chleb - 26576 przepisów (strona:1334/1772)

Ogniste mięso z topinką 370

pokrojone w kostkę ogórki wymieszać i gotować z 5 min niech lekko zgęstnieje (w razie potrzeby doprawić).   Wyłączyć ogień i dodać posiekaną natkę, szczypiorek i bazylię. Wymieszać. Kromkę chleba ( topinkę) obsmażyć, polać nią ognistym mięsem i serem gorg onzola. Podawać do piwka na ciepło

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 201

Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli i kminku, potłuc dolewając troszkę mleka............. Smacznego

Gaździnka warzy
Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler 606

cytryny  sól morska pieprz świeżo mielony  Marynata: 100 g śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ja użyłam miodowej) 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 kromka chleba tostowego, pokruszona 3 łyżeczki miodu mały pęczek koperku (pominęłam, bo nie lubię koperku ;), posiekany CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: min. 3 GODZ. POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety z łososia

My Culinary Art
Bułka z dżemem cytrynowym na śniadanie. Inaczej. 177

Wczoraj znów poszła w ruch maszyna do chleba.  Upiekłam maślaną bułkę na mleku. Do wypieku użyłam mąki typ 500 MŁYN KOPYTOWA  i suszonych drożdży babuni  KŁOS-POL Bułka wyszła przepyszna, maślana i delikatna. I od razu pojawił się pomysł podania jej na śniadanie niedzielne, z dżemem. Ale nieco inaczej ! Składniki -bułka maślana -dżem cytrynowy niskosłodzony  OWOCOWA

Z Kuchni Do Kuchni
Bialys 212

samodzielnie. I z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że takie domowe są o niebo lepsze, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe;)   Przepis pochodzi z książki Jeffrey'a Hamelman'a "Chleb". U mnie jednak lekko zmodyfikowany, mąkę pszenną zamieniłam na mąkę żytnią razową.  Serdecznie polecam ;) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 4 szklanki mąki pszennej typ 650 370 gramów

Krakowskie smaki Ani
Falafele z marchewką i kuminem - najlepsze! 185

Szybko, zdrowo i niskokalorycznie, bo nie smażymy w głębokim tłuszczu. Jednak w efekcie otrzymałam miękkie kulki, rozpadające się przy próbie chwycenia w dłoń. Mogłam co najwyżej rozsmarować je na chlebie, ale o włożeniu ich w pitę z warzywami mogłam zapomnieć. Jednym słowem - totalna porażka . Kiedy przeszukałam internety w celu znalezienia odpowiedzi, co poszło nie tak, odkryłam, że tak przygotowane falafele

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z kiszoną kapustą 157

pieczenia rynienki i odstawić na ok. 20 min. 6. Po upływie 20 min. posmarować roztrzepanym żółtkiem. 7. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. 8. Upieczony chleb wyjąć z rynienki, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi 189

zdrowo odżywiać. Przepis pochodzi z książki "Pomidory" autorstwa Cornelii Schinharl, wyd. MAK Verlag GmbH, 2011. Zobacz również inne przepisy na -----> ZUPY , w tym na ribollitę, toskańską zupę z chleba . Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi - przepis: Składniki: 800 g pomidorów 2 gałązki rozmarynu 6 gałązek oregano 6 gałązek tymianku pęczek dymki 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kaszy manny

Moje Qulinaria
Drożdżowe z formy 311

idealne do smarowania masłem i domową konfiturą. Nie jest zbyt słodkie, nie posiada kruszonki. Można nim zastąpić jedzone rankiem pieczywo, tym bardziej, że dzięki formie swym wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie podczas pieczenia tego ciasta drożdżowego. Przepis (z moimi

Moje Qulinaria
Pączki ziemniaczane 591

uformujemy wszystkie pączki, pierwsze powinny już być wyraźnie napuszone i można rozpocząć ich smażenie - pączki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (około 175 stopni), można to sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba, która powinna niemal od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć się smażyć - pączki delikatnie wkładać do oleju, do góry stroną, która leżała na blacie - należy pozostawić sporo miejsca w rondlu

Smakołyki Bereniki
Omlet białkowy z mąką gryczaną 253

można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej, ale iście owocnej przerwie wracam wypoczęta, z głową pełną pomysłów i kilkoma informacjami. Pod koniec stycznia nawiązałam współpracę z brytyjską firmą Myprotein , dzięki czemu dostałam możliwość przetestowania

peanutbuttermonster
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami a'la szuba 568

Rewelacyjna sałatka, smakowała wszystkim bez wyjątku , znalazłam ją na blogu Joli . Zapisze się na stałe do naszego świątecznego i imprezowego menu :)   Jako dodatek proponuję chleb drwalski  (KLIK)  Polecam ,jest naprawdę pyszna;) 6 filetów śledziowych marynowanych ( podwójne) 2 pęczki szczypiorku lub zielonej cebulki 5 małych ugotowanych ziemniaków  buraczki marynowane tarte wiórki ( 400 gram) 6 jajek ugotowanych

Takie tam pichcenie
Z MUSZELKAMI, BEZ KOLANEK 198

gotować 10-15 minut. Po ok. 5 minutach dodać białą i czerwoną fasolę oraz makaron. Sprawdzić czy zupa jest dobrze doprawiona. Gdy makaron jest ugotowany wyłączyć. Podawać z chlebem. Smacznego

KUCHARNIA
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 211

pachniała  co najmniej dziwnie , jak  .... (nie powiem jak). Nawet nie wiem jak smakowała,  razem z młodszą kuzynką głodne i zawiedzione wyszłyśmy z kuchni z kromkami domowego chleba z masłem - były najpyszniejsze na świecie.  Okrągły placek powrócił po kilku latach podczas nadmorskich wakacji z Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede

KUCHARNIA