ciasto - 162258 przepisów (strona:1366/10818)

Tort czekoladowo-pomarańczowy 71

Tort czekoladowo-pomarańczowy na piernikowym cieście to tort zdecydowanie zimowy. Myślę, że idealny na Boże Narodzenie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3,5 łyżki kakao 2 szklanki jogurtu naturalnego 4 jajka 1,5 szklanki oleju Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy(...)jednej misce. Jogurt, jajka i olej mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, nie ucieramy ciasta na gładko, musi być niejednorodne. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 18 cm i piekę 35-40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Składniki na krem: 500 g masła ½ szklanki

Słodki sentyment
Sernik z czekoladą i orzeszkami ziemnymi solonymi 84

Sernik z czekoladą i orzeszkami ziemnymi solonymi Sernik jest ulubionym ciastem w mojej rodzinie. Tego ciasta nie może zabraknąć na każdej uroczystości. A z dodatkiem orzechów, sernik  smakuje rewelacyjnie. Orzechy ziemne to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Takie orzeszki ziemne możecie zakupić w sklepie internetowym Promienie Słońca . Polecam. SKŁADNIKI: Ciasto: mąka -1,5 szkl cukier -3 łyżki proszek(...)trzykrotnie mielony masło - 1/2 kost budyń w proszku - 1 opak jajka - 5 szt Polewa czekoladowa: czekolada gorzka - 90 g masło - 40 g Dodatkowo: orzechy ziemne prażone solone Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników przygotować kruche ciasto.  Odstawić do lodówki, do schłodzenia. Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Podpiec

Kuchnia Danusi
Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka 74

ciastka, pieczone w naszym regionie od wielu pokoleń. Ich wielką zaletą, poza smakiem i kruchością, jest łatwość przechowywania oraz świeżość, którą ciastka zachowują przez wiele dni. Podobne cechy mają ciasta przygotowane z dodatkiem amoniaku. Są smaczne, mają lekko porowatą strukturę i długo zachowują świeżość. Ciasto amoniakowe nie rozmięka, ponieważ przyjmuje niewiele wilgoci mas, którymi jest przekładane, dlatego zwykle przekłada się(...)prażonymi jabłkami, marmoladą czy powidłem. W przepisie z Nowego Dzikowa między dwa blaty surowego ciasta układa się warstwę surowych pokrojonych w kosteczkę jabłek, które miękną w trakcie pieczenia. W efekcie otrzymujemy placek przekładany jabłkami, który jest mniej kruchy niż tradycyjna szarlotka i może być przechowywany dłużej zachowując przy tym świeżość. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Nowego Dzikowa pochodzi z publikacji

Trzeci talerz
Szybki piegusek na białkach 74

Piegusek na białkach. Lekki, puszysty i wilgotny. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealne ciasto do kawy czy herbaty gdy zbywają nam białka jaj z pozostałych wypieków. Jestem zachwycona tym ciastem jak i przepisem. Od dzisiaj zamiast sięgać po bezę gdy białka zostaną będę piekła pieguska ! :). Polecam serdecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1 szklanka białek, u mnie białka(...)delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę. Delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej. Mieszamy chwilę aż wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą. gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. po upieczeniu

Blog kulinarny S9.PL
CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ-pyszna i puszysta+FILM 80

Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia. W osobnej misce mieszamy cukier i 2 jajka. Rozpuszczamy i studzimy masło. Do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem-mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić za pomocą robota  z hakiem. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką, ale nie za dużo(...)Ciasto dzielimy na dwie części, każda z części na 4 wałki. Następnie zaplatamy chałkę (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić) Zaplecione chałki dajemy na blachę piekarnikową i przykrywamy ściereczką, odkładamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Do miski dajemy składniki na kruszonkę, przerabiamy je palcami do sypkiej konsystencji. Podrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE / ROGALE MARCIŃSKIE 102

przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego ( głównie z Poznania ) przygotowywany na 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Ciasto półfrancuskie – delikatne i listkujące się, nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii, to naprawdę silna pokusa! Troszkę trzeba się potrudzić, żeby zrobić te rogale, ale uwierzcie mi, że warto! Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie(...)cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko – 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Jajka oraz

Ostra na Słodko
Szarlotka z budyniową pianą 75

Szarlotka z pyszną budyniową pianą. Jak dla mnie jedna z najlepszych❤️ Musicie koniecznie spróbować ☺️ Składniki blaszka 23 /33: ciasto:  mąka pszenna 500 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 250 g, śmietana kwaśna 60 g, cukier 65 g, żółtka 5 szt, nadzienie: jabłka 1 kg, sok z cytryny 1 łyżka kisiel cytrynowy 38 g, piana: białka 5 szt, cukier(...)budyń waniliowy 70 g, dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i posiekać wszystko razem nożem, a następnie zagnieść ciasto. 1\ 3 ciasta włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować na blaszkę do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać sok z cytryny oraz kisiel

kulinarne odsłony pati
Sernik z polewą 101

czasochłonne mielenie sera, bo wykorzystujemy ser z tzw „ wiaderka”. Dla podkręcenia smaku ostudzony sernik wykończyłam czekoladową polewą, bo czy jest cos lepszego niż połączenie sernika i czekolady? ; ) Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3 żół tka cukier waniliowy 6 łyżek cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy(...)size: 11pt; so-language: en-US }p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } WYKONANIE: 1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem masa serowa pieczemy ok. 60 minut w temp. 175 stopni i studzimy w lekko uchylonym piekarniku zimny sernik dekorujemy polewą p { margin-bottom: 0.25cm; direction

Domowe ciasta
Ciasto kruche z masą z kisielem i wiśniami. 64

Ciasto pyszne, polecam. Przygotowanie masy owocowej – jeśli macie wiśnie mrożone to trzeba je rozmrozić. Wiśnie wrzucić do garnka, wlać wodę ( zostawić trochę wody do rozmieszania kisieli ), dodać cukier. Zagotować. Jak się woda zagotuje wlać rozmieszany proszek z kisielu. Zagotować, wymieszać. Masa musi być gęsta. Zostawić do ostudzenia. Wykonanie ciasta kruchego – mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)mąki dodać żółtka, cukier, pokrojone masło. Wszystko razem siekać nożem. Następnie wszystko szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, włożyć do woreczków i zostawić w lodówce na 30 minut. Jedną część ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka 30 x 25 cm. Na to rozłożyć masę z kisielem. Białka ubić, jak białka są sztywne powoli wsypywać cukier

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania