ciasto - 162020 przepisów (strona:1356/10802)

Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 388

jedne z najsmaczniejszych rogalików jakie upiekłam! W smaku przypominają nieco rogaliki francuskie, bo ciasto delikatnie "listkuje" a jest zdecydowanie mniej przy nich roboty (nie licząc nocnego wyrastania ciasta w lodówce). To nad czym muszę jeszcze popracować to zdecydowanie zawijanie... :) Ciastka są wspaniałe, nie wiem jak smakują dzień po upieczeniu bo wszystkie z mężem bezwstydnie wciągneliśmy pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki(...)wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce.  Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik Klaudyny 138

Ciasto  125 dag margaryny  1 jajko 400 g maki 50ml miodu  20 g kakao  1 lyzeczka proszku do pieczenia  120 g cukru pudru  Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia  Dodajemy jajko i posiekana margaryne  Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod  Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy(...)dwie czesci 2/3 i 1/3 ciasta  Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem  Masa serowa 300 g sera bialego  250 g serka mascarpone  2 zoltka  70 g cukru pudru  50 g kaszy manny  Ser bialy wrzucamy do miski i blendujemy go  Dodajemy serek mascarpone i wszystko

Klaudynkowa kuchnia
Tarta czekoladowa z ricottą 141

Łakoć wart wszelkich nerwów, których się nabawiłam podczas rozwałkowywania ciasta i przekładania go do tortownicy. Oj w myślach miałam tylko obelgi pod jego adresem. Ale jednak dałam radę i wyszło wyśmienicie. Moja pierwsza w życiu tarta i mój pierwszy karmel. Składniki: CIASTO: 165g mąki uniwersalnej 100g masła 85g cukru 1 jajko 1/4 lyżyczki proszku do pieczenia szczypta startej wanilii szczypta(...)POLEWA: 100ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżka wody 115g gorzkiej czekolady DEKORACJA ( ja wykorzystałam karmel, natomiast ubranie jest dowolne ograniczone jedynie naszą wyobraźnią): 100g cukru 100g wody Ciasto i nadzienie: mieszamy miękkie masło z cukrem, następnie wmieszamy szczyptę soli i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i szczyptą startej wanilii. Wyrabiamy aż do zyskania

Pudełko rozmaitości
Choinka z ciasta francuskiego na słodko lub wytrawnie 6

Święta coraz bliżej, czasu na przygotowania coraz mniej, a jeszcze przecież tyle do zrobienia... Przygotowując coś słodkiego na ostatnią chwilę warto sięgnąć po ciasto francuskie - wystarczy przygotować szybki farsz, wsadzić do piekarnika i gotowe. A my w tym czasie możemy zająć się czym innym, a przecież zwłaszcza przed świętami zawsze jest coś roboty. Choinka z ciasta francuskiego - przepis Do przygotowania(...)wersji na słodko będą Ci potrzebne: 2 ciasta francuskie, 200g mielonego maku, mleko 2% do zalania maku, 30g miodu, 50g erytrolu, 100g ulubionych bakalii, np. żurawina, rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, łyżeczka soku z cytryny, jajko do posmarowania. 1. Mak wsyp do garnka, zalej ciepłym mlekiem kilka centymetrów nad poziom mleku i zagotuj. 2. Gotuj przez ok. 20 minut

Z notatnika dietetyka
Piernikowe drożdżowe ślimaczki 9

dużej miski przesiewamy mąkę, sól, przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao, dolewamy rozpuszczone masło oraz wbijamy jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto – około 10 minut w rękach, 7-8 minut w robocie planetarnym. Ciasto wkładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę(...)tortownicę, wykładamy ją papierem. Przygotowujemy także nadzienie – do cukru ścieramy skórkę pomarańczową i mieszamy, lekko rozcierając, aby cukier stał się wilgotny od aromatów ze skórki, odstawiamy.   Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną stolnicę, i jeszcze minutę wyrabiamy. Następnie oprószonym mąką wałkiem rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek wielkości około 40x60cm. Ciasto polewamy rozpuszczonym masłem i rozsmarowujemy, a następnie posypujemy równomiernie

Smaczna Strona
Wieniec drożdżowy 8

Ciasto drożdżowe to dobry dodatek do niedzielnej kawy po obiedzie. Ale równie dobrze jak na co dzień sprawdzi się także od święta. Np. na Boże Narodzenie w formie wieńca. Wieniec drożdżowy - przepis Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 500g mąki pszennej, 3 żółtka, jajko, 40g drożdży, 2 łyżki cukru, 25g masła, 250ml mleka. Do przygotowania nadzienia będą Ci potrzebne(...)pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 2. Do miski wsyp mąkę, resztę cukru, stopione masło, żółtka i wyrośnięty zaczyn. 3. Wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ścianek miski przykryj ściereczką lub folią i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. 4. Masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. 5. Ciasto rozwałkuj

Z notatnika dietetyka
Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka 10

Lokalizacja: Bieździedza, gmina Kołaczyce, powiat jasielski  Zima to najlepsza pora na ciasto miodowe, zwłaszcza w formie przekładańca. Taki rodzaj ciast w naszym regionie jest bardzo popularny i pieczony w wielu odmianach. Kruche placki przekłada się masami i pozostawia nawet na dwa dni, żeby ciasto stało się zwarte i wilgotne. A jedną z najpopularniejszych mas do zimowych przekładańców jest masa(...)księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzesz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia. Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto (na 4 blaty): 800 g mąki pszennej 300 g smalcu 200 g miodu prawdziwego 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa grysikowa: 750 ml mleka 5 łyżek grysiku (sypkiej kaszy

Trzeci talerz
Gdy wszystko idzie nie tak, właśnie wtedy powstaje magia 11

pyszna babka karmelowa z czekoladą miała być porażką, a okazała się małym cudem. Ciasto wyszło delikatnie słodkie, z aromatyczną nutą czekolady i migdałów, o cudownej konsystencji. Domownicy rzucili się na nie, pytając, co to za wypiek. Uśmiechnęłam się tylko i odpowiedziałam: „To ciasto, które miało się nie udać”. I chyba w tym tkwi magia pieczenia – nawet największe kuchenne błędy mogą(...)babki?” – pomyślałam. I tak zaczęła się nowa kulinarna przygoda, która mimo nieidealnego początku, przywiodła całkiem smaczne zakończenie. Z kuchennych błędów rodzi się sukces! Nie mogłam nazwać to ciasto inaczej niż babką karmelową z czekoladą. Jest naprawdę pyszna. Oczywiście , że przepis jest prosty i wypróbowany. Korzystając z niego na pewno nie popełnicie błędu. Moje podejście do tego ciasta było skomplikowane

codojedzenia
Drożdżówka z dynią, puszysta i pyszna 10

Drożdżówka rewelacyjna, polecam. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć, dolać do nich połowę letniego mleka, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptą soli, lekko ubić. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie wlać masę jajeczną, pozostałe mleko, roztopione letnie masło i lekko podgrzane puree(...)dyni. Wszystko wyrobić na gładką sprężystą masę. Tak jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać rodzynki i delikatnie je wmieszać, nie są konieczne. Przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej blaszki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Blaszka wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą. Blaszka o wymiarze 40 x 24 cm Przygotowanie kruszonki – masło

Kuchnia Pokoleń
Ciasto na wafelkowym spodzie 21

Ciasto na wafelkowym spodzie to doskonałe rozwiązanie dla osób, które pragną przygotować coś słodkiego bez konieczności używania piekarnika. To pyszne ciasto bez pieczenia zachwyca swoim wyglądem, smakiem, ale i prostotą wykonania. Artykuł Ciasto na wafelkowym spodzie pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Sernik potrójnie piernikowy 12

sklepowych dobrze sprawdzą się pierniki toruńskie z Kopernika. Możecie wykorzystać pierniczki w czekoladzie z nadzieniem lub bez. Sernik z piernikami - duża blacha Sernik potrójnie piernikowy to pyszne ciasto z sera z wiaderka.   Ser śmietankowy musi być jednak dobrej jakości. Absolutnie nie nadają się sery wodniste o kiepskim składzie. Mój ulubiony ser do serników zawiera w składzie tylko twaróg(...)ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć. Generalnie im krótszy skład tym lepiej (na przykład mleko, śmietanka, bakterie fermentacji mlekowej). Jaki sernik na święta? Jaki piernik na święta? Ciasto serowo-piernikowe to świetny pomysł na Święta Bożego Narodzenia. Sernik na święta czy piernik to klasyki na polskim stole. Moje najlepsze przepisy na serniki to na przykład pyszny sernik królewski

Lekcje w kuchni
Wiśniowy Pawełek 167

Wiśniowy Pawełek, to przepyszne ciasto składające się z puszystego kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego z batonikami Pawełek ( znanego Wam z  TEGO PRZEPISU  ) oraz musu wiśniowego. Wszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą, a całość smakuje obłędnie :D Krem z batonikami Pawełek to jest SZTOS! Myślę o tym, by wykorzystać go kiedyś do jakiegoś tortu :) Wspaniale uzupełnia się(...)kwaskowym musem wiśniowym, ale nie tylko wiśniowy mus tu pasuje - z malinowym też będzie super! Moim domownikom oraz gościom to ciasto smakowało tak bardzo, że nikt nie wzbraniał się przed dokładką i każdy dopytywał o przepis ;) Jestem pewna, że posmakuje i Wam! Polecam :)  Biszkopt kakaowy : 80 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao 4 duże jajka 130 g cukru

Opowieści z piekarnika
Rogaliki ziemniaczane z powidłami 16

ziemniaków to najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mięsa, aby nie było dużych grudek. Natomiast jeżeli mamy ziemniaki świeżo ugotowane, jeszcze ciepłe, to wystarczy je dokładnie podusić widelcem. Przygotowanie ciasta na rogaliki ziemniaczane z powidłami jest bardzo proste, ponieważ wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (nie ma konieczności jego schładzania). Następnie(...)zależności, jakie duże chcemy mieć rogaliki, ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, rozwałkujemy, tniemy na trójkąty, nakładamy powidła, zawijamy, układamy na blaszce, do piekarnika i po kilku minutach rogaliki ziemniaczane z powidłami są gotowe. Ciasto ziemniaczane jest trochę klejące, dlatego przed jego rozwałkowaniem stolnicę należy podsypać mąką. Ziemniaki w cieście sprawiają, że rogaliki następnego dnia są chrupiące i nadal

Danka Pichci
Ciasto które musicie spróbować 17

ucierając, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać obie mąki, śmietanę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i powoli i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem o obsypanej bułką tartą. Nagórze rozłożyć kawałki jabłek. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 35-40 minut. Sprawdzić patykiem stan(...)upieczenia ciasta. Musi być suchy po wyjęciu z ciasta. Polecam Wykonanie w thermomix białka ubić, nałożyć motylek masło, cukier, cukier wanilinowy i esencja waniliowa, zmiksować, czas 30 sekund, obroty 5 ciągle mieszając obroty 5 dodawać co chwilkę po żółtku. Zdjąć kopystką ciasto z boków naczynia miksującego dodać obie mąki, proszek do pieczenia, śmietanę, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta dodać

Kuchnia Pokoleń