ciasto - 160969 przepisów (strona:1391/10732)

Krucha szarlotka pod pierzynką 138

mąki 4 jajka 10 dag cukru pudru + 2 łyżki 25 dag masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Masło nożem posiekać z mąką, dodać cukier puder, szczyptę soli. Zrobić na środku wgłębienie i wbić trzy żółtka. Białka zostawić. Szybko zarobić ciasto dłońmi na stolnicy. Zawinąć w folię spożywczą(...)schować do lodówki. Gdy ciasto będzie się chłodziło przygotujemy jabłka. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na niewielkie kawałeczki i wrzucić do rondla o grubym dnie. Jabłka rozparzać przez kilka minut, pilnując by się nie przypaliły. Na koniec dodać cukier waniliowy lub esencję + łyżka cukru. Jeżeli jabłka będą bardzo kwaśne można je na końcu dosłodzić. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować

Gotujemy i jemy
Strudel z owocami leśnymi (Strudel ai frutti di bosco) 124

Ciasto na pożegnanie lata, tak o nim pomyślałam, gdy wyjmowałam je z piekarnika. Ostatnie maliny i borówki, pierwsze sezonowe jabłka, do tego maślane, chrupiące ciasto francuskie i mamy gotowy przepyszny strudel. Idealnie komponuje się z kulk ą  lodów lub kleksem bitej śmietany. Deser wprost idealny ;) Przy okazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na  strudel z jabłkami(...)rodzynkami i orzeszkami piniowymi.  Smacznego! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jabłko np. golden 150 g owoców leśnych (malin, borówek) 40 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 mela golden 150 g di frutti di bosco

La grande e la piccola cuoca
KRUCHE CIASTO Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 145

Uwielbiam proste ciasta 💗   Ucierane , kruche czy też drożdżowe z sezonowymi owocami, uwieńczone maślaną kruszonką zawsze były, są i będą dla mnie kwintesencją smaku!  Składniki na kruche ciasto: (na blaszkę 31cmx21cm) 2.5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia) 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: pokrojone morele(...)inne owoce) kruszonka  przepis tutaj Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto  łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ja często kruche ciasto przygotowuję wieczorem, a następnego dnia  dodaję owoce i kruszonkę. I tym sposobem szybciutko ciasto jest gotowe.  Schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę.   Ciasto nakłuwamy widelcem

Walijskie Pichcenie
Ciasto Michałek z borówkami 121

Dzień dobry :-) Po weekendzie zapraszam na ciasto :-) Tym razem z czekoladkami typu michałki, borówką amerykańską i serkiem mascarpone. Ciasto wyszło pyszne, jest bardzo czekoladowe. Biszkopt upiekł się super. Do jego upieczenia użyłam mąki Szymanowskiej od Polskie Młyny. Bardzo lubię ich produkty, bo są dobre gatunkowo. Ciasto polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 24x34 cm Składniki na ciasto(...)pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy. Teraz albo mieszamy drewnianą łyżką, albo jak wolę ja mikserem na niskich obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy na nią ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut do tzw."suchego patyczka" 4. Po wyjęciu Ważne ! Ciasto z blaszką zrzucamy z wysokości około 30 cm na ziemię i odkładamy

kruche babeczki
Karpatka dla leniwych 117

Dziś będzie karpatka dla leniwych Czasami jest tak, że mamy mało czasu na przygotowanie ciasta i chcemy je wykonać w jak najprostszy i najszybszy sposób. Karpatka sama w sobie jest bardzo fajnym ciastem na każdą okazję. Osobiście w takiej sytuacji czasami wspieram się gotowymi masami do ciast, w tym przypadku jest to masa do karpatki firmy Gellwe. Osobiście użyłem jednej(...)paczki kremu i wyszło trochę mało jak na całą blachę piekarnika, a więc polecam robić karpatkę z dwóch opakowań, ponieważ karpatka musi mieć masę ;)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła lub margaryny 1 i 1/2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: 2 opakowania „Gellwe Krem

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto ze śliwkami i kruszonką kokosową 105

Śliwki super owoc do ciast. Jest ich teraz bardzo dużo. Szkoda zmarnować więc ciągle szukam nowych przepisów. Ciasto nie jest suche. Wykonanie kruszonki kokosowej – Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Teraz kolej na wiórki. Smażyć mieszając do momentu aż wiórki nabiorą złotego koloru. Nie przypiec zbyt mocno bo będą gorzkie. Odstawić, żeby całkowicie ostygły. Następnie dodać jajko(...)wymieszać. Wykonanie ciasta – tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Teraz już dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Dokładnie wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Pieczenie – blaszkę o wymiarach 34 x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik puszysty 138

moim domu zawsze gości jabłecznik w kruchym cieście. Tym razem zapraszam na przepis w innej wersji. Puszyste i lekkie ciasto podobne do biszkopta z pysznym nadzieniem oczywiście jabłkowym 😊  Składniki (blaszka 23/33): ciasto: jajka 5 szt, mąka pszenna 250 g, cukier 3/4 szklanki, mleko 50 ml, olej 120 ml, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, nadzienie: jabłka kwaskowate 8 szt, cukier(...)Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i gotujemy do częściowego odparowania wody. Skrobię mieszamy z wodą, dodajemy do jabłek, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem cukru. Następnie powoli wlewamy olej i mleko i miksujemy do połączenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy do oddzielnej miski

kulinarne odsłony pati
Czekoladowe ciasto z cukinią 107

może się sprawdzić? Okazuje się, że tak. W dzisiejszym przepisie połączyłam własnie te dwa składniki, a efekt jaki otrzymałam jest po prostu mega pyszny. Nigdy nie miałam przekonania do ciast z dodatkiem warzyw, obawiałam się też zawsze, że to co wyjdzie z piekarnika okaże się najprawdziwszym w świecie… zakalcem. Okazuje się jednak, że moje wyobrażenie było bardzo mylne, dlatego(...)zachęcam Was dziś do małego eksperymentu w kuchni. Ciasto jest puszyste, wilgotne, smakiem i intensywne w smaku. Od razu uprzedzę wszelkie pytania – CUKINIA NIE JEST WYCZUWALNA W CIEŚCIE. Składniki: 350 g cukinii 3 jajka 120 ml oleju 240 g mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 60 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku

Fascynacje Ani
Cytrynowe ciasto z cukinią 99

Sezon cukiniowy jest u mnie w tym roku dość intensywny – no cóż, cukinia obrodziła nadzwyczaj dorodnie. Były już placki cukiniowe, leczo, ciasto czekoladowe (przepis znajdziecie tutaj ), cukinia z curry – przyszła kolej na ciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki(...)krótko mieszamy. Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki). Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka). Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy

Fascynacje Ani
Tarta z brokułem i pomidorami 115

powinno. Tak było właśnie dzisiaj. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty. Kilka prób i się udało. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować Tarta z brokułem i pomidorami ciasto francuskie  5-6 różyczek brokuła pomidor  ćwiartka czerwonej cebuli 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki żółtego sera sól Ciasto wykładamy na blasze do tart (lub naczyniu żaroodpornym). Spód(...)nakłuwamy widelcem, a na wierzch wysypujemy garść grochu, żeby było obciążenie i ciasto nie rosło. Ja groch zastąpiłam dwoma małymi naczynkami żaroodpornymi, które równie dobrze obciążyły ciasto. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min. Po 20 min wyciągamy ciasto i czekamy z układaniem dalszych składników do momentu kiedy ciasto wystygnie.  Brokuły wrzucamy

Kuchnia moimi oczami
TARTA TATIN Z BRZOSKWINIAMI I KREMEM JOGURTOWYM 98

podana z  kremem jogurtowym to sama rozkosz. To idealna propozycja lekkiego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie. Czas przygotowania : 30 min Porcja dla 4-6 osób : ● 1 gotowe ciasto francuskie do formy o średnicy 24 cm* ● 5 brzoskwiń ● 60 g cukru Na krem jogurtowy : ● 1 jogurt kremowy ● 60 g drobnego cukru ● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy(...)wody, podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Wylej karmel na dno formy. Ułóż na nim dość ciasno talarki brzoskwini, zaczynając od zewnątrz. Przykryj rozwałkowanym ciastem francuskim, zawijając brzegi ciasta do środka formy. Nakłuj ciasto na całej powierzchni widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni. Wyjmij upieczone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto na zimno - mleczna pianka z galaretkami 245

Pomysł na lekkie i wbrew pozorom tanie do przygotowania ciasto na zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach(...)Następnie pokroić w kostkę. Do lekko tężejącej białej pianki dodać kolorowe galaretki. Całość lekko wymieszać. Formę wyłożyć papierem, a następnie herbatnikami. Następnie na herbatniki wylać mleczną masę z galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie g alaretkę przezroczystą rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić.  Gdy mleczna masa stężeje to na jej wierzchu ułożyć borówki i całość zalać lekko

Ugotować
Tort "Leśny mech" / "Forest moss" cake 608

wlej szpinak i dodaj skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj. Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Odczekaj 10 -15 minut, a następnie wyjmij ciasto z blachy(...)wystudź na metalowej kratce. Z ciasta zetnij wyrośniętą górę, wyskrob ze środka zielone ciasto i pokrusz. Pozostałe ciasto przekrój na dwa blaty. Dolny blat połóż na paterze. Schłodzoną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na wysokich obrotach aż zacznie gęstnieć. Dodaj schłodzone mascarpone i znowu miksuj aż krem będzie sztywny. Całkowity czas ubijania kremu nie powinien być

Delicious Place
Sernik kakaowy 142

Sernik kakaowy to ciasto, które od zawsze gościło w moim rodzinnym domu. Moja mama do dzisiaj bardzo często piecze właśnie to ciasto i zawsze smakuje tak samo dobrze. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, więc z tego przygotowaniem powinien sobie poradzić praktycznie każdy łasuch. Nadaje się zarówno na święta jak i na zwykły podwieczorek lub do popołudniowej kawy. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g margaryny (1 kostka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao proszek do pieczenia (małe opakowanie) 2 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1 wiaderko sera (1 kg) 200 g margaryny 10 jajek 400 g cukru pudru 1 łyżka budyniu w proszku 1 opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Blog kulinarny S9.PL
Pyszne ciasto „BOUNTY” 78

Ostatnio przeglądałam stary zeszyt mojej Mamy i poszukałam przepis na to przepyszne ciasto – Bounty. Nie wiem, dlaczego wcześniej nie rzucił mi się w oczy. Domyślam się, że dlatego, iż długo już nie robiłam tego ciasta i po prostu o nim zapomniałam. Kakaowy biszkopt z masą z wiórek kokosowych polany czekoladą to szybki sposób na coś słodkiego. Forma do ciasta 24cm(...)24cm ( na większą formę trzeba zrobić to ciasto z półtorej porcji) Biszkopt Składniki: 3 jajka 80 g maki tortowej 1 łyżka mączki (skrobi) ziemniaczanej 1 ½ łyżki kakao 85 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki proszku do pieczenia  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem

Przepisy Babci

Proponowane wyszukiwania