chleb - 26576 przepisów (strona:1336/1772)

TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 183

Jeśli doznałeś niemiłego uczucia, że ktoś rzucił na ciebie urok, remedium znajdziesz w najbliższej boulangerie . Owiń kawałek chleba w czystą białą serwetkę i daj go pierwszej napotkanej rankiem osobie. Urok zostanie zdjęty." * W styczniu nasze kuchnie, Amber i moją, zamieniamy w domowe boulangerie i oddajemy się kuchennej magii. Zagniatamy, wyrabiamy i czekamy na naszą un peu de bonheur , odrobinę szczęścia

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 234

znaleźć drogę. Swoją drogę.  Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek.  Usianą drobiazgami.  Drobinkami, które nadają tej wędrówce sens.  Jak ciepła piętka domowego chleba.  Jak słowo, które wszystko zmienia.  Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci.  Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka

KUCHARNIA
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 194

fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili się wszelkim nadmiarem. Zagłębiam się w tajniki gotowania i ta rola coraz bardziej mi odpowiada. Nie muszę, ani przed sobą, ani przed innymi, niczego udawać. Czuję

KUCHARNIA
A to było tak... 154

smakowania i przetwarzania była po prostu cudownym doświadczeniem.  Wiele jadalnych prezentów przygotowanych zostało przy udziale produktów, o jakie zadbała firma Kupiec . Stały się podstawą do przygotowania m.in. chleba w słoiku, czekoladowej granoli i dropsów z żurawiny.  Dzięki firmie Empik i ich kolekcji akcesoriów i gadżetów kuchennych uczestnicy pierwszej edycji warsztatów nie muszą martwić się o odpowiednią temperaturę podawanego

KUCHARNIA
Update! Czekolada jakiej nie znasz i Manufaktura Czekolady 187

sztuczek oraz skomponujemy i przygotujemy swoją wymarzoną tabliczkę czekolady. Uczestnicy warsztatów odkryją: co ma czosnek do czekolady   czy  ketchup może być czekoladowy   z czym jeść czekoladowy chleb   jak smakuje czekoladowa galaretka   do czego podawać czekoladowy ocet balsamiczny jak powstają czekoladowe liście Dowiemy się także o tajnikach produkcji czekolady i spróbujemy tej, którą produkuje Manufaktura Czekolady

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 179

MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie

KUCHARNIA
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 191

lniany produkowany przez pana Krzysztofa Kowalskiego.  Nie zabrakło nalewek, miodu, tłoczonego soku z jabłek od państwa , sękacza z 60 jaj, a także całej masy pasztetów, szynek, bab i chlebów, jakie specjalnie na tą okazję przygotowali lokalni gospodarze i koła gospodyń wiejskich. Były nawet występy chóru i zespołu tańca! Co to dużo mówić - przywitano nas i goszczono iście po królewsku

KUCHARNIA
Przepisy na święta 259

/klik/ CAŁUSKI KAWOWE /klik/   TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE /klik/ ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE /klik/  CIASTECZKA KAKAOWE /klik/ TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE /klik/ TORT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/  ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/  TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/  CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/  ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 252

czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas.  W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury

KUCHARNIA
Chleb orkiszowy z orzechami 210

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody

Pyry na Gaz
Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym. 394

Mój pierwszy chleb żytni na własnym żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego

BaRepas
Sałatka z makaronem, ogórkiem i boczkiem 418

koperek. Można w sezonie sobie zamrozić pojemniczek posiekanego koperku i przez całą zimę używać go do woli. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z łyżką lub dwiema majonezu. Podawać z chlebem razowym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

CoolinarniePL
Frittata z pieczarkami i szpinakiem 189

szpinaku (bez łodygi) - zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości - pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika) Podajemy np z pyszną domową kromką chleba Szybko, smacznie i jak pysznie :) Polecam Smacznego

Basia w kuchni
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 208

smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai di olio , 2 cucchiai di salsa di soia , sale

w mojej kuchni
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 201

mąki pszennej 50 g cukru pół łyżeczki soli 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić

w mojej kuchni