ciasto - 160969 przepisów (strona:1353/10732)

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki 79

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki to pyszne ciasto, miękkie, puszyste i wilgotne. Przepis jest świetny dla osób zabieganych, którym nie chce cię parzyć i mielić maku przez maszynkę. Przygotowanie ciasta zajmie około 15 minut, potem wystarczy upiec je w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość przez kilka dni i nie trzeba go trzymać w lodówce. Składniki(...)manną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Ucieramy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i bakalie. Wszystkie razem mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczmy przez około 50 minut w trybie

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowe ciasteczka z czekoladą 57

Cytrynowe ciasteczka z czekoladą to szybki wypiek, który wykonałam z powodu braku składników na zaplanowane wcześniej ciasto. Uwielbiam klasyczne ciasto kruche. W tym przypadku jest ono z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chyba znów dodałam odrobinę za dużo skórki ponieważ ciastka wydawały mi się lekko gorzkie. Ale nikt inny nie zwrócił na to uwagi więc chyba jestem przewrażliwiona Ciasteczka(...)soku z cytryny 80 g gorzkiej czekolady coś do ozdoby Wykonanie: Obie mąki łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, a także sok i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły tworząc jednolitą masę. Gdyby ciasto bardzo kleiło się do rąk dosypujemy łyżką mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy 15 minut

Relaxtime
Świąteczne ślimaczki z 3 składników 208

propozycję na pyszną i ekspresową w wykonaniu przekąskę na świąteczny stół i nie tylko. Świąteczne ślimaczki, do przygotowania których potrzeba jedynie 3 składników! Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych ślimaczków z ciasta drożdżowego. Są o wiele szybsze w wykonaniu, a smakują równie dobrze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na ślimaczki z masą makową i gwarantuję(...)posmakują każdemu kto ich spróbuje. ŚLIMACZKI Z 3 SKŁADNIKÓW PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami 1 żółtko do posmarowania Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wyłóż masę makową i dokładnie rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. 2. Następnie ciasto zwiń w rulon, delikatnie dociskając. Pokrój na roladki o grubości

Alle Dobre!
Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe – Vanillenkipferl 44

musicie je przygotować na najbliższe święta. Te ciasteczka są pyszne, co najważniejsze bardzo szybkie i proste w przygotowaniu i z całą pewnością będą ulubionym przysmakiem wszystkich, którzy uwielbiają kruche ciasto. Robimy tutaj praktycznie klasyczne ciasto kruche. A zresztą zapraszam Was po ten pyszny przepis. Ciasteczka bożonarodzeniowe składniki Ciasteczka bożonarodzeniowe przepis Przygotowanie ciasteczek kruchych zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Wszystkie składniki(...)przekładamy na stolnice i wyrabiamy przy pomocy rąk. Możecie też wszystkie składniki włożyć do misy miksera i dokładnie wyrobić. Następnie z ciasta robimy kulę, zawijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno być w lodówce przez minimum 45 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki powinno być schłodzone, dzięki temu łatwo się rozwałkuje. Ciasto rozwałkowujemy i rolujemy. Postępujemy podobnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
pyszne ciasto z jabłkami ... 51

miękkości jabłek co jakiś czas mieszając, zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. Do misy robota wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka, dać zimną palmę i wyrabiać ciasto. Ciasto ucierać najpierw do drobnej kruszonki i dalej do jednolitej konsystencji, ciasto wyjąć z misy na talerz i podzielić na połowę. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, z jednej(...)połowy ciasta odrywać kawałki i wylepić dno formy. Wystudzone jabłka wymieszać dokładnie z kaszą manną. Z reszty ciasta palcami rozpłaszczać na placki kawałki ciasta i układać na jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto krucho-ucierane jest doskonałą baza do wielu

W Mojej Kuchni Lubię
Orzechowiec 48

ciasto z orzechami będzie idealne na święta. Miodowe blaty ciasta przyjemnie miękną pod wpływem ciepłej budyniowej masy, natomiast wierzch z orzeszków pozostaje przyjemnie chrupiący. Składniki (około 25 porcji): 250 g. mąki pszennej tortowej 250 g. mąki krupczatki 70 g. cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 200 g. masła 2 łyżki miodu 2 łyżeczki ciepłego mleka Krem budyniowy(...)cukru 50 g. masła Wierzch: 100 g. masła 80 g. cukru 3 łyżki miodu 200 g. łuskanych orzechów włoskich 100 g. łuskanych orzechów ziemnych Obie mąki na ciasto wymieszaj z sodą i cukrem pudrem. Dodaj jajka, masło pokrojone w kostkę i miód wymieszany z ciepłym mlekiem. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 3 równe części. Orzechy na wierzch posiekaj

Delicious Place
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI, ORZECHAMI, KREMEM I BEZĄ 74

Kruche ciasto z jabłkami, orzechami, kremem i bezą to świetna  alternatywa dla klasycznej szarlotki, która łączy kilka warstw. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto. Zapraszam serdecznie! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)około 25 minut. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy na dno formy. Wkładamy do lodówki

Podróż w kulinaria
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 49

Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania(...)kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle *** *** Ugotowaną kapustę oraz podsmażone pieczarki i cebulę drobno siekamy lub mielimy w malakserze *** *** Całość dość intensywnie doprawiamy do smaku *** *** Mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz masło pokrojone w kosteczkę, mieszamy *** *** Dodajemy żółtka oraz całe jajka i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie

Blog z Apetytem
Ciasto szampańskie 162

Dzień dobry :-) Dziś kochani mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które nazywa się szampańskie, a z szampanem nie ma nic wspólnego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się na zbliżające się święta :-)  Składniki ciasto orzechowe: 2 szklanki mąki pszennej 200 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puszka ananasa 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 40 g każdy) bez cukru 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła  Dodatkowo: 300 g delicji u mnie wiśniowe Ciasto orzechowe: 1. W misie miksera ubijamy masło z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mleko i dalej miksujemy. 2. Teraz po kolei dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się

kruche babeczki
Szybkie ciasteczka z marmoladą 38

Delikatne, kruche i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z marmoladą. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie dwóch składników, ciasta francuskiego oraz marmolady o ulubionym smaku. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie francuskie ciasteczka z nadzieniem idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie smakują na ciepło zaraz po upieczeniu, a także na zimno. Kruche ciasteczka z marmoladą(...)ciasta francuskiego to świetnym wynalazek. Wiele razy uratowały sytuację w przypadku niezapowiedzianych gości lub kiedy nie miałam czasu przygotować bardziej czasochłonnych wypieków. SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego marmolada o ulubiony smaku Dodatkowo cukier puder żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Kroimy na kwadraciki, u mnie wyszło ich 12. Na każdy

Przepiski.pl
Sernik bezowy 40

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Przygotowuje się go na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Dzisiaj mam dla was przepis na sernik z bezą. Kruchy spód, kremowa i aromatyczna masa serowa oraz delikatny puch z bezy to połączenie wręcz idealne. Przepis na sernik bezowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie(...)cukru szczypta soli Przygotowanie Spód Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Na środku zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekane masło. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać i podziurkować ciasto widelcem

Alle Dobre!
Drożdżowa babka makowa. 160

Dzisiaj proponuje Wam pyszna babkę makową, klasyczne ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem i bakaliami. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i niezwykle smaczna. Idealna na Święta lub do kawy na każdą inna okazje. Składniki: Ciasto drożdżowe : 500 g maki pszennej 1 szklanka mleka 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko(...)wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wsypać do niej drożdże oraz cukier. Do miski następnie dodać jajko, żółtka i sól, lekko wymieszać

Pani M - kuchnia smakowita
ROGALE Z JABLKAMI 121

użyłam jabłek w przygotowanych rogalach. W przepisie podaję  proporcje tak aby jabłek było wystarczająco dużo. SKŁADNIKI Rozczyn: 100 g drożdży łyżka cukru 2 łyżki mąki ½ szklanki letniego mleka Ciasto: 1 kg maki 200 g masła (roztopionego) ¾ szklanki cukru Cukier waniliowy Szklanka letniego mleka 4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek) 4 duże jabłka pokroić w dobrą kostkę dodać(...)cytryny oraz cukier do smaku   Sposób przygotowania Rozczyn Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.   Ciasto 1.      Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto.  Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe

RAROSSA
Piernik staropolski 53

Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, ale to właśnie jest ten czas, kiedy trzeba przygotować ciasto na piernik. Idealnie jest, gdy ciasto przygotujemy około 6-8 tygodni przed Świętami. Piernik leżakuje przez miesiąc w lodówce (mój Smakosz podkreśla, że całą półkę naczynie zajęło, ale warto było ;) i po tym czasie dopiero się go piecze. Przez ten czas ciasto będzie(...)warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. A na koniec dodam, że taki piernik to u nas nie tylko na Boże Narodzenie, ale też na Wielkanoc 😊 Piernik staropolski Składniki: Ciasto: 1)       1 kg mąki pszennej 2)       500 g miodu 3)       250 g masła

Na kulinarnym poligonie
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FIMIK 317

Dzisiaj podam przepis na ciasto maslane, półkruche z jabłkami i budyniem. Bardzo smaczne, idealne na każdą okazję i bardzo smaczne.  SKŁADNIKI :   ciasto :  200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml ) JABŁKA :  1,3 kg jabłek(...)PRZYGOTOWANIE :  Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto półkruche. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem. Na dno rozkładam większą cześć ciasta a mniejszą odkładam do zamrażarki.  Spód ciasta podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 %, uważamy aby się nie spiekło.  Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku z cukrem, ciągle mieszając. Można dolać

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania