ciasto - 161836 przepisów (strona:1457/10790)

Sezamowiec 172

Składniki: ciasto kruche: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki sodu oczyszczonej masa sezamowa: 45 dag sezamu 6 łyżek miodu 30 dag margaryny 3/4 szklanki cukru masa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych masa budyniowa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 35 dag masła(...)budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta. Wszystkie składniki masy sezamowej podgrzewamy na małym ogniu. 1/3 przygotowanej masy wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Pobite gary Barbary
Murzynek z wiśniami 124

Murzynek z wiśniami to pomysł na szybkie, proste i nieskomplikowane ciasto. Wbrew pozorom w poniższym przepisie nie znajdziecie czekolady ani trudno dostępnych składników. Do murzynka dodałam mrożone wiśnie. Jeżeli takich nie macie, to wykorzystajcie wiśnie w syropie lub w ogóle je pomińcie :) Poniższy murzynek jest puszysty, miękki i lekko wilgotny. Idealny wypiek do kawy. Składniki na formę keksową(...)Następnie powoli wsypać mąkę naprzemiennie z ostudzoną masą czekoladową (uwaga: 1/5  masy należy odlać i pozostawić do dekoracji murzynka !). Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 3/4 ciasta. Następnie dodać odmrożone wiśnie i wlać pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 ºC . Ciasto piec do suchego patyczka około 45-60 minut. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą

Ugotować
Mazurek kajmakowy z bakaliami 389

innymi mazurków. Pragnę Wam dzisiaj przedstawić przepis na jeden z moich ulubionych mazurków, czyli mazurek kajmakowy z bakaliami. Doskonale smakuje i pięknie wygląda.  Polecam gorąco ten przepis!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki, 150g masła lub margaryny, 3 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia . Dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej, migdały MAKAR , płatki migdałowe MAKAR(...)żurawina MAKAR, orzechy laskowe MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ostrym nożem wykrawam w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystuję do zrobienia brzegu. Ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Na przestudzonym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Leśny Mech 112

Pyszne, wilgotne, zielone ciasto z lekką śmietankową masą i owocami na wierzchu. Istny leśny mech. Hit na ostatnich imprezach dla dzieci. Bardzo przypadło nam do gustu. Do dekoracji użyłam mrożonych jeżyn, które świetnie współgrały z całością. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, a dodaje fajnego kolorku. Musicie spróbować! Ciasto: 4 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju(...)miksować dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić (nożem lub w malakserze). Dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę (lub blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę (nie może być ciepła

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szarlotka - smak dzieciństwa 159

mojej mamy. Kartkę ze starego zeszytu, z wyblakłym już pismem, odnalazłam wśród swoich notatek. Dla mnie wartość bardzo sentymentalna, tym bardziej, że  mam nie żyje już od dawna. Ciasto na szarlotkę pyszne, mięciutkie, rozpływa się w ustach i przywołuje smaki z dzieciństwa. Zapewne każdy z nas ma swój smak i zapach, który przywołuje miłe wspomnienia. Ja odnajduję(...)smaku tej szarlotki. SKŁADNIKI Ciasto:  30 dag maki pszennej 20 dag. mąki krupczatki 25 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka plus jedno całe jajko 20 dag cukru kryształ Dodatkowo: 1,5 kg jabłek -kwaśnych 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE  Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce

W kuchennym oknie Ewy
Słodkie środy - Sernik z brzoskwiniami i czekoladą 162

bardzo dobrze znany i przez większość z nas uwielbiany - klasyczny sernik z brzoskwinią pod chmurką w dzisiejszej odsłonie z nutą czekolady. Tej pozycji nie może zabraknąć również u nas. Ciasto idealne na rodzinne spotkanie, a także jako słodkość do popołudniowej kawy.  Sernik z brzoskwiniami i czekoladą SKŁADNIKI : ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czekolady mlecznej 150 ml śmietany 30% PRZYGOTOWANIE : Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę i nakłuwamy, wkładamy do lodówki. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, jajka oraz budyń i cukier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto piernikowe z czekoladą 155

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, zbliżone smakiem i strukturą nieco do długo dojrzewającego piernika. Ciasto powstało z potrzeby wykorzystania gorzkiej (90% kakao) czekolady, która do jedzenia była po prostu za gorzka. Ogólnie lubię czekolady deserowe gorzkie, ale tej byłam w stanie zjeść tylko kostkę i to dzieliłam ją na 3 razy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, nabiera wtedy odpowiedniego smaku(...)aromatu, a struktura staje się taka piernikowa. Świeżo upieczone ciasto może wydawać się nieco suche, ale na następny dzień jest bardzo dobre. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 250 g masła lub margaryny 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao 1/2 szklanki mleka lub wody 2 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki

Kuchcik gotuje
wyborny keks 109

keks  Wilgotne, przesycone aromatem cytrusów, delikatne ciasto, wewnątrz którego znajdziemy mnóstwo kawałków orzechów i owoców. Czy w szare zimowe popołudnie, można wyobrazić sobie lepszą propozycję na deser? składniki 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 150 g kandyzowanej(...)skórki z owoców cytrusowych ( pomarańcza, grejpfrut, cytryna) 100 g  mieszanych suszonych owoców  100 g mieszanych orzechów ( włoskich, laskowych) 70 ml koniaku dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder  sposób wykonania Suszone owoce, orzechy, oraz kandyzowaną skórkę wkładamy do miski (  duże kawałki orzechów, czy owoców kroimy na drobniejsze części) , zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na trzydzieści minut

Miód i pieprz
Tort Red Velvet na oleju rzepakowym 175

praca. Postaram się wszystko nadrobić, ale z czasem ostatnio kiepsko. Tydzień temu były walentynki, więc chciałam opublikować moją propozycję na ten dzień, nie trzeba czekać rok, żeby wykonać to ciasto, Red Velvet jest idealne na romantyczny dzień we dwoje, a czasami w zwykły dzień, żeby pokazać, że ta druga osoba jest dla Ciebie ważna. Dwa ciężkie blaty, mokre, za sprawą(...)oleju rzepakowego oraz maślanki przełożone kremem z kremówki i serka philadelphia. Troszkę bałam się tego połączenia, bo serek słony, ale wyszło idealnie, słoność serka podkreśliła smak ciasta. Ciasto jest wykonane na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego obniża ryzyko zawałów serca oraz jest odpowiedni w diecie nawet małych dzieci. Wypieki z dodatkiem oleju nie wysuszają

dom-agi.pl
Tort miodowo - orzechowy 228

Bardzo pracochłonne ciasto, jednak wylepienie spodów i pieczenie i tak 6 razem to bardzo absorbujące, ale myślę, że efekt końcowy jest tego godny, i każdy doceni pracę włożoną w wykonanie ciasta. Wysiłek rekompensuje też smak, niezwykły lekki i baaaaaardzo orzechowy. Czego chcieć więcej? Składniki: *Ciasto: 300 g mąki 120 g miodu 120 g cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych(...)połowy cytryny 250 g serka mascarpone *Dodatkowo: 3-4 łyżki powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich i zmielone orzechy do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Robimy ciasto. Do miski dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy w jedną kulką. Ciasto dzielimy na 6 równych części, ok 120 g każda. Dno tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy

Piekę, bo lubię
domowy groszek ptysiowy 126

wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa(...)przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy kuleczki. Pieczemy przez ok. 5 min. w 180 st. C zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze parę minut do zrumienienia a następnie

Domowy Smak Jedzenia
Straciatella morelowa 121

ciasto jest wywołuje na mych ustach uśmiech na samo wspomnienie o nim. Nie wiem czy to zasługa złocistych moreli, których kolor przypomina mi słońce (a ostatnio zdecydowanie go brakuje), czy może delikatnego, puszystego ciasta z kawałkami czekolady, czy wreszcie lekkiej serowej pianki oblanej czekoladą. Jedno jest pewne to fantastyczna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Dlatego spróbujcie koniecznie.  Ciasto: tabliczka(...)Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę z proszkiem i wlewamy mleko tak (ciasto ma być gęste, ale na tyle by dało się je bez problemu mieszać mikserem). Na koniec wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Przekładamy do blaszki do pieczenia (23x35 cm) i układamy odsączone

Cynamonowe szczęście
Budyniowy przekładaniec 142

cukier wanilinowy 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżkę płatków migdałowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia żółtka cukier puder oraz pokrojoną w kawałki margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy na prostokątne płat. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden prostokąt smarujemy(...)dżemem truskawkowym, drugi dżemem porzeczkowym. Białka ubić na sztywną pianę wykładamy na dżem. Całość oprószamy posiekanymi drobniutko orzechami. Ciasta pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach  C. Odlewamy 1/2 szklanki mleka, w którym rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem wanilinowym, ugotować budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając

kgwjanczewo
Pyszne ciasto z masą z serkiem mascarpone i owocami 195

Idealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Powoli wsypywać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy, mieszać już delikatnie łyżką. Formę do ciasta wyłożyć papierem(...)pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Biszkopt thermomix – założyć motylek, dodać białka, czas 3,5 minuty, obroty 4 – obroty 3, powoli przez otwór od miarki wsypywać cukier – cały czas mieszać obroty 3 , dodać po jednym żółtku – mąkę

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka od serca 164

szarlotki chyba nikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Upieczcie taką ukochanej osobie, na pewno będzie zachwycona. I wiadomo- przez żołądek do serca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest(...)najlepsza do wypieku kruchych ciast i ciasteczek. Polecam! Ciasto kruche: 2 czubate szkl mąki krupczatki Młynomag 250 g margaryny  1/2 szkl cukru trzcinowego jajko szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek np. szara reneta 2 łyżki soku z cytryny cynamon i cukier trzcinowy do smaku 2 łyżki kaszy manny Ciasto kruche: Mąkę posiekać z zimną margaryną. Dodać cukier

Smakołyki Asi