KINDER SCHOKO BONS Jest to kolejna odsłona ciasta na wzór batonika. Jest to ciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda jest taka, że przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Jest słodkie, bo każde ciasto z czekoladą jest słodkie, ale aby przebić tę słodkość spód wykonałam z herbatników klasycznych dodając do nich prawdziwe, gorzkie kakao(...)Okazało się to strzałek w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto nie jest mdłe. Ogólnie wcale nie jest mdłe. Główna masa jest tym czym lubię, czyli idealnie dobranymi składnikami. Nie zawsze jest tak, że moje wizje twórcze, kulinarne wychodzą tak jakbym chciała. Wtedy podejmuje drugą próbę z poprawkami i dopiero wtedy wstawiam przepis tutaj dla Was. W tym przypadku ciasto wyszło
Kuchnia Pauletteswersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy(...)ciasto, wałkujemy po to by cukier przykleił się do ciasta. Tak robimy także z drugiej strony, tzn. odwracamy ciasto i wałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu. Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się
Zasmakuj KuchniJakiś czas temu zainstalowałam sobie na tablecie aplikację Przepisy.pl. Można tam znaleźć zakładkę „MENU DNIA”, z rozpisanymi daniami na bieżący tydzień. Tam właśnie upatrzyłam przepis na Magiczne ciasto. Gdyby nie komentarze, że prezentowane zdjęcie jest z innego przepisu, pewnie bym go nie zrobiła, a tak zaintrygowało mnie;) Miałam jednak nosa sądząc, że „magia” zawarta w nazwie(...)bierze się ze sposobu wykonywania, a w zasadzie z jego rezultatu. Miksując wszystkie składniki ze sobą i wylewając całość na blaszkę, otrzymujemy po upieczeniu ciasto warstwowe. Cięższa część opada na dno, tworząc pewnego rodzaju warstwę budyniową, a na górze zapieka się lekki, puchowy biszkopt. Podobno mogą wyjść nawet trzy warstwy. Ciasto smakuje bardzo dobrze przy minimalnym nakładzie pracy. Przepis jest
Smaki Na Talerzuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kruche ciasto z owocami w połączeniu ze śmietaną i chrupiącą bezą, to ciasto numer jeden w mojej rodzinie. Gdy spróbujecie to ciasto na pewno skradnie Wasze serca/żołądki :) Normal(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka ( białka wykorzystamy do bezy) 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Uformować
W garach u GosiDostaliśmy śliwki :), każdy pojadł :) a tu jeszcze tyle zostało :) Nie ma wyjścia trzeba zrobić ciasto ze śliwkami :) Świeże śliwki mają krótki sezon i drugi raz może się zdarzyć dopiero za rok :) Ciasto : 1kg mąki, 1szkl. cukru, 1/2 kost. drożdży, 3 jajka, 1/2kost. masła, 1szkl. wody Jak już mamy ciasto, umyte i wypestkowane śliwki :) to do dzieła ! Wałkujemy kawałek ciasta(...)śliwki...można dodać twaróg i posypać cukrem... Zawijamy... Wrzucamy do foremki... Zawijamy drugie tak samo...i wstawiamy do pieczenia na 50 min/ 180 st.C Jeżeli jeszcze mamy ciasto i śliwki to robimy małe ciastka :)... Po wycięciu kółek na ciastka... zostanie jeszcze ładny kawałek :) więc zaplatamy strucelka :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, wyjmujemy poprzednio wstawione ciasta ... i wkładamy kolejne
chleba naszegopropozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru Składniki(...)ciasto: 3 żółtka 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 10 dag masła 0,5 szklanki mleka ekstrakt waniliowy lub ziarna ze świeżej laski wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek 10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych
potrawyregionalnewpisują się w polską tradycję. Już raz prezentowałam wam przepis na idealnie wilgotną i aromatyczną babkę ( przepis tutaj ) i tym razem choć w nieco innym kształcie przedstawię wam pyszne ciasto ucierane z oryginalnymi dodatkami. W sumie zrobione pod dyktando mojego męża, który akurat miał ochotę na coś mniej skomplikowanego i przyznam że był to dobry pomysł. W paru słowach(...)samym cieście: Wilgotne o wyraźnej strukturze, wspaniale rosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas
vaniliowoczekoladowaDziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto Izaura czyli murzynek z serem. Przepis na to ciasto dostałam od mamy, pamiętam że dosyć często gościł u nas w domu. Teraz sama często sięgam po przepis bo każdy uwielbia to ciasto, jest po prostu pyszne . Składniki: ciasto 2,5 szklanki maki 1,5 szklanki cukru(...)żółtek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie całość wymieszać. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 36x24 wysmarować masłem, obsypać mąką, wylać ciasto, wyrównać. Do sera zmielonego trzykrotnie, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione przestudzone maso, jajka oraz mąkę ziemniaczaną ( zamiast mąki można dodać 1 budyń
magiczna kuchnia KasiCiasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono. Dziś prezentuję torcik, który przypomina nieco... słodką lazanię :) dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta przy pieczeniu, przełożone kremem wafelkowym z nutką kawy w przekroju daje doskonały efekt, a w smaku raj dla podniebienia! :) Całość nie jest przesłodzona (jest taka w sam raz), a w wykonaniu bardzo szybka(...)prostu masz ochotę na coś pysznego do kawy :) przygotowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotu, za to efekt końcowy sprawi mnóstwo radości z jedzenia! Składniki: 1 duży blat ciasta francuskiego 750 g mascarpone 2 wafelki Lusette nugatowe 2 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 łyżka cukru + kakao lub kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania
Kolorowy Przepisownikczwartek już w przyszłym tygodniu. Zapewne będziecie chcieli sami w domu usmażyć pączki, bo te, które można kupić w sklepach czy cukierniach rzadko są smaczne. Najczęściej to twarde, zbite ciasto, nie mające nic wspólnego z lekkim i puszystym pączkiem wypełnionym pysznym nadzieniem. Przyznam się Wam, że kiedy widzę te hałdy pączków w marketach, to czuję niesmak. Zdarzyło mi się(...)wymieszać. Jajka ubić lekko z resztą cukru, najłatwiej mikserem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do mąki wlać mleko i jajka, zagnieść ciasto. Masło stopić i lekko przestudzić. Dodawać je partiami do ciasta i zagniatać, aż do całkowitego wchłonięcia masła i powstania gładkiego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennawalentynki. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka różana z konfiturą malinową i polewą czekoladową Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 250g miękkiego masła 190g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią(...)łyżek konfitury z płatków róży około 5 łyżek konfitury malinowej Polewa: 150g białej czekolady 3 łyżki oleju kokosowego różowy barwnik spożywczy Dodatkowo: suszone płatki róży jadalnej do posypania Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 23-24cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Do miski przełożyć masło dodać cukier
Mała Cukierenkagarnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę z cukrem i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, lekko przestudzamy i dodajemy stopniowo jajka, oraz startą skórkę z cytryny, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto, aż jajka połączą(...)się z ciastem i powstanie gładka, gęsta masa. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz porcjami przy pomocy dwóch łyżek, jedną nabieramy ciasto a drugą zsuwamy do tłuszczu. Smażymy przez ok. 2 min. z każdej strony, na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym a następnie posypujemy cukrem
Domowy Smak JedzeniaPrzy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach(...)banany. Całość zmiksować na gładką pulpę. Trzeba zadbać, by nie wyczuwało się skórek fasoli. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Do pulpy dodać resztę składników i wszystko dobrze zmiksować. Ciasto przelać do keksówki. Piec góra/dół przez 45 minut do suchego patyczka, choć ciasto będzie wilgotne w środku. Ciasto zazwyczaj prezentowane jest z polewą. Dla mnie smakowo jest zbyteczna
Weekendy w domu i ogrodzieMarchewkę można zjadać w zupach, sokach, surówkach, sałatkach, na surowo, a także na wiele innych sposobów. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, smaczne i bardzo szybko znika. Moje zostało już zjedzone, ale zostały zdjęcia i smak :) . Może i Wy skusicie się i upieczecie takie wspaniałe ciasto marchewkowe. Na blogu znajdziecie również inną(...)wersję ciasta marchewkowego w zakładce CIASTA. Żródło gazeta Sól i pieprz 2017r Składniki 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 400 g startej na drobnych oczkach marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 5 jajek Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny Masło roztopić
O kuchni z uczuciemOpis: Królujący na stołach podczas świąt, imienin, bankietów, małych i dużych uroczystości, sernik na zimo zniewala konsystencją oraz oszałamia możliwością eksperymentowania. Nietypowe, bo nie wymagające pieczenia ciasto, stanowi jeden z ulubionych deserów mniejszych i większych łasuchów. Składniki: Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Szczypta soli 1,5 łyżki oleju(...)stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy olej i mieszamy wszystko. Blachę wykładamy papierem d pieczenia i przelewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 – 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam
Ciastka i ciasta