chleb - 26052 przepisów (strona:1354/1737)

Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek 224

funkcji termoobieg, a ostatnie 20 - góra/dół, by pasztet miał chrupiącą skórkę.  Po upieczeniu studzimy i bez problemu wyciągamy z foremki. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub z chlebem

Zakręcony Widelec
Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja 174

była mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk. Przekazała nam podstawy na temat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne. Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany   Masło   Barszcz czerwony   Uszka do barszczu   Ryba po grecku   Pierogi z kapustą i grzybami  Pierniczki Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie barszczu czerwonego

Parowar Faceta
Świąteczna strucla makowa 345

okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto

Ratunku obiad
Rillettes wieprzowe 236

Rillettes  to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia. Składniki: 60 gram peklosoli na 1 litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej

NaKońcuJęzyka
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18352

Tortilla z łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami SAŁATKI NA IMPREZĘ: Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka

Kulinarne Przeboje
ŚLEDZIE Z MAJERANKIEM I CZOSNKIEM 397

wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika. Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super pasuje kanapka posmarowana masłem... :-) Pychota! Moje następne śledzie już się moczą, tym razem robię

Smaczne Zdrowe
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 204

Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące  pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas buraczany 149

chociaż już ostatni dzwonek. SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko  zalewamy

W kuchennym oknie Ewy
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 222

przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam  w maszynie do chleba) . Zostawić na 5 min, żeby odpoczęło i wyrabiać jeszcze przez 5 min. Włożyć do wysmarowanej oliwą  miski. przykryć folią  i zostawić do wyrośnięcia

Stare Gary
domowy makaron z jajkami 156

Wyłożyć  ciasto  na blat lekko posypany mąką i dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego i miękkiego, nie lepiącego ciasta.  Moje w yrabiałam  ciasto w maszynie do chleba. Zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej 30 minut . Po tym czasie, odciąć kawałek ciasta (ok 1/4 ), resztę trzymać dobrze owinięte folią, aby zapobiec wysychaniu. Spłaszczyć  ciasto

Stare Gary
Bułki na jogurcie 180

sezam przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1,5 godziny Jeżeli używamy maszyny do chleba, umieszczamy w  misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw składniki płynne, następnie sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto gotowe

Stare Gary
Pasta z sardynek 106

Szybka twórczość  kolacyjna, czyli czegoś do chleba nam trzeba, bo w lodówce pusto.  Składniki: Puszka sardynek w oliwie 2 - 3 łyżki majonezu 1 duża szalotka lub mała cebula, pokrojona w małą kosteczkę  1/2 pęczka pietruszki - posiekane płatki chili - jak ktoś lubi ostre łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz przygotowanie: Sardynki przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać drobno

Stare Gary
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 198

skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku.  Podawane jest najczęściej jako przekąska  , krojone na plastry z ziemniakami  lub na chlebie , w towarzystwie specjalnego sosu  . Nazwa dania (dosłownie  pogrzebany łosoś ) wywodzi się ze średniowiecza , kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania

Stare Gary
Pieczeń wieprzowa 170

łyżeczkami mąki (ilość masła i mąki zależy od ilości wytworzonego sosu) . Sos zabielić śmietaną. Pokrojone w plastry mięso podgrzewać w sosie. Bardzo smaczne również na zimno do chleba. Smacznego

Stare Gary
Turecka pizza czyli Lahmacun 201

folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego.  farsz Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć,  nasiona kminu i nasiona kolendry   . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania