Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chociaż już ostatni dzwonek. SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy
W kuchennym oknie Ewyprzygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam w maszynie do chleba) . Zostawić na 5 min, żeby odpoczęło i wyrabiać jeszcze przez 5 min. Włożyć do wysmarowanej oliwą miski. przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia
Stare GaryWyłożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego i miękkiego, nie lepiącego ciasta. Moje w yrabiałam ciasto w maszynie do chleba. Zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej 30 minut . Po tym czasie, odciąć kawałek ciasta (ok 1/4 ), resztę trzymać dobrze owinięte folią, aby zapobiec wysychaniu. Spłaszczyć ciasto
Stare Garysezam przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1,5 godziny Jeżeli używamy maszyny do chleba, umieszczamy w misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw składniki płynne, następnie sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto gotowe
Stare GarySzybka twórczość kolacyjna, czyli czegoś do chleba nam trzeba, bo w lodówce pusto. Składniki: Puszka sardynek w oliwie 2 - 3 łyżki majonezu 1 duża szalotka lub mała cebula, pokrojona w małą kosteczkę 1/2 pęczka pietruszki - posiekane płatki chili - jak ktoś lubi ostre łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz przygotowanie: Sardynki przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać drobno
Stare Garyskandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie , w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś ) wywodzi się ze średniowiecza , kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania
Stare Garyłyżeczkami mąki (ilość masła i mąki zależy od ilości wytworzonego sosu) . Sos zabielić śmietaną. Pokrojone w plastry mięso podgrzewać w sosie. Bardzo smaczne również na zimno do chleba. Smacznego
Stare Garyfolią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego. farsz Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu
Stare GaryZima tuż tuż. A na poprawę nastroju niewątpliwie dobrze wpłynie pajda chleba z domowym smalcem. Może się wydawać, że zrobienie dobrego smalcu to żadna sztuka, ale ja myślę , że to nie jest do końca prawda. Bardzo smaczny przepis znaleziony na blogu Życie Od Kuchni . Polecam! składniki 0,5 kg słonina 1 duża cebula 1 duże
Stare Garyjezeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz mięso zmielić razem z warzywami z rosołu. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek przecisnąć
Stare Garyprzepis z tych super prostych. Jednak podstawą jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki 1l domowego wywaru mięsnego garść suszonych grzybów chleb lub bułka na grzanki pietruszka lub kolendra do przybrania przygotowanie Grzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać
Stare Garyjeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz pieczone mięso rozdrobnić w blenderze. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem. pierożki Ciasto wałkować
Stare Garyprzygotowanie łososia rozdrobnić w blenderze - nie za mocno, mogą pozostać kawałki Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe. Podawać ze świeżym ogórkiem, na grzankach lub z dobrym chlebem. Smacznego
Stare Garyspokojnie dać 2x tyle ( nie przekraczając oczywiście zaleceń producenta) . Ale te uwagi to drobiazg bo domowy baton był świetny! I będzie na pewno kolejny. A zjedzonego z domowym chlebem, możecie zazdrościć - był znakomity
Stare Gary