Delikatne kruche ciasto z pysznym budyniowym kremem, czyli znana wszystkim napoleonka. Ciasto piekę od wielu lat i niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko Krem: 3/4 litra mleka 4 żółtka 1 szklanka cukru 100 g masła 10 łyżek mąki pszennej tortowej Dodatkowo(...)cukier puder do posypania Ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść razem z pozostałymi składnikami na ciasto. Uformować w kulę i wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę. Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Przełożyć do foremek o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp
BullioKolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉 Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami. Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł na wykonanie(...)tego wiśniowego spodu. Koniec końców- ciasto mega smaczne i nie tylko świąteczne :) Możecie je śmiało przygotować na przyjęcie imieninowe, parafialny odpust 😋 czy inne uroczystości, na których wypadałoby postawić coś słodkiego na stole 😀 Składniki na formę 24x36cm Placek wiśniowy: 4 białka 3/4 szklanki mąki (+ 3 łyżki do owoców) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżka cukru z wanilią 1łyżeczk proszku
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam wilgotne i aromatyczne ciasta, którego każdy kęs rozpuszcza si ę w ustach. Takie własnie jest ciasto z dzisiejszego wpisu. Ciasto niesamowicie delikatne, miękkie, pachnące pomarańczami, z dodatkiem świeżego ananasa. Ciasto w sam raz do niedzielnej kawy lub herbaty. Smacznego! **** Adoro le torte morbide e molto aromatiche, che si sciolgono in bocca. Oggi(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jaja, start ą skórkę z 2 pomarańczy i rozpuszczone mas ł o. Całość miksujemy na jednolit ą masę. Na koniec do ciasta dodajemy miąższ ananasa pokrojony w kostkę. Ciasto dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Sciogliete il burro sul fuoco a fiamma media. Lasciate raffreddare. In una ciotola mescolate la farina con il lievito vanigliato
La grande e la piccola cuocaProste ciastka z ciasta francuskiego. ciasto francuskie *, 4 twarde jabłka, 4 łyżki cukru, 50 ml brandy, cukier puder Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić cukier. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki jabłek, gdy się zrumienią, odwrócić na drugą stronę. Gdy zrumieni się druga strona cząstek jabłek, wlać brandy, zamieszać. Gotować aż płyn odparuje. Odstawić jabłka(...)ostudzenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać z niego krążki (średnica ma być większa od długości cząstek jabłek), na jednej połowie krążka układać jabłko, brzeg ciasta posmarować rozmąconym białkiem, przykryć drugą stroną krążka, lekko docisnąć brzegi. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Gorące posypać cukrem
królestwo garówpolewą czekoladową , schłodzone jest przepyszne , doskonale sprawdza się dla łasuchów , a i dla tych co od czasu do czasu lubią zjeść coś słodkiego na ząb , mam nadzieje że to ciasto także znajdzie swoich fanów . Składniki 2 szklanki mąki ( typ 405 ) 4 jajka szklanka cukru 1 budyń cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości . Kiedy ciasto mamy gotowe , dzielę na dwie części , do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam , następnie formę smaruję masłem , posypuje bułką tartą i wylewam nasze ciasto na zmianę raz kakaowe raz białe
Mój SmakKruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Jestem ogromną fanką szarlotki. Zazwyczaj przygotowuję ją z przepisu, który możecie znaleźć tutaj . Dodatek budyniu jest ciekawym urozmaiceniem tego klasycznego ciasta i muszę przyznać, że w takiej postaci smakuje równie dobrze 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki cukru(...)Prażyć na patelni na małym ogniu aż do uzyskania dość jednolitej masy jabłkowej. Co jakiś czas mieszać i rozgniatać szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia (o wymiarach ok. 23 x 28 cm) ułożyć warstwę ciasta
BullioStyczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a po drugie noworoczne postanowienia co oznacza w dużej mierze odchudzanie i zdrowe odżywianie. Ale ja nie wierzę w restrykcyjne diety, ze zdrowym odżywianiem zgadzam się jak najbardziej i wszystkim sekunduje w tym postanowieniu – a to ciasto jak najbardziej się w to postanowienie wpasowuje(...)odpowiada w smaku i ciągle szukam na nią sposobu (dlatego też kupiłam tę książkę), ale tu akurat wcale jej nie czuć, czekolada i masło migdałowe przyjemnie dominują smak, a ciasto dzięki tej mące jest odpowiednie do podania osobom na diecie bezglutenowej. Ciasto jest dość zbite ale ma miękki środek. A połączenie czekolady i masła migdałowego jest naprawdę boskie. Brownie
Cooking for EmilyWspomnienia po rozstaniu z poprzednim pracodawcą, a zwłaszcza te z ostatniego dnia pracy są słodko-gorzkie. O to żeby były słodkie, sama się postarałam przygotowując skromne pożegnanie. Była wiewiórka, ciasto z wiśniami i domowa W-Zetka. Wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu na blogu. Zacznę od tego ostatniego. Prosta domowa W-Zetka Przygotuj mikser, miski i miseczki, łyżkę, łyżeczkę(...)prostokątną dużą blachę, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę, papier do pieczenia, nóż o szerokim ostrzu do krojenia ciast, wysokie naczynie do ubicia śmietany, mały garnek. Przygotuj składniki: 8 dużych jajek (lub 10 mniejszych), 2 szklanki cukru, 1 szklankę mąki pszennej tortowej, 1 szklankę kartoflanki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 4-5 łyżeczek
blog.moje-pasje.infoCześć Dziś będzie kolejny przepis na mielone. Tym razem w trochę mniej tradycyjnej formie, tzn. pieczone w cieście francuskim. Chociaż fanką ciasta francuskiego nie jestem, ale kotlety bardzo mi smakowały. A były efektem dość dużych modyfikacji przepisy z gazety Na żywo Kotlety mielone w cieście francuskim Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, płaską blachę, miskę, miseczkę(...)papier do pieczenia, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie wałek do ciasta. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, opakowanie ciasta francuskiego, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości
blog.moje-pasje.infosoli 3 szklanki lekko ciepłej wody Przygotowanie: 1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki 2. Kiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h 3. Rano dzielimy ciasto na dwie(...)porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od ciebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez ok 1-2 minut 4. Następnie dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką
Słodki Kompromismiodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem(...)pudrem, drożdżami instant, do kopczyka wbijamy jajka, dolewamy letnie mleko i wyrabiamy mikserem stacjonarnym wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, lub ręcznie na blacie podsypanym mąką. Ciasto będzie się mocno kleiło, jednak nie dodajemy więcej mąki, wyrabiamy ok 10 minut, w tym czasie ciasto stanie się bardziej sprężyste 7. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą
Słodki Kompromis