ciasto - 160969 przepisów (strona:1336/10732)

Sernik krakowski 352

krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie. Ciasto: 350 g mąki pszennej 2 żółtka 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić(...)minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową. Masa serowa: 2 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego 12 jajek 250 g masła, rozpuszczonego 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki

Food Square
Bułeczki drożdżowe 147

jajka, 0,5 kostki    stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego. Solidnie mieszamy mikserem i gotowe.    Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,      kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką.    Teraz wsypujemy(...)mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziej wyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność, więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść lub dwie. To trzeba wyczuć. Ciasto nie może być zbyt luźne ani zbyt twarde. Dolewamy pół kostki roztopionej margaryny (nie może być zbyt gorąca). Wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się wchłonie. Jeszcze garstka

Maminek kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 189

ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny. Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana! Składniki: Ciasto na makaron: szczypta nitek szafranu 1 łyżka stołowa wrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy(...)cienkie paski 2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej   Przygotowanie: W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała szafranowy aromat. Resztę składników ciasta wkładamy do pojemnika robota kuchennego, dodajemy wodę z szafranem i miksujemy, aż ciasto zacznie przypominać gruboziarnistą kruszonkę. Jeśli trzeba, dodajemy trochę wody. Ciasto przekładamy do miski i dłońmi formujemy kulę. Wykładamy

Smakowity Blog Kulinarny
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 164

zielonej miski. Prosto z drzewa niestety nie dało rady... W końcu jednak doszłam do tego, że kilka śliwek leżało sobie w lodówce, jeść ich się nie chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment... Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór(...)ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 150

dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią , od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate ), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak(...)wysyp jeżyn, których naprawdę szkoda mi nie zbierać i nie zużywać (jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na ich zużycie bądź zasłoiczkowanie , jestem otwarta na wszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto i z cukinią, i z jeżynami, ale... Aktualnie ciasto jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...?  Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance. Najprostszy 151

Pisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę kolejne z nią ciasta. Ostatnio tak się jednak złożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta(...)jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka w lodówce czekając, aż ktoś się nią zainteresuje... To się zainteresowałam, i dorzuciłam ją do ciasta. Wyszło pysznie. Chleb jest miękki i wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku. Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka maślane z kremem kawowym 349

Krem: 2 jaja; 100 g cukru pudru; 200 g masła; 40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej. Sposób przygotowania: Ciastka: Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję około 7 minut, aż ciasto zbije się(...)kulę i będzie oblepiać hak miksera. Można także wyrobić ciasto ręcznie. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na minimum 45 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na obsypanej mąką powierzchni na placek o grubości 3 - 5 mm i wykrawać z niego ciastka - połowę z dziurką, połowę bez. Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i piec

Gospodyni Miejska
Chlebki do żurku. Żurek w chlebie 191

suchych drożdży. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie. Wyrobione ciasto(...)przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem, ciasto posmarować oliwą/olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ale bardzo krótko), podzielić na 3 części: 2 duże, w miarę równe i 1 bardzo małą (dokładnie takiej wielkości, aby po podzieleniu jej na pół uformułować dwie małe kulki

Gospodyni Miejska
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 219

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą... Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz. Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g ziemniaków; 300 g serka topionego; 1 duża cebula(...)misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego

Gospodyni Miejska
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 218

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha!   Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego

Gospodyni Miejska
Pączki 356

Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać rozczyn, ubite żółtka z cukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte(...)ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki.  Na każdym pączku kłaść po łyżce marmolady, zlepiać palcami, formułować kulki i układać (zlepieniem pod spodem) w sporych odstępach, na oprószonej mąką powierzchni (u mnie drewniana deska) do wyrośnięcia. Przykryć czystą ściereczką, aby podczas wyrastania nie wyschły. Pączki smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 158

Tarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha!   Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej; 60 g margaryny; 1 żółtko jaja; 1 łyżka zimnej wody; Szczypta soli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku(...)zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 3 średnie ziemniaki; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić. Ziemniaki w skórkach

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 287

zdrowy, domowy. Polecam! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 ml przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 250 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 1 łyżka miodu. Dodatkowo(...)łyżki masła; 1/2 szklanki otrębów pszennych. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić

Gospodyni Miejska
Babcina szarlotka z kratką 195

ilości gatunków. Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka z krateczką, którą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być. Babcina szarlotka z kratką Składniki: Ciasto: 400 g mąki krupczatki 200 g schłodzonego masła 1 jajko 2 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego cukier puder do posypania Masa jabłkowa(...)ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki. Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę

Mania Gotowania
Pizza salami 166

Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oliwy z oliwek Oleofarm, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 100 g sera gouda 1/2 czerwonej papryki, 1/2 pomarańczowej papryki kilkanaście plasterków salami 5 oliwek czarnych bez pestki. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było(...)letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, oliwę i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujmy delikatnie olejem i układać na niej ciasto. Pomidory z puszki

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania