ciasto - 162155 przepisów (strona:1457/10811)

Ciasto na kefirze 2903

Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ciasto, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe oraz rabarbar. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika. Na blogu są już dwa takie proste i szybkie ciasta: ciasto na maślance  oraz proste ciasto z owocami(...)Zmiksować do połączenia składników. Następnie cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar oraz truskawki. Na wierzchu posypać cukrem waniliowym. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 30-35 minut, funkcja

Monia miesza i gotuje
Ucierane ciasto z rabarbarem + film 143

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ucierane ciasto z rabarbarem o lekko kwaskowatym smaku, to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik, do kawy lub na podwieczorek . Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami.       Składniki na tortownicę 23 cm : 10-12 łodyg rabarbaru 1 szklanka cukru kryształu 5 jajek szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka oleju 3/4 szklanki białej oranżady cukier puder do posypania ciasta Przepis : Opłukany i obrany rabarbar kroimy w 1 – 2 cm kawałki. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je ze szczyptą soli oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlewamy olej i porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do gęstej masy wlewamy oranżadę

Smakowite Dania
Ciasto z owocami na maślance 367

Lubicie ciasta z owocami? Jeśli tak, musicie koniecznie wypróbować ciasto z owocami na maślance. Do tego wypieku można użyć dowolnych owoców leśnych. Ja najbardziej lubię je z truskawkami i borówkami. Tym razem chciałam zobaczyć czy wyjdzie z owocami mrożonymi, których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ(...)jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki

Poezja smaku
Szarlotka tatrzańska 198

tego w ostatnim czasie było mi trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto

Domowa cukiernia Ewy
Mała drożdżówka z rabarbarem i gruszką 160

Upiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem! Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe ciasto . Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety(...)jestem jego wielką miłośniczką więc dla przełamania smaku postanowiłam dodać do ciasta jeszcze gruszkę. Czułam, że to dobry pomysł i nie pomyliłam się. Wieczór na szczęście był całkiem ciepły, ciasto rosło jak na drożdżach i nie zarwałam całej nocy. A rano, do porannej kawy, mogliśmy zjeść sobie po kawałku świeżutkiej, pachnącej drożdżówki . Ja wiem, że dla niektórych drożdżowe ciasto wydaje

Smaczna Pyza
Ciasto serowe z rabarbarem (na oleju rzepakowym) 133

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto smakuje przepysznie i idealnie łączy wszystkie składniki. Pięknie wyrasta i dzięki serowi - jest lekko wilgotne, a rabarbar zatopiony w polewie śmietankowej - wprost rozpływa się w ustach. Sami spróbujcie i nie obawiajcie się zakalca! Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego , a olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto używać(...)swojej kuchni. Idealnie nadaje się do wypieków, ponieważ zmiana temperatury nie ma wpływu na jego właściwości. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto serowe: 115g twarogu (użyłam w kawałku, ale może być mielony) 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 80 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Di gotuje
domowe słomki ptysiowe 143

wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesiane mąki i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa(...)przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy małe paseczki. Posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 15 min. w 200 st. C, zmniejszamy temp. do 180 st. C i pieczemy jeszcze parę minut do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto ucierane z rabarbarem 171

Zaczął się sezon na rabarbar. Trochę przepisów na ciasta z rabarbarem można już znaleźć na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam z rabarbarem. Słodkie , czekoladowe ciasto i lekko kwaśny rabarbar. To jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej :) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich łodyg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. olej, mleko,kakao

O kuchni z uczuciem
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 231

Smak tego ciasta powala na kolana. Przygotowałam je na dzisiejszą imprezę i nie było osoby, której by ono nie zasmakowało, niektórym to nawet aż za bardzo... Dość rzec, że po cieście pozostało już tylko wspomnienie... Nie muszę chyba dodawać, że bardzo smakowite wspomnienie :-) Myślę, że to ciacho zagości u nas na stałe i będzie się pojawiać na większości imprez. Przygotowuję(...)moja wersja z oryginałem nie bardzo się pokrywa, to mam w zwyczaju podawać źródła inspiracji, co i tym razem również czynię. W którymś komentarzu natknęłam się na informację iż ciasto jest bardzo słodkie, więc od razu zapaliła mi się czerwona lampka... :-) Słodkie lubię, ale takie nie przesadzone..., więc korzystając z jednego z naszych ulubionych ciast snickers , część herbatników zamieniłam

Smaczne Zdrowe
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 108

sezonie prawie co weekend jest u mnie ciasto z rabarbarem. Bardzo lubimy wszelkie wypieki z jego użyciem. Tego ciasta już dawno nie ma, zjedliśmy je (jeszcze ciepłe) w długi weekend ale dopiero teraz mam możliwość podzielić się z wami przepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :) Ciasto: 200 g margaryny w temp(...)budyń waniliowy bez cukru 3-4 łodygi rabarbaru Kruszonka: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru 7 łyżek mąki Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce. Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru. Odstawić. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowo-serowe i "Czy ten rudy kot to pies?" 152

Dziś odchudzona propozycja ciasta drożdżowego z dodatkiem rabarbaru i jabłek. Jest kwaskowate dzięki rabarbarowi i puszyste, ale nie tłuste, dzięki zamiennikowi masła. Na pomysł "odchudzenia" wpadłam pod wpływem jednej z akcji kulinarnych. Przyznaję, że teraz ricotta lub serek naturalny staną się stałym dodatkiem do ciast drożdżowych - łagodzą smak i zawierają mniej tłuszczu. Ciasto wyrobił i upiekł mi automat do wypiekania(...)chleba. Na razie jestem na niego skazana, ale wkrótce planuję zrobić to ciasto ponownie, wyrabiając ręcznie. Składniki (w temperaturze pokojowej): 3 jajka 200 g ricotty wraz z płynem (to mój zamiennik masła w tym cieście) mała miarka soli 5 dużych miarek cukru 400 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) saszetka (7 g) drożdży suszonych 200 g mieszanki rabarbaru i jabłek

Weekendy w domu i ogrodzie
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 206

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Staram się wykorzystać zapasy mrożonych owoców, więc postanowiłam upiec ciasto z malinami. Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego „Palce Lizać” - w oryginale ciasto z wiśniami. Wspaniałe delikatne ciasto z mnóstwem kruszonki na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki(...)ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 250 g margaryny 400 g cukru 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 400 g malin (mogą być inne owoce) Składniki na kruszonkę: 250 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru pudru Sposób wykonania ciasta: Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając

Na słodko lub wytrawnie
Malinowa chmurka 172

Ciasto, robione przez moją mamę, co prawda jest czaso- i pracochłonne, ale jego smak to wynagradza. Ciasto można zrobić także w formie tortu- zamiast kruchego spodu, upiec biszkopt. Maliny sprawiają, że można poczuć smak lata, nawet gdy za oknem pogoda jest jeszcze wczesno wiosenna.  Poziom trudności ****  Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 30g cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok 60 min. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do formy o wymiarach 23x33 cm. Ponakłuwać widelcem

Idę coś wszamać
Brownie z burakami 154

Ciasta z dodatkiem warzyw potrafią zrobić furorę na rodzinnym stole. Pewnie każdy z Was słyszał już o cieście lub muffinkach marchewkowych . Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli . Dzisiaj zachęcam do przygotowania brownie ze startymi, ugotowanymi burakami. Jestem przekonana, że goście nie zorientują się, że jedzą buraczki :) Poniższe ciasto jest miękkie, puszyste, lekko wilgotne(...)wymieszać. Następnie wlać masę z rondelka i wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 165°C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 40-50 minut (aż do momentu, gdy patyczek nie będzie przywierał do surowego ciasta). Upieczone ciasto ostudzić. Kroić po wystudzeniu. Przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki

Ugotować
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami 161

Dziś będzie przepyszna drożdżówka w ramach akcji Ciasto na Niedziele .Muszę przyznać,że wyrosła wspaniale. Składniki na drożdżówkę: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol jajka 4 szt ksylitol 1/2 szklanki Kłos-Pol masło 100 g mleko 1 szklanka szczypta soli drożdże 50 g Składniki na kruszonkę: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 200 g masło 100 g ksylitol(...)wlałam resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Widelcem roztrzepałam składniki do których dodałam rozczyn z drożdży. Jeszcze raz wymieszałam widelcem i przelałam do misy z mąką. Szybko wyrobiłam rękoma ciasto zagniotłam je razem gdzie 20 minut zostawiłam do wyrośnięcia( ciasto jest klejące,lepiące, takie ma być . Krok 2 Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło pokroiłam

Różowa kuchnia