ciasto - 160969 przepisów (strona:1454/10732)

Sękacz wielkanocny 143

fotelu z dobrą książką w ręku, konkretniej Katedrą Marii Panny w Paryżu Wiktora Hugo i cykaniu szybkich zdjęć wypieków, zanim znikną z talerza. Udało mi się zatem uwiecznić ciasto, z którego jestem wyjątkowo dumna. W ostatnim poście wspominałam o jarmarku wielkanocnym, który mieliśmy szczęście odwiedzić w niedzielę palmową. Kiedy błąkałam się pomiędzy straganami, przyświecał mi głównie jeden cel: odnaleźć(...)dostępne są tylko niewielkie kawałki, za które trzeba zapłacić jak za szczere złoto. Podjęłam więc decyzję ostateczną, upiekę sękacz sama, własnoręcznie i choć było to jedno z najbardziej czasochłonnych ciast jakie w życiu upiekłam, stwierdzam, że było warto. Przywiozłam je do rodzinnego domu M. wczoraj, a w tej chwili nie ma już ponad połowy. Sękacz wielkanocny 25 dag masła szklanka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mazurek chałwowy 180

miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła 2 jajka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, słodzidło i masło – posiekać je drobno. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto tak, by powstała jednolita kula. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:1, większą położyć na arkuszu papieru do pieczenia(...)zbliżonym rozmiarami do rozmiarów formy, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Razem z papierem przenieść ciasto do foremki i ściągnąć wierzchnią część. Z mniejszej części uformować wałeczki i oblepić brzegi ciasta tak, by powstały wysokie ranty (zapobiegną spływaniu masy). Można też położyć dwa wałeczki ciasta pośrodku tak, by powstały dwa mniejsze mazurki. Spód podziurawić widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się nierówności

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rustykalna tarta z rabarbarem 155

Sezon na rabarbar zaczął się na dobre, trzeba zatem korzystać. U nas w domu najczęściej serwujemy go w postaci rabarbarowego kompotu, ale zdarza mi się też upiec ciasto. Rabarbar jest dość trudnym w obróbce warzywem (tak tak, rabarbar to bylina i jest warzywem), ma mocno kwaskowaty smak i jego słodkość ma kłopot z przebiciem się. Do tego jest dość ciężki(...)wilgotny, więc nie powinno się z nim przesadzać, za duża ilość może skutkować pięknym zakalcem. Według mnie najlepiej komponuje się z ciastem kruchym albo jogurtowym, do tego dobrze jest wymieszać go ze słodkimi owocami, takimi jak jabłka czy truskawki. Ja tym razem zaserwowałam moim domownikom rabarbar w wersji solo na cieście kruchym orkiszowym. Mnie i Tosi smakuje w takiej formie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Razowa Tarta z Jeżynami 149

Wypieki i tam znowu znalazłam coś dla siebie :) Składniki: 225 g mąki pszennej razowej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła szczypta soli Z podanych składników zagniotłam szybko ciasto. Owinęłam je folią spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formę do tarty wysmarowałam masłem. Ciasto podzieliłam na dwie części, czyli 2/3 ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam(...)formę do tarty i ponownie wstawiłam na 30 minut do lodówki. 1/3 ciasta zawinęłam z powrotem w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki. Po 30 minutach ciasto w formie do tarty przykryłam papierem do pieczenia, na który wysypałam ryż, bo nie mam ceramicznych kulek, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam 10 minut. Po tym czasie usunęłam papier

Blondynka Gotuje
Na przekąskę - tarteletki z papryką 199

sobie myślę, że w niedzielę powinnam  zapodać przepis na pyszne ciasto do kawy czy herbaty. No cóż, dziś mamy dzień bez ciasta, za to ze świeżymi owocami. Rodzina trochę kręci nosem, ale cóż począć.  Dla Was natomiast mam przepis na kolorowe przekąski.  Ostatnio nieczęsto używam ciasta francuskiego, ale nie przekreśliłam go tak do końca.  W swojej(...)kuchni jednak mocno ograniczyłam mączne produkty, stąd też i tradycyjne ciasta piekę rzadziej. Nie dajmy się jednak zwariować i czasem pozwólmy sobie na coś czego na co dzień unikamy. Dla równowagi dobrałam zdrowe i kolorowe dodatki i tak wyszły smaczne tarteletki. Tarteletki z ciasta francuskiego z papryką składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka

Przysmaki Karolki
Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską 131

Kochani, gdy zobaczyłam to ciasto u GATITY  , to sobie pomyślałam, że ja też muszę je "mieć"! Z tej okazji przejechałam się na rynek i kupiłam borówki amerykańskie. Przyszłam do domu, zabrałam się za robotę..patrzę , a u mnie brak mąki pszennej, tortowej , czy nawet 00! Ale za to mąka orkiszowa typ 650 była na szczęście i tak też powstał(...)zrobić nawet wtedy, gdy ma się pod nogami dwie "piurgające" za uszami dziewczynki. Moja blacha jest większa- celowo!, stąd niższa pianka, ale za to 500 g borówek Składniki na ciasto -400 g mąki orkiszowej typ 650 – u Gatity mąka pszenna -200 g pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto czekoladowe z cukinią 251

Ciasto czekoladowe z cukinią przypomina w smaku i konsystencji murzynka, choć jest jeszcze bardziej miękkie i wilgotne. Nie jest to ciasto typu brownie, podczas pieczenia ładnie wyrasta dzięki dodatkowi zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej. W smaku może równać się z najlepszymi ciastami z czekoladą - jej smak jest wiodący, za to cukinia nie jest zupełnie wyczuwalna(...)smaku, ani w strukturze ciasta. Wpływa za to na jego wilgotność i na to, że ciasto długo zachowuje świeżość. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: 1 szklanka (160g) mąki pszennej 4 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki (150g) cukru 1/2 szklanki (110g) oleju 200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii

Smakołyki Bereniki
Jabłecznik 176

Przepis na dość szybkie ciasto, natomiast w smaku nie ustępuje tym pięknym i wypracowanym. Ciasto jest cienkie i to w nim lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką. SKŁADNIKI 3 szklanki maki 1 margaryna 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka śmietany(...)rozcieramy z mąką. W brew różnym opiniom,  nie siekam nożem, tylko szybko rozcieram margarynę z mąką w dłoniach. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem, śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką jeśli się klei i jest za rzadkie. Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak  się spieszę robię

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto marchewkowe w formie marchewki 146

powstała piękna marchewka. Ciasto, które robiłam po raz pierwszy. Kojarzy mi się z piękną jesienią, która zbliża się wielkimi krokami. Dla wszystkich było dużym zaskoczeniem. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 65 dag mąki pszennej 250 ml oleju 3 marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu Masa budyniowa : 1 opakowanie(...)lukrowa do obłożenia: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik Zielony barwnik Foremka 12x23 cm Ciasto: Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową. Marchewkę obieramy

VioletoweKucharzenie
Szarlotka owsiana z konfiturą figową. 3 urodziny bloga... 155

współpracy z DeCare została mi jeszcze konfitura figowa, która idealnie pasowała mi do jabłek i płatków owsianych. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), wprowadzając zmiany bardziej natury kosmetycznej niż technicznej. Ciasto upiekłam wieczorem a rano, gdy szarlotka dobrze wystygła, mogliśmy się cieszyć jej pysznym smakiem :) Składniki na tortownicę 26 cm Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej 1 szklanka mąki pszennej(...)słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare Kruszonka owsiana: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła 1/4 szklanki cukru Składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Wylepić ciastem tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (boki także). Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec przez około 15-20 minut

My simple kitchen
Ciasteczka z ciasta francuskiego. 145

prostszego w pieczeniu niż ciasteczka z ciasta francuskiego. Do tego są szybkie do przygotowania. Więc gdy dostaniesz telefon od gości, że tego samego dnia Cię odwiedzą, nie martw się, że nic nie masz do kawy. Wystarczy mieć w lodówce w zapasie gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie(...)ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo.  Mniejsze kwadraty, które wyjdą wykorzystać do zawijania jabłka z cynamonem, natomiast większe przygotować z budyniem i truskawkami

W kuchni u Moniki
Pączki pieczone z budyniem 122

bardzo smaczne i zapewne jeszcze nie raz je zrobię. Skorzystałam z przepisu, który znajduje się na stronie  tu kliknij . Składniki: (11-15 sztuk, w zależności od wielkości) Ciasto: 7g suchych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka (250ml), 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki roztopionego masła (ok.45 g przed roztopieniem), 1 jajko. Ponadto(...)wymieszać z cukrem i jajkiem. Drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Mąkę odgarnąć na boki i do środka wlać rozpuszczone drożdże. Okrężnymi ruchami połączyć składniki. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę posypać lekko mąką, położyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce.    Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić

W kuchni u Moniki
Ciasto walentynkowe 164

Składniki: CIASTO MIODOWE:  270g mąki pszennej tortowej, 125g margaryny do pieczenia, 117g cukru, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 1 łyżka płynnego miodu. Ponadto: 3 galeretki o smaku agrestowym, 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym, 500ml śmietanki 30%, puszka mleka zagęszczonego słodzonego ( 530g), 1 galaretka w kolorze czerwonym ( smak dowolny), 5 kostek mlecznej czekolady, 15g cukru wanilinowego, puszka brzoswiń(...)foremki silikonowej, która ma wgłębienia w kształcie serca ( u mnie to były 24 serca). Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretki stężeją delikatnie obkroić i wycisnąć serca. 2. Ciasto miodowe: Składniki na ciasto zagnieść.  Blachę o wymiarach: 38cmX25cmX7cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto na całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu

W kuchni u Moniki
Smażony makowiec 407

niecodzienna wersja makowca, może nie tyle ciasta, co wersja przygotowania maku do upieczenia tego ciasta jest nie banalna, aczkolwiek bardzo prosta, wygodna i dlatego godna polecenia!, i znajduje się w naszej ofercie... Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa(...)dalej ubijając. Żółtka  mieszamy z wodą, dodajemy do ubitej piany, delikatnie łączymy ze sobą oraz wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół. Mak przepłukujemy ciepłą wodą. Do rondla przekładamy masło

kgwjanczewo
Ciasto kokosowe bez jajek 172

jajeczne w lodówce :) Jest spokojne, letnie popołudnie. Obiad już dawno za pasem. Należałoby pomyśleć o przyjemnym, słodkim podwieczorku. Nabrałam ochoty na własnoręczny wypiek. Jakieś szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto.  Sięgnęłam na półkę po miskę, wydobyłam z szafki mąkę, wyciągnęłam cukier, przygotowałam tortownicę do pieczenia. Zaglądam do lodówki po resztę składników, a tu zonk! Brak jajek! A ochota(...)ciasto nie przechodzi...  No to w te pędy lecę pytać Wujka Googla, co tu zrobić w takim przypadku. Ano ciasto bez jajek upiec! Przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto kokosowe podpatrzyłam u Joli .  Wyrosło całkiem ładnie, w konsystencji miękkie, choć dość zwarte, przyjemnie kokosowe w smaku. Wyśmienity patent na nagły deficyt jajecznego składnika w lodówce! Składniki na małą

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania