Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)pieczenia. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i wkładamy do lodówki, by je schłodzić. Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do tortów. Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną wodą. Dobrze schłodzoną
Smakowy RajKolejny przepis na rogaliki drożdżowe, tym razem z nieco egzotycznym nadzieniem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, idealnie łączy się z nieco kwaskowym, kokosowym nadzieniem. Polecam!!! Składniki na rogale z nadzieniem o smaku pina colada ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy mikserem z hakiem około 10 minut, następnie dolewamy olej i miksujemy aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut (w tym czasie ma podwoić objętość). Jeśli przygotowujemy
Rozpustne gotowanieBotwinkowe szaleństwo ogarnęło mnie nie na żarty. Po botwince w śmietanie i pierogach z botwinką przyszedł czas na tartę z botwinką, która jest pyszna!!! Kruche ciasto wypełnione soczystym, lekko pikantnym, aromatycznym, różowo-zielonym wnętrzem. Pycha!!! Składniki na tartę z botwinką CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ(...)startego na tarce o grubych oczkach Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy
Rozpustne gotowaniełyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta(...)się wszystko wyrównuje. Można oczywiście się tym nie przejmować, a po upieczeniu biszkopt położyć do góry dnem i otrzymamy gładką, równą powierzchnię (tak robią cukiernicy). Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli chcemy otrzymać wyższy biszkopt, to pieczemy go w nieco mniejszej
Rozpustne gotowanietydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki z makiem na 16-20 sztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej(...)ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie trochę mąki. Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut
Rozpustne gotowanieDziś kolejna propozycja na karnawał, a w szczególności na tłusty czwartek. Pyszne, mięciutkie, puszyste precle (ósemki) z ciasta drożdżowego dekorowane czekoladą. Za dziecka kupowaliśmy je w nieistniejącej już cukierni, postanowiłam przepis odtworzyć i ... wyszły lepsze od oryginału. Mniam!!! Polecam! Składniki na pączki ósemki (precle) : 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250 g mąki 2 jajka(...)wgłębienie, a w nie wlewamy rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy jajka, letnie masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto (10 minut). Następnie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy
Rozpustne gotowaniekoncentrat, pokrojony drobno ząbek czosnku, oraz pędy bambusa. Mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować - dodajemy pieprz do smaku, sól , i 2 -3 krople tabasco ( lub szczyptę suszonych papryczek chili). CIASTO NA PIZZĘ : - 2 dag DROŻDŻY - 2 łyżeczki CUKRU - 60 dag MĄKI - 6 łyżek OLEJU - SÓL - 300 ml LETNIEJ WODY Drożdże razem z cukrem ucieramy w kubku(...)misy - początkowo tak robiłam, ale później jak nie było czasu albo po prostu z lenistwa przestałam to robić. Dodajemy 1/2 łyżki soli, olej, wodę. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto, po chwili kiedy ciasto nie jest już płynne - dodajemy drożdże, dalej wyrabiamy - szybko, energicznie. Wyrabiamy i maltretujemy ciasto do momentu aż będzie bezproblemowo odchodziło od naszych rąk. Wówczas
dlaSmaQDzień dobry, Dziś zapraszam Was na gözleme, pochodzące z Turcji płaskie chlebki typu flatbread. Cienko rozwałkowane ciasto nadziewa się przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem. Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal "Istanbul" i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne(...)ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka
Chilli Czosnek i Oliwajest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo w oliwie z oliwek. Zobacz również inne przepisy na ----> PIZZE Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem - przepis: Składniki(...)jedna średniej wielkości pizza, u mnie 32x35 cm) ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml przegotowanej wody sos do pizzy: 3/4 szklanki passaty (lub pomidory w puszce) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 płaska łyżka suszonej bazylii 1 płaska łyżka suszonego oregano
Moje Qulinariajakoś bałam się je zrobić...Zawsze z rezerwą podchodzę do drożdżowych wypieków, ale wszystko wyszło świetnie. Jak to mawiają: nie taki diabeł straszny :). Bardzo polecam! Są przepyszne! Ciasto delikatne, mięciutkie, a jagodowy środek...mniam - musicie ich spróbować! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla chcących przenieść się w świat dzieciństwa dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki na ciasto: 250ml(...)Składniki na owocowe wypełnienie: 400g borówek (jagód) 2 cukru pudru Składniki na glazurę: jajko 2 łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek
Mania Wypiekaniabędzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane na 18 bułek, każda po około 90 g ciasta. Taka ilość bułek nie mieści się na jednej blasze, więc trzeba będzie piec je w dwóch turach (albo można zmniejszyć ilości składnikó w dzieląc je na dwa. Upieczemy wtedy(...)wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który dzięki mieszaninie mąki pszennej, orkiszowej razowej, żytniej razowej z zakwasu i siemienia jest pełen nieregularnych dziurek. I na koniec porada - ciasto jest stosunkowo luźne, nie bójcie się podsypywać je mąką podczas składania i formowania bułek. Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Odświeżony
Grahamka, weka i kajzerkaszpinaku wykiełkowała na grządkach przeznaczonych na cebulę siewkę. Trzeba więc go było usunąć, by cebula mogła normalnie się rozwijać. A że naszła mnie ochota na słodkość, postanowiłam zrobić tureckie ciasto szpinakowe, łamiąc je smakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki(...)najsmaczniejsze są maliny :), choć to oczywiście kwestia gustu ;) Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać szpinak i olej. Zmiksować. Dosypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. zmiksować. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180-200 stopni C przez godzinę. Ciasto ostudzić. Ściąć dużym ostrym nożem wierzch ciasta i rozdrobnić (najlepiej palcami) na talerzu. Śmietanę
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto bardzo łatwe, wręcz banalne. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to wcześniejsze wyciągnięcie składników z lodówki, tak, by masło było miękkie. Ciasto zrobiło furorę w mojej rodzinie, która lubi ciasta bez udziwnień :). Upiekłam jedno, a szwagierka już następnego dnia piekła z tego przepisu kolejne. Można je upiec z innymi owocami sezonowymi. Bardzo polecam! Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających(...)przepisu na ciasto z sezonowymi owocami dla lubiących proste w wykonaniu wypieki Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190g miękkiego masła 250g cukru (najlepiej drobnego) 3 jajka 190ml mleka Składniki na owocowy wierzch: truskawki (ok. 300g) lub inne owoce - ok. 2,5 szklanki owoców 3 łyżki brązowego cukru (demerara) Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik
Mania WypiekaniaKarpatka z truskawkami – czemu nie… Całość ciasta oceniam na sześć z plusem. Owoce cudownie orzeźwiają smak kremu budyniowo – maślanego, nadają całości charakteru, wyrazistości a przy okazji nadają ciastu barw. Jeśli nie macie ochoty na owoce w karpatce wystarczy je pominąć. Będę jednak namawiać do wypróbowania takiej wersji, gdyż warto. Nam bardzo smakowało i zapewniam, że Wam posmakuje(...)rownież Składniki na ciasto: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 180 g mąki pszennej 5 jaj Wodę zagotowujemy z masłem lub margaryną. Po zagotowaniu dodajemy mąkę, mieszamy łyżką (ciasto będzie nam odstawać od ścianek garnka) i gotujemy około 2 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i dobrze rozcieramy. 2 formy
Made By Mom And SonSezon jagodowy w pełni, a ja zapraszam Was na pyszne ciasto z musem jagodowym. Czasami warto poświęcić trochę czasu i przygotować smakowite ciasto. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki 3 łyżeczki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 3 jajka ½ szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki ½ łyżki proszku do pieczenia ½ łyżki octu Masa(...)cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasi