Święta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)obudziły”. Zblenduj na gładką masę banany, cukier, pozostałe 200 ml mleka i roztopiony oleju kokosowy. Mąkę i sól przesiej 2 razy, dodaj masę bananową, obudzone drożdże i zagnieć ciasto. Rodzynki (nie musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego
greenscarfbardzo proste ciacho bez pieczenia, ale większość posiada w swoich składnikach sztuczne proszkowe śmietanki, których ja w swojej kuchni nie używam. Ostatnio wypatrzyłam fajny przepis na to ciasto u Ani na blogu Ania gotuje , dziś więc zapraszam Was na ciasto śnieżny puch z limonką. Do przygotowania ciasta używamy cytrynowej galaretki, pomyślałam, że jeszcze bardziej podkreślę(...)cytrusowy aromat, dodając do ciasta sok z limonki. Ciacho faktycznie jest leciutkie jak puch i pięknie się prezentuje 😊. Ciasto śnieżny puch z limonką Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa
Kulinarne przygody GatityRozpoczął się sezon, więc ciasto z dynią czyli inaczej ciasto z dynią lub dyniowe musiałam zrobić i już. Generalnie jest to proste zadanie. Takie ciasto z dyni bardzo lubimy za szybkości wykonania, jego delikatność, soczystość i smak. Ciasto z dynią Składniki: 1 szklanka puree dyni 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki płaska(...)olej z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodę. Na końcu startą dynię i jeszcze przez chwilę miksujemy. Ciasto wlewamy na włożoną papierem do pieczenia tortownicę. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu ciasto z dyni posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z dynią pochodzi
Gotowanie-ukJadłam już ciasta z marchewką, cukinią, szpinakiem... wszystkie smakowały rewelacyjnie. Więc gdy tylko natknęłam się na przepis z wykorzystaniem buraka, nie omieszkałam się go użyć. Robiłam je po raz pierwszy. Jeszcze po upieczeniu byłam przekonana, że nie wyszło, że w środku będzie "breja". Po przestudzeniu konsystencja całkowicie się zmieniła, a gdy kilka godzin później rozkroiłam, zaskoczyło mnie totalnie. Dodaję(...)kolekcji moich "warzywnych" faworytów :) Jest niczym mocno wilgotne brownie! W sumie to zachęcił mnie do tego nowy robot, o którym słów kilka już za moment. Najpierw ciasto! Składniki: 150g mąki pszennej 350g surowych, startych i odciśniętych z nadmiaru soku buraków 50g kakao 100g gorzkiej czekolady ok 120g ksylitolu (200g cukru) 4 jajka 60ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki
Kuchnia w czekoladzieoskonałe ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko ! :) Składniki : Ciasto : 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 szklanka miodu 19 łyżek mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka sody 1 łyżka octu Bita śmietana : 1/2 l śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody Sposób wykonania(...)octem, lekko wymieszaj. Teraz dodaj przesianą mąkę , wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą , olej i na końcu miód, wymieszaj wszystko razem delikatnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowe ciasto wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia ciast. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. B ita śmietana : Śmietanę
Przepisy i porady kulinarnejuż zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia, że Snikersa piekłam drugi raz. Czemu więc nie podzieliłam się pierwszą wersją? Bo był tak wysoki, że śmiało mógł "robić" za tort. Nie byłam w stanie rozwałkować cienko ciasta i je przenieść, więc zrobiłam grubsze(...)możecie sobie wyobrazić ile ich było... Do tego budyń i orzechy z takiej samej porcji jak tutaj... Dlatego jak tylko nadarzyła się okazja postanowiłam poprawić swoje błędy i ciasto powtórzyć. Wymyśliłam sobie, że odmierzę na papierze do pieczenia wymiar formy i postaram się pięknie rozwałkować właśnie na nim. I to był strzał w dziesiątkę ;) Bo i przenieść do formy
Kuchnia w czekoladziezjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko(...)jajko – 3 szt DODATKOWO: * jajko – 1 szt * cukier puder – 2 szkl * woda – 8 łyżek * posiekane orzeszki ziemne – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Jajka oraz żółtka ucieramy
Ostra na SłodkoPrzygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku(...)przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem :) Smacznego
Niezły Młynekmamy w domu większe imprezy szykuję zazwyczaj 2-4 ciast. Zazwyczaj musi być jakieś z owocami, jakieś z kajmakiem i jeszcze jakieś... Mój mąż uwielbia wszystkie zwykłe ciasta, jednak ja mam dość popularnych szarlotek i murzynków i lubię próbować nowości. Ten przepis bardzo mi się spodobał - niby taki zwykły, ale jednak dodatek orzechów świetnie wzbogaca jego smak. Dla kogo(...)fanów orzechów dla lubiących zwykłe ciasta z ciekawym dodatkiem dla chcących spróbować murzynka w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 250g masła szklanka cukru 3 łyżki kakao łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki wody 4 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę orzechową: 300g orzechów włoskich 200g masła 200g cukru łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek
Mania Wypiekaniasię najlepiej smakują tego samego dnia/ ewentualnie na drugi dzień. Nie potrzeba do nich nawet żadnej kawy/ herbaty. Pulchne, aromatyczne i z bakaliami. Pokochałam je od pierwszego kęsa. Ciasto: 30g świeżych drożdży (najlepiej kupionych na wagę) szklanka mleka (250ml) ½ kg mąki tortowej szczypta soli1 laska wanilii 3 duże żółtka 70g cukru 60g stopionego masła kostka miękkiego masła(...)masa jest zbyt rzadka) Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka ok. 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g płatków migdałów 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Ciasto: 50g masła topimy i studzimy. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Cukier ucieramy z żółtkami. Pozostałą mąkę przesiewamy i powoli dodajemy
Kuchnia w czekoladzieroku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Z cukrem pudrem " i " Moje pasje ") Ciasto: 4 jajka(...)Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. 2/3 ciasta przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 ciasta przesiać kakao, dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Ciemną masę wylać na jasną i za pomocą np. patyczka do szaszłyków delikatnie
Simply FoodImieninowe ciasto do pracy, szybkie, proste i tanie, to zdecydowanie jabłecznik na kruchym cieście. Nic więcej nie trzeba dodawać, zawsze wychodzi, każdemu smakuje i nie kosztuje zbyt dużo w pełnym tego słowa znaczeniu, czasu jak i pieniędzy na składniki. Składniki: 60 dag (3 szklanki) mąki 35 dag (1,5 szklanki) cukru 5 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku(...)kakao 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 30 minut). Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: 2/3 ciasta rozwałkować lub kawałkami sklejając wyłożyć nim blachę, 1/3 podzielić na kilka
Z notatnikabiałko 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej polewa ciemna decorada do posypania Sposób przygotowania: Wyrobić na gładką masę ciasto z mąki, żółtek, cukru, margaryny i proszku do pieczenia. Zrobić wałek i podzielić na 2 części. Każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny(...)Wyjąć z lodówki jedną część ciasta, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o długości ok. 30 cm i szerokości ok.25 cm. Pod część ciasta podłożyć folię aluminiową. Mak z puszki wyjąć do misy, dodać 1 białko, wymieszać. Połowę masy rozprowadzić na rozwałkowanym cieście tak, aby pozostały brzegi do zlepienia. Zwijać w roladę na folię aluminiową, brzegi z lewej
Przepisy kulinarne babci AntoninyDziś ciasto z dedykacją..... dla Dostawcy słodkich jabłek. :) O tym cieście śmiało można powiedzieć klasyka. Proste, szybkie i do tego smaczne, nie wymaga długiego ucierania ani też wymyślnych składników, a to sobie bardzo cenię. I dziś między rosłem, a drugim postanowiłam sobie upiec. A że miałam zapas fajnych, słodkich jabłek i lubię ciemne ciasta stanęło właśnie na tym wypieku(...)jabłka kroimy w dość grubą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Sok tu pełnia kilka ról, a mianowicie jabłka zachowują jasny kolor, to raz dwa podkręcają smak jabłek w cieście, jest bardziej wyrazisty i trzy wspomagają sodę aby lepiej działała i ciasto pięknie wyrosło. Mokre składniki mieszamy razem i dodajemy do nich cukier oraz skórkę z cytryny. Mąki przesiewamy razem
Dieta moja pasjaBardzo lubię piec i jeść ciasta, ale najbardziej z ciast uwielbiam serniki i szarlotki. Sernik w połączeniu z czekoladą smakuje obłędnie. Czekoladą otrzymałam od Cukieteria.pl Sernik(...)czekoladowy Składniki: Ciasto: margaryna -0,5 kost kakao - 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl i 2 łyżki cukier - 1/4 szkl cukier waniliowy - 1 opak żółtka -2 szt sól - szczypta Masa serowa ser biały - 1,30 kg jogurt grecki - 700 ml rodzynki - 50 g jajka - 10 szt + 2 białka margaryna - 1,5 kost mąka -6 łyżek mąka
Kuchnia Danusi