ciasto - 162907 przepisów (strona:1419/10861)

Kora orzechowa 147

Bakaliowe blaty, przełożone kremem brzoskwiniowym z delicjami, a to wszystko pokryte brzoskwiniami i galaretką. Ciasto jest naprawdę pyszne! Polecam serdecznie 💗  Źródło Składniki (blaszka 23/33 cm): ciasto: białka 8 szt, cukier 200 g, żółtka 3 szt, wiórka kokosowe 100 g, rodzynki 100 g, orzechy włoskie zmielone 200 g, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem brzoskwiniowy: syrop(...)pszenna 1 łyżka, masło 300 g, Ponadto: delicje pomarańczowe 2 opakowania, galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 2 opakowania, brzoskwinie pozostałe z puszki, herbata czarna do nasączenia delicji, Sposób przygotowania: Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Bakalie łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mieszamy.  Białka  ubijamy na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodajemy cukier i ubijamy

kulinarne odsłony pati
Marmurkowa drożdżówka 147

kolorowych barwników, które zostały mi po ostatniej akcji wielkiego pieczenia. Jeśli kupujemy barwnik spożywczy wybierajmy ten naturalny. W sklepach jest ich bardzo duża dostępność. Wracając do samej drożdżówki i ciasta na nią, wcale nie jest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto(...)upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 15 dkg margaryny 6 żółtek 300 ml mleka 5 dkg drożdży 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki

mecooks
Kukiełka drożdżowa – kuchnia podkarpacka 213

Kukiełka drożdżowa - kuchnia podkarpacka Kukiełkami nazywane są podłużne pulchne bułki, upieczone ze słodkiego ciasta drożdżowego. Ich historia sięga XV wieku, a popularne były i nadal są szczególnie na południu kraju. W zależności od regionu, kukiełki bywają plecione, lub gładkie. Miewają też postać wielkich, prostokątnych ciast. Na Podhalu kukiełkami nazywa się chałki. Kukiełka pełniła niegdyś rolę ciasta, ale bywała też spożywana(...)śniadanie, bądź wieczerzę. Czasem do ciasta dodawano rodzynki lub przyprawy korzenne. Bywały też pieczone z kruszonką na wierzchu. Dla wielu osób nieodzownym dodatkiem do kromki kukiełki jest masło. Kukiełki drożdżowe w przeszłości odgrywały specyficzną rolę w tradycyjnych obrządkach. Na Ziemi Sądeckiej matka chrzestna piekła dużą plecioną kukiełkę na pierwsze urodziny dziecka i kładła ją obok niego, by było silne

Trzeci talerz
ROLADA ŚMIETANOWA WALENTYNKOWA + FILMIK 274

Biszkopt- białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i ciągle miksujemy. Wlewamy żółtka i olej, mieszamy, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 lub od razu na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem. Ciasto rozsmarowujemy na długość formy keksowej w której umieścimy biszkopt. Pieczemy go 25 minut w temperaturze(...)Odrywamy z papieru i umieszczamy jeszcze ciepłe ciasto w formie keksowej ( trzeba je dopasować, docisnąć brzegi ciasta, dociskamy je do dna formy) . Śmietana - Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Biszkopt smarujemy w środku częścią śmietany, następnie nakładamy serduszka i lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując

Kulinarne Fantazje Marioli
Pączki nakładane łyżką, ciasto jest z ziemniakami. 174

Przepis na te pączki mam od kuzynki. Konsystencja tych pączków jest inna jak te zwykłe drożdżowe. Pączki te są bardziej wilgotne, chyba dzięki ziemniakom które są w cieście. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 25 pączków. Nawet na drugi i trzeci dzień smakują tak samo. Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki oskrobać i ugotować w odrobinie osolonej wodzie. Ziemniaki muszą(...)być miękkie. Odcedzić ziemniaki i podusić, zostawić do ostudzenia. Przygotowanie ciasta – do dużej miski pokruszyć drożdże, wlać olej, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać wszystko za pomocą miksera. Dodać mąkę i udukane ziemniaki. Dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Miskę przykryć. Wykonanie w thermomix, robić tylko

Kuchnia Pokoleń
CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM 263

serniki zawsze jest idealna pora! A szarlotka i sernik połączona w jedną całość to jest dopiero bajka! Dziś właśnie na takie ciacho mam dla Was przepis! Delikatne, cytrynowe ucierane ciasto przełożone soczystymi jabłkami i kremową masą serową tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze. Ciasto bardzo łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne. Idealne do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie(...)świetnym dodatkiem jest gałka kremowych lodów waniliowych. SKŁADNIKI: (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ) CIASTO CYTRYNOWE: * masło min 82% – 300 g * cukier drobny – 230 g * jajka – 6 szt * cytryna – 3 szt * mąka pszenna – 300 g * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1 kg * rodzynki – 30 g * masło

Ostra na Słodko
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 189

Ciasto, które po prostu MUSICIE upiec!!!  💕 Przepyszne, wilgotne, mięciutkie, pachnące kokosem i limonką - nie można się od niego oderwać!  Jest bardzo łatwe do zrobienia i naprawdę tanie, produkty w większości zawsze mamy w domu pod ręką (limonkę możecie opcjonalnie zastąpić cytryną). 🍋  Moje Dzieci nie mogły się od niego oderwać, zresztą ja również 😉 Jest to ciasto ucierane, wiec(...)składniki muszą koniecznie być w temperaturze pokojowej. Jeśli będziecie trzymać się dokładnie przepisu to gwarantuję Wam pełen sukces - genialne ciasto dla całej Rodziny! 😋 SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka (rozm. L) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka

Słodko-Słony Świat Ilony
Piegusek z brzoskwiniami 195

Znowu zawitał u mnie piegusek czyli ciasto z białek z dodatkiem maku. Tym razem dodałam cały mak a nie mielony dzięki temu ciasto przyjemnie chrupie. Białkowy biszkopt z makiem przełożyłam kremem budyniowym a na wierzchu zalałam galaretką brzoskwinie z puszki. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła(...)szczypta soli dodatki 1 duży budyń śmietankowy ( na 3/4 l mleka ) 120 g miękkiego masła 600 ml mleka 3 łyżki cukru puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać mak a następnie mąkę wymieszaną

Monia miesza i gotuje
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 168

SKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki  200 g masła  1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w  włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek(...)fresca Decorazione 1 uovo mandorle a lamelle zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.  W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokiej patelni

La grande e la piccola cuoca
Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami 210

wszystkich zapracowanych, przepis na ciacho, które zrobimy w kilka chwil. W zamrażarce znalazłam jeszcze truskawki,  więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-) Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) : ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 5 szt, olej 3/4 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, starta skórka z pomarańczy(...)łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy

kulinarne odsłony pati
Zakręcone ciasto cynamonowe 222

przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno temu i dziwię się, że do tej pory jeszcze go nie opublikowałam. Niewielkie (ok. 20 cm śr.), zakręcone biszkoptowe ciasto z serowo-cynamonowym nadzieniem. Odrobinę cynamonu dodałam również do lukru. Wyszło bardzo fajnie. Ciasto jest szybkie do przygotowania. Jedyną „trudność” jaką mi sprawiło było pokrojenie równych pasów:p Uznałam(...)radę odmierzyć równą szerokość na oko, no i wyszło krzywo:) Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto jest smaczne, choć najlepsze zdecydowanie tuż po upieczeniu. Świetnie sprawdzi się do kubka ciepłej herbaty, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Ciasto: 3 duże jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki oleju

Smaki Na Talerzu
Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym 150

pewno posmakuje i sprawi radość gościom. Krem z dodatkiem mleka w proszku wspaniale łączy się ze smakiem jabłek i chrupiącym spodem tarty. Tarta jest chyba jednym z najłatwiejszych ciast do przygotowania, a smak jej wnętrza zależy tylko od naszych upodobań. Mnie ostatnio bardzo przypadło do gustu, połączenie kremu czekoladowego z jabłkami. Taka tarta z jabłkami doskonała jest do kawy(...)dzień, ale wspaniale również się prezentuje na świątecznym stole. Składniki: (foremka do tarty o średnicy 24 cm) Ciasto: 1 jajko 200 g mąki pszennej typ 500 100 g masła (schłodzone) 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa z jabłek: 4 średnie jabłka 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek) 1 łyżka soku z cytryny

Kuchcik gotuje
ekspresowa chatka z piernika 150

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! Przykładowe składniki na ciasto piernikowe: 600 – 650 g mąki pszennej 300 g miodu 100 – 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki(...)się połączą, cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt chatki, choinek z pozostałego ciasta wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy dziurki aby można było przewlec sznureczek

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek bez jajek i masła 361

Murzynek, który nie wymaga użycia jajek, ani masła. Ciasto rośnie wyłącznie na sodzie reagującej z octem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy – podobnie jak przy muffinkach, krótko wymieszać składniki – tylko do połączenia. To czekoladowe ciasto jest idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zabrakło nam w domu jajek, gdy mamy na nie uczulenie lub jesteśmy(...)pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut (w keksówce ok. 55 minut), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto stygnie, kremówkę podgrzewamy, aż będzie się prawie gotować. Czekoladę drobno siekamy, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą kremówką (można też nie siekać, tylko rozpuścić czekoladę wraz z kremówką w kąpieli

Poezja smaku