ciasto - 162258 przepisów (strona:1362/10818)

Jagodzianki 259

mrożonymi owocami. W tym przypadku jagód nie trzeba rozmrażać, tylko też oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, ale po zrobieniu bułeczek trzeba je pozostawić nieco dłużej na blaszce, aby wyrosły. Ciasto na jagodzianki nie może być zbyt twarde, bo bułeczki po upieczeniu będą mało puszyste. Z poniższego przepisu zrobiłam 12 jagodzianek, ale można zrobić ich więcej, wówczas będą one trochę mniejsze(...)Kształt jagodzianek też może być dowolny, u mnie są one podłużne, ale mogą też być okrągłe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Jagodzianki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (450 g) – ja użyłam Mąki Szymanowskiej typu 480 firmy Polskie Młyny 1/4 szklanki cukru (60 g) 15 g drożdży 100 g masła 200 ml mleka 1 duże jajko kilka kropel aromatu cytrynowego

Danka Pichci
Kostka Rabarbarowa 68

Kostka Rabarbarowa to lekkie warstwowe ciasto doskonałe do popołudniowej kawy. To ciasto składa się z warstwy owocowej i śmietanowej, które ułożone są na puszystym biszkopcie, a wierzch ciasta przykrywają herbatniki polane cytrynowym lukrem. Herbatniki po włożeniu deseru na kilka godzin lub na całą noc do lodówki zmiękną, dzięki czemu można go ładnie pokroić. Do przygotowania Kostki Rabarbarowej najlepiej wybrać czerwony(...)rabarbar, wówczas masa owocowa będzie miała ładny odcień. Ciasto Kostka Rabarbarowa jest delikatne, nie za słodkie i lekko kwaskowate za sprawą tego owocu. Nie jest ono zbyt skomplikowane, chociaż trochę pracochłonne, ale za to ładnie prezentuje się na talerzu. Wszystkie warstwy idealnie smakowo ze sobą się łączą. Warto dodać, że ten deser można przygotować także z innymi owocami, np. borówkami

Danka Pichci
Mocno czekoladowe ciasto brownie 51

Tylko pięć składników i mamy pyszne ciasto. Ciasto dla wielbicieli czekolady. Zapewniam, że uda się każdemu, nie wolno go tylko za długo piec, bo będzie suche. To ciasto musi być lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy.   Potrzebujemy: 3 jajka 20 dag masła 82 % 30 dag mlecznej czekolady pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej(...)Wykonanie pysznego ciasta: 1. 5 dag czekolady odkładamy, pozostałą łamiemy na mniejsze kawałki wraz z masłem przekładamy do garnka, rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając, następnie odstawiamy to ostygnięcia. 2. Odłożoną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ucieramy na puszystą masę, dodajemy wystudzone składniki i chwilę miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąką

Izabelawkuchni
Śląski kołocz z makiem i serem 77

przepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :) Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;) Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy. Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 40g cukru(...)cukier i bakalie, wymieszać. Gdy masa ostygnie wymieszać z białkiem. Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kruszonka: wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć w palcach. Ciasto: Mleko podgrzać z masłem do połączenia. Przestudzić, ma być ciepłe, nie gorące. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać jajka i ciepłe mleko, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.  Formę

Smakołyki Asi
Ciasto z rabarbarem i pianką bez cukru 64

Przepis na kwaskowe, sezonowe ciasto z rabarbarem i słodką pianką bez cukru. Prawdziwa rozkosz bez cienia wyrzutów sumienia. Kto powiedział, że do rabarbaru trzeba sypać cukier? Jest kwaskowy, ale taki jego urok. I dziś Wam to udowodnię! Przedstawiam nowy przepis na ciasto z rabarbarem. Zamiast cukru użyłam erytrolu, który daje słodycz, a nie zawiera węglowodanów (i kalorii!). Ciasto z rabarbarem(...)się nie przypali. Po chwili dodać erytrol, dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem jeszcze chwilkę, rabarbar powinien napęcznieć i zacząć się rozpadać. Rabarbarową masę zestawić z ognia i ostudzić. Przygotować ciasto. W rondelku stopić masło, dodać do niego olej, wodę, erytrol i sól. Całość zagotować. Zestawić z ognia i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając. Gorące jeszcze ciasto przenieść do formy

Dietolog
CIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ + FILMIK 62

Dzisiaj podam przepis na ciasto z masą budyniowo- truskawkową. Letnie ciasto pachnące truskawkami idealne na przyjęcie i nie tylko.  SKŁADNIKI :  6 dużych jajek  1/2 szklanka oleju  1/2 szklanka mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka mąki pszennej(...)cukrem na puch, dodajemy do nich uitą pianą, mieszamy i wlewamy olej, dalej miksując dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.  Formę 25/30 cm, smarujemy olejem. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 - 45 minut w 180 % *. Ciasto po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przecinamy na dwie równe połówki.  Truskawki i cukier przekładamy do garnka, ubijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z truskawkami 58

truskawkami! Czas przygotowania: 60 min Czas oczekiwania: min. 60 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na blaszkę o średnicy 28 cm, przelicznik na inne formy znajdziesz tutaj ) Ciasto kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa: 250 g schłodzonego serka mascarpone 250-300 g dobrze schłodzonej śmietanki 30 % 2-3 łyżki(...)cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego Dodatkowo: 1 kg truskawek 1 kg fasoli do obciążenia tarty papier do pieczenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj zimne masło i rozdrobnij do otrzymania kruszonki Żółtko rozmieszaj ze szczyptą soli i dodaj do sypkich składników Zagnieć jednolite kruche ciasto, w razie potrzeby dodaj łyżeczkę lodowatej wody

Słodki Blog
Szybkie ciasto bez pieczenia 958

Pyszne słodkości nie zawsze wymagają wielogodzinnych i trudnych przygotowań. To proste i szybkie ciasto bez pieczenia to świetny przykład na to, że czasami najprostsze przepisy są tymi najsmaczniejszymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie mam dla Was przepis na pyszny deser, który zachwyci każde podniebienie. Doskonale smakuje i ładnie się prezentuje, a jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż(...)minut! Idealne kiedy zachce Nam się czegoś słodkiego, lub kiedy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pracochłonne ciasto. SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 12 herbatników maślanych 36 herbatników kakaowych 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 puszki masy krówkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę wraz z serkiem

Przepiski.pl
Ekspresowe ciasto z rabarbarem bez miksera 68

Przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Przygotowanie ciasta wymaga tylko wymieszania składników trzepaczką i pokrojenia rabarbaru. Jest to ciasto z rodzaju „łyżką mieszanych” które po upieczeniu wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na większe foremki) Ciasto(...)wymieszaj i odstaw na później Żółtka wymieszaj trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli Dodaj śmietanę i olej, dokładnie wymieszaj Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę i wyrównaj Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar Piecz ok. 40 min w temp. 180°C (do suchego patyczka, grzałka góra-dół) Lukier: cukier puder wymieszaj z wrzącą

Słodki Blog
Czekoladowa rolada z truskawkami 77

ustawionym na wysokie obroty przez około 5 minut. 3. Do mąki dodać kakao, krótko wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, proszę za długo nie mieszać. 4. Ciasto przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35x42cm (blachę można posmarować trochę masłem, aby papier lepiej się trzymał; jest(...)Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika. 5. Rozłożyć czystą ściereczkę i równomiernie posypać ją cukrem pudrem. Ciasto po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem (lub ciasto nakryć ściereczką, następnie na ściereczkę położyć deskę i dopiero odwrócić do góry dnem). Zdjąć

Mała Cukierenka
Mars – pyszne ciasto bez pieczenia 370

Mars – pyszne ciasto bez pieczenia Szybkie w wykonaniu, bardzo proste i niebiańsko smaczne ciacho. Polecam!       Składniki: 300g herbatników – ok 50 sztuk (u mnie są jasne i ciemne herbatniki) 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok 450g 3 batoniki Mars pół tabliczki gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka Krem śmietankowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g serka(...)odkładamy do wyłożenia na wierzch. Do reszty dodajemy pokrojone batoniki i mieszamy *** *** Masę z batonikami wykładamy na herbatnikach *** *** Całość przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masą śmietankową *** *** Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Kanapki z łososiem z ciasta francuskiego 77

przygotowane kanapki smakują nieziemsko i jeszcze lepiej się prezentują. Połączenie kruchego ciasta francuskiego, serka, łososia, ogórka i koperku jest strzałem w dziesiątkę. Możecie w ten sposób zaskoczyć pyszną przekąską swoją rodzinę lub znajomych.  Ostatnio kupiłam ciasto francuskie na maśle (te sklepowe są zazwyczaj robione na oleju). Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakuje rewelacyjnie. Mojemu synowi pieczę z tego ciasta(...)mini rogaliki bez nadzienia posypane jedynie sezamem. Uwielbia je. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie robione na maśle) 150 g serka chrzanowego lub śmietankowego 150 g wędzonego łososia 1/2 zielonego ogórka 1 mały pęczek koperku 1 małe jajko 2-3 łyżki sezamu WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie

Passions hobbies life
Zdrowe ciasto z jabłkami 65

Ciasto z jabłkami w świątecznym klimacie i do tego fit? Nic prostszego. Dziś przepis na żytnie ciasto z jabłkami i płatkami migdałowymi. Ciasto bardzo lekkie, aromatyczne a co najważniejsze szybkie i łatwe w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 duże jabłka 1 łyżka cynamonu 75 g masła 50 g miodu 100g cukru trzcinowego 75 ml mleka 2 jajka 150 g mąki(...)miski i miksujemy. Dodajemy jajka i po trochu maki z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczkę olejku migdałowego. Wszystko miksujemy na dużych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Jabłka przed dodaniem do ciasta można troche posypać cukrem jeżeli sa kwaśne. Ciasto przekładamy do keksówki i z wierzchu posypujemy platkami migdałowymi i cukrem trzcinowym

Kulinarna Patilogia
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka 61

Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski Ciasto drożdżowe przygotowywane przez lasowiackie gospodynie zgodnie z tradycją i lokalnymi przesądami wyrabiano tyle razy, ile jest dni w roku. Z kolei tyle razy, ile jest pór roku, ciasto musiało wyrastać – najpierw jako zaczyn, następnie wyrobione ciasto wyrastało w dzieży, kolejny raz w formie, a czwarty i ostatni(...)drożdżową według je przepisu, który pochodzi z „Ziemi Kolbuszowskiej” nr 3/198. Babka jest puszysta, lekka, idealnie słodka, z lekkim posmakiem cytrusowym. Jeśli nie zapomnicie o rytuale wyrabiania i wyrastania ciasta będziecie mogli cieszyć się smakiem doskonałej babki drożdżowej :) Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka Składniki na średniej wielkości formę z kominkiem: 500 g mąki pszennej 80 g drożdży 10 żółtek

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania