chleb - 26084 przepisów (strona:1353/1739)

Śledzie z rodzynkami 151

wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony sos i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Świetnie smakują ze świeżym chlebem posmarowanym grubo masłem

W poszukiwaniu inspiracji
Meksykanka 303

dodajemy mięso i chwilę smażymy. Dodajemy odsączone z zalewy fasole i kukurydzę oraz pomidory razem z zalewą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem. Smacznego

chwile dla mnie
Omlet pieczony z tarte Czaniecki 143

formę do tarty. Posyp bazylią, oregano i suszonymi pomidorami. Na wierzch poukładaj plastry mozarelli. Włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, i upiecz omlet. Pokrój na trójkąty, podawaj z chlebem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pomysły na imprezę i przyjęcie 185

bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips. Degustacja food is Great Britain 182

okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ... Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : Żeberka duszone z cydrem i jabłkami Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą Chleb z cydrem, jabłkami i cebulą ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z kiszonych ogórków, kukurydzy i prażonego słonecznika 461

się "coś" zjeść, ale nie mamy chęci na nic ciężkiego czy "konkretnego" :)  dla tych, co nie najedzą się samą sałatką wystarczy dodatkowo chrupiąca bułka lub kromka świeżego pachnącego chleba :) Składniki: 6 średnich ogórków kiszonych, 1 średnia czerwona cebula, puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 200 g łuskanego słonecznika, sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju. Ogórki pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lawendowy orkisz z daktylami, gruszką i jabłkiem 191

Orkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów na czele z kwasem krzemowym. Przyrządzimy prostą odżywczą bombę która da nam solidną porcję energii Czas przygotowania: 95minut Składniki: Orkisz BIO 150gr. Daktyle 5 szt. Gruszka 1szt. Jabłko połówka Lawenda szczypta Grejpfrut zielony sweetie

Kuchnia PROzdrowotna
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 212

jarmark składa się z kilkudziesięciu ustawionych w dwóch rzędach drewnianych domków, w których mieszczą się kramiki sprzedawców. Asortyment standardowy jak na tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut. Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty z tapenade z oliwek, suszonych pomidorów,anchois i kaparów 128

oliwek (100 g) 1 łyżka kaparów około 5 suszonych pomidorów 1 plaster anchois  szczypta suszonego czosnku pieprz do smaku 2 plastry sera Gorgonzola lub innego pleśniowego parę kromek chleba tostowego pełnoziarnistego świeża bazylia lub natka pietruszki W blenderze mieszamy oliwki, kapary, suszone pomidory. Gotową pastę smarujemy tosty upieczone w tosterze. Na posmarowane tosty kładziemy po plasterku sera i zapiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem 186

sposobem wyrosły na moim terytorium  2 dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :) Składniki: 1 mała dynia 1 por (zielona i białą część) pół litra bulionu warzywnego sok i skórka otarta z połowy pomarańczy 2 pomidory główka czosnku oliwa (u mnie tymiankowa) sól, pieprz

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku 169

folię aluminiową i pieczemy  około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce:) do środka ryby dajemy zioła zawijamy ryby w folię

Bon Appetit Małgorzaty
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 164

obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce tej są potrawy staropolskie. Od zakwasu na chleb po gotowane raki :)  Znacie jeszcze jakieś inne nazwy tych klusek? Składniki: 50 dag Mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jaja 3 łyżki roztopionego masła

Bon Appetit Małgorzaty
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 111

płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.  pieczona makrela

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) 172

muffinach z bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako jajka po benedyktyńsku.  (źródło) Składniki na 1 porcję: 2 plasterki bekonu albo szynki 1 kromka chleba tostowego (pełnoziarnisty) 1 jajko do ugotowania w koszulce 1/4 szklanki octu 1 żółtko do sosu 100 g masła (będziemy go klarować) sok z cytryny (2 łyżeczki) pieprz biały sól dodatkowo

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania