ciasto - 162020 przepisów (strona:1338/10802)

Pierogi z białym serem, suszonymi pomidorami i kaparami 127

Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, farsz: 600 g sera białego półtłustego, 6 pomidorów (12 połówek) pomidorów suszonych w oliwie , 2 pełne łyżki kaparów, 1 ząbek czosnku, 1 chili, sok z 1/2 limonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory obrać(...)skórki. Pomidory, oliwki, chili, czosnek posiekać. Wymieszać z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić

królestwo garów
Kakaowe ciasto z kokosową pierzynką w wersji mini 286

przepis już był na blogu, a mianowicie tutaj. Tym razem po prostu zrobiłam mini wersje – ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku(...)wykonania kokosowej pierzynki), dokładnie utrzeć mikserem. Na koniec dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremki wysmarować tłuszczem, obsypać niewielką ilością kakaa (tak by pokryć ścianki), wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta

kuchcikownia
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 158

życzymy Mu z Maksiem sto lat w zdrowiu i szczęściu. Ponadto z tej właśnie okazji postanowiłam opisać jeden z Jego przysmaków. Jakiś czas temu obiecywałam Wam nowy przepis na ciasto do pizzy. Myślę, że Dzień Taty to dobry dzień na realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem Taty - tajemniczym plackiem po góralsku jest nic innego jak pizza. Oto kolejna jej odsłona(...)moim blogu. Nowy przepis na ciasto, nowa jego kreacja. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami czy na przysmak z okazji Dnia Ojca się nada: Składniki (na 2 duże blachy): ciasto:  40-50 g drożdży świeżych 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju mąka pszenna do zagniecenia ciasta (szacunkowo 40 dag) dodatki

Kuchnia po mojemu
Mazurek czekoladowy 'dzień i noc' 137

tego samego źródła.   Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego. Sposób wykonania: Z podanych składników(...)zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem

Na słodko lub wytrawnie
Słodkie Środy - Tarta z brzoskwiniami 237

cyklu "Słodkie Środy" zapraszamy na tartę z ciasta francuskiego z brzoskwiniami i kremem budyniowym. To kolejny wiosenny przepis, który może zainspiruje Was do wzięcia udziału w Naszym "Wiosennym Konkursie ". Póki co do moich słodkich wypieków z użyciem ciasta francuskiego wykorzystuję zakupione francuskie ciasto, jednak mam nadzieje, że wkrótce i ja skuszę się by przygotować je samodzielnie...  Zapraszam na pyszny(...)deser, który z pewnością ucieszy wielu smakoszy słodkości z galaretką i owocami.  Tarta z brzoskwiniami  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (odmrożone do pieczenia) 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowe 600/700 ml wrzącej wody 900 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżki skrobi kukurydzianej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mazurek kokosowy z malinami 177

Drugi z zaległych świątecznych przepisów. Tym razem na mazurka kokosowego.   Przepis pochodzi z tej strony.   Ja zrobiłam z podwójnej ilości na dużą blachę. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego. Sposób wykonania: Z podanych składników(...)zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki ze Szpinakiem 174

sposób. Naleśniki okazały się nawet lepsze niż pamiętałam. Naleśniki robiłam według poniższego przepisu. Wyszło ich więcej niż potrzebowałam, ale nic nie szkodzi, posmarowane konfiturą z wiśni były pyszne. Składniki: Ciasto (około 8 dużych naleśników): 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Pozostałe: 500 g szpinaku 2 łyżki masła 2 ząbki(...)czosnku g ałka muszkatołowa pieprz ½ opakowania sera feta starty ser żółty do posypania naleśników przed zapiekaniem Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. 2. Przygotować farsz: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić. Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy

Mama Gotuje
Domowy makaron 164

wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki: 400 g mąki 3 jaja 5-8 łyżek gorącej wody szczypta soli(...)Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z solą, dodać jajka i połowę wody, zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać resztę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Można przygotować ciasto ale nie jest to konieczne. Miskę rozgrzać nalewając do niej wrzątek. Ciasto przykryć miską i poczekać aż miska ostygnie. Ciasto podzielić na porcje, w razie potrzeby można podsypać

Mama Gotuje
Ciasto z nadzieniem szpinakowym 143

Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad. Składniki: - Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju 8 łyżek wody szczypta soli - Farsz: 1 kg szpinaku 300 g twarogu 1 średnia cebula 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki masła(...)jajek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto zagniatając wszystkie składniki, a następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki. Szpinak oczyścić i umyć, wstawić na chwilę na ogień żeby zmniejszył swoją objętość i puścił sok. Podgotowany szpinak odsączyć na sicie i ostudzić a następnie odcisnąć nadmiar płynu. Połowę szpinaku drobno posiekać, resztę zostawić w całości lub pokroić na duże

Mama Gotuje
Pociąg z piernika 120

trochę mi się połamał, ale wystarczyło sporo bardzo gęstego lukru i dużo cierpliwości żeby go posklejać. Pociąg malowałam lukrem zabarwionym barwnikami spożywczymi - polecam te w proszku. Z podanej ilości ciasta starczy na pociąg, domek, 10 choinek i zostało mi jeszcze sporo pierniczków. Na sam pociąg wystarczy ciasta z połowy porcji. Składniki: 500 g masła 200 g ciemnego cukru(...)oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika dodatkowo: cukier puder sok z cytryny lub przegotowana woda barwniki spożywcze rurki waflowe do wagonika cukierki do wagonika cukierki dekoracyjne landrynki Wykonanie: Przygotować ciasto: Masło, cukier i miód włożyć do garnka o grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotować. Masę trochę ostudzić, ale nadal powinna być ciepła. Mąkę, sodę

Mama Gotuje
Rolada z kremem z tuńczyka 178

Rolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól(...)pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ze szcyptą soli i pieprzu ubić do białości. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę, wymieszać a następnie dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto razem

Mama Gotuje
Pierogi ruskie 147

Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów pierogów. Ja polecam je w towarzystwie sosu z cebuli, maggi i śmietany. Ten duet jest naprawdę rewelacyjny. Ciasto: 600 g mąki 300 ml wrzątku sól Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego tłustego twarożku 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sos: oliwa cebula maggi śmietana 18% Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę(...)dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Ziemniaki dokładnie

Mama Gotuje
Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną 186

kolejny przepis na pierogi, tym razem z ziemniakami i kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g ziemniaków 50 g kaszy gryczanej 150 g boczku 2 cebule sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość(...)wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Kasze ugotować na sypko. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować

Mama Gotuje
Pierogi z szpinakiem i serem feta 154

już jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze szpinakiem. Ten farsz akurat  jest z dodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę(...)dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Cebulę pokroić

Mama Gotuje
Pierogi z wątróbką i jabłkiem 242

Pierwszy raz robiłam pierogi z takim nadzieniem a efekt wyszedł rewelacyjny. Pierogi mi smakują, ale mój syn lubi je najbardziej z wszystkich pozostałych. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól farsz: 500 g wątróbki 2 cebule 2 jabłka majeranek sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać(...)nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania