ciasto - 161836 przepisów (strona:1445/10790)

Piernik przekładany bitą śmietaną. 135

oskonałe ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko ! :) Składniki : Ciasto : 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 szklanka miodu 19 łyżek mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka sody 1 łyżka octu Bita śmietana : 1/2 l śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody  Sposób wykonania(...)octem, lekko wymieszaj. Teraz dodaj przesianą mąkę , wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą , olej i na końcu miód, wymieszaj wszystko razem delikatnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowe ciasto wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia ciast. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia.   B ita śmietana : Śmietanę

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto "Snikers" (pieczony) 423

już zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia, że Snikersa piekłam drugi raz. Czemu więc nie podzieliłam się pierwszą wersją? Bo był tak wysoki, że śmiało mógł "robić" za tort. Nie byłam w stanie rozwałkować cienko ciasta i je przenieść, więc zrobiłam grubsze(...)możecie sobie wyobrazić ile ich było... Do tego budyń  i orzechy z takiej samej porcji jak tutaj... Dlatego jak tylko nadarzyła się okazja postanowiłam poprawić swoje błędy i ciasto powtórzyć. Wymyśliłam sobie, że odmierzę na papierze do pieczenia wymiar formy i postaram się pięknie rozwałkować właśnie na nim. I to był strzał w dziesiątkę ;) Bo i przenieść do formy

Kuchnia w czekoladzie
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 196

zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko(...)jajko – 3 szt DODATKOWO: * jajko – 1 szt * cukier puder – 2 szkl * woda – 8 łyżek * posiekane orzeszki ziemne – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Jajka oraz żółtka ucieramy

Ostra na Słodko
Puszysty jabłecznik 417

Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku(...)przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem :)  Smacznego

Niezły Młynek
Murzynek z orzechami 136

mamy w domu większe imprezy szykuję zazwyczaj 2-4 ciast. Zazwyczaj musi być jakieś z owocami, jakieś z kajmakiem i jeszcze jakieś... Mój mąż uwielbia wszystkie zwykłe ciasta, jednak ja mam dość popularnych szarlotek i murzynków i lubię próbować nowości. Ten przepis bardzo mi się spodobał - niby taki zwykły, ale jednak dodatek orzechów świetnie wzbogaca jego smak. Dla kogo(...)fanów orzechów dla lubiących zwykłe ciasta z ciekawym dodatkiem dla chcących spróbować murzynka w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 250g masła szklanka cukru 3 łyżki kakao łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki wody 4 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę orzechową: 300g orzechów włoskich 200g masła 200g cukru łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek

Mania Wypiekania
Rogale marcińskie- po mojemu :) 144

się najlepiej smakują tego samego dnia/ ewentualnie na drugi dzień. Nie potrzeba do nich nawet żadnej kawy/ herbaty. Pulchne, aromatyczne i z bakaliami. Pokochałam je od pierwszego kęsa.  Ciasto: 30g świeżych drożdży (najlepiej kupionych na wagę) szklanka mleka (250ml) ½ kg mąki tortowej szczypta soli1 laska wanilii 3 duże żółtka 70g cukru 60g stopionego masła kostka miękkiego masła(...)masa jest zbyt rzadka) Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka ok. 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g płatków migdałów 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Ciasto: 50g masła topimy i studzimy. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Cukier ucieramy z żółtkami. Pozostałą mąkę przesiewamy i powoli dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z jabłkami i polewą kakaową 192

roku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Z cukrem pudrem " i " Moje pasje ") Ciasto: 4 jajka(...)Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. 2/3 ciasta przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 ciasta przesiać kakao, dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Ciemną masę wylać na jasną i za pomocą np. patyczka do szaszłyków delikatnie

Simply Food
Jabłecznik na kruchym cieście 173

Imieninowe ciasto do pracy, szybkie, proste i tanie, to zdecydowanie jabłecznik na kruchym cieście. Nic więcej nie trzeba dodawać, zawsze wychodzi, każdemu smakuje i nie kosztuje zbyt dużo w pełnym tego słowa znaczeniu, czasu jak i pieniędzy na składniki. Składniki: 60 dag (3 szklanki) mąki 35 dag (1,5 szklanki) cukru 5 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku(...)kakao 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 30 minut). Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: 2/3 ciasta rozwałkować lub kawałkami sklejając wyłożyć nim blachę, 1/3 podzielić  na kilka

Z notatnika
MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY 163

białko 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej polewa ciemna decorada do posypania Sposób przygotowania:  Wyrobić na gładką masę ciasto z mąki, żółtek, cukru, margaryny i proszku do pieczenia. Zrobić wałek i podzielić na 2 części. Każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny(...)Wyjąć z lodówki jedną część ciasta, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o długości ok. 30 cm i szerokości ok.25 cm. Pod część ciasta podłożyć folię aluminiową. Mak z puszki wyjąć do misy, dodać 1 białko, wymieszać. Połowę masy rozprowadzić na rozwałkowanym cieście tak, aby pozostały brzegi do zlepienia. Zwijać w roladę na folię aluminiową, brzegi z lewej

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Murzynek z mąką pełnoziarnistą, jabłkami na maślance i oleju. 197

Dziś ciasto z dedykacją..... dla Dostawcy słodkich jabłek. :) O tym cieście śmiało można powiedzieć klasyka. Proste, szybkie i do tego smaczne, nie wymaga długiego ucierania ani też wymyślnych składników, a to sobie bardzo cenię. I dziś między rosłem, a drugim postanowiłam sobie upiec. A że miałam zapas fajnych, słodkich jabłek  i lubię ciemne ciasta stanęło właśnie na tym wypieku(...)jabłka kroimy w dość grubą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Sok tu pełnia kilka ról, a mianowicie jabłka zachowują jasny kolor, to raz dwa podkręcają smak jabłek w cieście, jest bardziej wyrazisty i trzy wspomagają sodę aby lepiej działała i ciasto pięknie wyrosło. Mokre składniki mieszamy razem i dodajemy do nich cukier oraz skórkę z cytryny. Mąki przesiewamy razem

Dieta moja pasja
Sernik czekoladowy 264

Bardzo lubię piec i jeść ciasta, ale najbardziej z ciast uwielbiam serniki i szarlotki. Sernik w połączeniu z czekoladą smakuje obłędnie. Czekoladą otrzymałam od Cukieteria.pl                                                                     Sernik(...)czekoladowy Składniki: Ciasto: margaryna -0,5 kost kakao - 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl i 2 łyżki cukier - 1/4 szkl cukier waniliowy - 1 opak żółtka -2 szt sól - szczypta Masa serowa ser biały - 1,30 kg jogurt grecki - 700 ml rodzynki - 50 g jajka - 10 szt + 2 białka margaryna - 1,5 kost mąka -6 łyżek mąka

Kuchnia Danusi
Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci 337

Naszło mnie na ciasto drożdżowe. Takie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie(...)ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może. No dobra, kawa latte też przejdzie Przepis pochodzi z pradawnej książki „Wszystko z mąki”, wydanej w 1991 roku. Jest to przekład książki rosyjsko języcznej. Uwielbiam książki z tego okresu. Jest w nich i siermiężny papier i milion przepisów na wszystkie okazje Nie kosztowały też bajońskich kwot

Mieszam w Garnku
Miodownik (Stefanka) 1145

Miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny. Ciasto jest pracochłonne (trzeba upiec oddzielnie każdy blat) i robi się je dość długo, ale myślę że od czasu do czasu warto. Trzeba je przechowywać w lodówce najlepiej co najmniej dwa dni, żeby odpowiednio zmiękło. Przepis jest na bardzo dużą blachę (23 x 33 cm). Ciasto: 800 g mąki pszennej (+ do podsypywania(...)Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodać pokrojone w drobne kawałki zimne masło i ręką wyrobić do otrzymania konsystencji drobnych okruchów. Dodać miód i jajka i wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki. Ciasto podzielić na cztery równe części i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką

Bullio
Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym 155

oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile zaskoczy(...)Waszych bliskich :)  Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny a ciasto francuskie oczywiście przygotować sami :) Ja jednak nie mam na tyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę na skład czy ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne! Składniki na 12 rurek: blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle

Ze smakiem i z pasją
Beef Wellington – wołowina w cieście 178

jest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki.  Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa(...)arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem.  Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej

Niezły Młynek