Pyszny jabłecznik lub jak inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 % 2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze(...)zależy od "kwaśności jabłek" Beza - białka 3 szt - cukier 125g ( ok pół szklanki ) jak ktoś lubi można użyć więcej białek ale należy proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść ,można ręcznie ale najlepiej w robocie , ok 1/3 ciasta wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki resztę ciasta również do woreczka i do lodówki , kruche ciasto im zimniejsze
Wypieki RenePyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :) Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka(...)śmietan-fix - 150 g cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek lub jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy
Wypieki Reneciacho nazywało by się "Diabełek". Kusił i w końcu skusił ( tutaj )...upiekłam. Trochę teraz żałuję, że wcześniej nie wpadł mi w ręce ten przepis, bowiem bardzo lubię takie ciasta, które wyglądają wspaniale a pracy przy nich jest niewiele. Do tego smakuje pysznie śmietankowo i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie nadaje się do krojenia od razu, ponieważ blaty ciasta(...)przekłada się gorącą masą, dość płynną, która częściowo wsiąknie w ciasto czyniąc je wilgotnym. Dodatkowo masa musi stężeć. Najlepsze następnego dnia. Polecam:) Składniki na ciasto(blaszka 24x32cm ): 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 gramów mąki pszennej 125 gramów masła 1 łyżeczka amoniaku Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Masło posiekać
Maślane ciasteczkosobotni poranek zapraszam na pyszne ciasto z makiem. Makowiec za sprawą jabłek i kaszy manny jest delikatny i wilgotny w smaku. Ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wypiek doskonale nadaje się na świąteczny stół. SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru(...)orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka budyniu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche : Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cm x 35cm). Masa makowa: Jabłka obrać
Tradycyjna kuchnia Kasidawna chodziło za mną ciasto z burakami. Właściwie odkąd pierwszy raz je zobaczyłam wiedziałam że kiedyś je przygotuję. Dwa samotne buraki, które znalazłam z lodówce to trochę za mało na jarzynkę, ale na ciasto czekoladowe w sam raz. Ciasto jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję(...)końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia
Pyry na Gazdelikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę
moj przepis naMasa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki: 500 g suchego(...)składników. Wymieszać. Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez 5 dni (bez białek) lub mrozić. Smacznego! domowa_masa_makowa_mojprzepisna.pl
moj przepis naWuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę(...)śmietankowego, położyć drugi blat, nasączyć resztą mieszanki. Posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie 1 M Wiltona). Ciasto posypać kakao, wycisnąć rozetki. Pokroić na kwadraty. Podawać. Przechowywać w lodówce, maksymalnie 4 dni. Smacznego
moj przepis naZapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS(...)jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego
Mała Cukierenkasposób na atrakcyjne podanie kurczaka, z pieczarkami i duszoną cebulką, zaplecione w warkoczu z ciasta francuskiego. Forma może pomóc przemóc się największemu niejadkowi. U nas podziałało, może i Wam się uda! 1 h 4 składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku ser żółty bazylia sól, pieprz przyprawa(...)gotujemy na parze, co trwa ok. 10 min. Do marynaty użyliśmy oliwy z oliwek, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu, bazylii i przyprawy Knorr do mięs. W międzyczasie przechodzimy do ciasta francuskiego. Rozwijamy je, środkiem pozostawiając ok. 8 cm pas, po bokach natomiast nacinamy prostopadle do niego paski szerokości mniej więcej 1 cm. Pieczarki i cebulkę odcedzamy i układamy razem
Ania i Marcin gotująBaklava marzyła mi się od bardzo, bardzo dawna. Ale zawsze miałam problem z kupnem ciasta filo. Ostatnio, zupełnie przypadkiem, natknęłam się na to ciasto w nowo otwartym hipermarkecie w moim mieście, w bardzo przyzwoitej cenie. Orzechów też mam pod dostatkiem, więc nic już nie stało na przeszkodzie, żeby sobie zdrowo dosłodzić! Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 300g ciasta filo(...)łyżeczka cynamonu SYROP: 100g cukru 100ml wody skórka i sok z 1 cytryny Przygotowanie: Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego). Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą, wilgotną ściereczką, bo błyskawicznie się zsychają. Orzechy zmielić, ale nie całkowicie, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Na desce ułożyć
Cakes By Kejtmoże być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto: 500 g mąki ½ szklanki mleka 50 g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy. Przygotować ciasto: Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier i drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ja z solą
Mama Gotujebądź po prostu na obiad w nieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: - 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego(...)kroimy w niewielkie plastry (ok. 2,5x2,5 cm), ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie jeszcze na pół, suszone pomidory kroimy w cienkie plastry. 2. Rozwinięte ciasto francuskie dzielimy wzdłuż na pół, a następnie na około 4-centymetrowe pasy. Nasze ciasto musi być dłuższe niż składniki, które do niego włożymy, żeby dobrze można było zakleić zawartość naszych zawijasów
Bananowe Polegrubą warstwą podmokłych liści, na ludzi w zimowych płaszczach (choć rozpiętych); od razu wracamy do listopadowej rzeczywistości. Dzisiaj jeszcze na moment porzucę mój niemal świąteczny nastrój, żeby pokazać Wam ciasto, które przygotowałam już jakiś czas temu. Zapragnęłam ciasta marchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru kruszonką, ale ciągle czegoś(...)brakowało... Sięgnęłam więc po sezonowe, intensywnie fioletowe śliwki. I to był, moi drodzy, strzał w dziesiątkę! Ciasto jest cudownie wilgotne, ale nie mokre, ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach, pieczonymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Imbir nadaje całości charakteru. W dodatku ciasto przygotuje się bajecznie prosto: wystarczy zagnieść kruszonkę, wymieszać składniki suche z mokrymi, poukładać na cieście owoce, posypać kruszonką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremówka to jedno z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchutkiego ciasta i kremu budyniowego to dla mnie bomba! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się ją upiec..... Może dlatego, że w mojej ulubionej cukierni robią ją tradycyjnym sposobem i do tej pory gdy miałam chęć na to pyszne ciasto tam właśnie się w nie zaopatrywałam? Teraz pewnie częściej będą ją piekła(...)zdecydowanie zwiększę proporcje kremu o połowę a nawet dwa razy bo z tego przepisu wyszła mi dosyć niska. Na szczęście nie ma to wpływu na jej smak. Jest genialna :) Ciasto: 300 g mąki 300 g margaryny 0,5 szkl śmietany 18% 1 żółtko Krem: 1/2 l mleka 2 jajka 2 żółtka 1/2 szkl cukru
Smakołyki Asi