Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki” 189proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy(...)połączenia. Oba rodzaje ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałeczek (resztę ciasta trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy kuleczkę – to będą brzuszki owieczek. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzu
Mazurek kokosowy 156praliny kokosowo-migdałowe 2 łyżki wiórków kokosowych kilka ładnych płatków migdałowych pół łyżeczki dżemu truskawkowego lub malinowego Wstawiamy piekarnik na 180°. Foremki do pieczenie smarujemy masłem. Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników pokrojone w kostkę masło. Palcami ucieramy suche składniki z masłem, do połączenia. Do tego dodajemy(...)jajko i wyrabiamy w rękach na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wyklejamy formy do pieczenia – możemy albo po kawałku palcami wyklejać lub rozwałkować ciasto między kawałkami papieru, na cienko, odrysować kształt foremek i wykleić. Na ciasto układamy papier do pieczenia i wysypujemy jakieś obciążenie – może to być np. sucha fasola. Tak obciążone foremki wstawiamy do piekarnika do wstępnego
Smaczna Strona
Wielkanocne zające bez foremki 131domu świątecznych foremek na ciastka? To w sumie żaden problem Wielkanocne zające możesz przygotować bez foremki. Wszystkiego, co potrzebujesz, to dwa różnej wielkości kółka, jedna kuleczka i dwa wałeczki ciasta. Składniki na około 20 zajęcy: 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru (jeśli będziesz lukrować ciasteczka, możesz dodać mniej cukru, lub wcale) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie(...)wykorzystać do zrobienia kokosanek ) 130-140 g masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto (jeśli ciasto nie lepi się dobrze, można dodać odrobinę masła). Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm i wykrawam kółka 4 cm i 3 cm. Mniejsze kółko (to będzie główka) układam na większym (to będzie tułów) tak, aby tylko delikatnie zachodziło
Słodki sentyment
Wianuszek wielkanocny 184cukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą Do miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami Składniki wymieszać łyżką Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut. Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu. Następnie ciasto przełożyć(...)ponownie do miski , przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. ( ok 30 minut) Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy ponownie na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy go na 8-9 części. z każdego kawałka uformować kulkę. Aby uzyskać mniej-więcej równej wielkości zajączki można kawałki ciasta odważyć( u mnie każdy kawałek miał
Andzia Pichci
Biszkopt kakaowy 204delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę
moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 181orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku(...)dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami
moj przepis na
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 180Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę(...)śmietankowego, położyć drugi blat, nasączyć resztą mieszanki. Posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie 1 M Wiltona). Ciasto posypać kakao, wycisnąć rozetki. Pokroić na kwadraty. Podawać. Przechowywać w lodówce, maksymalnie 4 dni. Smacznego
moj przepis na
Babka na oleju z lukrem z kiwi 196zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru
moj przepis na
Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) 194mojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada :) Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek jest nadal na diecie bez mlecznej, to rolada musiała być(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć
moj przepis na
Przepis na ptysie z bezą włoską 166starym sprawdzonym przepisem na ptysie, z kremem, po którym przez tydzień nie ruszycie słodkości — zapewniam. Zaczynajmy więc. Course Desery Cuisine Beza włoska, ptysie Keyword beza cytrynowa, beza włoska, ciasto karpatkowe, deser, karpatka, najlepsze ptysie, przepis na ptysie, ptysie, szybki przepis na ptysie, ulep, ulep do nitki, zaparzane białka, zaparzane ciasto Prep Time 30 min. Cook Time 30 min. Czas pieczenia(...)dwóch porcji (po 20 min. na jedną): 40 min. Total Time 1 godz. 40 min. Servings 20 sztuk Calories 1500 kcal Ingredients Ciasto: 125 g masła 1 szczypta soli 1 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 5 szt jaj Krem — beza włoska: 6 szt białek ½ szkl drobnego cukru Ulep do kremu: 2 szkl cukru ½ szkl wody Instructions Wykonanie ciasta
Zufi.pl
Torcik z mlekiem w proszku 163Kakaowe wilgotne blaty ciasta przełożone masą z mleka w proszku oraz musem malinowym, a całość oblana czekoladą. Składniki Ciasto: 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 160 g cukru, 150 ml coca coli, 100 ml oleju, 2 jajka Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła(...)malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła Dodatkowo: kawa do nasączenia ciasta Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy razem, przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy
słodki bratek
Sernik z makiem 184Sernik z makiem, czyli potocznie mówiąc seromakowiec to bardzo popularne ostatnio ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś(...)dodać więcej. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą. Dla mnie to ciasto to jak to mówią petarda. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g białego sera półtłustego 2 jajka 0,5szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru
Waniliowe Improwizacje