Pychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki(...)Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej) 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki na bezę: 6 białek
Calzonella.comKolejny smak dzieciństwa. Pyszne, dwukolorowe ciasto przekładne delikatnym kremem budyniowym. Ciasto jest bardzo podzielne- z podanego poniżej przepisu wyjdą Wam dwa spore kawałki. Metrowiec jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ze stołu niż się go robi. Ciacho podałam na porcelanie Bogucice- seria Jesień Składniki: 4 jajka 8 łyżek wody(...)dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka- najlepsze z zaokrąglonym dnem. Blaszkę
Krakowskie smaki AniPączki hiszpańskie znane są też pod nazwą "gniazdka" lub "pączki wiedeńskie". Pod tymi określeniami kryją się krążki z ciasta parzonego, smażone, tak jak wszystkie karnawałowe smakołyki, w głębokim tłuszczu. Do przygotowania gniazdek potrzeba kilku podstawowych składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni: masła, jajek, mąki, soli i cukru. Nie obejdzie się niestety bez rękawa cukierniczego, najlepiej z dekoracyjną końcówką, dzięki(...)której pączki będą ładnie "zakręcone" jak te z cukierni. Pączki hiszpańskie przygotowuje się szybko, nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Na pewno potrzeba nieco wprawy w wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmujcie się, jeśli pierwsze pączki nie będą idealnie okrągłe. Ciasto parzone na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, więc konieczne jest udekorowanie
Smakołyki Berenikijuż chyba ostatnie ciasto zrobione w tym sezonie z truskawkami, ale całe szczęście będą inne owoce i na pewno wyjdą tak przepyszne ciasta jak to. Przepis jest ze strony , ale ja dałam większą blachę do pieczenia niż było w oryginalnym przepisie. Truskawkowiec Składniki: - 50 g margaryny Kasi - 4 jajka - 120 g cukru - 130 g mąka(...)sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodajemy po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach podstawy 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w 180st.C około 10 -15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i przekładamy razem z papierem
Kulinarne życiePrzepis na to ciasto znalazłam tu , bardzo mi się spodobał i postanowiłam wypróbować. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że przy pieczeniu ciasta miałam niespodzianki. Po zrobieniu masy na drugi dzień nie mogłam przygotować ciasta, bo za późno wróciłam z pracy, więc zostawiłam masę na kolejną noc w lodówce. Gdy następnego dnia zabrałam się za robienie ciasta, po ubiciu jajek otworzyłam(...)nową mąkę a w środku była niespodzianka – mąka miała lokatorów. Więc musiałam szybko iść do sklepu po nową, już myślałam, że nic nie wyjdzie z ciasta po zostawieniu ubitych białek na 20 minut, ale co się okazało, wyszło przepyszne ciasto i tak szybko zniknęło, że dopiero przy ostatnim kawałku zrobiłam zdjęcia. Ciasto Kokosowe z alkoholem Składniki: - 6 jajek - 3/4 szklanki
Kulinarne życiePrzepis na to ciasto możecie wykrzystać na wiele sposobów, jako właśnie rurki, spody do tart, kruchych babeczek i co Was jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone(...)wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez
greenscarflubi pączki zupełnie bez nadzienia (!). Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne, z lekkim cytrynowym aromatem. Inspirację znalazłam tutaj ; nie jest to oryginalna receptura(...)dodatkowo nieco ją zmodyfikowałam. Na różnych stronach internetowych, już później znalazłam inne sposoby przygotowywania ciasta na beignets, takie "rosnące nocą", bardzo lubię tę formę przygotowywania drożdżowego ciasta i następny razem wypróbuję. Ale tak, jak jest, jest pysznie, polecam więc:) składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki ciasto właściwe: 3 i 1/2 szkl mąki
6nieboplastikową torbę i włożyć do lodówki na 30-40 min Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, posypać cukrem, mąką, gałką i cynamonem, wymieszać Piekarnik nastawić na 160*C Ciasto wyjąć z lodówki przekroić na dwie części, jedną rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, tak by podnieść ciasto na boki foremki Przełożyć jabłka na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, posmarować roztrzepanym(...)jajkiem Wstawić do gorącego piekarnika na około 50 min, gdyby się bardzo zrumieniło przed czasem- przykryć folią aluminiową. Moje uwagi: Przepis na ciasto zachowałam w całości, masę jabłkową przygotowałam po swojemu. Pokrojone w plastry jabłka posypałam cukrem i rozgotowałam je lekko, potem osączyłam z nadmiaru soku ( nie miałam renety :( Wtedy do jabłek dodałam cynamon, gałkę i wymieszałam. Taką
Proste Potrawyprzepis. Ma być tłusto i słodko, czyli baaaaardzo tucząco i niezdrowo. Ale raz do roku, w dodatku w okresie karnawału, można sobie pozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana(...)opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po jednym jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy
mojewypiekiinietylkoMimo, że już od kilku lat piekę ciasta upieczenie makowca zawsze zostawiałam mojej mamie, jest w tym najlepsza :) Ale w końcu odważyłam się i upiekłam swój pierwszy makowiec, jak zwykle szukając przepisu w pierwszej kolejności spojrzałam na stronę "Moje Wypieki" i jak zwykle się nie zawiodłam, przepis jest doskonały! Z podanych składników wychodzą aż trzy rolady więc spokojnie część można(...)zamrozić, a po rozmrożeniu jest równie pyszny jak i przed ! Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 180 ml letniego mleka 150 g roztopionego masła 6 żółtek 45 g drożdży 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli Z drożdży, 50 ml mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy
Słodka Kraina WypiekówPrzez długi czas szukałam ciasta, które zrobię na sylwestra i które będę z ochotą zajadać. W końcu trafiłam na to tiramisu – a czemu nie? Niby mój żarłok nie przepada za kawą, ale co tam, to ciasto ma być dla mnie ;) Ostatecznie zrobiłam je z podwójnej porcji (wyszły dwie duże keksówki)… i sama prawie nic nie zjadłam, tak szybko się rozeszło(...)nasze tiramisu)* 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Biszkopt bez mąki (przepis TUTAJ ) Gorzka czekolada min. 70% (około 1-2 kostki) *można użyć kawy smakowej Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo musi mieć czas, żeby ostygnąć. Dzień wcześniej lub około 1-2 godziny wcześniej przygotowujemy też krem jajeczny (wcześniej, bo musi ostygnąć – najlepiej trzymać
Jak gotować i nie zwariowaćjakoś naszła mnie ochota i upiekłam ciasto ze śliwkami,na wierzch dałam bezę i posypałam ciastem kruchym które mi zostało. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g margaryny 5 żółtek ksylitol 120 g Kłos-Pol Dodatkowo: śliwki 500 g mrożone( akurat miałam(...)jeszcze) Beza: 4 białka szczypta soli 1 szklanka ksylitolu Kłos-Pol Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypuję przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Odmierzam ksylitol i wsypuję do mąki. Margarynę kroję drobno i dodaje do składników,wbijam żółtka. Włączam mikser i miksuje chwilę, wyjmuje i raz dwa zagniatam ciasto.1/4 ciasta wkładam do zamrażalnika. Formę okrągłą
Różowa kuchniaDziś mam dla Was szybki, smaczny przepis na czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. Ten słodki wypiek powstał z potrzeby chwili. Chciałam przygotować ciasto, które nie zawierałoby dużych ilości cukru, a jednocześnie w smaku odpowiadałoby całej rodzinie, zwłaszcza najmłodszym. Wchodząc do kuchni zauważyłam na stole bardzo dojrzałe banany, które odłożyłam do przygotowania pysznych i zdrowych koktajli. I jak się domyślacie, moje owoce(...)trafiły do napoju, ale stały się głównym składnikiem i inspiracją do powstania pysznego ciasta. Moje "Black banana cake" (jak nazywam je w wersji angielskiej - no cóż... ta nazwa sama pojawiła mi się w głowie, podobnie jak przepis) okazało się "strzałem w 10"! Smakowało zarówno małym, jak i dużym domownikom. A ja osobiście jestem nim zachwycona. Dzięki zastosowaniu bananów
Słodkie okruszkiAnanasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca się do góry dnem, aby ananasy znalazły się na wierzchu. Proste i całkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które nie przepadają(...)smakiem ananasa polecam odwracane ciasto z bananami . Odwracane ciasto ananasowe: 1 puszka ananasów w plastrach 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki oleju 5 ekologicznych jajek 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże
Poezja smakuDzisiejsze ciasto czekoladowe to ostatnio mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, na przepis wpadłam wypróbowując różności na tort z Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać(...)Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki
Ciastkozercy