ciasto - 160969 przepisów (strona:1458/10732)

Pyszny, kremowy sernik ze śmietany. 166

Dziś zapraszam na pyszny serniczek, delikatny i kremowy, wykonany ze śmietany. Kruche, maślane ciasto, kryjące waniliową, śnieżnobiałą masę, jest idealne w smaku. Ja tym razem dodałam jeszcze garść owoców, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu charakteru. Polecam zarówno w wersji z owocami, jak i bez! Składniki na pyszny, kremowy sernik ze śmietany:  na formę o wym. 24x28(...)tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki do pieczenia 200 g masła 4 żółtka      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem

Rozpustne gotowanie
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 145

Pogoda nie rozpieszcza, więc na pocieszenie przygotowałam rodzince tartę. Co powiecie na kruche, maślane ciasto, obsypane słodką kruszonką, wypełnione rabarbarem i truskawkami? Mam nadzieję, że się skusicie, bo pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! W sam raz na majówkę, polecam! Składniki na kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami CIASTO: 250 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru(...)Mąkę przesiewamy z solą i cukrem do miski, dodajemy masło i miksujemy, aż ze składników otrzymamy "kruszonkę". Teraz dolewamy łyżkę wody i szybko zagniatamy okruchy w jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zlepić, dodajemy kolejną łyżkę wody, do skutku). Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. NADZIENIE: 400 g rabarbaru pokrojonego

Rozpustne gotowanie
Piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 393

Dziś mam dla Was Kochani kolejny przepis na szybkie i proste w przygotowaniu, aczkolwiek pyszne, ciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest(...)tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki na piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami:  na formę 28 x 40 cm 450 g rabarbaru 250 g truskawek 5 jajek 280 g cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie

Rozpustne gotowanie
Ekspresowe ciasto z truskawkami. 370

Dziś kolejny przepis na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, tym razem z truskawkami, choć każdy inny sezonowy owoc będzie tutaj pasował ;) Główną rolę w tym cieście grają owoce, a wypiek bardziej przypomina truskawki spojone puszystym ciastem, coś na wzór clafoutis, więc jest soczyste i pełne smaku. Przygotowanie trwa kilka minut, czyli tyle samo ile jego zjedzenie ;) Można podać(...)pucharku, udekorowane bitą śmietaną, choć nam tak smakowało w podstawowej wersji, że zjedliśmy jeszcze ciepłe. Naprawdę jest warte polecenia, więc jeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :) Składniki na ekspresowe ciasto z truskawkami:  na formę o średnicy 28 cm 500 g średnich truskawek (umytych, osuszonych i obranych) 1 małe jajko 1/4 szklanki cukru

Rozpustne gotowanie
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 193

malutkie - Brioche a tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. Wzwiązku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć(...)drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 minut przykrywając ściereczką. W między czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, słodzik, sól i jajka. Na koniec dodajemy nasz drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. (mikser 1/2 czasu). Po tym czasie stopniowo dodajemy bardzo miękkie ciasto, cały czas wyrabiając / miksując, aż do uzyskania gładkiego, lekko odchodzącego od dłoni, ciasta. Robimy sobie

Spektrum Smaku
Ciasto z kremem i malinami 376

Czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Na wierzch najlepsze są maliny. Ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 190 g jogurtu naturalnego 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki(...)cukru pudru Dodatkowo: maliny na wierzch ciasta (ok. 250 g) Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i jogurt i miksować do czasu połączenia

Bullio
Chrupiący torcik z waflami ryżowymi, kremem jogurtowym i jagodami 150

Torcik, który zaskoczy Was swoim smakiem, pozytywnie oczywiście ;) Ciasto z dodatkiem wafli ryżowych, które przyjemnie chrupie podczas jedzenia oraz krem jogurtowy i jagody. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Ciasto można przełożyć dowolnym kremem, również inne owoce doskonale będą do niego pasowały. Polecam bardzo! :) Składniki na ciasto: 50 g naturalnych wafli ryżowych Kupiec 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)brązowego cukru 1 jajko 200 g masła Wafle ryżowe drobno pokruszyć, odłożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszone wafle, cukier, jajko i miękkie masło. Zagnieść kruche ciasto. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, 1/3 ciasta równomiernie wyłożyć w tortownicy, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 195

nieubłaganie sezon na rabarbar dobiega końca (niestety), warto rozglądać się jeszcze za nim na straganach, gdyż w smaku jest wciąż znakomity, a ceny bardzo przystępne. Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto z rabarbarem w wersji zdrowszej - bez masła, bez mąki pszennej i bez cukru, a z ich zdrowszymi zamiennikami - olejem kokosowym, mąką orkiszową i otrębami oraz z ksylitolem. Osobiście zdrowsza wersja(...)tradycyjny odpowiednik, ale każdy ma swoje upodobania smakowe. Mam nadzieję, że Wam też podpasuje. Z tortownicy o średnicy 21cm wychodzi 12 porcji, jedna to ok. 156kcal. Składniki na ciasto: - 150g mąki orkiszowej - 80g oleju kokosowego - 50g otrębów (owsianych, gryczanych..) - 50g mąki kukurydzianej - 1 łyżka ksylitolu - 1 żółtko - 5 łyżek zimnej wody (chyba, że potrzebujecie więcej) Formę do tarty lub tortownicę

Be Fit Be Strong
Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami 280

Błyskawiczne, proste ciasto z dużą ilością suszonych żurawin. Aromatyczne, lekkie i puszyste. Intensywnie waniliowe, pięknie pachnie podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność! Polecam ;) Składniki: Ciasto: 5 jajek w temperaturze pokojowej 2 szkl. mąki pszennej 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 szkl. cukru 1/4 szkl. mleka w temperaturze pokojowej opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 100 g suszonej żurawiny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszać. Suszoną żurawinę obsypać dwoma łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto jagodowe 147

Sezon na jagody powoli umyka, więc korzystając jeszcze z niego zrobiłam ciasto jagodowe własnego pomysłu. Wyszło pyszne, ale sami to oceńcie ;-) Robiąc to ciasto od razu przypomniała mi się scena z książki Johna Flanagan'a "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw", w której jeden z bohaterów prosi o ciasto jagodowe, bo tak bardzo mu smakowało. "(...) A z wczoraj nie zostało choć trochę tego(...)pysznego ciasta jagodowego upieczonego przez twoją żonkę? - Zaraz je podam, panie. - Oberżysta pospiesznie zabrał się za przygotowywanie mniejszego, ustawionego bliżej ognia, stołu." John Flanagan "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw.", str. 58 SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody

Passions hobbies life
Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami 328

Przepis na to ciasto dostałam od mojej chrzestnej. Wcześniej nigdy go nie jadłam, a że lubię serniki, to postanowiłam go zrobić w ciemno (w sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny.  Spróbujcie(...)naprawdę warto ;)  Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień  Składniki: Masa serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego 1/4 kostki masła 5 całych jaj cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru  0,5 olejku arakowego puszka brzoskwiń  Kruche ciasto czekoladowe: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru  2 łyżki śmietany kostka

Krakowskie smaki Ani
Jabłkowo-jagodowe ciasto z kokosem 107

Lekkie ciasto na kruchym cieście,obsypane podprażonymi wiórkami kokosowymi. Poezja! Polecam do kawki ;) Składniki : Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g mąki pszennej Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki cynamonu  2 galaretki pomarańczowe Pianka jagodowa(...)łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z jagód 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych  2 łyżki masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Powstałe ciasto umieścić w blaszce o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wykleić nim dno formy. Blachę z ciastem schłodzić minimum

Nastoletnie Wypiekanie
Brzoskwiniowy ślimaczek i współpraca z Rossi.pl 224

Ciasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej! Chciałabym Wam pokazać również  piękną paterę,  na tort czy ciasto którą dostałam dzięki uprzejmości firmy  ROSSI.PL  wykonana(...)jadalni, jej 23 cm średnica idealnie pasuje do średniej wielkości tortu ale muffinki na niej też ślicznie wyglądają. Do patery można również dokupić szklany klosz, idealna na prezent. Składniki: Ciasto: 4 jajka 15 dag cukru 16 g cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: Dżem brzoskwiniowy Masa: 400 ml śmietanki kremowej

Wanilia i Kardamon
Bawole oczy z czereśniami 164

mojej kuchni przyszła kolej na czereśniowe love ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto, dżem, kuleczki z czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie. Moi bliscy(...)orzekli, że jest absolutnie pyszne i muszę je robić częściej.  Zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 1 margaryna 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao słoik powideł (użyłam malinowych) wypestkowane czereśnie, ok 40 sztuk Mieszamy mąkę, proszek, amoniak i cukier, dodać żółtka i margarynę i zagniatamy ciasto

Cynamonowe szczęście
kabanosy w cieście francuskim 195

składniki: ok. kabanosów 1 ciasto francuskie ok. 50 g sera żółtego suszone oregano 1 jajko dodatkowo: ketchup wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy lekko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 1 – 1 i 1/2 cm. Każdego kabanosa owijamy paskiem ciasta. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, oprószamy oregano i startym serem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania