jest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki. Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa(...)arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem. Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej
Niezły MłynekPrzepis pochodzi z bloga Moje ciacho . Do upieczenia skusiła mnie informacja, że ciasto wychodzi bardzo wilgotne (co zresztą widać na zamieszczonych zdjęciach), bo jak chyba wszyscy lubię niezbyt suche ciasta. Ciasto robi się szybciutko, co na pewno jest jego zaletą. Pięknie mi wyrosło i było bardzo smaczne: puszyste, mięciutkie, ale jednak niezbyt wilgotne. Ot takie fajne ucierane(...)ciacho. Dodatkowo smak podkręciły tu śliwki - uwielbiam je w cieście! Mimo, że ciasto nie jest bardzo wilgotne gorąco polecam ten przepis :)) Składniki : ½ kostki miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 1 żółtko 1 cukier wanilinowy (16 g) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mleka 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki budyniu
Walijskie PichcenieJest to proste ciasto, a właściwie babka kokosowa krojona na kromki. Ciasto ze sporym dodatkiem wiórków kokosowych i moją ulubioną polewą czekoladową zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy przykryjemy je luźno folią aluminiową. W dłuższym zachowaniu świeżości pomaga również właśnie ta polewa, nie pozwalając ciastu na szybkie wyschniecie. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest sypkie, jak babka piaskowa(...)każdym jajku dobrze zmiksować. Zawartość miski z mieszanką mączną w trzech ratach wsypywać do masy maślanej, po każdym wsypaniu zmiksować tylko do momentu połączenia się składników w całość. Ciasto przelać do przygotowanej keksówki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 55 - 60 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu górę ciasta posmarować czekoladą. Polewa: Uwaga: Ilość polewy starcza
Posadzone i zjedzoneHalloween już tuż tuż pora więc na halloweenowe wypieki :-) To ciasto można udekorować na wiele sposobów. U mnie wersja z dżdżownicami, ale jeżeli macie więcej czasu, to warto się pobawić i zrobić nagrobki z napisem R.I.P., po czym wbić taki nagrobek na każdym kawałku ciasta. SKŁADNIKI Na ciasto: 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham(...)octu winnego 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek Na krem oreo: 500 g serka śmietankowego naturalnego 120 g cukru pudru 2 opakowania oreo (2 x 176 g) WYKONANIE Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia
Passions hobbies lifeDziś znowu akcja błysk: co na obiad? W lodówce pieczarki i ciasto francuskie. Nie było czasu na tartę, więc pociachałam ciasto, wrzuciłam na 15 minut do piekarnika, w tym czasie ogarnęłam pieczarki i voila!, wszyscy zachwycali się obiadem. ps. Ciasto francuskie możnaby tu zastąpić grzankami. Składniki na 3 porcje: opakowanie ciasta francuskiego (w Biedrze i Lidlu jest wegańskie(...)ząbki świeżego olej do smażenia (3 łyżki) garść orzechów (według mnie do grzybów najlepiej sprawdzają się laskowe) świeży rozmaryn sól truflowa lub borowikowa oliwa do skropienia całości Przygotowanie: ciasto pokrój na 3 cm kawałki, ja zawinęłam ciasto w rulon, przekroiłam wzdłuż a potem na paski. Przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piecze przez 15 minut w temp
greenscarfDzisiaj propozycja na delikatną babkę jogurtowo - kakaową. Ciasto ma niewielką ilość tłuszczu i jest delikatne, mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Składniki: 1 łyżeczka oleju do natłuszczenia blaszki 180 g jogurtu naturalnego 5 dużych łyżek oleju - 45 g 1 łyżka amaretto lub rumu 160 g mąki -typ 500 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru(...)olej i amaretto. Do drugiej miski wsypujemy: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Produkty sypkie mieszamy. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w dużej misce, w której przygotujemy ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem. Gdy białka są sztywne, dodajemy cukier i nadal ubijamy, do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Do białek dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez
Smak mojego domuascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne ciasto ptysiowe - parzone z masą budyniowo - maślaną uwielbiane przez moją rodzinę Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ciasta: 1 szklanka wody/ 250ml 125g masła 200g mąki pszennej 5 jajek Wykonanie: Masło oraz wodę zagotować w garneczku, zmniejszyć nieco płomień, wsypać mąkę i całość energicznie mieszać do połączenia składników
W garach u GosiDzisiejszy przepis idealnie wpasowuje się w durszlakowy konkurs na danie "z dbałością". #Ambition znaczy ambicja, a moją ambicją jest przygotowywać jedzenie z dbałością o tych, których karmię. Dzisiejsze ciasto powstało z myślą o mojej przyjaciółce, która właśnie dzisiaj ma urodziny. Emilia dostała ode mnie to ciasto jeszcze ciepłe i wiem, że sprawiło jej więcej radości niż najwymyślniejszy prezent. Łatwiej byłoby(...)iść do sklepu i coś kupić, ale...to byłoby niedbałe i nieco lekceważące. Tym bardziej, że wiem, że lubi moje ciasta. Wiecie co? to bardzo miłe sprawiać komuś radość :) Emilko, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin :) Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka zmielonych migdałów 4 jajka 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao
Codzienna kuchnia niecodziennaTort zrobiłam mamie na imieniny i okazał się wielką pysznością. Trochę zainspirowałam się własnym makowcem japońskim i moim ulubionym kremem z karpatki . Zresztą kiedyś podobne ciasta widziałam w internecie (ale nie pamiętam stron...). Tort mógł okazać się zbyt mdły i bez charakteru, więc całość przełamałam smakiem kwaskowatej cytryny. Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe(...)ciasto jest dość ciężkie. I teraz dobra wiadomość dla osób mających słabość do wszelkich słodkości, a jednocześnie, którzy ich unikają: Nie martwcie się, że "pochłonięcie" połowę tortu! Zapewniam, że jest to niemożliwe, gdyż tort jest tak syty, że drugi kawałek zjecie tylko "oczami". Polecam, abyście sami wypróbowali jak prosto i szybko uzyskać takie małe cudo! I bez obaw
Di gotujejuż typowa jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ucierane ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. keksówka 11x23cm Składniki: 300g mąki pszennej(...)margaryny, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka przyprawy do piernika, 3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ), 2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki, jabłko, 200g jeżyn (mogą być mrożone). Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść
Z miłości do słodkościdomu. Dopiero co kupowałam jej śliczne ubranka. A młoda wczoraj już skończyła miesiąc... :) Pomimo ograniczonego czasu staram się aby w domu zawsze było coś słodkiego. Wolę się tuczyć własnym ciastem niż tym ze sklepu z tablicą Mendelejewa na etykiecie :P A jak już wiecie, u mnie w kuchni prym wiodą sezonowe produkty, zatem w październiku nie mogło zabraknąć ciasta(...)jabłkami :) Miękki i lekko cytrynowe ciasto, cynamonowe jabłka i słodka, chrupiąca beza. Uwielbiam :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 żółtka 10 dag masła 6 łyżek mleka 4-5 jabłek cynamon
My simple kitchenPierwsze ciasto z truskawkami w tym roku. W sam raz na majówkę Kruchy spód, masa serowa, truskawki i kruszonka. Co prawda truskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Inspiracją było ciasto znalezione na stronie mojewypieki.com (jednak zostało przeze mnie dość mocno zmodyfikowane). Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki(...)podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier
BullioCzekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Na wierzch najlepsze są maliny. Ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 190 g jogurtu naturalnego 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki(...)cukru pudru Dodatkowo: maliny na wierzch ciasta (ok. 250 g) Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i jogurt i miksować do czasu połączenia
BullioSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, sól - szczypta, kakao 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, aronia dżem 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki KREM: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 3 łyżki, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 2 sztuki DODATKI(...)gruszki 6 sztuk/ w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba jej natłuszczać i obsypywać i ciasto się nie przykleja i łatwo można je z formy wyjąć, użyłam formę silikonową 25x25 cm, do formy wsypać mąkę wsypać kakao, proszek i sodę, cukier i łyżką w formie wymieszać dżem aroniowy (użyłam swój, jest
W Mojej Kuchni LubięDawno nie było u mnie nic słodkiego więc postanowiłam coś wykombinować, tym bardziej,że spodziewamy się gości. Ciasto,które dziś chcę zaproponować jest bardzo atrakcyjne,bardzo jesienne i bardzo smaczne. Kto oglądał " Domową Kawiarenkę " to wie,że przepis pochodzi właśnie z tego programu.Będąc nastolatką dzielnie spisywałam wszystkie przepisy, do niektórych wracam do dziś,tak jak do orzechowca. Ciasto orzechowe(...)oleju 1/5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki pr do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa tzw ananas z cukinii ( ewent pokrojony ananas z puszki) Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo
Niespełnione zdolności kulinarne