Pawła Małeckiego. Kiedy tylko się z nim zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to niezwykle smaczny makowiec :). No bo czyż połączenie kruchego orzechowego ciasta i masy makowej bogatej w bakalie może nie posmakować? ;). Dodatek jabłek natomiast, to pomysł absolutnie świetny - dzięki nim masa makowa jest niesamowicie wilgotna i pozostaje taka przez cały czas. Makowiec(...)jest bardzo prosty w wykonaniu; jedyne co nie wyszło mi tak samo jak w oryginalnym przepisie...to kruche ciasto, które po połączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła i mąki, ale może akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli
Opowieści z piekarnikamożna pospać godzinę dłużej. Na nogach ciepłe wełniane skarpety, na twarzy zero makijażu, plecy oparte o stos poduszek, w całym domu rozchodzi się błogi zapach cynamonu i ciasta drożdżowego…nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam! Zapach świeżo pieczonego ciasta i kubek kawy inki z mlekiem to coś co przypomina mi moje dzieciństwo, te zakręcone bułeczki(...)śliszki robię dosyć często, zawsze z podwójnej porcji a i tak szybko znikają…ciekawe czemu ? J Składniki na dwie blaszki 24/24 cm Ciasto drożdżowe: 1 kg tortowej mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 2 szklanki ciepłego mleka 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową 3 jajka 2 żółtka 15 dag masła Duża szczypta soli Nadzienie
Wanilia i KardamonCoraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja. Składniki: ciasto 100 g masła 200 g mąki pszennej 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z pomarańczy nadzienie makowe 150 g maku 1 białko(...)minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtka i soku z cytryny. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto
Niezły Młynekchwili te gotowe są już naprawdę smaczne. Jeśli więc skorzystamy z takiego gotowca, to zrobienie takiego pysznego makowca zajmie nam raptem kilka chwil (nie licząc czasu chłodzenia ciasta i czasu pieczenia) 😉 Składniki: (na foremkę 31cm x 21cm) Na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 220 g masła lub margaryny 1 cukier waniliowy(...)żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 puszka masy makowej (850 g) 4 białka (które zostały nam od kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części. Owijamy w folię spożywczą i chowamy
Walijskie Pichcenieświecidełkami i resztą menażerii. Na głównej ulicy mojego miasta rozwieszono już milion światełek. Z wystaw kawiarenek i restauracji krzyczą zaproszenia o najlepszych grzanych winach, zimowych herbatach, kawach i sezonowych ciastach. Do wyboru do koloru! Ja wybrałam żółty, do tego trochę bieli i czerwieni...a to wszystko o zapachu skandynawskiej zimy, czyli szafranu i kardamonu. W mięciutkiej otoczce z drożdżowego ciasta(...)wyjść, dlatego w przepisie podlinkowałam filmik instruktażowy ;) A jeśli w Waszych szafkach nie mieszka szafran, to możecie zastąpić go kurkumą, też będzie pysznie! Saffransbullar 10-12 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 0,25g nitek szafranu/ 1/3 łyżeczki kurkumy 100g masła 250g mleka 25g świeżych drożdży 90g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 500g mąki pszennej Nadzienie: 2 łyżki masła 4 łyżki płatków
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami,więc przygotowałam dla Was propozycję Świątecznego piernika. Jako dziecko nie cierpiałam smaku tego ciasta,ale widocznie z wiekiem gusta się zmieniają i teraz jest to moje ulubione ciasto. Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 130 g masła 1 jajko L 150 g miodu 3 łyżki cukru łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika(...)momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą,odstawić do przestudzenia. Mąkę,sodę,przyprawę do pierników i sól wymieszać.Do przestudzonej masy wbić jajko i wymieszać,dodać resztę składników i połączyć.Ciasto przełożyć do formy o średnicy cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.25 minut lub do suchego patyczka. Składniki na galaretkę
Anielskie wypiekiSzybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka(...)miski wsypać cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka (białka odłożyć na bezę). Wymieszać składniki, ucierać rękoma "na kruszonkę" a następnie wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo sypkie dodać łyżkę mleka. Gładkie ciasto zawinąć w folię lub włożyć do foliowego woreczka i wsadzić do lodówki na ok. 30 minut. Foremkę na tartę
Simply FoodSernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru MASA SEROWA : 1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta należy zagnieść lub wyrobić robotem. Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasto. Masa serowa- żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj prawdziwa uczta dla wielbicieli batoników Bounty - czyli dla takich jak JA :) Ciasto jest bardzo delikatne, dzięki puszystej masie śmietanowej i polewie z dodatkiem serka mascarpone - a dodatkowo jest nafaszerowane mnóstwem batoników Bounty, które nadają mu charakteru. Składniki na biszkopt (na tortownicę ⌀ 26 cm): 5 średnich jaj 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka(...)dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Odstawić mikser. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewać mączną mieszankę do masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 25 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt pozostawić w formie
Świat CiastaRolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje(...)się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szklanka maku białego Radix-Bis 100 g orzechów włoskich
Kuchnia MagdaLenyKapuśniaczki z drożdżowego ciasta to pyszny pomysł na obiad, przekąskę, czy też kolację. Najlepiej smakują z barszczem. Jeśli jednak nie przepadasz za kapustą lub chcesz zmienić smak kapuśniaczków, na pewno spodoba Ci się ten przepis. Zamiast kapusty użyłam pora, a mimo to smak farszu jest porównywalny do smaku znanych kapuśniaczków. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki – ciasto(...)oleju 1 łyżeczka soli Składniki – farsz: 250 g pora 250 g grzybów lub pieczarek 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny przyprawy i zioła Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto na początku zrób rozczyn – do pokruszonych drożdży dodaj cukier, 2 łyżki mąki oraz 1/3 z całości potrzebnej wody. Składniki te wymieszaj i zostaw do podrośnięcia na około 15 minut
Via GustoWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z trochę zmienionym przepisem na ciasto,które niedawno ukazało się na blogu . Mowa tu o szarlotce z orzechami. Przepis jest trochę zmieniony i dzięki temu ciasto wychodzi perfekcyjnie :) Zapraszam i polecam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm 3 SPODY -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki(...)sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas. Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru ok. 60 g masła 1 łyżeczka soli Pesto bazyliowe: 1 doniczka bazylii(...)pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenySernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu. Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym. Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g) 3/4 szklanki cukru (180g) 180g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)żółtka Masa: 600g serka waniliowego (użyłam z wiaderka, ale może być zwykły homogenizowany) 1/2 szklanki cukru 100g margaryny 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2 białka Opcjonalnie: polewa czekoladowa Przygotować ciasto. Margarynę należy stopić i lekko ostudzić, a następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić - tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3. Przygotować masę z serka. Margarynę stopić i pozostawić
Di gotujeCiasto czekoladowe, to wypiek, który jest wszystkim znany i przez wiele osób uwielbiany (w tym przez mojego męża). Podjęłam wyzwanie oleju Wielkopolskiego i postanowiłam zaskoczyć swoją rodzinę zupełnie odmiennym obliczem ciasta czekoladowego. Dzięki olejowi Wielkopolski z chili moje ciasto ma lekko pikantny smak, który idealnie łączy się ze smakiem czekolady i wiśni. Zaś dzięki dekoracji z pestek granatu, ciasto wygląda(...)zostawić na chwilę do napęcznienia. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Ostudzone ciasto polać lekko gęstniejącą polewą czekoladową. Wierzch ciasta posypać nasionami granatu. Ciasto umieścić w chłodnym miejscu do stężenia polewy. Uwagi: Dlaczego wiśnie mieszamy z mąką? Bo dzięki temu nie opadną
Passions hobbies life