ciasto - 161836 przepisów (strona:1405/10790)

Sernik kakaowy 153

Sernik kakaowy to ciasto, które od zawsze gościło w moim rodzinnym domu. Moja mama do dzisiaj bardzo często piecze właśnie to ciasto i zawsze smakuje tak samo dobrze. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, więc z tego przygotowaniem powinien sobie poradzić praktycznie każdy łasuch. Nadaje się zarówno na święta jak i na zwykły podwieczorek lub do popołudniowej kawy. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g margaryny (1 kostka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao proszek do pieczenia (małe opakowanie) 2 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1 wiaderko sera (1 kg) 200 g margaryny 10 jajek 400 g cukru pudru 1 łyżka budyniu w proszku 1 opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Blog kulinarny S9.PL
Pyszne ciasto „BOUNTY” 83

Ostatnio przeglądałam stary zeszyt mojej Mamy i poszukałam przepis na to przepyszne ciasto – Bounty. Nie wiem, dlaczego wcześniej nie rzucił mi się w oczy. Domyślam się, że dlatego, iż długo już nie robiłam tego ciasta i po prostu o nim zapomniałam. Kakaowy biszkopt z masą z wiórek kokosowych polany czekoladą to szybki sposób na coś słodkiego. Forma do ciasta 24cm(...)24cm ( na większą formę trzeba zrobić to ciasto z półtorej porcji) Biszkopt Składniki: 3 jajka 80 g maki tortowej 1 łyżka mączki (skrobi) ziemniaczanej 1 ½ łyżki kakao 85 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki proszku do pieczenia  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem

Przepisy Babci
CIASTO COCA COLA bez pieczenia 140

Kremowe  ciasto  coca cola bez pieczenia.  Jeżeli jesteście fanami coca coli to mam dla Was przepis na przepyszne ciasto o takim właśnie smaku. Ciasto jest na herbatnikach, przełożone bitą śmietaną z mascarpone, galaretką o smaku coca coli i wykończone ganache czekoladowym. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.   Jak zrobić takie  ciasto coca(...)cola pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO COCA COLA BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: Krem śmietanowy: śmietanka kremówka 30%  (600 ml.) mascarpone (500 g) cukier puder (2 łyżki) Ganache czekoladowy:   śmietanka kremówka 30 % (200 ml.) czekolada gorzka ( 100 g) czekolada mleczna (100 g) Dodatkowo: herbatniki ciemne

RITA food channel
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 182

Cześć! W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami.  Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach. Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny *  5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto(...)razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.  Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Beza: * 5 białek * 1 szklanka cukru * 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej Dodatkowo

Pieprzyć z Fantazją
Pleśniak z czarną porzeczką 212

dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka  2 łyżki cukru 200 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka płaska kakao beza: 4 białka z dużych(...)szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pozostałe: 40 dkg czarnej porzeczki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ciasto: Zimne masło kroję na kawałki, przekładam do miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka i bardzo krótko zagniatam. Do 1/3 ciasta dodaje kakao. Ciasto przekładam do zamrażalnika na godzinę. Dno blaszki o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Na tarce

wesoła kuchnia
Drożdżówki z agrestem i kruszonką 151

Lato to czas owocowych wypieków! A jeśli jeszcze na dodatek jest to połączenie słodkiego, puszystego i delikatnego ciasta drożdżowego z lekko kwaskowym agrestem oraz chrupiącą kruszonką, to ja jestem w siódmym niebie. Dziś przygotowałam dla Was przepyszne drożdżówki z agrestem i kruszonką właśnie. Powiem Wam, że to jest rewelacyjne połączenie. Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego(...)slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji: Ciasto drożdżowe z owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami   Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym   Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami   Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami   Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Budyniowe jagodzianki 271

Jagodzianki to inaczej drożdżówki z jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń. Tak – do ciasta. Budyń nie jest w tym przypadku nadzieniem, ale częścią ciasta drożdżowego. Dzięki niemu drożdżówki zachowują dłużej świeżość, a ciasto jest miękkie i delikatne. Zamiast jagód leśnych, dałam borówkę amerykańską. Pychota, polecam! Składniki na 16 sztuk jagodzianek(...)ZACZYN: 1 łyżka mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 50 g masła szczypta soli ok 500 g borówki amerykańskiej KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g masła W garnuszku rozmieszać proszek budyniowy

https:KKuchniaMniam
Śliwkowiec błyskawiczny bez użycia miksera 86

Dzień dobry :) Mam dla Was pyszne i szybkie ciasto bez użycia miksera, można je wymieszać łopatką lub łyżką. Proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Zaletą tego ciasta jet przede wszystkim to że możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Idealne dla niespodziewanych gości bo szybko je przygotujecie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 cukier(...)blaszka o wymiarach: 30/25cm Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Ciasto ma być gładkie bez grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy przecięte na pół śliwki brzuszkiem do ciasta. Dzięki temu sok nie przedostanie się do ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jogurtowe nadziane agrestem 162

ochotę na miękkie, puszyste, lekko maślane ciasto jogurtowe nadziane agrestem? Obowiązkowo przed podaniem należy je posypać cukrem pudrem. Poniższy wypiek jest szybki do przygotowania i bardzo smaczny, a agrest idealnie komponuje się z jogurtowym ciastem.  Składniki na formę do tarty o średnicy 23-25 cm: około 3/4 kostki miękkiego masła (dokładnie 165 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)masło oraz wsypać cukier (zwykły i wanilinowy) . Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie (powoli!) wbijać po jednym jajku. Masę cały czas miksować. Uwaga: ciasto może wyglądać na lekkie zwarzone, ale w ogóle tym się nie przejmujcie. Na sam koniec do masy wsypać (przesianą!) mąkę, proszek do pieczenia i dodać jogurt grecki. Masę delikatnie wymieszać

Ugotować
Brzoskwiniowa polana 148

Dziś zapraszam Was na brzoskwiniową polanę - to niezwykle efektowne i smaczne ciasto wymaga trochę czasu i pracy, ale uwierzcie mi dlatego smaku naprawdę warto się potrudzić. Jest pysznie, letnio, lekko i orzeźwiająco. Na zielonym cieście szpinakowym umieściłam mus jogurtowo brzoskwiniowy, następnie jest warstwa herbatników przykryta masą śmietankową, a całość dopełniają brzoskwinie w galaretce.  I nawet moi domownicy, którzy szpinaku(...)jadają uznali, że w cieście im zupełnie nie przeszkadza. Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 3 jaja  1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szpinak rozmrażamy i odsączamy go z wody (ja umieściłam go na sitku, część wody ściekła, resztę odcisnęłam rękoma), a następnie blendujemy z olejem. Jaja ubijamy z cukrem

Cynamonowe szczęście
Jagodzianki – drożdżowe bułeczki z jagodami 94

jagodowym. Mogą być posypane cukrem pudrem, polukrowane, z kruszonką lub bez dodatków. Jagodzianki przygotowałam używając drożdży suchych, oczywiście mogą być świeże drożdże. Z podanych ilości produktów otrzymamy 10 jagodzianek. ciasto : 300 g mąki tortowej, 8 g suchych drożdży, 120 – 130 ml mleka, 2 jajka, 80 g cukru pudru, 50 g masła, nadzienie : 300 g jagód, 2 łyżki cukru, jajko(...)posmarowania bułeczek, kruszonka : 50 g mąki, 50 g cukru pudru, 50 g masła Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać. Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką

królestwo garów
Ciasto Łabędzi puch 142

Łabędzi puch to ciasto, które robiłam już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie rodziny oraz dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w moim domu od wielu lat bardzo popularne. Składa się z delikatnego a'la biszkoptu przełożonego warstwą dżemu z czarnej porzeczki oraz kremem kokosowym, a jego wierzch pokrywa chrupiąca, kokosowa posypka. Krem nie jest taki zwykły, ponieważ przygotowany(...)bazie kajzerek. Uwierzcie mi na słowo, że całość smakuje rewelacyjne! Jeśli nie znacie Łabędziego puchu to w najbliższym czasie koniecznie przygotujcie to ciasto. Polecam! (Tortownica o średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm)   Ciasto: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki

Di gotuje
Pełnoziarnista fit szarlotka bez cukru 129

Najlepsze ciasta to te najprostsze :) Dziś zapraszam na szarlotkę, którą śmiało można określić mianem FIT - bez białej mąki i bez cukru - nada się dla diabetyków czy insulinoopornych. Pachnie wanilią :)  Smacznego!  SKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm)                                      Ciasto: 300 g pełnoziarnistej(...)łyżki ksylitolu 1 łyżka cynamonu do posypania ksylitol w pudrze Do szarlotki można też użyć jabłek ze słoika, robię sobie takie na zimę - przepis tu:  KLIK! PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta łączymy i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podduszamy z dodatkiem ksylitolu i cynamonu aż zmiękną. Spód

Moje Kuchenne Rewelacje
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 121

Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne(...)szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g masła Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka oraz jogurt naturalny wyciągamy z lodówki kilka godzin przez wykonaniem ciasta. Wykonanie: Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Ciasto: Rabarbar myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ewentualne

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto francuskie z dżemem 234

Ciasto francuskie z dżemem – bardzo szybkie i smaczne do przygotowania ciasteczka. Zrobić je mogą nawet dzieci a prezentują się bardzo efektownie.     PRZEPIS NA CIASTO FRANCUSKIE Z DŻEMEM Składniki na ciasto francuskie z dżemem: 1 op ciasta francuskiego 1 słoik dżemu   Jak zrobić ciasto francuskie z dżemem: Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na prostokąty. Na każdym prostokącie(...)prostokącie w dolnej części układamy łyżeczkę dżemu. Górną część zawijamy na dolną, składamy na pół nasz prostokąt, widelcem ściskamy brzegi. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Artykuł Ciasto francuskie z dżemem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje