ciasto - 161836 przepisów (strona:1462/10790)

Cynamonowe ciasto ze śliwkami 117

Lubię takie proste, ucierane ciasta z owocami. Tym razem dodałam do ciasta cukier cynamonowy, dzięki czemu ciasto pięknie pachniało w całym mieszkaniu. Kto jeszcze nie próbował połączenia śliwek i cynamonu niech koniecznie to nadrobi! Połączenie, jak dla mnie, wspaniałe :))) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Jesień" . 2 1/3 szkl mąki 5 jajek 1 1/4szkl cukru cynamonowego 2/3 szkl oleju 1 łyżeczka(...)sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 70 dag śliwek cukier puder do posypania Kruszonka: 1/4 kostki margaryny szklanka mąki 2/3 szklanki cukru szczypta cynamonu łyżka cukru waniliowego Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Cały czas ucierając dodać resztę składników ciasta. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do spodu. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach

Smakołyki Asi
Ciasto serowe z jabłkami 140

Już dawno nie było u mnie nic słodkiego ;) W taki ponury i chłodny dzień myślę, że najlepszym deserem na poprawę humoru będzie ciasto z jabłkami cudownie pachnące cynamonem. Do tego filiżanka ulubionej kawy lub herbaty i czego chcieć więcej..... Nie zwlekajcie i koniecznie wypróbujcie, jest naprawdę pyszne i w dodatku szybko się je robi. Świetnie smakuje również z bitą śmietaną(...)lodami:) Ciasto: 150g margaryny 1,3 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru 2 łyżki c. waniliowego 100g serka naturalnego kanapkowego, np. bieluch 1 jajko Dodatkowo: 500g jabłek 2 łyżki przyprawy do szarlotki łyżka bułki tartej lub drobno pokruszonych herbatników tłuszcz do posmarowania formy cukier puder

Smakołyki Asi
Ciasto francuskie z kremem z białą czekoladą i owocami 171

Można to zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec(...)minut. Ciasto francuskie musi napęcznieć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem – do garnuszka wlać śmietanę i przeciętą na pół laskę wanilii, podgrzać, ale nie pozwolić żeby się zagotowało. Wyjąć laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Cały środek z laski wanilii wrzucić do śmietany, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę lekko

Kuchnia Pokoleń
Sernik Iazura 157

Może trochę zapomniane ciasto.  Warto jednak powrócić do dawnych przepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym ciastem. Zawsze się udaje, dlatego polecam nawet tym niewprawionym w pieczeniu. SKŁADNIKI Ciasto: 1 1/2 szklanki maki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Masa(...)serowa: 50 dag sera 4 jajka  szklanka cukru 1/2 kostki masła wiórki kokosowe do posypania WYKONANIE Przygotowanie ciasta. Margarynę, cukier gotować ok. 5 min. Po ostudzeniu dodać żółtka, delikatnie ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę.  Przygotowanie masy serowej

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 212

Zapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS(...)jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
lukrowana jabłkowa strucla 152

jabłkowa strucla           Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła drożdżowej strucli. A jeżeli nadzieniem ciasta, będzie własnoręcznie przyrządzona jabłkowa konfitura, to wypiek ten znajdzie tylu amatorów, że zniknie ze stołu dosłownie w kilka chwil. składniki na dużą strucle zaczyn 20 g drożdży 1/2 szklanki mąki  1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru strucla(...)dwanaście godzin ( najlepiej na noc). Kolejnego dnia do zaczynu  dodajemy  resztę mąki, cukier, masło, oraz jajka.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco wody lub mąki).  Następnie ciasto rozwałkowujemy, na centymetrowej grubości podłużny płat. Na płat ciasta rozkładamy równą warstwę jabłkowych powideł, zostawiając

Miód i pieprz
Fale dunaju 179

Składniki: ciasto: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego, 150ml oleju, 200ml mleka + 2 łyżki, 2,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao wydrylowane wiśnie krem: 500 ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła nasączenie: szklanka przegotowanej ostudzonej wody polewa: tabliczka czekolady mlecznej 3 łyżki margaryny lub masła(...)następnie cukrem i cukrem waniliowym. Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać olej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać mąkę i proszek do pieczenia wolno mieszając. Pół ciasta wylać na blachę (jest to duża porcja). Do drugiej polowy ciasta dodać kakao oraz 2 łyżki mleka - całość delikatnie wymieszać i wylać na jasne ciasto. W ciasto wystarczy tylko wetknąć

Pychotkaaa
Rolada makowa 181

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony(...)makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki cukru

Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 114

Zmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne(...)wycieńczenie organizmu. Ale jeśli lubicie hardcore, to przepis poniżej. Składniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki

GRUBY WAŁEK
Rolada makowa - makowiec bezglutenowy 135

ciasto: 6 jajek, 210 g cukru pudru, 90 g maku (u mnie biały mak), skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki(...)cytrynową, żurawiną i cukrem. Wsypać mak i gotować na małym ogniu, 5 minut cały czas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać miód i wymieszać. ciasto: Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić, trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć. Powinniśmy otrzymać około 200 g masy makowej

królestwo garów
torcik włoskie wspomnienie 420

solą, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Prosty chleb pszenny 180

gorące, czyli powyżej 60 stopni, to może ,,zabić" drożdże.  W misie łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże i zalewamy mlekiem z wodą. Lekko łączymy składniki między sobą.  Do ciasta dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wszystko dokładnie łączymy. Po tym przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez ok. 2 min, aż ciasto będzie bardzo elastyczne.   Wyrobione ciasto przekładamy(...)misy posmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż ciasto znacznie powiększy swą objętość.  Wyrośnięte ciasto jeszcze kilka razy lekko zagniatamy i następnie formujemy bochenek (można uformować dwa mniejsze, lub jak robiłem to ja, jeden bardzo duży). Uformowane ciasto przekładamy na blachę do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

Kuchnia Łukasza
Leśny mech . 11139

Witajcie kochani :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto które bardzo dobrze znacie, o nazwie Le ś ny mech   Aż wstyd się przyznać ale piekłam je pierwszy raz , zwlekałam z jego upieczeniem bo obawiałam się posmaku szpinaku w cieście no i jak zareaguje na nie moja kochana rodzinka  Żałuję że dopiero teraz je upiekłam bo jest wyśmienite(...)zapewniam Was wcale nie czuć szpinaku :) Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku  . Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold  . Zapraszam :) Składniki : 250 g świeżego szpinaku   2,5 szklanki Mąki tradycyjnej z Szadku  1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200  oleju

Sama słodycz i szczypta chili
Focaccia 132

taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie(...)uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki czy kawałki ostrej papryczki powtykane w ciasto też są pyszne. Focaccię można upiec w jednym większym kawałku, podobnie jak pizzę. Nie trzeba dzielić jej na mniejsze kawałki, jak to ja zrobiłam. Jeśli macie grubą sól, ale taką naprawdę bardzo grubą, to nią również posypcie swoja focaccię po wierzchu przed pieczeniem. Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
ciasto jogurtowe z likierowymi wiśniami 138

ciasto jogurtowe Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser. A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 jajka 1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do posypania(...)wierzchu ciasta cukier puder  sposób wykonania Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą. Do drugiej misy wbijamy jaja, dolewamy jogurt, oraz owoce wiśni i mieszamy. Wlewamy "mokre" składniki do "suchych". Całość krótko mieszamy i przelewamy do żaroodpornej formy, której dno wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem tortownicy o średnicy

Miód i pieprz