ciasto - 162803 przepisów (strona:1402/10854)

Puszyste ciasto pomarańczowe. 134

Ciasto jest puszyste i wilgotne. Składniki : 20 dkg margaryny lub masła 2/3 szklanki cukru kryształu 3 duże jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 - 2 dużych pomarańczy szczypta soli 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   M iękką margarynę lub masło utrzyj(...)sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodawaj na przemian do masy ubite białko i mąkę. Całość delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną lub łyżką. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę  wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Ja piekłem w blaszce o wymiarach 40 x 12 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 - 50 minut w temperaturze

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto cytrynowe. 169

Wykonanie lukru :  Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta dodaj trochę więcej soku z cytryna tak, aby lukier można było łatwo rozprowadzić na cieście. Sposób wykonania :   M asło lub margarynę utrzyj na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i dalej ucieraj, aż masa zbieleje. Następnie wsyp otartą skórkę z cytryny, jeszcze chwilę ucieraj. Teraz(...)proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę , delikatnie wymieszaj ( najlepiej rózgą kuchenną ) do całkowitego połączenia się składników. Piec w nagrzanym piekarniku 165 C przez około 40 - 50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeśli nie to wydłużamy pieczenie. Gdy ciasto trochę przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, nakłuwamy go w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków. Całkiem wystudzone

Przepisy i porady kulinarne
MASA BUDYNIOWA – do ciasta 142

Przepyszna masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :). Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na formę 33×22 cm: 450 ml mleka 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml mleka(...)Masę budyniową wykładamy na ciasto/herbatniki gdy jest jeszcze ciepła. Ostudzona jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać. Gęstość masy zależy od ilości dodanego […] Artykuł MASA BUDYNIOWA – do ciasta pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Wielkanocne ciasteczka 207

funkcji góra-dół. 2. Do malaksera włożyć masło, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać do połączenia składników. 3. Dodać jajko i mąkę. Zagnieść wszystko na jednolite, zwarte ciasto. 4. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na min godzinę do lodówki. 5. Ciasto przekroić na pół, rozwałkować ( gładkim wałkiem!) ciasto, podsypując mąka, na grubość ok 4 mm. 6. Następnie(...)przygotowanym cieście należy jeszcze raz przejechać wałkiem ozdobnym. 7. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piec ok 12 min, do zrumienienia. ZAPRASZAM NA FILM - Wielkanocne ciasteczka ! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube                         *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram

Atlas Smaków
PIZZOWE BUŁECZKI 138

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)upodobań 😉 Smacznego! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Nadzienie: 100 g szynki w plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano           Sos: 1 puszka

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Serowo-czekoladowe 154

radzę użyć właśnie większej). Dlatego , aby zatuszować brak kratki – zdecydowałam się na deserową polewę czekoladową- co było strzałem w 10!   Czekolady nigdy dość.. Ciasto przygotowałam w sobotę- w niedzielę wieczorem został skonsumowany ostatni kawałek- było pysznie 😊 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ciasto: 5 jaj 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju ½ szklanki wody aromat migdałowy kilka kropel   kakao deserowe 4 łyżki + 50 g płynnej czekolady 220 g mąki

Domowe ciasta
Karmelowe ciasto w słoiku 218

Ciasto w słoiku, czekoladowe, cytrynowe, waniliowe lub z owocami- w szklanym słoiku każde wygląda bardzo efektownie. Piekłam już różne ciasta i karmelowe ciasto w słoiku z dodatkiem owoców jest chyba najsmaczniejsze. Mięciutkie, pachnące i lekko karmelowe. Jeśli macie brzoskwinie, bardzo tutaj pasują, nawet takie z puszki. Ja musiałam zadowolić się zimowymi jabłkami, są mniej aromatyczne

dolcevitainmykitchen
Pączki precle z curdem 154

Pyszne delikatne precle pączkowe. Podałam je z orange curdem. Pączusie znikają jeszcze ciepłe. Do ciasta dodałam skórkę pomarańczową dzięki czemu są jeszcze lepsze. składniki ciasto: 35 dag mąki tortowej 2 dag drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru trzcinowego 4 żółtka 40 g masła 2 łyżki śmietany gęstej ukwaszonej 50 ml mleka letniego 1 łyżka skórki pomarańczowej startej kandyzowanej(...)łyżki spirytusu smalec do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru mleko ciepłe orange curd: 2 pomarańcze 3 łyżki cukru trzcinowego 80 g masła 2 jajka M 2 żółtka  Ciasto: Do miski przekładam drożdże, wlewam letnie mleko, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki

wesoła kuchnia
Jabłecznik z owocami jagodowymi i kruszonką. 182

Sobota to dla wielu idealny dzień. Dla mnie też ;) Warto ją uczcić piekąc jakieś pyszne ciasto. Ja polecam dzisiaj tę świetną propozycję na jabłecznik. Śmietanowe ciasto, skrywające słodkie nadzienie z jabłek, pod wierzchem ozdobionym kwaśnymi porzeczkami i jagodami oraz słodką kruszonką. Rewelacja! Polecam ;) Składniki na jabłecznik z owocami jagodowymi i kruszonką: forma 24x24 cm Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek(...)Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę z cukrem mieszamy w misce, w rondelku roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do mąki z cukrem. Kruszonkę energicznie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. CIASTO: 250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g cukru 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 3/4 szklanki drobnych owoców (u mnie mrożone jagody i czerwone porzeczki

Rozpustne gotowanie
PIZZOWE BUŁECZKI 139

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)upodobań 😉 Smacznego! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Nadzienie: 100 g szynki w plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano           Sos: 1 puszka

Kuchnia MagdaLeny
Pączki jogurtowe 127

Pączki jogurtowe Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne. Polecam!     Składniki: WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ 300g mąki pszennej 15g drożdży 250g jogurtu naturalnego 50g cukru pudru 2 żółtka 40g masła szczypta soli Dodatkowo: Olej(...)przygotowany rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Masło roztapiamy i studzimy *** *** Do rozczynu z drożdży dodajemy roztrzepane żółtka, cukier, resztę jogurtu oraz szczyptę soli, mieszamy. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo ostudzone masło *** *** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godziną do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki ( u mnie

Blog z Apetytem
ciasto czekoladowe na białkach 147

mąki 180 g cukru 100 g masła 50 g kakao wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę oraz kakao i miksujemy na wolnych obrotach (ciasto będzie sypkie). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do ciasta najpierw 1/2 część ubitych białek i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałą część i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki/ keksówki

Domowy Smak Jedzenia
Puszyste ciasto z wiśniami, szybkie i niezwykle proste. 129

proszek do pieczenia. Na koniec dodać całe jajko i dokładnie wymieszać. Wiśnie odcedzić i obtoczyć w bułce tartej. Blaszkę o wymiarach 20×23 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do blaszki. Na górze rozłożyć wiśnie, lekko je zanurzając w cieście. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 40 – 45 minut. Jak ciasto wystygnie polać ciasto lukrem. Ciasto

Kuchnia Pokoleń
Ciasto kokosowe z brzoskwiniami 156

Ciasto kokosowe z brzoskwiniami, to połączenie ciasta kokosowego z kakaowym biszkoptem ze smakiem brzoskwiń, które kryją się w kokosie i górnej warstwie. Jak się okazało, połączenie to dało pyszne i wyglądające jak mini torciki kawałki ciasta. W tym cieście każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam, bo pyszne. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej(...)obie galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwa oblaty. Oba nasączyć herbatą. Na dolnym wyłożyć równomiernie brzoskwinie. Następnie wyłożyć krem kokosowo-budyniowy, a na nim górny biszkopt. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować równomiernie krem brzoskwiniowy

Passions hobbies life
Drożdżowe bułeczki z czekoladą! 127

gorące.  Po upływie tego czasu jajka wbij do osobnej miski i wymieszaj rózgą z cukrem, dodaj do miski z mąką, jak również wszystkie pozostałe składniki i zagniataj ciasto. Ja zagniatam robotem kuchennym około 10 minut na 4 -5 pozycji. Ciasto w misce przykryj ściereczka i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel na dwie części każdą rozwałkuj(...)cienki duży prostokąt. Blat ciasta smarujemy czekoladą np. nutellą, lub posypujemy startą na tarce czekoladą.  Blat ciasta rolujemy ciasno, kroimy na 3 cm plasterki - ślimaki, układamy na blaszce do muffinek po 2-3 plastry ( pamiętaj, ze ciasto drożdżowe rośnie więc w foremce musi być miejsce, nie wypełniaj foremki ciastem po brzegi! ) Pieczemy przez 30 minut temp. 170 stopni

SMYKWKUCHNI