chleb - 26516 przepisów (strona:1345/1768)

Rosół z włoskimi akcentami 206

oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.  Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami.  włoski rosół

Bon Appetit Małgorzaty
Chutney z botwiny na toście z grillowanym camembertem i orzechami 167

warto celebrować przygotowywanie oraz spożywanie śniadań choćby podczas weekendu. Dziś przedstawiam chutnej z botwiny ponieważ Botwinka nie tylko w zupie :) Składniki: pęczek botwiny (łodygi + liście) 1 camembert 2 kromki chleba pełnoziarnistego pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki brązowego cukru garść orzechów włoskich pieprz 1 liść laurowy łyżka masła Cebulę kroimy w piórka. Botwinę myjemy i osuszamy. Kroimy na 4 cm części

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 202

cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem. Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 165

też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie plasterki cytryny. Rybkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 20-30 minut. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 228

ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :) Składniki: 300 g matyjasów (śledzi solonych) 1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków) 2 cebule ok. 300 ml oleju  pieprz Najpierw śledzie moczymy

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżówki z jagodami i serem 235

Bardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki , ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży

Kuchnia domowa Ani
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek 255

funkcji termoobieg, a ostatnie 20 - góra/dół, by pasztet miał chrupiącą skórkę.  Po upieczeniu studzimy i bez problemu wyciągamy z foremki. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub z chlebem

Zakręcony Widelec
Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja 210

była mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk. Przekazała nam podstawy na temat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne. Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany   Masło   Barszcz czerwony   Uszka do barszczu   Ryba po grecku   Pierogi z kapustą i grzybami  Pierniczki Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie barszczu czerwonego

Parowar Faceta
Świąteczna strucla makowa 383

okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto

Ratunku obiad
Rillettes wieprzowe 276

Rillettes  to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia. Składniki: 60 gram peklosoli na 1 litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej

NaKońcuJęzyka
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18393

Tortilla z łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami SAŁATKI NA IMPREZĘ: Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka

Kulinarne Przeboje
ŚLEDZIE Z MAJERANKIEM I CZOSNKIEM 438

wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika. Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super pasuje kanapka posmarowana masłem... :-) Pychota! Moje następne śledzie już się moczą, tym razem robię

Smaczne Zdrowe
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 241

Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące  pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas buraczany 195

chociaż już ostatni dzwonek. SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko  zalewamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania