ciasto - 160969 przepisów (strona:1452/10732)

Ciasto buraczane 134

takim momencie, gdy zaczynałam w pełni korzystać z życia! – skarży się kobieta - No cóż…szczerze mówiąc, to cię wcale nie poznałem… - odpowiada Bóg. Dlatego warto być sobą :D ;) Ciasta marchewkowe, dyniowe czy takie z dodatkiem cukinii cieszą się od jakiegoś czasu wielką popularnością. Dlaczego zatem, nie wykorzystać innych warzyw do wypieków? Próbowaliście kiedyś ciasta z burakiem? Jeśli nie, to gorąco(...)zachęcam do wypróbowania przepisu na to ciasto. Burak nie jest w ogóle wyczuwalny ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne. I co tu dużo mówić - jest po prostu pyszne. Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów

My simple kitchen
Ciasto cytrynowe z jagodami 190

kochani  dla was dzisiaj piekłam jak i dla znajomych . Pyszne cytrynowe ciasto z jagodami . Pachnie cytrynką .       Składniki na ciasto cytrynowe z jagodami : Miękkie masło, 200 g jajka, 4 szt. cukier  200 g Mąka pszenna, 200 g mąka ziemniaczana, 180 g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sok z cytryny skórka z cytryny    Dodatkowo(...)jagody mrożone 3 garście    Wykonanie ciasta cytrynowego z jagodami:   Do misy dodajemy 4 jaja , wsypujemy cukier i miksujemy na puch . Dodajemy przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia . Wyparzamy cytrynkę , osuszamy ręcznikiem  i ścieramy na tarce skórkę z cytryny , oraz wyciskamy sok , dodajemy do ciasta . Dodajemy miękkie masło i miksujemy. Wykładamy formę do babki papierem

Różowa kuchnia
Ciasto Izaura -sernik w murzynku 327

Pewnie niektórzy pamiętają to ciasto jeszcze z czasów PRL. Piekła go jeszcze moja mama, a i ja już dawno piekę. Bardzo często powracam do tego przepisu i zawsze ciasto zjadane jest w ekspresowym tempie. Takie dwa ciasta w jednym. Murzynek i sernik. Przepis ten mam z książeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często(...)używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy i książki kucharskie.  Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g margaryny (dałam masło) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego) 4 jajka Margarynę, cukier, cukier waniliowy,kakao włożyć do garnuszka wlać 5 łyżek wody

O kuchni z uczuciem
Ciasto na maślance truskawkowej z wiśniami z alkoholu 173

Szybciutkie wilgotne ciasto na maślance truskawkowej do którego nie musimy użyć miksera, wystarczy nam sama łyżka lub mieszadełko :) Ciasto po upieczeniu przybiera ładnego złocistego kolorku, a w smaku daję się wyczuć truskaweczki. Ja postanowiłam dodać jeszcze resztę wisienek  z nalewki które świetnie skomponowały się ze smakiem całego ciasta. Wiem że wiele osób pisze, że wychodzą im zakalce(...)się tego okropnie bałam zwłaszcza (powtórzę to po raz setny) przy moim piekarniku gazowym to różne rzeczy lubią się dziać :) Więc może napisze te wszystkie rady dotyczące ciast (maślankowych,jogurtowych czy na kefirze) jakie udało mi się dowiedzieć / przeczytać :   - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, - zbyt duża ilość owoców i kruszonki tez może spowodować że upiecze nam się

Gotowanie...to proste !
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 144

Skład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa,  skrobia ziemniaczana,  skrobia kukurydziana,  pektyna (substancja zagęszczająca),  sól,  cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić(...)śmietany. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut potem dodać owoce. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych  W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy

ClauditteMissCooking
Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 258

Delikatne ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad.   Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: Bułeczki(...)Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będzie ciasto

Słodka Strona
Ciasto czekoladowo - kokosowe 132

Bardzo cenię sobie ciasta, które: - szybko się przygotowuje - nie potrzeba do ich przygotowania różnych sprzętów, mikserów itp. - a i tak dobrze smakują :) Takie właśnie jest ciasto czekoladowo - kokosowe. Przygotowanie go polega po prostu na wymieszaniu ze sobą paru składników - jest więc idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania. Składniki:  Ciasto: szklanka mąki 4 czubate łyżki kakao(...)suchych i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy 50-55 minut. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę.  W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy

Taste Therapy
Ciasto piernikowe z rabarbarem 162

niego przygotuje. Przeglądając przepisy, doszłam do wniosku, ze rabarbar służy głównie do deserów. Jak zapewne już wiecie, nie jestem mistrzynią cukiernictwa i zwyczajnie nie przepadam za pieczeniem ciast. Zawsze po takiej operacji moja kuchnia wygląda jakby przeszło przez nią tornado;) Jednak rabarbar kusił, a w międzyczasie znalazłam bardzo ciekawy przepis i postanowiłam spróbować upiec ciasto piernikowe z rabarbarem. Podczas pieczenia(...)jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!  Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się:  Panna Malwinna ,  Bartek ,  Gin ,  Sianko ,  Justinka ,  Zuzia  i  Mops . Składniki : 150g

Codzienne Gotowanie
Prowansalska tarta pomidorowa 102

smaków świata”. Jest to bardzo krucha tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem sera koziego i pomidorów. Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno maślany smak kruchego spodu. Składniki: ciasto: 235 g mąki pszennej 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka świeżych listków rozmarynu sól morska pieprz 125 g chłodnego masła 3 łyżki wody z lodem nadzienie: 150 g koziego(...)sera 3 łyżki posiekanej bazylii bazylia do dekoracji pieprz 3 - 4 pomidory oliwa sól morska Wykonanie: Przygotować ciasto: Za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, parmezan, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund. Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Z ciasta uformować krążek

Mama Gotuje
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 319

znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki(...)dokładnie wymieszać. W tym momencie proponuję spróbować masę i ewentualnie ją jeszcze dosłodzić. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia, ale takiego, żeby ją można było jeszcze rozprowadzić na cieście. Drugą warstwą do przygotowania jest masa advocatowa. W celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek

Świat Ciasta
Czekoladowe ciasto z gruszkami 524

Pyszne, szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Mocny, kakaowy smak przełamany słodkością gruszki sprawia, że ciasto znika w niebywałym tempie:) Polecam, szczególnie teraz, gdy sezon na gruszki w pełni :) SKŁADNIKI 120 g miękkiego masła 10 płaskich łyżek cukru trzcinowego 3 jajka 10 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 tabliczka czekolady deserowej(...)malakserze ucieramy masło z 8  łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę.  Mieszamy całość łyżką. Wylewamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Krucha szarlotka 216

jabłka a jak jabłka to musi być szarlotka. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo delikatna. Ma tylko jedną wadę bardzo szybko znika z talerza. składniki: kruche ciasto 450 g mąki pszennej 250 g zimnego pokrojonego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli dodatkowo 1,5 kg jabłek 2-3 łyżki  cukru(...)waniliowego   Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto podzielić na dwie równe części.  Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić.  Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia

Monia miesza i gotuje
Rustykalna tarta ze śliwkami 101

masła (82% tłuszczu, schłodzonego) 3,5 łyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia 1 jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach).   ok. 500 g śliwek węgierek szczypta soli Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Przygotowanie :   Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe(...)składniki  Wyrabiamy ciasto, zagniatamy, a następnie formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią  spożywczą, wkładamy  do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm na kształt przypominający koło, delikatnie podsypując mąką.  Przenosimy delikatnie na blachę, z ostawiamy 2-3 cm wolnego ciasta

Proste Potrawy
Sezamowiec z masą chałwową 232

Witajcie Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej. Ciasto kruche: 3 szklanki(...)mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka

Cynamonowe szczęście
Ciasto z budyniem i jabłkami 7592

była niezwykle popularna – dziś już chyba tylko hodowana prywatnie, nie widziałam takich jabłek w sklepie. Świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie powstała z nich jednak tradycyjna szarlotka, lecz ciasto z budyniem i jabłkami. Kruchy spód, aksamitny budyń, soczyste jabłuszka i chrupiące migdały składają się na wypiek idealny. U mnie pieczony na niedzielę – gdy kawałka domowego ciasta nie może(...)zabraknąć. Szkoda, że nie możecie poczuć jego zapachu… Ciasto z budyniem i jabłkami: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 masło (200 g) 1 całe jajko 3 żółtka jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki oleju szczypta soli Budyń z jabłkami: 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania