Kruszonka – taki zwykły, prosty dodatek, a nadaje ciastu dodatkowy smak . Bez kruszonki ulubione ciasto już nie smakuje tak samo. Moim ulubionym ciastem jest chałka drożdżowa z owocami i kruszonką i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie drożdżowego czymś innym. Najlepsza kruszonka to taka, która utrzymuje swój kształt . Po upieczeniu wygląda tak samo dobrze jak i przed, a przy tym wszystkim(...)która musi utrzymać swój kształt. Masło powinno być zimne i mocno rozdrobnione , ale masło w temp pokojowej też spełni swoją funkcję. Przy takim maśle zdecydujmy się raczej na ugniatanie ciasta w misce, co ułatwi nam dokładne zebranie masła z jej powierzchni. Wykonanie Przepis na kruszonkę jest bardzo prosty . Wystarczy zmieszać wszystkie składniki razem i ugniatać, aż do momentu uzyskania pożądanej
SmartBake.plprzygotować w tym sezonie. Aby ułatwić sobie pracę, można użyć gotowych bezików, ale po upieczeniu spodu i tak zostaną nam białka, które naprawdę warto wykorzystać i szybko upiec swoje. Ciasto na spód można przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez noc w lodówce lub upiec dzień wcześniej. Tarta będzie też fantastycznie smakować z malinami lub innymi owocami jagodowymi. Bardzo, bardzo polecam(...)białka, 120 g cukru, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) szczypta soli Spód: Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść. (Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4
Lekcje w kuchnibiałą czekoladę, mieszamy *** *** Do musu możemy również dodać barwnik spożywczy *** *** Całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: masło kroimy w kostkę i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę – dodajemy tyle mąki, aby ciasto było zbite i nie kleiło się do rąk *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta(...)wycinamy mazurki o różnych kształtach i kolorach. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i przyklejamy otoczki z ciasta. Otoczki również smarujemy białkiem *** *** Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i nakłuwamy widelcem *** *** Mazurki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 -20 minut , do zrumienia *** *** Na wystudzone spody wykładamy gorący mus pomarańczowy *** *** Mazurki ozdabiamy według upodobań *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemPyszny makowiec na kruchym, maślanym cieście z bakaliową masą makową oraz chrupiącą, orzechową bezą. Niebo na talerzu ;) Korzystając z okazji życzę Wam Kochani zdrowych i pogodnych Świąt. Trzymajcie się cieplutko i uważajcie na siebie 😊 Składniki na Makowiec z orzechową bezą: forma 24x28 cm CIASTO: 300 g pszennej mąki (tortowa lub krupczatka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami do uzyskania luźnej kruszonki. Teraz dodajemy żółtka oraz śmietanę, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. MASA MAKOWA: wg. tego przepisu 2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g) 400 ml mleka
Rozpustne gotowanieSernik jajko sadzone lub tzw. ciasto jajko sadzone, to sernik na zimno z brzoskwiniami, żelką brzoskwiniową i przeźroczystą galaretką. Sernik brzoskwiniowy zachwycił mojego synka Błażejka, który na jego widok zapytał mnie: Mamo! Dlaczego włożyłaś tam jajka?!? Wtedy wiedziałam, że sernik Jajko sadzone wyszedł mi idealnie :). Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. P.S. Żelkę z brzoskwiń najlepiej przygotować(...)dzień przed zrobieniem sernika. Ciasto: 30 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 50 g drobnego cukru 1/2 jajka, rozm. ‘L’ 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 35 ml mleka 75 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę, ok 5 minut. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajko, ekstrakt
Słodki Pomysłwcale nie ma reguł i jednej jedynej receptury na niego. Ile domów tyle pomysłów i przepisów na mazurki. Ja dziś do tej puli dodam swój prosty przepis na uniwersalne ciasto kruche oraz dwa pomysły na udekorowanie i „nadzianie” mazurków, które będą proste i przypadną do gustu każdemu. No to do dzieła! Kruchy spód 250 g dobrze przesianej mąki pszennej(...)wody Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Zdecydowanie polecam wykorzystać do tego (o ile oczywiście mamy) malakser lub rozdrabniacz z pojemnikiem. Jest to najszybsza i najprostsza metoda na kruche ciasto. Do pojemnika wrzucamy mąkę, cukier, posiekane zimne masło, żółtka, sól i wodę. Następnie wszystko razem siekamy. Po chwili masa powinna zrobić się „gliniasta” i wówczas przekładamy wszystko na stolnicę, zagniatamy
Analiza Smakuzachęca do pieczenia. Dlaczego babka ajerkoniakowa, no bo przecież jajka w święta po podstawa. Nie martwcie się alkoholem, on w trakcie pieczenia wyparuje, a pozostanie tylko pyszny smak w cieście. Do polewy też nie musicie dodawać ajerkoniaku, wystarczy dodatkowa łyżeczka soku z cytryny, aby lekko rozrzedzić lukier. Składniki (na średniej wielkości babkę): 1/2 szklanki ajerkoniaku 100g masła 1/2 szklanku cukru(...)cukier i ucieramy mikserem do połączenia – u mnie pieczenie tej babki wyszło spontanicznie i nie ukrywam, że użyłam masła prosto z lodówki, nie miało to wpływu na konsystencję ciasta, miksowałam jedynie chwilę dłużej niż przy miękkim. Miksując, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy do ciasta proszek do pieczenia i szczyptę soli, miksujemy. Ajerkoniak łączymy z mlekiem
Smaczna Stronapunkt obowiązkowy naszego Wielkanocnego obiadu. Zapewne u wielu z Was jest podobnie. Żeby nie było nudno i standardowo, mam dla Was przepis na paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Dzięki nim urozmaicicie swój tradycyjny żurek Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim Składniki: ciasto francuskie(...)białych surowych kiełbas 1 jajko sezam do posypania (u mnie biały i czarny) Na początku rozwijamy ciasto francuskie. Następnie wyciągamy kiełbasy z jelita i układamy w jednym rzędzie na cieście. Zawijamy ciasto przykrywając kiełbasy. Gotowy rulon odcinamy i tak samo postępujemy z resztą ciasta i kiełbas. Później wszystkie ruloniki kroimy bardzo ostrym nożem na małe paszteciki i układamy na blasze
PatiGotujeproszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy(...)połączenia. Oba rodzaje ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałeczek (resztę ciasta trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy kuleczkę – to będą brzuszki owieczek. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzupraliny kokosowo-migdałowe 2 łyżki wiórków kokosowych kilka ładnych płatków migdałowych pół łyżeczki dżemu truskawkowego lub malinowego Wstawiamy piekarnik na 180°. Foremki do pieczenie smarujemy masłem. Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników pokrojone w kostkę masło. Palcami ucieramy suche składniki z masłem, do połączenia. Do tego dodajemy(...)jajko i wyrabiamy w rękach na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wyklejamy formy do pieczenia – możemy albo po kawałku palcami wyklejać lub rozwałkować ciasto między kawałkami papieru, na cienko, odrysować kształt foremek i wykleić. Na ciasto układamy papier do pieczenia i wysypujemy jakieś obciążenie – może to być np. sucha fasola. Tak obciążone foremki wstawiamy do piekarnika do wstępnego
Smaczna Stronadomu świątecznych foremek na ciastka? To w sumie żaden problem Wielkanocne zające możesz przygotować bez foremki. Wszystkiego, co potrzebujesz, to dwa różnej wielkości kółka, jedna kuleczka i dwa wałeczki ciasta. Składniki na około 20 zajęcy: 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru (jeśli będziesz lukrować ciasteczka, możesz dodać mniej cukru, lub wcale) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie(...)wykorzystać do zrobienia kokosanek ) 130-140 g masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto (jeśli ciasto nie lepi się dobrze, można dodać odrobinę masła). Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm i wykrawam kółka 4 cm i 3 cm. Mniejsze kółko (to będzie główka) układam na większym (to będzie tułów) tak, aby tylko delikatnie zachodziło
Słodki sentymentcukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą Do miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami Składniki wymieszać łyżką Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut. Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu. Następnie ciasto przełożyć(...)ponownie do miski , przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. ( ok 30 minut) Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy ponownie na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy go na 8-9 części. z każdego kawałka uformować kulkę. Aby uzyskać mniej-więcej równej wielkości zajączki można kawałki ciasta odważyć( u mnie każdy kawałek miał
Andzia Pichcidelikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę
moj przepis na