ciasto - 160969 przepisów (strona:1380/10732)

Pizza diavola na cieście z kalafiora 81

Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Pizza na cieście z kalafiora Kiedy zamawiasz pizzę i usłyszysz pytanie „na jakim cieście” powiedz, że chcesz pizzę na cieście z kalafiora! Może(...)lepiej. Krok 3 Do kalafiorowej masy dodaj pół szklanki startego parmezanu, łyżeczkę oregano, sól do smaku i wymieszaj. Wsyp pół szklanki mąki, znowu wymieszaj. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Krok 4 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na nią ciasto do pizzy, uformuj kulę, a następnie rozpłaszcz rękami tworząc okrągły placek o średnicy około

Niedzielny kucharz
Sernik mascarpone z truskawkami 84

truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a na wierzchu połówki truskawek oraz galaretka truskawkowa. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty.  Dzięki mascarpone masa serowa jest bardzo kremowa w smaku i delikatna, a dodatek(...)truskawek w masie przełamuje słodycz serka. Masa mascarpone świetnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, a całość dopełnia słodka galaretka truskawkowa. Takie ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również super się prezentuje i cieszy oko... Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 98

Sezon na rabarbar cały czas trwa, a sezon na truskawki powoli się zaczyna. W weekendowym ciachu połączyłam te 2 smaki i przygotowałam dla rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki. Sypnęłam też kokosem! Wyszła idealna! Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz! Koniecznie spróbujcie! Sezon(...)rabarbar nie trwa długo więc warto skorzystać z przepis już teraz! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 270 g * cukier puder – 70 g * masło – 120 g * żółtko – 3 szt NADZIENIE: * rabarbar – 300 g * truskawki – 200 g * cukier – do posypania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 100 g * masło – 100 g * cukier

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 115

miesiąc kwitnącego bzu, konwalii i... rabarbaru. A rabarbar, choć jest warzywem, najlepiej nadaje się do przygotowania ciasta na deser. Na przykład drożdżowego z chrupiącą kruszonką. Albo różowego kompotu. W kuchni uwielbiam sezonowość i dlatego nie czuję potrzeby mrożenia i przechowywania rabarbaru do grudnia. Bo najlepiej smakuje teraz. Cieszę się więc smakiem rabarbaru, szparagów i najpiękniejszym miesiącem roku.    Składniki(...)miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach dodajemy roztopione masło, resztę cukru, jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Miskie z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka z rabarbarem i jabłkami z nutą imbiru 72

czerwony i domaga się zrywania na już. No więc czynię to i popełniam znów jak co roku nowe potrawy. Sezon rabarbarowy jednak nie zacząłby się jak należy gdyby nie ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Zapraszam wszystkich, którym słodkości po świętach jeszcze się nie znudziły ;) Drożdżówka z rabarbarem, jabłkami i nutą imbiru - 50 g drożdży - 3 jajka - 1 szklanka ciepłego(...)mąki i zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia po mniej więcej 15 min dodajemy masło, jajka, śmietanę, resztę cukru i stopniowo mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę. W tym czasie jabłko

Kuchnia Pełna Emocji
Szwajcarska tarta czekoladowa 104

pyszna szwajcarska inspiracja - czekoladowa, ciemna  tarta z kremem z białej czekolady i do tego -oczywiście czekoladowa polewa :) Jeśliś wielbicielem lub wielbicielką czekolady zapraszam do mnie :) Szwajcarska tarta czekoladowa Ciasto: - 400 g mąki - 50 g kakao ( nie słodzonego) - 200 g masła - 2 jajka ( średnie) - 200g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 3 żółtka -120g cukru -500ml mleka(...)mąki ziemniaczanej - 150g białej czekolady Polewa - 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady Na poczatek ciasto. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce jajka łączymy z cukrem i lekko ubijamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczki masło i za pomocą palców ( rozcierając) lub przy użyciu profesjonalnego sprzętu dokładnie łączymy suche składniki z masłem. Na koniec dodajemy jajko

Kuchnia Pełna Emocji
Kremówka 84

kremówką :) Nie wiem jak smakowały te wadowickie ( choć krakowskie są wyborne ;) )  ale ta jest również smaczna i szybko znika :) Zapraszam Was dziś na ciacho :) Kremówka - 2 opakowania ciasta francuskiego - 1 duże jajko lub dwa małe do posmarowania ciasta - 500 ml śmietany kremówki ( 30%) - 1 łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub laska prawdziwej wanilii ( aby nie cukier(...)litra mleka ( u mnie 3,2%) - 150g cukru - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 6 żółtek - 100g masła ( miękkiego) - dużo cukru pudru ( do obfitego posypania wierzchu ciasta) Ciasto wykładamy na formę wyłozoną papierem do pieczenia,( ja ułożyłam na jednej dużej ale możecie to zrobić na małych) nakłuwamy widelcem, żeby nie urosło  smarujemy rozkłóconym jajkiem  i każdy blat pieczemy w temp

Kuchnia Pełna Emocji
Ciasto fasolowe 77

nowych pomysłów kulinarnych i mam nadzieję, że spędzicie kolejny lub może pierwszy ( ale nie ostatni ) rok ze mną i moją kuchnią :) Tym razem dzielę się z Wami przepisem na ciasto fasolowe. Jest fantastyczne - bez mąki , tłuszczu i cukru - samo ciasto jest niezwykle proste i zdrowe - natomiast zgrzeszyłam sobie z masą do ciasta bo my jednak lubimy słodkie;) Przepis na podstawowe(...)ciasto fasolowe wzięłam z bloga Cytrynowa Kuchnia . Przyznam ,  że pozmieniałam trochę proporcje pod nasz gust ale i tak wyszło świetne więc zapraszam do wypróbowania. Ciasto fasolowe Ciasto: - 1 puszka czerwonej fasoli ( 400g) - 3  kurze , średniej wielkości jajka - 100 ml jogurtu greckiego - 200 ml miodu - 2  kopiaste łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1, 5 łyżeczki proszku

Kuchnia Pełna Emocji
Ciasto z bananami i karmelem 65

Gotowe w : 3 h   Ciasto bananowe powstało ze składników, które miałam w domu. Efekt końcowy był rewelacyjny! Wystarczyło pół dnia i ciasto zniknęło z blaszki. Do przepisu użyłam orzechów włoskich, ale myślę, że śmiało można je zastąpić płatkami migdałowymi, natomiast polewę karmelową można zamienić na czekoladową. Jeżeli nie macie tortownicy to ciasto można upiec tak jak chałkę. Składniki(...)ciasto Świeże drożdże 20g Masło 100g Mleko 200 ml Mąka pszenna 400g Cukier 115g Składniki na farsz Banany 350g Mielony cynamon 1/4 łyżeczki Rozdrobnione orzechy włoskie 200 Cukier 40g 2 szklanki mąki 2 jaja 2 łyżeczki cacao 1 łyżeczka sody Składniki na karmel Masło 20g Cukier 200g Śmietanka 250ml Krok po Kroku 1 Z drożdży, 4 łyżek mąki i ciepłego

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
DROŻDŻÓWKA Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 69

Uwielbiam ciasta drożdżowe a to z jagodami chodziło za mną od dawna. Do tego kruszonka i słodki lukier. Ciasto jest puszyste, lekkie, miękkie, pyszne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao. Jagody można zastąpić innymi owocami lub po prostu je ominąć.  Składniki: * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki letniego mleka * 1 całe jajko * 1 żółtko(...)wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, ponownie zamieszać, Przykryć ścierką i odstawić na około 15- 20 minut aby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, przykryć

Zrób to smacznie
Babka marmurkowa 143

krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany do osobnego naczynia. Pozostałą pianę dodać w dwóch turach do ciasta, po każdym dodaniu delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Do odłożonej piany dodać około 1/4 ciasta, przesiane kakao i wymieszać szpatułką do połączenia i otrzymania jednolitej masy. Do przygotowanej formy wyłożyć(...)najpierw trochę jasnego ciasta, następnie trochę ciemnego i tak na zmianę, aż do wyczerpania ciasta ( u mnie 4 warstwy ciasta jasnego i 3 warstwy ciasta ciemnego, zakończyłam jasnym ciastem ). Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę przez kilkanaście minut studzić w formie, następnie wyjąć

Opowieści z piekarnika
Ciasto wiedeńskie 157

Ciasto wiedeńskie z PRL-u. Ciasto ucierane z kakao, sokiem z wiśni i powidłami. Skąd nazwa? Nie mam pojęcia. Przepis minimalnie zmodyfikowany. Ciasto : 200 g miękkiego masła, 12 jajek, 450 g cukru pudru, 600 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g kakao, do przełożenia : 450 ml marmolady najlepiej kwaskowej (u mnie 150 ml marmolady mirabelkowej(...)wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Masło utrzeć „na śmietanę”. Do masła, dalej ucierając dodawać stopniowo masę jajeczną. Następnie dodawać mąkę. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao. Każdą część oddzielnie upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Marmoladę podgrzać zagęszczając (jeżeli mamy dwie marmolady, każdą podgrzać oddzielnie). Brandy wymieszać

królestwo garów
KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM – kuchnia Izraelska 142

nawet nie wiem jak opisać to słowami. To ciasto było …. było wręcz nieziemskie! Dobrze wiecie, że uwielbiam ciasto drożdżowe , a ciasto drożdżowe uwielbia mnie, ale nie sądziłam, że w połączeniu z kremem orzechowym stworzę coś tak absolutnie genialnego! GE-NIA-LNE-GO! Idealnie puszyste ciasto drożdżowe i obłędnie, orzechowo-waniliowy krem stworzyły połączenie, któremu absolutnie nikt się nie oprze(...)Ogólnie nie wiem czy wiecie, ale takie zawijane ciasto w Izraelu, a dokładnie w Jerozolimie nazywa się KRANTZ. To duma kuchni Żydów aszkenazyjskich. Nadzienia mogą być różne, ale np. w okresie Świąt kucharki stawiają na obfitość i bogactwo nadzienia. Do Jerozolimy miałam lecieć 17 marca, nie udało się, uda się później, a jak na razie smaki Izraela przenoszę do swojej

Ostra na Słodko
Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką 65

Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka lub przekąski do popołudniowej kawki. Polecam!     Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli(...)minut, aż zaczyn wyrośnie *** *** Do dużej miski wlewamy resztę mleka, masło i żółtko – mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy

Blog z Apetytem
sernik z brzoskwiniami 80

Głosów:  6    Average:  5 /5] składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy formę (ok.22c32cm, wyłożoną papierem do pieczenia), a drugą wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce(...)spód ciasta podpiekam. składniki na masę serową: 1000 g sera białego, zmielonego trzykrotnie 200 g cukru 150 g masła, w temperaturze pokojowej 3 jajka 2 budynie waniliowe opcjonalnie: 1 łyżeczka olejku cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz jajkami. Dodajemy zmielony ser, budyń oraz opcjonalnie olejek i miksujemy do połączenia się składników. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania