Każdy kto uważnie śledzi bloga wie, że jestem fanką przepisów na ciasta siostry Anastazji. Wiele osób uważa (i słusznie zresztą;)), że siostra specjalizuje się w warstwowych przekładańcach. Wśród jej przepisów są jednak i takie całkiem proste i dość szybkie w przygotowaniu. Np ten murzynek z orzechami. Nie wiem czy to mój błąd czy tak ma być, ale murzynek z tego(...)przepisu wyszedł mi dosyć zbity, konsystencją przypominający piernik (zdecydowanie inny niż np znany mi z tego ciasta ( KLIK) , tego ( KLIK ) czy tego (KLIK ). Domyślam się, że raczej tak być powinno, żeby utrzymał dość solidną porcję orzechów, które znajdują się na wierzchu. Całościowo ciasto bardzo fajne, dosyć słodkie. Może trochę brakuje tej wilgotności i miękkości samego ciasta, ale do popołudniowej
Smaki Na TalerzuKilka lat temu na pewnym przyjęciu miałam okazję jeść takie oto ciasto (lub podobne, bo już dokładnie nie pamiętam smaku). Wiem jednak, że bardzo mi posmakowało i koniecznie chciałam odtworzyć je w domu. Niestety przepis był nie do zdobycia, więc puściłam wodze fantazji i stworzyłam swoją własną wersję. W dodatku całkiem udaną wersję, muszę nieskromnie dodać ;-) Spód i wierzch ciasta(...)stanowią blaty z ciasta półfrancuskiego, w środku jest masa czekoladowa z wiśniami ze słoika, przykryta masą śmietankową na bazie serka mascarpone i kremówki, a całość delikatnie posypana cukrem pudrem. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta, ale bez przesady, nie aż tyle, co typowego francuskiego. W porównaniu z tym drugim jest wręcz ekspresowe. Bazowałam na przepisie Gordona Ramsaya, a to bardzo dobra
Arabeska waniliowadługie- na wszystko brakuje czasu. Wybaczcie, że ostatnio tak rzadko dodaje wpisy- obiecuję nadrobić. Późnym wieczorem mam ochotę Was skusić na Kawownika- moją kolejną wariację na temat miodownika, czyli ciasta przekładanego masą grysikową i bogato nasączonego parzoną kawą. Uwierzcie , że to najlepsza do tej pory wersja miodownika, jaką jadłam- bardzo słodki smak przełamany nasączeniem alkoholowo- kawowym. Przepyszny(...)dniach spędzonych w lodówce( o ile się uchowa;P). Zachęcam do osłodzenia sobie nim tego refleksyjnego, jesiennego czasu… Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki
Domowe ciastapotrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu oka, nie przemęczając się i oszczędzając czas. Dziś zaproponuję Wam megaszybką przystawkę z ciasta francuskiego. Może nie jest zbyt wyrafinowana, za to efektowna- a połączenie sera i szynki zawsze się sprawdza J Jeśli chcecie możecie puścić wodze fantazji i dodać także suszone pomidory(...)oliwki. Na świąteczne „przegryzanie” – w sam raz. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki lub innej wędliny ser: żółty 100 g ( w plastrach ) ser bleu ( kruszymy w kawałki) ser camembert ( kroimy w pasy) przyprawy: sól, pieprz , chilli, ewentualnie: oliwki, papryka konserwowa dodatkowo: jajo do posmarowania zioła prowansalskie do posypania po wierzchu WYKONANIE: ciasto rozwijamy i wykładamy na środku składniki
Domowe ciastaczekolady). Nie przepadam za tradycyjnymi makowcami( za to uwielbiam japoński). Tym razem jednak postawiłam na serowo- makowy miks .Bardzo konkretny , orzeźwiony słodkim smakiem soczystej brzoskwini. Całość zaserwowana na kruchym cieście o aromacie waniliowym. Na Święta Bożego Narodzenia sprawdził się rewelacyjnie. Składniki na kruche ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szklanki cukru kryształu 200 g masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce ok. 15 minut. Po schłodzeniu wykładamy do blachy wyłożonej papierem dopieczenia. Nakłuwamy widelcem. Masa makowa: puszka gotowej masy makowej z bakaliami Składniki na masę serową: 1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego 5 żółtek 2 jaja 1 szklanka oleju skórka otarta z 1 cytryny
Domowe ciastaDzień dobry! Tydzień zaczynamy słodko, smacznie i aromatycznie. Do tego bardzo prosto: Kilka twardych jabłek, niewiele ciasta naleśnikowego, trochę oleju i 20 wolnych minut na zrobienie zamieszania w kuchennym zakątku i mamy aromatyczne danie- może być obiadowe, może być kolacją- zależy od Was. U mnie powstały spontanicznie na sobotnie popołudniowe małe co nieco. Pomyślałam , że taki szybki przepis na szybką(...)słodycz przyda się i Wam:) Składniki na ciasto: 3 jaja ¾ szklanki mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany mała opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mąki Podane składniki roztrzepujemy dokładnie widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka: 4-5 dużych jabłek cynamon Jabłka( wydrążone , obrane ze skórki) kroimy w dość grube plastry. Obsypujemy lekko cynamonem. Dodatkowo: olej
Domowe ciastalatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wielkanoc niebawem , więc pora przerzucić się na chociaż trochę lżejsze, bardziej owocowe ciasta 😊 I na jedno z takich chcę Was zaprosić. Połączenie mokrego od nasączenia biszkopta z dwoma rodzajami mas: śmietankowej oraz kajmakowej w towarzystwie soczystej pomarańczy- zarówno w galaretce, jak i postaci(...)samego owocu. Jest orzeźwiająco- ciasto w takiej formie z powodzeniem możemy podać nawet po Wielkanocnym obiedzie, mając pewność, że nie będzie przesytu. Kajmak, owoc i śmietanka= słodycz w zrównoważonej postaci 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy
Domowe ciastakorzennie, aromatycznie świątecznie. Samodzielnie przygotowana przyprawa narobiła zapachu w całym domu 😊 Polecam ten tradycyjny polski wypiek do kawki z mlekiem. Poczujcie razem ze mną świąteczną atmosferę.. Składniki na ciasto: 400g mąki 120g masła 250g cukru 3 jaja 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kakao ekstra ciemnego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu 1 szklanka(...)niewielkiej ilości gorącej wody Jabłka obieramy i kroimy w małe cząstki. Dodajemy miód i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy rozrobioną żelatynę. Lekko studzimy. Wykonanie : blat ciasta piernikowego + 1 warstwa przesmażonych jabłek blat ciasta piernikowego + warstwa jabłek blat ciasta piernikowego Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Domowe ciastaSmaki dzieciństwa, kruche ciasto z jabłkami i z domowym powidłem śliwkowym Lubię wracać co jakiś czas do tego przepisu, który przekazała mi jeszcze moja ukochana babcia Idealnie ciacho na niedzielną biesiadę z rodziną i bliskimi Składniki: ciasto 3 szklanki mąki, 10dkg cukru pudru, 5 żółtek 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 2 łyżki kakao nadzienie(...)łyżek powidła śliwkowego kg jabłek najlepiej półkwaśnych 5 białek ¾ szklanki drobnego cukru cukier wanilinowy Przygotowanie: Przygotować formę do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 23 cm. Ciasto zarobić i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć formę do pieczenia posmarować powidłem śliwkowym. Drugą część ciasta podzielić ponownie na 2 części i do jednej dodać 2 łyżki kakao –zarobić. Owinąć
I LOVE LIFErozpoczynamy na słodko Pierwszym wpisem będzie przepis na warstwowy placek biszkoptowo-serowy. To niecodzienne połączenie sernika, ciasta biszkoptowego i masy budyniowej. Całość dopełnia aromat i lekka gorycz kawy, która idealnie balansuje słodycz. Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i od razu przyciągnął moją uwagę Warstwowy placek biszkoptowo-serowy Składniki: Ciasto z białek: 7 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)masła (w temperaturze pokojowej) Polewa: 80 g margaryny 2 łyżki kakao 3 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Wymiary formy 37 cm x 24 cm Rozpoczynamy od przygotowania ciasta z białek. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy cukier i ucieramy na gładką i szklistą pianę. Następnie dodajemy ocet i również dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia
PatiGotujewyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl(...)białego 200 g cukru pudru 75 g masła 3 jajka + 1 białko szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 100 g czekolady 100 g śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach. Mak zalać mlekiem i prażyć
Smakołyki AsiMini pizze z ciasta francuskiego z szynką to idealna, wręcz wymarzona przekąska na przyjęcie. Szczególnie sprawdzi się na domówkach, kiedy jedzenie znika w mig. Przygotowanie mini pizzerek z ciasta francuskiego jest bardzo szybkie i proste. Moje ulubione składniki, które dodaje do pizzerinek to szynka, ser, pieczarki oraz czerwona cebula. Zdarza mi się także używać do nich mozzarelli, oliwek czy pomidorków(...)koktajlowych. Przed nałożeniem składników, smaruje kawałki ciasta francuskiego ketchupem (także domowym ketchupem z dyni i papryki ), dzięki temu są niezwykle aromatyczne. Niżej podaję Wam przepis na moją ulubioną wersję pizzerinek Zobacz też: Pizzerinki czyli mini pizze Quesadilla z kurczakiem Przepis na mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Drukuj przepis Porcji: 8 Czas gotowania: 20 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego
Kuchnia BazyliiDzień dobry :) Święta i po świętach, przejedzeni, wypoczęci ?:) ale za pasem nowy rok, proponuję przygotować takie pyszne ciasto z orzechami, masą budyniową, warstwą herbatników, krakersów, masy krówkowej po prostu mniam :) Zapraszam :) Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Marysia POLO-market 3 jajka 3 szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki lejącego miodu 2 płaskie(...)Cukry Nyskie 1 wagonik krakersów blaszka o wymiarach 25/40 cm Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękką margarynę,cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę wymieszaną z sodą i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części,rozwałkowujemy na cienkie placki i wykładamy na papier do pieczenia, przekładamy do blaszek. W garnku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier, następnie dodajemy posiekane orzechy
Sama słodycz i szczypta chiliminut w ciepłe miejsce, osobno ubić mikserem do białości jajka, resztę cukru do zaczynu dodać ubite jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, wlać resztę letniego mleka i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty, wlać letnie masło i dalej wyrabiać z 8 minut wyrobione ciasto na wierzchu posypać ciut mąką, nakryć misę talerzem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto(...)ręką parę razy wyrobić aby odgazować z powietrza forma 30x25 z papierem do pieczenia, forma silikonowa 20 cm (dla męża do pracy), ciasto przełożyć do form, na wierzch powtykać śliwki, zostawić na 10 minut kruszonka: składniki na kruszonkę w misce mikserem spiralami utrzeć, ciasto posypać kruszonką piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut
W Mojej Kuchni Lubię