śerdni seler listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżkę chrzanu 1 łyżkę majeranku pół łyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso i żebro myjemy gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego. Warzywa obieramy oraz myjemy następnie kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru, dodajemy obraną
kgwjanczewogotować; - jeśli pieczarki za mało natłuściły zupę, dodać łyżkę lub dwie oleju; - jeśli za mało pieprzu, czosnku, dodajemy swobodnie tyle, żeby smakowało, maggi pasuje też :) Można zagryzać dobrym chlebem, oczywiście na zakwasie :) Podobnie jak to danie , żur smakuje obłędnie wieczorem, kiedy odstoi już pół dnia na piecu; możecie mieć problem ze schowaniem go do lodówki, bo jeszcze chochla, jeszcze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsłonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego domowym sposobem chleba, posmarowanego PASTĄ Z FASOLI ADZUKI i KOMOSY RYŻOWEJ. (...) Scott opiera swoją dietę na owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych, dzięki czemu uzyskuje maksimum wartości odżywczych z możliwie najniższej liczby kalorii. Jego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEżółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem
Kulinarne przygody Gatityzbliża się wielkimi krokami, a w chlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna
BaRepasKiedy zobaczyłam na blogu mojej przyjaciółki różową pastę na chlebie pomyślałam: „Jaki genialny kolor!”. Potem dopiero pomyślałam o bardziej przyziemnych rzeczach związanych z jedzeniem takich jak zapach, konsystencja, czy najważniejsze smak. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie wypróbowała. Pasta okazała się niezwykle delikatna w smaku, bardzo kremowa i wybitnie smaczna:) Przepis na pastę przedstawiam poniżej, a oryginalny wpis TUTAJ. Potrawa
Kolizje Smakówutarłam”pastę na kanapki. Pasty na kanapki są idealne dla tych, którzy mają marudne dzieciaki i niejadki w domu. W takiej paście można sporo ukryć ! Pastę położyłam na kromeczkach chleba ciemnego, razowego. Jeszcze troszkę natki pietruszki i zdrowa przekąska gotowa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska. Oczywiście doprawić można go sobie bardziej lub mniej pikantnie. Jeśli macie ochotę to polecam również Pasztet z fasoli i pieczarek czy Pasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam
UgotujmyTo.plOstrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie! Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku. Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść
Pyry na GazZapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa firmy Rafex której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład ( kolendra, papryka, kmin
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakokilki. Dodajemy ser i przyprawy, mieszamy. Wbijamy 2 jajka, posypujemy solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi i resztą szybki pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Podajemy z chlebem pełnoziarnistym posmarowanym masełkiem
W poszukiwaniu inspiracjizastąpić dobrze nam znane przyprawy jak np. mieszanka ziół zamiast soli, inne dedykowane są do konkretnych potraw m.in. przyprawa do śledzi po królewsku, zestaw ziół i ziaren do pieczenia chleba czy mieszanka ziół do hiszpańskiej paelli, jeszcze inne zaskakują tajemniczymi nazwami patrz: Czubryca Czerwona czy Ziółka Małgosi;) Na stronie hurtowni jest całe mnóstwo pobudzających kulinarną wyobraźnię zestawów zapachowo
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku. Smacznego! * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia w danym momencie
Zapiski Młodej Żonylekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie składniki ciasta połączyć
Zapiski Młodej Żony