nich zrobić, żeby się nie zmarnowały. Ja je zbieram do jednego pojemniczka i zamrażam. Gdy uzbiera mi się kilka sztuk, rozmrażam je i robię z nich jakieś pyszne ciasto. Na moim blogu znajdziecie już kilka pomysłów na wykorzystanie wspomnianych białek. Linki do tych przepisów zamieszczam wam pod przepisem. Dziś natomiast mam kolejny pomysł na użycie białek. Tym razem przygotowałam bardzo(...)znanego pieguska, ale z masą makową z puszki, a nie z suchym makiem. Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6-7 białek (łącznie ok. 245g) 1szkl. mąki pszennej tortowej (taka z czubkiem) 3/4szkl. cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5szkl. oleju 1 łyżka soku
Waniliowe ImprowizacjeCiasto spontaniczne? OK! W lodówce miałam serki homogenizowane i postanowiłam je spożytkować w należyty sposób : ) Czyli jako dodatek do tego słodkiego jegomościa. Masę oprócz wspomnianych serków tworzy śmietana 18 % i śnieżka , która nadaje ciastu smaku ciepłych lodów, całość puchatym biszkopcie , na bazie mąki ziemniaczanej nasączona obficie cytrynowym nakropkiem. Ciacho lekkie, najlepiej podawać schłodzone-w sam raz na wiosnę! Blaszka
Domowe ciastachałwowe... Sernik jest też szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą. Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Masa serowa
Kuchnia MagdaLenyprawda. Zaplanowałam spokojną sobotę, z filmami, kocem i herbatą. No i taka była, prawie. Zanim usiadłam na kanapie z kubkiem herbaty z imbirem i pomarańczą, wymyśliłam sobie, że zrobię ciasto. Zapytałam chłopaków, czy chcą coś słodkiego. Zgodnym chórem odpowiedzieli, że nie. No jak to nie, jak ja już je sobie w głowie wymyśliłam. Zapytałam jeszcze raz i gdy ponownie stwierdzili(...)chcą – powiedziałam jak Witia do Jadźki w “Samych swoich”– no to wam zrobię. I zrobiłam. Wiedziałam od początku, że kokosowa rolada biszkoptowa będzie im smakować. A ponieważ lekkość ciasta i delikatność kremu przypominała mi puszysty śnieg, nazwałam ją śnieżną. Chłopcy tylko popatrzyli, gdy wyjęłam ją z lodówki i poszli po talerzyki. Po chwili połowy ciasta nie było. Drugą połowę rolady
W mojej kuchniŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pachnącego kulebiaka z ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealnie pasuje do wigilijnego barszczu czerwonego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 2 keksówki o wymiarach 27x8 cm: 500g mąki pszennej typ 450 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50g masła 200 ml mleka 3,2% 1 jajko + 1 żółtko(...)posmarowania ciasta Farsz do kulebiaka: 500g kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów (podgrzybki) 1 cebula 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej rzepakowy Dekoracja: sezam, mak lub kminek PRZYGOTOWANIE wigilijnego kulebiaka z kapustą i grzybami: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Kapustę wypłukać, odsączyć i drobno posiekać. Na oleju przesmażyć drobno
kulinarnyJaŚwięta Bożego Narodzenia to magiczny czas, kiedy w naszych kuchniach unoszą się wspaniałe aromaty. Jednym z moich ulubionych jest zapach pieczonego ciasta. Coś pięknego, chyba się ze mną zgodzicie? Mam dla Was przepis na pyszne i efektowne ciasto świąteczne, zielony keks z bakaliami, obficie polany lukrem. Dzięki szpinakowi uzyskałem piękny zielony kolor. Polecam nie tylko od święta. Obserwuj mój profil(...)kremową masę. Dodać masę szpinakową i zmiksować. Do masy dodawać partiami wymieszane suche składniki i bakalie. Całość wymieszać przy pomocy łyżki. Masę przelać do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec przez 50-55 min. na środkowej półce z grzaniem góra i dół. Ciasto kontrolujemy już po 45 min. pieczenia. Sprawdzamy patyczkiem. Nakłuwamy ciasto w najgrubszym miejscu. Patyczek po wyjęciu
kulinarnyJaPyszne i proste ciasto upieczone z białek, które pozostały mi po smażeniu pączków. Ciasto które zawsze się udaje i zostaje zjedzone do ostatniego okruszka. Wzbogacone czekoladą i skórką pomarańczową. Pachnie obłędnie. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 6 białek 1 cukier waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 niepełna szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka(...)masła lub margaryny Dodatkowo: 10 dag czekolady mlecznej 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie pysznego ciasta: 1. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy. 2. Zimne białka, najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypujemy
IzabelawkuchniUcierane ciasto z borówkami to pyszne , puszyste a zarazem szybkie w przygotowaniu ciasto . Tak naprawdę zamiast borówek można dodać różne inne dodatki, co kto lubi. Mogą być to owoce, rodzynki, wiórki kokosowe, czekolada. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut+ około 40-45 minut pieczenia i gotowe. Praktycznie zaraz po upieczeniu można pokroić ciasto, więc jest ono doskonałą alternatywą na niespodziewanych(...)gości . Składniki na ucierane ciasto z borówkami : * 200 g masła * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 200 g mąki pszennej * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 50 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * około 200 g borówek amerykańskich Wykonanie: Masło utrzeć mikserem około 3 minut, potem dodać cukier puder i cukier waniliowy i dalej jeszcze chwilę ucierać
Zrób to smacznieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto śnieżny puch to bardzo lekkie i smaczne ciasto bez pieczenia . Jest bardzo puszyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Śnieżny puch możemy zaliczyć do grona serników na zimno, ponieważ w jego skład wchodzi ser twarogowy. Dzięki śmietanie kremówce i galaretce jest bardzo lekki i puszysty, stąd też jego nazwa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować(...)tego przepisu, gorąco zachęcam do przygotowania tego smakołyku. Ciasto śnieżny puch jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jedyny minus, to to, że musimy poczekać, aż stężeje i odstawić go na minimum kilka godzin do lodówki. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na ciasto śnieżny puch w moim wydaniu. Na pewno Wam posmakuje. PRZEPIS NA ŚNIEŻNY PUCH Składniki
Przepiski.plcytatem z książki z 1910 r. pt. "Praktyczna kuchnia" Róży Makarewiczowej. Kiedy na niego trafiłam, wiedziałam, że w tym roku pączki będą! Zachęciły mnie dwie rzeczy - dodatek migdałów w cieście i język, którym napisany został przepis. Przeczytajcie sami i zobaczcie. Toż to czysta poezja! Kto dziś mówi, że ciasto trzeba dobrze wymiesić? Albo dodać mąki najpiękniejszej ? Do tego(...)postęp technologiczny, dokonałam kilku zmian. Oto one: zamiast rozdrabniania migdałów w moździerzu, dodałam gotowe zmielone migdały zamiast oryginalnego araku - dodałam kilka kropel aromatu arakowego zamiast miesić ciasto przez godzinę - robot wyrobił je w mniej więcej 15 minut nie nadziewałam pączków przed smażeniem, ponieważ nie jestem specjalistką jeśli chodzi o pączki i zwyczajnie miałam obawy, że coś
bistro mamapieczonego pieczywa dodaje pozytywnej energii na cały dzień. A ten smak domowego pieczywa! Dzisiejszy przepis jest bardzo łatwy i szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół i uformować po 2 bułeczki. Bułki(...)smaku serek homogenizowany. Nie piekłam tych bułeczek na polskim twarogu. Ale pewnie też wyjdą. Trzeba będzie tylko dobrze rozgnieść widelcem biały ser. Tak, żeby nie było grudek w cieście. Bułeczki piekę na mące pszennej, ale często zastepuje część mąki( około 50 gram) mąką orkiszową. Szybkie bułeczki twarogowe: na 6-8 sztuk Składniki: 200 g twarogu 20% tluszczu
dolcevitainmykitchenDziś dzień ciasta marchewkowego. Ciasto to dość często gości na moim stole , tym bardziej zdziwiłam się, że nie ma przepisu na moim blogu. Skoro takie mam święto to była okazja do przyrządzenia ciasta. Przepis jest na blachę 24cm - ja robiłam w kwadratowej ale możecie zrobić w okrągłej. Do ciasta dałam krem z mascarpone i śmietaną co w połączeniu(...)samym ciastem daje smaczne połączenie. Składniki: - 200 g startej marchewki ( to są 3 duże sztuki) - 1 małe jabłko - 1 szkl. ( ok.220g) cukru - 3 duże , kurze jajka - ok 450 g mąki tortowej ( typ.450) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - ok.3/4 szkl. oleju. Krem: - opakowanie serka mascarpone - 300ml śmietanki
Kuchnia Pełna EmocjiPoznaj przepis na pyszne ciasto Makowa Panienka z masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Efektownie wyglądające ciasto składające się z 2 makowych biszkoptów, przełożonych kremem maślano-budyniowym oraz dżemem. Polane masą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wyśmienite, nie za słodkie. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Polecam nie tylko od święta. Składniki na Makową Panienkę. Wszystkie składniki powinny być(...)mleczna czekolada 40 ml śmietanki 30% 25 g wiórek kokosowych Poncz do nasączenia biszkoptu: pól szklanki wody aromat cytrynowy 2 łyżki cukru Dodatkowo warstwa dżemu nieduży słoiczek dżemu porzeczkowego Ciasto Makowa Panienka sposób wykonania krok po kroku. Wykonanie ciasta Makowa Panienka zaczynam oczywiście od upieczenia biszkoptu makowego. Krok 1. Przygotowuję i mieszam składniki na biszkopt makowy. Do miski wsypuję mąkę
Ania gotujesztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony(...)przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich 3 białka 120 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier
Domowy Smak JedzeniaFaworki karnawałowe Mój ulubiony przepis na ekstra kruche, cieniutkie i rozpływające się w ustach chruściki. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki + mąka do podsypania 5 żółtek 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: ok 1 litr oleju do smażenia (można także smażyć na smalcu) cukier puder do posypania faworków *** Wszystkie składniki(...)ciasto umieszczamy w misce *** *** Następnie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy, lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche faworki uzyskamy. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy
Blog z Apetytem