ciasto - 161836 przepisów (strona:1402/10790)

CIASTO ORZECHOWIEC 580

Ciasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI :   200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka miodu  500 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Ciasto - składniki ciasta dokładnie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą część rozkładamy na blaszce o wymiarach 25/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i równo wyklejając dno formy. Pierwszy blat pieczemy 25 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg. Do garnka przekładamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy do momentu aż wszystko się rozpuści. Ściągamy z gazu. Do masy dodajemy orzechy

Kulinarne Fantazje Marioli
SZARLOTKA DYNIOWA 117

Szarlotka dyniowa musiała zagościć tej jesieni i u nas. Kruche ciasto, słodkie i mocno cynamonowe nadzienie w towarzystwie porannej kawy to połączenie idealne. Tym bardziej teraz, jesienią, kiedy sezon dyniowy trwa w pełni. Przygotowanie takie szarlotki to bardzo prosta sprawa. Wystarczy najprostsze kruche ciasto, obrany miąższ dyni, który został podduszony z cukrem oraz korzennymi przyprawami i już. Łatwiejszego ciasta(...)łyżki bułki tartej (w zależności od ilości płynu w dyni) masło do wysmarowania formy Jak zrobić? Masło siekam z mąką, cukrem, solą. Dodaję jajko i zagniatam szybko elastyczne, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od dłoni. Zawijam we folię spożywczą i chowam na 30 minut do lodówki. Miąższ z dyni kroję w kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier

W kuchni Karmel-itki
szybkie, łatwe, smaczne ciasto francuskie z serem, truskawkami... 106

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka, truskawki świeże lub odmrożone 25 dag, twaróg śmietankowy 50 dag, cukier puder 3 łyżki, jajka 1 sztuka "L", mąka ziemniaczana 2 łyżki, aromat migdałowy 3 krople Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki, jeśli są mrożone to trzeba na sitku odmrozić, z kompotu odsączyć dobrze z soku. Twaróg śmietankowy (nie trzeba mielić) łyżką dobrze utrzeć(...)cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, aromatem migdałowym. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na środku rozsmarować twaróg, na wierzchu rozłożyć truskawki. Brzegi ciasta wywinąć na ser zostawiając z 4 cm nie zakryte, ciasto posmarować zimną wodą. Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić na blaszce - pyszne, łatwe, szybkie ciasto francuskie

W Mojej Kuchni Lubię
Magiczne ciasto 136

Magiczne ciasto to ciasto, które w trakcie pieczenia tworzy 3 warstwy. Na samym dole jest bardziej zbita, środkowa mniej a górna puszysta i delikatna. Jeśli użyjecie mniejszej tortownicy to uzyskacie wyższe ciasto. Forma musi być szczelna bo ciasto jest płynne. Możecie użyć formy bez obręczy i taka będzie lepsza. Ja użyłam okrągłej z obręczą ale ciasto nie przelało się. Koniecznie(...)wyłóżcie formę papierem do pieczenia, to zabezpieczy nam wylanie się ciasta. Ciasto robi się szybko i szybko znika. U mnie nawet dobrze się nie ścięło, ledwo wystygło a już jedliśmy, stąd warstwy mogą nie być tak bardzo widoczne. Inspiracją był przepis Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem, polecam. Magiczne ciasto

Ewa w kuchni
Pizza XXL – domowa pizza 147

tego oczywiście domowy sos czosnkowy i… jest pysznie. Jeśli lubicie pizze, to polecam Wam tą wersję. Z tego przepisu możecie przygotować jedną dużą pizze XXL lub dwie mniejsze. Ciasto jest naprawdę dobre, plastyczne i przyjemnie się z nim pracuje. To zdecydowanie moje ulubione ciasto na pizze. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej – użyłam typ 500 TOTA szczypta(...)dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, szczyptę suszonej bazylii, nasze drożdże i oliwę (lub olej). Całość zagniatamy przez dłuższy czas ręką, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto nie powinno się kleić). W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Z ciasta

Słodkie okruszki
MAKOWIEC Z SEREM I BRZOSKWINIAMI 143

Bardzo eleganckie ciasto które skrywa w sobie wiele pysznych smaków. Na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12,5 dag masła lub margaryny ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody MAK: 3 białka gotowa masa makowa z bakaliami łyżka cukru 2 łyżki(...)zmielonego sera szklanka cukru 2 jajka 25 dag masła 2 budynie waniliowe sok z połowy cytryny lub ulubiony aromat ORAZ: 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń WYKONANIE: CIASTO: Składniki na ciasto siekamy i zarabiamy, jeśli nie możemy zagnieść ciasta wlewamy troszkę zimnej wody. Schładzamy przez ok. 0,5 godziny. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy do lekkiego zarumienienia

Pani na deser
Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami 127

jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie owoce wsypuję do miski i dodaję 3 łyżki cukru (albo więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 3 części. Każdą część rozwałkowuję (albo rozgniatam, ciasto jest mięciutkie) na prostokąt o szerokości ok. 15 cm i długości ok. 25-30 cm. Na każdy prostokąt(...)wykładam 1/3 nadzienia owocowego, ciasto zwijam od dłuższej strony i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie trzy rolki układam równolegle obok siebie i zaplatam warkocz. Możecie ponacinać ciasto tak, jak na zdjęciu, ale nie ma potrzeby. Owoce sobie poradzą i tak wyjdą częściowo na zewnątrz. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Warkocz piekę około

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-gruszkowy 75

Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty z „tiny(...)gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze

Słodki sentyment
Ryżowe pole 79

Ryżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki(...)Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną

Słodki sentyment
Jeżynianki 91

Kiedy w grę wchodzą drożdże , nie potrafię się powstrzymać. Ciasta, bułeczki, drożdżówki … Wszystko z drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? Składniki na 15 jeżynianek: 2 ¼ szklanki mąki(...)Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżyny mieszam z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam

Słodki sentyment
Kapelusze z wiśniami 75

Pychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe   Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka(...)jeśli użyjesz wiśni) Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Wiśnie mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni

Słodki sentyment
Ciasto orzechowe z kawowym kremem 109

Próbowaliście połączenia kawy i orzecha? Jeżeli nie to polecam bo bardzo do siebie pasują (orzechowa kawa mmm :). Ja je połączyłam w cieście i powstało to ciasto orzechowe przełożone kawowym kremem i polane lukrem z dodatkiem kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie ale proste w wykonaniu. Ciasto orzechowe z kawowym kremem Ciasto: 230 mąki 1 ½ proszku do pieczenia ½ sody oczyszczonej 220 cukru(...)kawy (wystudzona) orzechy do dekoracji Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać olej, żółtka, kawę i mleko. Wymieszać. Ubić białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Na końcu dodać orzechy. Wyłożyć formę ( okrągła ok 25 cm średnicy) papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut. Ostudzić. Przygotować krem: wymieszać mascarpone z kawą

Smaczny zeszyt
Choinki z ciasta francuskiego z Nutellą na gruszkach 139

Bardzo efektowny deser w sam raz na święta Bożego Narodzenia – choinka z ciasta francuskiego z dodatkiem Nutelli. Bazą choinki jest nadziewana gruszka oplatana ciastem francuskim, oczywiście posmarowanym Nutellą. Polecam przepis, ponieważ nie jest pracochłonny i jest dość łatwy w wykonaniu, a takie choinki prezentuje się na stole bardzo dostojnie. Składniki  : 2 płaty ciasta francuskiego 5 łyżek Nutelli(...)rodzynkami, można też dodać odrobinę dżemu Gruszki złożyć, trzeba je spiąć patyczkami do szaszłyków, żeby się nie otwierały podczas pieczenia. Ale przede wszystkim patyczki trzeba umieścić w gruszkach żeby ciasto francuskie nie ześlizgiwało się podczas pieczenia. Rozłożyć pierwszy płat ciasta francuskiego i posmarować go Nutellą, przykryć drugim płatem, Wykroić z ciasta cienkie długie paski, Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachę

tyfranbox