ciasto - 160969 przepisów (strona:1338/10732)

Pychotka rabarbarowo - jabłkowa 303

ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 1 margaryna (250 g ) 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany Na piankę:  4 białka szczypta soli 1 op. kisielu wiśniowego  0,5 szkl. cukru Nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 3 jabłka ok 5 łyżek cukru(...)kisiel wiśniowy ( proszek) Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na blachę (ok.20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec . Jabłka kroimy w półplasterki, rabarbar w cienkie plasterki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka 370

tego względu, że bardzo lubię szarlotki upiekłam kolejną. Pyszna jeszcze ciepła w jesienne popołudnie ze szklanką gorącej herbaty z cytryną po prostu rewelacja  Ciasto: 4,5 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka   3- 4  łyżki śmietany 1 margaryna mały proszek do pieczenia cukier waniliowy Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć(...)łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu  2- 3 łyżki bułki tartej  Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dwukolorowa chałka z kruszonką 160

Robiłam już z tego ciasta  bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj  klik  , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik  . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :)  Składniki na ciasto : 300 ml ciepłego mleka(...)roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą. Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy

charlotte gotuje
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 226

wygląd pochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego elementu zrezygnowaliśmy, gdyż w grze wyraźnie widać, iż jest to wersja tylko z lukrem. Przepis opracowaliśmy sami na podstawie kilku innych. Jeśli nie lubicie(...)posiadanie kardamonu, zamieńcie go na cynamon. ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 631 kcal | 12 g białka | 116 g węglowodanów | 13 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min) Do głębokiej miski wlewamy bardzo lekko podgrzane mleko, możecie też wlać zimne ale ciasto będzie wtedy wolniej rosnąć, dodajemy cukier, rozpuszczone masło i wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy mieszanka

Nerds Kitchen
Kutia w cieście 135

Bardzo lubię kutię w cieście drożdżowym  i taką przygotowałam, uwierzcie była bardzo smaczna :) Kutia w cieście SKŁADNIKI: kutia -1 puszka mąka -0,5 kg drożdże -100 g mleko -0,5 szkl masło lub margaryna -150 g jajka -2 szt białko -1 szt sól -szczypta cukier-100 g cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać(...)mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 2 części. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną  mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty. Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki. Białko roztrzepać widelcem, posmarować

Kuchnia Danusi
KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 190

Zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu  TUTAJ  i zaopatrzona w 2 kg jeżyn postanowiłam upiec ciasto z jeżynami. Przepis wydał mi się fajny, kruchy spód, białkowo-budyniowa masa + aromatyczne jeżyny to bardzo smaczne zestawienie. Jednak jak dla mnie warstwa budyniowej pianki była za słodka, mimo dodatku kwaskowych owoców.  Następnym razem zamiast szklanki cukru, użyję max 3/4 szklanki(...)jeśli ktoś jest łasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości.  Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele...  Polecam! Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 250 g Kasi - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek Składniki na ciasto

Walijskie Pichcenie
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 251

Proste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki krupczatki 2 jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru  200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe  z cukrem Ponadto :  słoik(...)prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l mleka użyłam 3/4l. Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem.  Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć

Walijskie Pichcenie
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 151

Niestety pierogi nie są moją mocną stroną :(  Po ich ugotowaniu zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo rzadko i za każdym razem korzystam z innego przepisu? :)  Tym razem skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz zarówno na ciasto jak i na farsz.  I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło(...)delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki 1 całe jajko 250ml gorącej wody Na nadzienie: kostka białego sera (200g) 250g mrożonego szpinaku sól pieprz ząbek czosnku łyżka masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta

Walijskie Pichcenie
SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 285

próbujemy czy smak nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Na koniec dodajemy biały ser, rozdrabniając go łopatką i dokładnie łączymy go ze szpinakiem. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (5 min + 20 min na odpoczynek) Do miski wsypujemy (przesiewamy) mąkę, dodajemy sól, olej i szklankę wrzącej wody, mieszamy widelcem aby połączyć ze sobą składniki. Kiedy ciasto wystygnie na tyle(...)można było dotykać je rękoma, wyrabiamy je na elastyczną masę. Gdy ciasto za bardzo się klei, dodajemy nieco mąki (nie przesadzajcie z tym, bo ciasto będzie zbyt twarde). Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę i zostawiamy na 20 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) aby odpoczęło. 3. WAŁKOWANIE (2 min): Blat sypiemy mąką i na nim rozwałkowujemy ciasto dość

Nerds Kitchen
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY I BEZ CUKRU 259

bardzo zasmakowały nam ostatnie muffinki , że na bazie tego przepisu upiekłam tym razem ciasto na dużej blaszce, dodałam jeszcze tylko jabłka i kruszonkę. Wyszło przepyszne, baaardzo wilgotne, aromatyczne, idealne do kawki lub herbatki zarówno dla domowników jak i dla niespodziewanych gości,   (gdy tylko mamy pod ręką wszystkie składniki). Przygotowuje się je bowiem błyskawicznie, jak to muffinki,  a piecze(...)tylko 35 minut. Smakuje wybornie zarówno jeszcze ciepłe, jak i na drugi, i trzeci dzień. Niewątpliwą zaletą jest duża wilgotność tego ciasta, jeśli oczywiście lubimy wilgotne ciasta, a my takie właśnie uwielbiamy. :-) Piekłam na ciemnej blaszce o wym.38x24cm. Ciasto jest bez cukru, bez pszenicy, a także bez laktozy (na mleczku kokosowym), kruszonkę zrobiłam więc także bez laktozy, na oleju kokosowym

Smaczne Zdrowe
Rafaello po mojemu 609

pozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.  Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego(...)się ma. A mnie wyszło całkiem smaczne ciasto, na tyle dobrze, że łasuch nie chciał się nikim z nim dzielić.  Składniki: ciasto : 40 dag masła 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 budynie 1l mleka 6 łyżek cukru kostka masła 200 g płatków

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem 230

Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami. Składniki Ciasto:  http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie do tarty: filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi) przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki(...)pęczka) przyprawy do zalewy (tymianek, majeranek, vegeta, papryka ostra Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto, dzięki czemu jest mniej tłuste, a nadal bardzo smaczne. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy ze sobą ba sprężysty placek. Ponieważ robię tartę wytrawną, do ciasta dodałam majeranek, który daje przyjemy posmak, a w dodatku ma właściwości ułatwiające trawienie (i działanie wiatropędne). Ciasto wykładamy na formę

Taste Of My Day
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 818

trochę jak delicje pomarańczowe. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 2 łyżki (20g) kakao 50g masła 3 łyżki (30g) cukru pudru 3 łyżki zimnej wody masa serowa 400g gęstego twarogu z wiaderka 90g gorzkiej czekolady (użyłam(...)pomarańcze (około 1kg) 200ml śmietanki 30% 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny ziarenka z 1/2 laski wanilii kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie:  CIASTO KRUCHE - mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce - spód tortownicy wyłożyć

Smakołyki Bereniki
STRASZNIE pyszne naleśniki 138

Dzieciom naleśniki dziś się wymarzyły i o zrobienie ich mnie poprosiły. Gdy ciasto przygotowywałam to tak sobie pomyślałam, że wszędzie nas straszą dyniami i Halloweenowymi potworami, to ja naleśniki takie usmażę i dzieciom pokażę, że te stwory i potwory    nie są takie straszne jak wyglądają, a nasze    w dodatku smak ulubionych naleśników mają. Składniki(...)mąki,   2 jajka,   300 ml mleka, 2 płaskie łyżki cukru brązowego,   szczypta soli,   woda mineralna lekko gazowana, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Należy przygotować dwa ciasta, gęste i rzadkie. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko, cukier i sól. Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać rzadką konsystencję. Połowę ciasta odlewamy

Moniki Smakołyki
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 142

Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny… Focaccia(...)potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania