrawyregionalne
SZARLOTKA CIASTO 130

Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka! To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania łyżka masła do posmarowania blachy Jabłka: 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka(...)łyżka cynamonu 2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej) Zacznijmy od ciasta. Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypałam cukier. Dodałam żółtka. Pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Składniki wymieszałam. Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części. Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około 30 minut do lodówki/zamrażalnika. W czasie gdy ciasto się

potrawyregionalne
KARPATKA 117

Kremowo-budyniowo. Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia  KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej(...)Zacznijmy od ciasta. W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło. Do wrzącej wody dodałam mąkę, dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty.  Mieszałam aż zrobiła się kleista masa. Odstawiłam ją do ostygnięcia. Do zimnej masy wbiłam jajka. Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam. Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm/35cm. Można podzielić

potrawyregionalne
CIASTO Z TRUSKAWKAMI RABARBAREM I MAŚLANKĄ 172

Zbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar. Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki.  dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i  CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM  KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM   SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM(...)przerywając miksowania. Następnie wsypywałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam. Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar i truskawki. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około

potrawyregionalne
Ciasto imbirowe z gruszkami 207

Upiekłam dwie wersje tego ciasta. Jedną z gruszkami, a drugą bez, za to przekładaną powidłami śliwowymi. ciasto robi się szybko i jest naprawdę smaczne :) Składniki do gruszek : 2 gruszki 1/2 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2-3 łyzki masła 2-3 łyzki miodu Składniki na ciasto : 160 g mąki pszennej 165 cukru pudru po 3/4 łyżeczki proszku(...)jogurtu, a kończąc na mące- nie miksujemy szybko i tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy Przestudzone gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a potem wylewamy ciasto Piec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero potem ostrożnie wyjmujemy i mamy odwrócone ciasto imbirowe z gruszką Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki

Proste Potrawy
Szarlotka wg Siostry Anastazji 176

Dziś przedstawiam szybkie, ale jakże smaczne ciasto kojarzące się z jesienią. Pogoda wprawdzie nie przypomina pięknej, polskiej złotej jesieni, ale dzięki tej szarlotce (szczególnie jeszcze ciepłej) możemy przeżyć chociaż krótką chwilę zapomnienia, gdy mamy nadmiar pracy i brak odpoczynku. Ciasto niby zwykłe, a jednak wyjątkowe. Smacznego! Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 3 żóltka 250 g margaryny 1 szkl. cukru(...)cukier waniliowy odrobina cynamonu 10 jabłek Wykonanie: Mąkę z margaryną siekamy nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepujemy ze śmietaną. Do mąki z margaryną dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jabłek odrobinę cynamonu, Następnie wyjmujemy

psgotujemy
Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką 183

kulinarnych. Jak mi coś zasmakuje, wracam do przepisu nieustannie, a produkt ostateczny takiego kucharzenia przez baaaardzo długi czas mi się nie znudzi. Od momentu gdy odkryłam patent na kubeczkowe ciasto jogurtowe , nie ma miesiąca abym nie piekła jego kolejnej wersji.    Uwielbiam przede wszystkim prostotę tego przepisu.  Większość składników odmierza się kubeczkiem po użytym jogurcie - w zależności(...)zbędnych akcesoriów kulinarnych typu mikser czy malakser.   Tak więc: b ez miksera! bez wagi! wystarczy zamieszać łyżką i gotowe! Na blogu wychwalałam do tej pory następujące wersje ciasta jogurtowego, z użyciem jogurtów leśnego i naturalnego: Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Tym razem czas na połączenie jogurtu brzoskwiniowego i czerwonej

Grunt to przepis!
Dwukolorowe ciasto bananowe 144

postaci mało dojrzałej, jeszcze w połowie zielony, twardy i niezbyt słodki. Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście bananowym. Chwaliłam się już moim popisowym, Ciastem bananowym w polewie czekoladowej . Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka . Składniki(...)używam Zott lub Bakoma ¾ szkl. cukru 3 dojrzałe banany – duże 2 łyżki gorzkiego kakao - płaskie Składniki lodówkowe: jajka i jogurt, powinny być wyjęte z niej wcześniej i dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia. W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce

Grunt to przepis!
ostatnie rabarbarowe ciasto w tym sezonie 123

dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo(...)cukier puder do posypania ciasta sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna

Miód i pieprz
Tort leśny mech z malinami i figami 223

mnie dzisiaj ciasto w jesiennym klimacie czyli w roli głównej Leśny mech.   Pyszne ciasto ze szpinakiem, dla większości znane. a kto nie zna niech koniecznie spróbuje, bo jest pyszne i jakby nie patrzeć zdrowe . Kolor jest obłędny,  kuje w oczy i zwraca uwagę. Do dekoracji użyłam ciemnych fig które tworzą moim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja(...)zdrowsza od lukrowych kwiatów ;)  Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam  mu najpierw przestać noc w lodowce i dopiero do dzieła. Ja najpierw trochę się pospieszyłam

W kuchennej krainie
Warkocz drożdżowy z Nutellą 204

Ciasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą. Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy(...)poskubania pod kocem i z kubkiem ciepłego mleka- znakomity wypiek! :) I ten zapach rozchodzący się po całym domu... mmm, obłęd! :) Receptura zaczerpnięta z bloga  I Love Bake . Ciasto: * mąka pszenna- 400 g * drożdże świeże- 25 g* * olej- 130 ml * masło- 20 g * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 3 łyżki * cukier waniliowy- 1 łyżka * sól- szczypta Dodatkowo: * Nutella- 3 czubate

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto z brzoskwiniami 186

Połączenie ciasta z owocami to bardzo smaczna propozycja. Ciasto  jest wilgotne i puszyste, a w tym przypadku były to brzoskwinie, które bardzo lubimy :) Macie ochotę na pyszne ciasto brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego 1 łyżeczka kakao(...)proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam  likier kokosowy. Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia,  1/3  ciasta  rozprowadzam na spodzie  i posypuję kakao.   Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao,  na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta, którą pozostawiam białą. Na cieście układam połówki

Ciasteczkowy Potwór
Wilgotne ciasto czekoladowe ze śliwką, krówką i czekoladą (bez miksera) 212

ciasto popełniłam kiedyś przez pomyłkę. Miałam zrobić piernik, ale tak jakoś zakręciłam się przy moim maluchu, że pomyliłam proporcje. Improwizując powstało przepyszne ciasto czekoladowe. Jest miękkie, wilgotne, raczej w stylu brownie niż puszystego murzynka. Dajemy do niego to na co mamy ochotę - czyli ciasto idealne. Dopasowuje się do gustu jedzącego - a nie odwrotnie :) I jeszcze jedna jego zaleta - robiąc(...)używamy miksera! całość wystarczy zamieszać widelcem i gotowe. Z tego ciasta wyjdą też doskonałe muffinki - gdyż zasada jego wykonania jest identyczna. Proporcje na keksówkę 35 x 12 cm - 3 jajka - 3/4 szkl. kefiru / jogurtu / maślanki - 3/4 szkl. powideł ( lub kwaśnego dżemu) - 0,5 szkl. oleju - 2,5 szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki

kawawszklance
Maślana tarta z owocami z kompotu 223

Kiedy w warzywniakach królują głównie owoce z ciepłych krajów nie rezygnuję z łakoci bliskich mi letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta wykonanego z owoców zamkniętych w słoiku. To wspaniałe dary lata były inspiracją do wykonania maślano-owocowej tarty z kruszonką. Możemy się też posłużyć mrożonymi owocami. To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem(...)krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam

kawawszklance
Tarta z fenkułem i cukinią 183

Pyszna tarta o wilgotnym nadzieniu. Bardzo smaczny spód na bazie mąki pełnoziarnistej. Oczywiście możemy użyć dowolnego, ulubionego,kruchego ciasta. Tym razem żeby ułatwić sobie pracę, ciasto rozwałkowałam zaraz po zagnieceniu i wyłożyłam nim formę. Tak przygotowane wstawiłam do lodówki. Dzięki temu nie trzeba męczyć się z wałkowaniem schłodzonego ciasta. Moja cukinia była mocno wyrośnięta, obrałam ją i pozbawiłam pestek. Jeżeli(...)cebula czerwona ok 120 g śmietanki 30 % 50 g startej  mozzarelli nasiona kopru włoskiego 1 - 2 łyżki zielonego, posiekanego koperku sól i świeżo zmielony pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera,  wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę.   ciasto ułożyć  na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania