ciasto - 161836 przepisów (strona:1400/10790)

Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 99

Makowiec japoński to już chyba dobrze znane ciasto. Ja najbardziej z tego ciasta lubię część makową – farsz, więc na święta przygotowuję właśnie to ciasto z jabłkami Na blogu jest już przepis na  makowiec japoński w bezglutenowej wersji , ale można upiec też makowiec na kruchym spodzie i chrupiącą(...)kruszonką albo – tak jak u mnie – dekoracją w świątecznym klimacie. Z ciasta kruchego najpierw wycięłam gwiazdki, a później pozostałą częścią wylepiłam spód. Makowiec z jabłkami wychodzi pyszny – jest jak masa makowa. Ze słodkimi bakaliami i orzechami – dla mnie makowiec japoński na kruchym spodzie to ideał

Fitkot
Piernikowa czekolada 105

Piernikowa czekolada to ciasto bez pieczenia zdecydowanie dla największych miłośników czekolady Najlepiej smakuje z lodówki pokrojona na małe kawałki. To czekoladowa eksplozja z nutą piernikową. Czekoladowy obłęd Do przygotowania piernikowej czekolady będę potrzebować oprócz dużej ilości czekolady również ciasteczka korzenne (400-450 g) (możecie je upiec , albo po prostu kupić) , sok z jednej pomarańczy oraz 1 słoik dżemu z czarnej(...)wystygnięcia. Na dnie blaszki (30 x 35 cm) (użyłam rantu do tortów) układam warstwę ciasteczek korzennych, które skrapiam sokiem. Ciasteczka smaruję połową dżemu, a na dżem wylewam przygotowaną czekoladę. Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję drugą warstwę czekolady. Składniki na środkową warstwę czekolady: 100 g ciemnej czekolady (u mnie 64%) 100 g mlecznej czekolady

Słodki sentyment
Dyniowy placek drożdżowy z kruszonką piernikową 89

obiedzie pozostało mi trochę dyni i wertując internet w poszukiwaniu ciekawych inspiracji natrafiłam na świetnego bloga Oli – Cukry Proste. To właśnie u niej natrafiłam na smakowity przepis na ciasto drożdżowe z użyciem purée z dyni, bez jajek. Stwierdziłam, że dam jej szansę i delikatnie zmieniając recepturę przyrządzę dyniowy placek drożdżowy. Ciasto wyszło przepyszne i jak to drożdżowe – smakuje(...)użyciu haka, ciągle mieszając dodajemy ciepłe mleko, dynię i miękkie masło. Całość wyrabiamy, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość). W tym czasie zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstaną drobne okruszki

Be Fit Be Strong
ciasto wesoły góral wg s. Anastazji 242

solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt jasny(...)wody polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski o szerokości np. biszkopta. wykonanie ciasta: Na biszkopt makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Biszkopty nasączamy w spirytusie i układamy ukośnie, pomiędzy biszkoptami układamy paski galaretki. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy biszkopt jasny. Delikatnie dociskamy

Domowy Smak Jedzenia
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM 144

piernika i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem(...)ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa marcepanowa: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy masę marcepanową. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2-3 godz., a najlepiej przez całą noc. Do mocno schłodzonej śmietanki z marcepanem dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto marchewkowe 60

Nigdy nie myślałam o przygotowaniu ciasta z warzyw, a okazuje się, że jest na nie sporo przepisów. Zachęcona pozytywnymi opiniami córek, które już jadły taki deser postanowiłyśmy przygotować samodzielnie coś takiego w domu. Padło na ciasto z wykorzystaniem marchewek i aktualnie jest to jedno z moich ulubionych ciast! Zostałam mile zaskoczona smakiem, a osobom które też nie były przekonane(...)deserów z warzywami to polecam wypróbować ten przepis.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×30 cm: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 4 średnie jajka pół aromatu waniliowego 2 szklanki drobno startej, dobrze wyciśniętej z soku marchwi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: 500g serka mascarpone 3/4 szklanki

Danka Pichci
Szarlotka z migdałami 91

Słodziutkie, delikatne, wyjątkowo kuszące pachnące, po prostu rozpływa się w ustach. Przepisów na szarlotkę jest sporo. Można ją piec na cieście francuskim, drożdżowym lub kruchym. Podobnie jest z przyrządzaniem jabłek. Można je piec surowe, pokrojone w plastry czy cząstki, albo dusić z cukrem lub budyniem. Ja zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem prażonych migdałów. Jabłka udusiłam z cukrem(...)bananami. Ciasto wyszło pyszne i pachnące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 36x24cm. Składniki: Do nadzienia: 1 i 1/2kg jabłek 2 banany 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru Do ciasta: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych migdałów 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany

Danka Pichci
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 531

moja rodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Zrobimy je w ciągu 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)dodać mleko i roztopione masło. Wymieszać do połączenia składników. Następnie masę jajeczną przelać do miski z mąką. Wszystko razem energicznie wymieszać. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek. 4. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, posiekać nożem. Następnie ręką zagnieść kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto. 5. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego

Danka Pichci
Ciasto Leśny Mech z malinami i borówkami 3224

ciastem spotkałam się pierwszy raz jakiś czas temu u mojej bratowej na imieninach. Zaintrygowała mnie jego zielona, intensywna barwa. A kiedy dowiedziałam się, że jest ono ze szpinakiem to musiałam go koniecznie spróbować. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, a szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. Poprosiłam bratową o przepis i postanowiłam zrobić je w domu. Wyszło tak samo pyszne. Leśny Mech(...)świetne ciasto, aby zaskoczyć nim gości na przyjęciu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki na biszkopt: 125 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe około 400 g malin 3 szklanki wrzątku Krem

Danka Pichci
Seromakowiec 142

dzielimy na tych, którzy kochają makowca i tych, którzy kochają sernik. Jak więc ich pogodzić i zadowolić wszystkie podniebienia w domu? Seromakowiec przychodzi na ratunek, czyli połączenie obu smaków. Ciasto jest stworzone z dwóch mas: serowej i makowej, które w połączeniu tworzą pyszny deser i dodatek do kawy. Zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią ani sernika ani makowca. U mnie(...)seromakowiec jest w wersji bez spodu i polewy, ale można go przygotować również na spodzie z herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha! Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa

Analiza Smaku
Drożdżowy wieniec cynamonowy 100

rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zaczyn urośnie i się spieni, dodajemy go do miski z mąką, wbijamy jajko, dodajemy masło i wyrabiamy rękami, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – w trakcie wyrabiania, przekładamy ciasto na blat i rozciągamy około 8-10 minut. Nie martwcie się, że ciasto początkowo bardzo się klei(...)łatwiej będzie się odklejać, nie musicie dodawać więcej mąki. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.   Robimy masełko do przełożenia ciasta – do miękkiego masła dodajemy cynamon oraz cukier i wszystko rozcieramy, najlepiej widelcem, do dokładnego połączenia.   Po godzinie wyrastania ciasta, wyciągamy he z miski i ponownie zagniatamy w rękach, około

Smaczna Strona
,,PIRAMIDA- MONASTYRSKA IZBA” 116

nazwą kryje się pyszne, nietypowe i ciekawie wyglądające ciasto. Owszem, jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Ciasto składa się z kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidki. Całość połączona jest masą z gęstej śmietany. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości. Polecam ! Składniki: Ciasto: 400g mąki (plus mąka do podsypywania) 180g masła 180g śmietany 1 jajko(...)wanilii Do dekoracji: 50g białej czekolady Helio Sposób przygotowania przepisu: Śmietanę odcedzamy na wyłożonym gazą sicie i wstawiamy na noc do lodówki, aby śmietana odciekła. Na drugi dzień przygotowujemy ciasto. Łączymy składniki suche: mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt, śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę

Podróż w kulinaria
Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków 124

Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków Kto kocha kawę? A słodkości? Jak dla mnie od zawsze jest, to duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu , po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną(...)wyśmienicie smakuje solo, czyli jako tradycyjne włoskie espresso, jak i w połączeniu z mlekiem (jak wiecie, to moja ulubiona wersja kawy ;)). Sprawdza się ona również doskonale do nasączenia najróżniejszych ciast, w tym biszkoptów do wspomnianego tiramisu. Właściwie mogę Wam tu polecić wszystkie dostępne kawy marki Riposso Kawa, którą można pić każdego dnia P.s. Warto teraz zajrzeć na stronę czaskawy.pl

Słodkie okruszki