Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszne ciasto z nutka nostalgii. Jest to przepis z mojego dzieciństwa, który był bardzo popularny w czasach PRL – u. Bardzo proste do zrobienia ciasto, które wygląda niezwykle atrakcyjnie. Masa serowa zatopiona w pysznym ciecie kakaowym. Tym, którym go nie znają, bardzo je polecam. Składniki: Ciasto kakaowe: 200 g masła 1 szklanka cukru 1/3 szklanki(...)śmietankowy 100 g rozpuszczonego masła * szklanki o pojemności 250 ml * tortownica o średnicy 24 cm Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Rozpuścić składniki na ciasto kakaowe: Do garnuszka wrzucić masło, cukier, wodę i kakao. Całość podgrzać mieszając. Podgrzewać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą, ale nie zagotowywać. Garnek zdjąć z grzania tuz przed
Pani M - kuchnia smakowitaprzyjaciółmi, przyjęcia, prosty obiad, a nawet kolację. Pizza zrobiona w domowym zaciszu jest na pewno zdrowsza, od tej którą można kupić. Ponadto, możemy dowolnie modyfikować składniki na wierzch. Ciasto na pizzę z tego przepisu jest łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne. Po upieczeniu jest chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zapraszam na przepis na pyszną domową pizzę! DOMOWA PIZZA(...)PRZEPIS Składniki Ciasto na pizzę: 450 g mąki pszennej typ 405 7 g drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody Dodatki: kilka łyżek sosu pomidorowego 200 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 8 plastrów szynki Z podanych wyżej składników przygotujemy 2 pizze o średnicy
Alle Dobre!Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka ciemnego kakao 250 g margaryny Sernik: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 500 g białego sera 3 łyżki masła orzechowego 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g margaryny Przygotowanie: Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku(...)proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Sernik - ser biały skręcić raz lub dwa razy. margarynę
Ciastka - domowe słodkościCzekoladowa chmura to efektowne ciasto czekoladowe z kremem i owocami. Czekoladowa chmura składa się z intensywnie czekoladowego, wilgotnego spodu oraz kremu na bazie śmietanki i serka mascarpone. Wierzch ciasta zdobią owoce, u mnie są to borówki, maliny, truskawki i czereśnie. Czekoladowa chmura pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. To ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Wykonanie jest naprawdę dość szybkie(...)pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując, aż piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści. 5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto czekoladowe i wyrównać jego powierzchnię. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. 6. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić
Gotuj z PrezesemProsty przepis na jabłecznik na biszkopcie z dużą ilością galaretki. Ciasto jest pyszne, na biszkoptowym spodzie z masą jabłkową , wzbogacone kremem śmietankowym z kawałkami galaretki i udekorowane ananasową galaretką . Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Tak dla przypomnienia napiszę, bo bardzo dużo osób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie(...)Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe. Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego, lub półkruchego spodu i może być z różnymi owocami. W szarlotce jabłka powinny być duszone. Jak zrobić jabłecznik z galaretką
RITA food channelSkładniki: Kruche ciasto kokosowe : 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki wiórków kokosowych 250 g margaryny Budyń waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym ok. 1 litra mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: dżem z kawałkami wiśni (410 g) U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie(...)Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno
Ciastka - domowe słodkościmąż zawsze sięgał po dokładkę. Przygotowanie naleśników po meksykańsku zaczynam od nastawienia na ogień składników na farsz do naleśników. W momencie, kiedy farsz mi się gotuje, ja robię ciasto naleśnikowe i smażę naleśniki. W międzyczasie jeszcze szybko przyrządzam sos pomidorowy, którym polewane są naleśniki przed zapieczeniem. Farsz do naleśników robię z mięsa mielonego wołowego, sporej ilości pomidorów, cebuli, kukurydzy, fasolki(...)pieprzem. Jeśli ktoś lubi to można także dodać mielony kmin. Składniki na farsz gotuję przez chwilę, po czym wsypuję do nich tarty ser żółty i odstawiam całość do wystygnięcia. Ciasto naleśnikowe robię w najprostszy sposób, z podstawowych tylko składników. Po ich wymieszaniu smażę z ciasta średniej wielkości naleśniki, które po usmażeniu wypełniam farszem. Wypełnione farszem i zwinięte w rulon naleśniki
MeCooksPrzepis ten mam od pokoleń, bez obaw mogę go polecić. Każdy będzie zadowolony. Jest to najlepsze ciasto, bardzo puszyste, delikatne. Nic suche. Moja mama zawsze robiła to ciasto z wszystkimi sezonowymi owocami. Wykonanie – masło lub kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Obie mąki i proszek(...)pieczenia przesiać przez sitko. Powoli wmieszać w ciasto. Blaszkę o wymiarach 23×30 wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wlać do niej ciasto. Na górze rozłoży kawałki rabarbaru lub inne owoce. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 40-50 minut. Do suchego patyczka Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać masło lub kasię, cukier
Kuchnia Pokoleńadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dziś mam propozycję na idealne ciasto czekoladowo- kakaowe na rózne okazje jak i do popołudniowej kawy. Lekkie, puszyste i mocno wilgotne. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 260 g mąki tortowej 3 jajka rozmiar M ( temperatura pokojowa) 1 szklanka cukru drobnego do wypieków ( około 220 g ) 60 g gorzkiego kakao 200 g gęstej kwaśnej(...)wody) pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki na polewę: 90 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 ml śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowo kakaowe – wykonanie: Formę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Można też użyć blaszki 24×24 cm. Mąkę pszenną wraz z gorzkim kakao, proszkiem
Olcia gotuje!pieczenia 1 łyżeczka, kakao 4 łyżki, dżem z leśnej borówki 1 słoik, gruszki 6 sztuk nie duże, cynamon + cukier do posypania gruszek - ile potrzeba, puder cukier do posypania ciasta - ile potrzeba Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa ma być grudkowata. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao(...)słoika dżem borówka leśna i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch. Umyte nie dużej wielkości gruszki przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć gniazdka nasienne i układać na cieście. Gruszki posypać cynamonem i cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut
W Mojej Kuchni Lubięłyżka wymieszać, nakryć miskę talerzem i zostawić na 30 minut. Wsypać do zaczynu mąkę, cukier, sól, jajka, wlać mleko letnie, olej, aromat migdałowy, wbić jajka i dużą łyżką ciasto wyrabiać (ja siedziałam na balkonie w słońcu, miska na nogach i wyrabiałam ciasto, miskę wolną ręką dobrze trzymać) około 5 minut dość gęste ciasto, miskę nakryć talerzem i do wyrośnięcia(...)około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, 3 keksówki silikonowe 20 cm (w mniejszych foremkach nie ma zakalca przy miękkich owocach) lub 1 duża forma 34x25 cm, ciasto do foremek rozłożyć, wygładzić wierzch, poukładać obrane truskawki, lekko je wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto w foremkach wystudzić
W Mojej Kuchni LubięCiasto „Wiewiórka” – niezwykle proste w przygotowaniu, niezwykle pyszne i wypełnione mnóstwem bakalii niemal po same brzegi. Doskonałe na każdą okazję! Jeśli poszukujesz pomysłu na ciasto, które sprawdzi się zawsze – idealnie trafiłeś! To ciasto przygotujesz błyskawicznie i potrzebujesz do tego zaledwie jednej miski. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, wyłożyć do formy i upiec. ... The post Ciasto(...)Wiewiórka” first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Ciasto „Wiewiórka” pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pljejku, jejku, jakie to ciasto jest dobre. Taka trochę Izaura w wersji z lekko miętowym sernikiem Co prawda masa serowa nie wyszła mi tak miętowa jakbym chciała. Być może gdyby dać więcej mięty (ja dałam kilkanaście listków) i zostawić śmietankę z miętą na całą noc efekt byłby wyraźniejszy? Mniejsza o to – Ciasto i tak smakuje cudnie! I nie przeszkadza(...)nawet to, że warstwa serowa znów opadła mi na spód (tak jak w przypadku murzynka z masą jogurtową i malinami ). Wszelkie tego typu ciasta właśnie tak mi wychodzą i chyba już się z tym faktem pogodziłam Najważniejsze, że w smaku jest mega! Aaaa, nadmienić muszę, że moje dziecko było nieco odmiennego zdania i ciasto skwitowało prostym „szału
Smaki Na Talerzu