chleb - 26576 przepisów (strona:1347/1772)

Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi 189

Dodatek orzechów włoskich i serrano wysunął się na plan pierwszy, jednocześnie łagodząc specyficzny smak brukselki. Mogę tylko powtórzyć za Panią Basią Ritz – „prosto z patelni, z pajdą wiejskiego chleba z masłem!” – tak jedzona, jest najlepsza. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Liebster Blog Award 192

moje kolejne pytania: Kuchnia słodka, czy wytrawna? Jakiej przyprawy nie lubisz? Czym jest dla Ciebie Internet? Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi. Najlepszy program kulinarny… Bez czego się chleba nie upiecze? Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga? Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”. Szybkie danie dla zabieganych… Twoja ulubiona książka, to… Twój kulinarny majstersztyk. Zapraszam do zabawy! ******************************************************************************************************************************* To moja

mojewypiekiinietylko
Bułeczki pełnoziarniste 193

obczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec.     Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

mojewypiekiinietylko
Mielone kotlety rybne 199

lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również do kolacji – z pajdą świeżego chleba. Nie jest to może potrawa wyszukana, można ją przygotować nawet z gorszego gatunku ryb, ale na pewno będzie urozmaiceniem jadłospisu. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Mielone kotlety rybne appeared first

mojewypiekiinietylko
Pesto bazyliowo migdałowe 190

bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów.   Składniki: - 2 duże garście

mojewypiekiinietylko
Chlebki pita 191

najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 154

kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica 205

podaje Wikipedia „ Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany

mojewypiekiinietylko
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 212

soczysta i wilgotna. Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami. * pierś z indyka- 500 g * szynka szwarcwaldzka- 50 g * płatki jęczmienne- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * bulion- 1/2 szklanki * przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Śledzie z rodzynkami 185

wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony sos i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Świetnie smakują ze świeżym chlebem posmarowanym grubo masłem

W poszukiwaniu inspiracji
Meksykanka 350

dodajemy mięso i chwilę smażymy. Dodajemy odsączone z zalewy fasole i kukurydzę oraz pomidory razem z zalewą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem. Smacznego

chwile dla mnie
Omlet pieczony z tarte Czaniecki 184

formę do tarty. Posyp bazylią, oregano i suszonymi pomidorami. Na wierzch poukładaj plastry mozarelli. Włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, i upiecz omlet. Pokrój na trójkąty, podawaj z chlebem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pomysły na imprezę i przyjęcie 219

bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips. Degustacja food is Great Britain 221

okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ... Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : Żeberka duszone z cydrem i jabłkami Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą Chleb z cydrem, jabłkami i cebulą ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza