Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka oraz sodę rozpuszczoną w mleku i mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao oraz solą i wyrabiamy ciasto. Zwarte ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (spiżarka lub dolna półka lodówki) na noc. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5-1cm (można(...)troszkę podsypywać ciasto mąką) i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 st.C ok. 8-10 min. Upieczone studzimy na kratce. Wystudzone przechowujemy w zakręconym słoiku. Pierniczki są miękkie
Domowy Smak JedzeniaPiernik staropolski to dla mnie kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. To swego rodzaju rytuał, który powtarzam co roku: w połowie listopada zagniatam ciasto na ten dojrzewający piernik, a potem na około siedem dni przed Wigilią piekę go, a następnie po czterech dniach przekładam domowymi kwaśnymi powidłami. W tym roku postanowiłam go nieco zmodyfikować i zamiast samych powideł, do jego przełożenia użyłam(...)dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy. W mleku rozpuszczamy sól, sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź
Kulinarne przygody Gatitykońcu weekend. Nie wiem jakiś ten tydzień ciężki był. Chyba przez tą pogodę, bo ciągle szaro, buro i ponuro. Na osłodę i poprawienie humoru polecam choinkę z ciasta francuskiego z masą makową. Ja użyłam gotowej masy od Helio. Przygotowanie choinki bardzo proste i szybkie, a efekt jest super :-) U mnie choinka z jednego ciasta francuskiego, taka mniejsza, ale można zrobić(...)dwóch i wtedy będzie duża. Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego masa makowa z bakaliami u mnie Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie układamy na papierze na którym będziemy piekli choinkę. Na połowę wykładamy masę makową, drugą połowę zostawiamy pustą ( połowa w pionie, żeby potem ciasto nakryć drugą połową, tak jak byśmy przewracali stronę książki). 2. Połowę
kruche babeczkiMyślę, że nie tylko od święta i na święta – tort czekoladowo-marcepanowy sprawdzi się w każdej sytuacji To przepis dla prawdziwych miłośników czekolady i marcepana. Bazą dla tortu jest ciasto marchewkowe, które świetnie komponuje z resztą dodatków. Ciasto i marcepana przygotowałam dzień wcześniej. Składniki na ciasto: 2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki) 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru(...)dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę, kakao i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Dno tortownicy (20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka. Przepis na domowego marcepana
Słodki sentymentSernik królewski z rodzynkami Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Też tak uważacie? W naszym świątecznym menu zawsze jest wymieniony sernik i robimy go w różnych wersjach. Jedną z nich jest klasyczny sernik królewski , natomiast czasami pieczemy sernik królewski z rodzynkami i skórka pomarańczową. I właśnie ten przepis przygotowałam dziś dla Was. Sernik(...)jest bardzo delikatny i kremowy, a na wierzchu ma lekko chrupiącą warstwę ciasta kakaowego. Zapewniam Was, że bardzo szybko zniknie z talerzy, zarówno Waszych jak i Waszych gości. Pycha! Sernik królewski z rodzynkami Czas przygotowania: Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm Składniki Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao
Kulinarne przygody Gatityzwane także Cytrynowymi Rożkami. W pewnych kręgach to już przysmak kultowy, smak dzieciństwa.. Zabrałam się więc do wykonania :) Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na te smakołyki: puchate, baaardzo cytrynkowe ciasto z cytrynowym lukrem. Świetnie sprawdzi się do mocnej, czarnej herbatki. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western(...)dodajemy skórkę cytrynową. Miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Łączymy delikatnie z ciastem. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language
Domowe ciastaKakaowy MAKOWIEC z orzechami – Zapraszam na nowego, pysznego makowca z orzechami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W przygotowaniu jest prosty, tylko zajmuję trochę czasu, ponieważ trzeba zemleć mak. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)masę. 3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM . 4. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu
Mała CukierenkaKostka piernikowa wykonana z biszkoptu piernikowego, oblana polewą czekoladową z korzenną nutą i obsypana wiórkami kokosowymi. Pyszne ciasteczka w świątecznym stylu. Mięciutkie, pulchne kawałki ciasta biszkoptowego, nasiąknięte polewą czekoladową, która nie tylko nadaje im smaku, ale również chroni przed wysychaniem. Ciężko poprzestać na jednej sztuce! Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo to nic nadzwyczajnego... tylko biszkopt, polewa czekoladowa(...)grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy na deskę i kroimy na kostki (ok. 40-45 szt.) Polewa: W garnku rozpuszczamy masło
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry, dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry i ości płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku mała czerwona cebula 200 g świeżego(...)kawałki ser camembert i na mniejszym ogniu podsmażaj Na koniec dodaj posiekane na drobno orzechy. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik na 200 C Na środku ciasta ułóż płat łososia. Łososia dopraw solą i pieprzem. Nożem przetnij paski ok 1 cm grubości pod kątek ok 45 C (tak jak na zdjęciu) Na łososia ułóż szpinakowy farsz
Niezły Młyneksię ukryć, że pieczenie ciast i innych słodkości jest jedną z najtrudniejszych sztuk, jakie możemy praktykować w kuchni. Jeżeli jednak zadbamy o wykonanie kilku podstawowych kroków, z pewnością będziemy w stanie poradzić sobie z każdym przepisem. O czym pamiętać, jeżeli dopiero uczymy się piec ciasta? Co nam wolno, a czego absolutnie nie powinniśmy robić? 1. Podążaj dokładnie za przepisem(...)etapie mieszania składników – część z nich wywołuje konkretną reakcję chemiczną, która zostanie zaburzona, jeżeli dodamy zbyt mało lub zbyt dużo jakiegoś składnika. Z tego względu jeżeli ostatnie ciasto wyszło nam nie tak, jak byśmy tego chcieli, warto najpierw sprawdzić czy dopełniliśmy każdego punktu przepisu. Korzystaj z odpowiednich narzędzi Dobre i właściwie dobrane narzędzia to również duży plus i ułatwienie
Via Gustoprzekąski na Święta Bożego Narodzenia . Brownie jest idealnie czekoladowe i fantastyczne na jeden kęs! Kiedy połączymy brownie z serkiem śmietankowym i truskawkami to zaczyna powstawać prawdziwa magia. To dekadenckie ciasto wykonane z mąki migdałowej jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej . Poza tym brownie jest idealne dla osób na diecie keto i to ciasto naprawdę smakuje obłędnie. Te małe słodkości(...)foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – ¼ szklanki erytrytolu – ½ kostki masła w temperaturze pokojowej – ¾ szklanki mąki migdałowej – 2 jajka – 2 łyżki kakao – 2 łyżeczki wody – ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowy Styl Joannypieczemy kruche ciasteczka to często pozostają nam białka. Polecam wykorzystać je do upieczenia tego ciasta z samych białek. Ciasto jest pyszne i takie mięciutkie. Dodałam do niego cukru ze skórką cytrynową i aronii kandyzowanej, dlatego wyszło lekko kwaskowate. Polecam podać je z filiżanką ulubionej kawy. Można zrobić z podwójnej porcji. Można oprószyć cukrem pudrem. Polecam. Potrzebujemy(...)ciasto: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag aronii kandyzowanej od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania formy kasza manna do oprószenia formy Wykonanie pysznego ciasta z białek: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę
IzabelawkuchniPodobno, gdy się zacznie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to z każdym kolejnym wypiekiem apetyt tylko rośnie. W moim przypadku właśnie tak jest. Chyba się ze mną zgodzicie, że to wspaniałe uczucie upiec coś samemu i móc się dzielić tym z bliskimi. Domowe, świeże i pachnące bułeczki to moja propozycja na udane śniadanie. Drożdżówki jogurtowe z ulubionymi dodatkami zasmakują(...)bułeczek: 500g mąki pszennej typ 500 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka do rozczynu szczypta soli 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych) 50g masła 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania bułeczek 200g jogurtu gęstego typu greckiego 100 ml letniego mleka dekoracja: cukier puder PRZYGOTOWANIE drożdżowych bułeczek: Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim
kulinarnyJaSernik to pyszne ciasto, które doskonale nadaje się na świąteczny stół, ale nie tylko. Można go upiec nie tylko od święta. Dziś podam Wam łatwy przepis na sernik, który zawsze się udaje. Jest wilgotny w środku, lekki, nie za słodki i wygląda bardzo efektownie. Składniki na kwadratową blachę 20 x 20 cm: Kruche ciasto: * 100 g mąki(...)pszennej * 50 g masła * 1 żółtko * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść kruche ciasto. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie przygotować masę serową. Składniki
Zrób to smacznieScroll down for recipe in English. Teraz mamy najlepszy czas na ciasto z jabłkami. Jesienne wieczory aż proszą się o kubek gorącej herbaty i odrobinę słodyczy na talerzyku. Swój jabłecznik urozmaiciłam komponując go ze smakiem różanym. Wyszło bardzo apetycznie :) Polecam i życzę smacznego! Składniki: (blaszka o wymiarach 21/25 cm.) Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru(...)Oraz cukier puder do oprószenia Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem, waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i siekaj aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć dłońmi ciasto. Zlep w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem, cukrem waniliowym i proszkiem
Delicious Place