ciasto - 161836 przepisów (strona:1442/10790)

Bardzo proste, domowe ciasto W-Z 130

Wspomnienia po rozstaniu z poprzednim pracodawcą, a zwłaszcza te z ostatniego dnia pracy są słodko-gorzkie. O to żeby były słodkie, sama się postarałam przygotowując skromne pożegnanie. Była wiewiórka, ciasto z wiśniami i domowa W-Zetka. Wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu na blogu. Zacznę od tego ostatniego. Prosta domowa W-Zetka Przygotuj mikser, miski i miseczki, łyżkę, łyżeczkę(...)prostokątną dużą blachę, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę, papier do pieczenia, nóż o szerokim ostrzu do krojenia ciast, wysokie naczynie do ubicia śmietany, mały garnek. Przygotuj składniki: 8 dużych jajek (lub 10 mniejszych),  2 szklanki cukru,  1 szklankę mąki pszennej tortowej,  1 szklankę kartoflanki,  4 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczyptę soli,  4-5 łyżeczek

blog.moje-pasje.info
Kotlety mielone w cieście francuskim 135

Cześć Dziś będzie kolejny przepis na mielone. Tym razem w trochę mniej tradycyjnej formie, tzn. pieczone w cieście francuskim. Chociaż fanką ciasta francuskiego nie jestem, ale kotlety bardzo mi smakowały. A były efektem dość dużych modyfikacji przepisy z gazety Na żywo Kotlety mielone w cieście francuskim Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, płaską blachę, miskę, miseczkę(...)papier do pieczenia, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie wałek do ciasta. Przygotuj składniki:  0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki),  1 niedużą cebulę,  1 czerstwą bułkę,  1-2 jajka,  bułkę tarą,  sól,  pieprz,  mieloną słodką paprykę, opakowanie ciasta francuskiego,  ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości

blog.moje-pasje.info
Ekspresowe bułki 139

soli 3 szklanki lekko ciepłej wody Przygotowanie: 1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki 2. Kiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h 3. Rano dzielimy ciasto na dwie(...)porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od ciebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez ok 1-2 minut 4. Następnie dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką

Słodki Kompromis
Drożdżowe supełki z makiem 106

miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem(...)pudrem, drożdżami instant, do kopczyka wbijamy jajka, dolewamy letnie mleko i wyrabiamy mikserem stacjonarnym wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, lub ręcznie na blacie podsypanym mąką. Ciasto będzie się mocno kleiło, jednak nie dodajemy więcej mąki, wyrabiamy ok 10 minut, w tym czasie ciasto stanie się bardziej sprężyste 7. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą

Słodki Kompromis
Kruche babeczki z makiem ( mini makowce ) 180

makiem . Wyglądają bardzo elegancko i dekoracyjnie. A przygotowanie ich to fajna zabawa...twórcza. Każda krucha babeczka z nadzieniem makowym może dostać inne "ubranko". Każdą możecie dowolnie udekorować kruchym ciastem, wycinając w nim lub z niego dowolne kształty. Do przygotowania moich babeczek użyłam gotowej masy makowej ( wybierałam jednak w pełni świadomie, czytając skład i biorąc to mniejsze zło ). Dzięki temu przygotowanie(...)Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco

kolorowotorcikowo
Świąteczny makowiec orkiszowy 234

posłodzony ksylitolem, odrobiną miodu i daktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny makowiec orkiszowy  Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół(...)pomarańczy Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, wymieszać, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, ksylitol, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast

FitKot
Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 208

mój mąż za nimi nie przepada, ale w tym roku sobie powiedziałam, że będzie musiał się przyzwyczaić, bo będą częściej, a ten mu bardzo smakował). Sernik jest rewelacyjny z ciastem kruchym na wierzchu, spód piernikowy plus masa serowa, no niebo w gębie jak to się mówi :-). Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" przepisy Mistrza Pawła Małeckiego. W przepisie margarynę zamieniłam(...)masło (nie używam do wypieków margaryny, więc jak ktoś woli margarynę musi zamienić masło na nią )Polecam Wam go bardzo i życzę udanego poniedziałku :-) Blaszka 24x34 cm Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g masła 1 żółtko Mąkę i kakao przesiewamy

kruche babeczki
Ciasto krówka 164

Kruche miodowe ciasto, delikatny puszysty krem  i chrupiące orzechy na słodkim kajmaku <3  Składniki (blacha 20x37cm): Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix  2 łyżki cukru pudru 1 galaretka(...)cytrynowa 200 g orzechów włoskich 1/2 puszki masy kajmakowej Przygotowanie: Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę. Piec w temp. 180*C ok. 30 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Ciasto po upieczeniu jest twarde, ale po 1-2 dniach w wilgotnym miejscu

Malinowo w kuchni
Malinowa pianka 179

Delikatne biszkoptowe ciasto z  malinową pianką, która rozpuszcza się w ustach. Polecam ciasto, bo jest rewelacyjne.                                                                     Malinowa pianka  Składniki: Biszkopt jajka-6 szt ocet(...)cukier i żółtka.  Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać,  wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop.  Ciasto przekroić wzdłuż na pół.  Pianka: Mrożone maliny przełożyć do garnka. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić

Kuchnia Danusi
Ciasto mleczna kanapka. 188

Święta szybko minęły, teraz  będziemy wyglądać  Sylwestra i Nowego Roku. A skoro już po.... warto się podzielić tym, co to się w tym roku podawało na stół. Ciasto mleczna kanapka, wiele razy widziałam, ale jakoś sama nigdy się za nie nie wzięłam. W tym roku postanowiłam to zmienić i wypróbować. I jak to ja, zrobiłam je po swojemu(...)chyba w tytule powinnam napisać...mleczna kanapka po mojemu ? Jednak to po mojemu, mogłoby zaniżyć pozycjonowanie przepisu w wyszukiwarce. 😉 Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej + 4 łyżki łyżeczka sody oczyszczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Krem: litr mleka 1/2 - 3/4 szklanki kaszy

Dieta moja pasja
Sernik królewski z wanilią 183

Tradycyjny sernik królewski z dodatkiem prawdziwej wanilii. Klasyk nad klasykami. Ciasto jest delikatne, puszyste i kremowe. Uwielbiam ten sernik! Do ciasta polecam lampkę pysznego wina  Monte Santi . Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g margaryny lub masła 2 żółtka 2,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu(...)wiaderka) 200 g margaryny lub masła 4 jajka 250 g cukru 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania) 1 laska wanilii Cukier puder Ciasto: Na stolnice przesiewamy mąkę. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i kakao - mieszamy. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.  Masa serowa: Żółtka

VioletoweKucharzenie
Seromakowiec na kruchym spodzie 181

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SPÓD (1 blaszka) 140g mąki pszennej tortowej 70 g masła 35 g cukru pudru 2 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki) szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE: Mąkę należy przesiać wraz z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Trochę posiekałam i zaczęłam ugniatać(...)momentu gdy składniki zaczęły się łączyć się w tzw. mokry piasek i tak aby tłuszcz nie był widoczny. Nastepnie dodałam do tego jednio żółtko i łyżeczkę śmietany, ponownie zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię odłożyłam do lodówki na ja jakieś 20 minut. Zimnym ciastem wylepiłam dno tortownicy bez wałkowania, uprzednio posmarowanej cienko masłem (nie posypałam bułką bo nie miałam :)). Ciasto nakłuwamy

ClauditteMissCooking