ciasto - 160969 przepisów (strona:1439/10732)

Pleśniak z powidłami 175

Jakiś czas temu upiekłam to ciasto z dodatkiem prażonych jabłek. Tym razem dodałam kwaskowate powidła śliwkowe. Powiem, że jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie :) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 6 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao słoiczek powideł śliwkowych 1,5 szkl grubo(...)siekanych orzechów włoskich Pianka: 6 białek szczypta soli 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Jedną część jasną i ciemną zawinąć w folię i włożyć na ok 2 godziny do zamrażalnika. Druga jasną część

Smakołyki Asi
Sernik biało - czerwony 272

Polska szaleje i kibicuje ,ja również postanowiłam jakoś się przyłączyć i dopingować naszych Piłkarzy :) upiekłam pyszny sernik w barwach naszej reprezentacji , Wygląda niesamowicie i tak tez smakuje...słodkie wilgotne ciasto połączone z waniliowym sernikiem ...masą z serka Philadelphia , serek ma słonawy posmak co wydaje się dziwnym dodatkiem do ciasta ale ta słoność idealnie podbija  smak reszty ciasta(...)WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYC W TEMPERATURZE POKOJOWEJ     Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto : - 300 g mąki pszennej typ 550 - 6 jajek - 270 g cukru - 220 g margaryny Kasia - 1 duża łyżka śmietany 18 %  - kilka kropel olejku waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - prawie cały barwnik spożywczy ( ja kupiłam i polecam na aukcji http://allegro.pl

Wypieki Rene
Jagodzianki, czyli bułeczki z jagodami 1554

trudne w wykonaniu, zawsze jak je piekę używam jagód mrożonych. Zawsze też znikają w kilka chwil, taki już urok jagodzianek :) Jeśli to będzie Twój pierwszy raz z ciastem drożdżowym, zerknij jak ja robię ciasto drożdżowe, wszystkie etapy możesz podejrzeć na kilku filmikach w poście  Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam też ostatni filmik pokazuje jak się robi kruszonkę z mojego(...)kruszonki wsypuję do miski i rozcieram palcami do momentu aż powstaną takie jakby grudki. Przesypuję je do pojemnika i wkładam do zamrażarki. Kiedy kruszonka jest gotowa zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję sól, przesiewam mąkę, w której łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kuszę drożdże i zalewam ciepłym mlekiem równocześnie mieszając w taki sposób, aby drożdże połączyły się

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowo- truskawkowe 123

Proste i smaczne kruche ciasto , truskawkowo- czekoladowe do niedzielnej kawusi.                    Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej(...)Ciasto czekoladowo- truskawkowe Ciasto mąka - 640 g cukier - 1/2 szkl żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki margaryna - 1 kost śmietana 18 % - 2 łyżki Budyń : budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru mleko - 4 szkl cukier - 6 łyżek Dodatkowo truskawki Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę

Kuchnia Danusi
kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... 126

Składniki: CIASTO UCIERANE: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka KRUSZONKA ORZECHOWA: orzechy włoskie 100 gram/tarte lub zmielone, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 100 gram DYNIA KISIELOWO KORZENNA: woda 1/2 szklanki, dynia 1 kg/pokrojone kostki, przyprawa korzenna 1/2 opakowania, kisiel(...)zimnej dyni wsypać przyprawę korzenną, cukier, kisiel i wymieszać jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie "zważona", wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć dość gęste ciasto forma 25x24 cm wyłożona paperem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto do naczynia po cieście wsypać tarte orzechy włoskie lub zmielone, dodać mąkę, zimną margarynę i utrzeć ciasto na kruszonkę

W Mojej Kuchni Lubię
KREMÓWKA KARDYNALSKA 139

Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt:   4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza:   4 białka(...)masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C. Masa śmietankowa: śmietankę ubić ze śmietan - fix,cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 121

pomarańczowy pojawił się już jakiś czas temu. Może więc ktoś zrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany(...)dżem podanym wcześniej nie ma masła. Dodałam je tylko dla smaku i zapachu przy przygotowaniu drożdżówek. Można je ominąć, ale na pewno nie zastępować olejem czy margaryną. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (typ 450) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 226

Szybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko(...)połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego

Kuchnia Bazylii
Drożdżówki z serem i truskawkami 261

innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej(...)porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE

Smakołyki Bereniki
tort czekoladowy 191

sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 150 g masła 120 ml gorącej parzonej kawy 120 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 duże jajka Podane składniki wystarczą na jeden spód. Do ciasta musimy użyć dwóch spodów.   Składniki ma masę czekoladową: 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremowej 30 % ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: małe(...)bezy     Sposób wykonania:   Ciasto: •      Masło zmiksuj z cukrem pudrem dodaj jajka cały czas miksując na wolnych obrotach. •      Gorącą kawę, mleko i wanilię połącz, dodawaj do ciasta naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą, solą i kakao aż do zakończenia składników. •      Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj

Darcia w kuchni
Kruszonkowiec z truskawkami, pyszny i szybki w wykonaniu 268

Przepyszne ciasto, przygotowuje się je bardzo szybko. Nie potrzeba żadnego miksera, ani robota kuchennego. Ciasto jest siekane nożem. Do miski wrzucić masło, cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Siekać produkty nożem, tak długo aż wszystkie składniki się połączą i utworzy się kruszonka. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać połowę ciasta. Na to rozłożyć truskawki(...)odstępach. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier cały czas mieszając. Na koniec powoli wsypać kisiel w proszku. Pianę z białek rozłożyć na truskawkach i rozsypać pozostałe ciasto. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Ostudzone ciasto pokroić na kawałki. Ciasto jest pyszne polecam

Kuchnia Pokoleń
Mleczne bułeczki z makiem 168

studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z solą. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy zaczyn, mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte(...)ciasto przekładamy na blat i chwilkę je wyrabiamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy bułeczkę, naciągając brzegi ciasta pod spód i zlepiając je od spodu. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki najlepiej wstawić na 15 minut do nagrzanego do 50 stopni C aż podrosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 163

Ciasto drożdżowe „lubi” owoce, owoce „lubią” ciasto drożdżowe. ;) A kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Nie wiem czy znajdzie się ktoś taki. Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na 12 drożdżówek: - 500g mąki luksusowej (typ 550) - 250ml mleka - 50g drobnego cukru do wypieków - 25g świeżych drożdży - 75g miękkiego masła - 1 płaska łyżeczka(...)mąki dodajemy pozostały cukier i sól – mieszamy. Gdy zaczyn będzie gotowy do mąki dodajemy kolejno – jajko, miękkie masło, skórkę startą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy robotem z hakami ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od miski (ok. 15 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na 1,5 godziny. Kruszonkę miałam w zamrażarce, więc przełożyłam ją do lodówki

mojewypiekiinietylko
Tort różano-truskawkowy dla Mamy 146

zręczne palce Mamy robiły z nich cuda.  Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy, Mamo . Oczywiście, taki dzień nie mógłby się obyć bez tortu. Albo chociaż jakiegoś porządnego ciasta z kremem. Ja pomysł znalazłam w Indulgent cakes  wydawnictwa The Australian women's weekly - książce, która za każdym razem, gdy po nią sięgam, wywołuje u mnie niepowstrzymany ślinotok. Absolutnie cudowne(...)zdjęcia i niesamowicie kuszące receptury - oto, czego oczekuję od książki kucharskiej. Ta spełnia wszystkie moje wymagania; z nawiązką .  Nie bez trudu w końcu wybrałam odpowiedni wypiek. Idealne ciasto na sezon truskawkowy, pełne jest bowiem tych pysznych owoców. Do tego wyraźna, ale nie dominująca nuta różana, przewijająca się niczym refren w cieście i frużelinie.  To taki kobiecy, delikatny tort

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania