ciasto - 160969 przepisów (strona:1384/10732)

Jeżynianki 58

Kiedy w grę wchodzą drożdże , nie potrafię się powstrzymać. Ciasta, bułeczki, drożdżówki … Wszystko z drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? Składniki na 15 jeżynianek: 2 ¼ szklanki mąki(...)Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżyny mieszam z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam

Słodki sentyment
Kapelusze z wiśniami 49

Pychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe   Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka(...)jeśli użyjesz wiśni) Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Wiśnie mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni

Słodki sentyment
Piernikowa czekolada 78

Piernikowa czekolada to ciasto bez pieczenia zdecydowanie dla największych miłośników czekolady Najlepiej smakuje z lodówki pokrojona na małe kawałki. To czekoladowa eksplozja z nutą piernikową. Czekoladowy obłęd Do przygotowania piernikowej czekolady będę potrzebować oprócz dużej ilości czekolady również ciasteczka korzenne (400-450 g) (możecie je upiec , albo po prostu kupić) , sok z jednej pomarańczy oraz 1 słoik dżemu z czarnej(...)wystygnięcia. Na dnie blaszki (30 x 25 cm) (użyłam rantu do tortów) układam warstwę ciasteczek korzennych, które skrapiam sokiem. Ciasteczka smaruję połową dżemu, a na dżem wylewam przygotowaną czekoladę. Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję drugą warstwę czekolady. Składniki na środkową warstwę czekolady: 100 g ciemnej czekolady (u mnie 64%) 100 g mlecznej czekolady

Słodki sentyment
TARTA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI ” SNICKERS ” ( bezglutenowa, wegańska ) 115

już tak na wstępie powiem Wam, że zakochacie się w tym cieście to uwierzycie?! Mam nadzieję, że tak! Ja totalnie oddałam mu swoje serce! Dziś, zainspirowana jednymi z warsztatów kulinarnych, które poprowadziłam, przygotowałam przepis na pyszne ciasto inspirowane znanym i bardzo lubianym batonikiem. Nie jest to jednak zwykłe ciasto! Chrupiący, całkowicie bezglutenowy spód przykryty słodkim ( a bez białego cukru! ) kremem(...)daktylowym z chrupiącymi orzechami i kremową czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia! Ciasto jest zdecydowanie zdrowsze, a smakuje równie wyśmienicie ( a może nawet lepiej! ) co znany batonik! Krem daktylowy z orzechami to coś fantastycznego! Smakuje jak najlepszej jakości kajmak i daję sobie rękę uciąć, że zachwyci każdego, tak jak zachwycił moją Mamę – bo to właśnie dla niej przygotowałam

Ostra na Słodko
Pomarańczowe pączki z konfiturą z czarnej porzeczki 91

Karnawał bez pączków to jak wigilia bez karpia. Najlepsze takie domowe, nadziewane konfiturą też domową. Dodałam do ciasta skórkę pomarańczowa dzięki czemu mają fajny aromat. Zapewniam was że na jednym nie poprzestaniecie. składniki pączki : 15-20 sztuk zależy od wielkości pączka 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 40 g masła 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu(...)minut w ciepłe miejsce. Żółtka z cukrem ubijam na puch mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję sól, wlewam resztę mleka letniego, żółtka, skórkę pomarańczową, jogurt i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam mikserem ciasto około 15 minut. Im lepiej ciasto wyrobione tym lepsze pączki wyjdą. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce

wesoła kuchnia
ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami 103

puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy na przemian olej oraz składniki sypkie i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy marchewkę z ananasem i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 st. C do tzw. suchego patyczka przez ok. 50-60 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia(...)serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku orzechy do dekoracji wykonanie: Serek miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywny krem. Gotowym smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy kawałkami orzechów lub posiekanymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z makiem 111

albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mąki pszennej tortowej(...)minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim  107

Pamiętacie zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi ? Przepis bardzo się Wam spodobał dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego, ale w uproszczonej wersji – czyli bez wyrabiania ciast i skomplikowanego skręcania . Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim to kolejna fenomenalna przystawka na przyjęcia ze znajomymi. Prosta w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Każdy fan camemberta będzie w siódmym niebie . Pieczony camembert(...)paróweczkami w cieście francuskim Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 6-8 parówek duże opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 1/2 papryczki chili sezam (u mnie biały i czarny) 1 rozkłócone jajko około 1 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz Rozpoczynamy od przygotowania sera. Papryczkę chili drobno siekamy. Następnie wyciągamy ser z opakowania, odcinamy jego górę i dodajemy

PatiGotuje
ciasto marchewkowe z czekoladą i orzechami 86

maślano jajecznej dodajemy startą marchewkę, skórkę z cytryny i miksujemy. Następnie w dwóch turach dodajmy przesiane mąki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 st. C do tzw. suchego patyczka, prze ok. 60 -70 min. Ciasto jest niskie ale smaczne :). Wystudzone ciasto polewamy

Domowy Smak Jedzenia
Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem (Paleo, LowCarb) 108

wszystko w pośpiechu i na już, to chociaż w zeszły weekend sobie odbiłyśmy… Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja rola ograniczała się do wsadzania paluchów do surowego ciasta i próbowania czy dobre… To były czasy…! Teraz podział obowiązków odrobinę się zmienił, dzięki czemu można rzeczywiście powiedzieć, że było to wspólne pieczenie… Keto piernik – kolejna odsłona Nasz wybór padł(...)mleczkiem. Inspirację stanowił ten przepis , jednak musiałyśmy trochę rzeczy pozmieniać z uwagi na fakt, że wypiek miał być zdrowy, bezzbożowy i niskowęglowodanowy. Czyli zgodny z wymogami diety ketogenicznej . Podstawę ciasta stanowi więc piernik na bazie mąki kokosowej , następnie daje się konfiturę lub powidła śliwkowe (u nas konfitura z czarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka

Modern Cave Girl
Kruche ciasto z dżemem 131

orzechów włoskich. Niestety moje Miśki nie uznają za jedzenie pieczywa z dżemem, gofry i naleśniki owszem, ale oczywiście trzeba im zrobić. Muszę jakoś spożytkować te dżemy, więc wymyśliłam szybkie ciasto. Jest to proprostu kruche ciasto, które nie wymaga wałkowania, ani podpiekania spodu. Przygotowałam je wczoraj wieczorem, schowałam do lodówki na noc, a rano upiekłam. Oczywiście, nie jest wynagany tak długi(...)czas chłodzenia, poprostu było już późno i nie chciało mi się czekać. Ciasto ma chrupiąca kruszonkę na wierchu, ale w środku jest miękkie. Na moje oko będzie dobre nawet tydzień bez specjalnego przechowywania. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 420 g mąki pszennej, z czego połowa to może byc parktycznie każda inna mąka, 120 g zimnego oleju kokosowego

greenscarf
Cannoli z kremem z ricotty z japońską zieloną herbatą matcha 72

właściwości zdrowotne, a poza tym dzięki niej krem ma zielony kolor. Dzięki matchy mamy sycylijski deser w zielonym wiosennym kolorze… na tłusty czwartek w sam raz.   Składniki CIASTO 250g mąki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50g roztopionego masła 50ml wytrawnego białego wina 20ml octu białego winnego szczypta cynamonu szczypta soli KREM 250g serka ricotta 250ml śmietanki(...)100g cukru pudru sok z 1 limonki 1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku DODATKI cukier puder 2 kostki gorzkiej czekolady garść posiekanych niesolonych pistacji   Wykonanie CIASTO Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2 dni. W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej

Tajemnice Smaku
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 87

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy i pieczemy. Po przekrojeniu rolady w rolkach farsz mamy zarówno na wierzchu, jak i na spodzie. Niby to nie przeszkadza, ale łapki możemy polepić. Jest na to sposób, przed ułożeniem pokrojonych ślimaków, część spodnią(...)lekko ściskami palcami i zlepiamy ciasto, tak aby “zamknąć” bułkę od spodu. Dzięki temu zabezpieczymy ewentualne wyciekanie farszu. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 mleka 100 g masła 2 jaja 25 g świeżych drożdży 60 g cukru MASA MAKOWA 250 g suchego maku sok i otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białego albedo) 100 g kandyzowanej, krojonej skórki

Tajemnice Smaku
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 69

Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela. Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal – krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać(...)cukrem pudrem. Wiosną kiedy wszystko kwitnie wkoło możemy udekorować ciasto kwiatami migdałowca. Ale pamiętajcie, kwiaty migdałowca nie są jadalne ! * Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą , tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.   Składniki 250 g migdałów bez skórki 6 jaj 250 g cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej

Tajemnice Smaku
Dyniowe bułeczki orkiszowe 61

przygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Dodatek zaparzonej mąki do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku. Składniki Zaczyn poolish 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g wody 5 g świeżych drożdży Mąka zaparzana(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200 g wody Ciasto właściwe zaczyn poolish mąka zaparzana 100 g puree z dyni** 360 g mąki orkiszowej tortowej 10 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 8 g soli Dodatkowo – pestki dyni Wykonanie Dzień przed pieczeniem bułek przygotowujemy zaczyn i zaparzamy mąkę. Pieczemy dynię na puree. Zaczyn poolish W misce łączymy 100 g wody

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania