chleb - 26084 przepisów (strona:1364/1739)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 147

kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę gotujemy i gotowe.    Kapuśniak możemy podać w talerzu, ale znakomicie smakuje w chlebie własnego wypieku... Smacznego

Maminek kulinarny
Kaszanka zapiekana w kapuście kiszonej 203

nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.  Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut. Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć chleb... no i coś fajnego do picia (może być zimne i z pianką). Smacznego

Maminek kulinarny
Chlebowa baba z białą kiełbasą 134

Lubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę ciepłej wody

Maminek kulinarny
Golonka gotowana 229

Gotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny. Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco. Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę. Składniki solanki: -3 l wody -15 dkg soli -duża łyżka soli peklowej -2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku -kilka listków laurowych -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno ) Solankę przygotowujemy

Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 179

lepszego jak domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o wadze ok. 1 kg -solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych -pieprz    Z golonki usuwamy kość i skórkę. Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 141

Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne. Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcem a także do wszelkich potraw z grilla. Składniki: -ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg -2 l wody -4 łyżki soli -kilka ząbków czosnku -po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki

Maminek kulinarny
Szynka pieczona 249

pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.    Szynka jest gotowa.    Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 132

marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki i gotujemy ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.    Świetnie smakuje z grzankami z chleba. Smacznego

Maminek kulinarny
Klasyczna Tapenada 135

łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz kilka listków bazylii   Przygotowanie:   Wszystkie składniki pokroić a następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na pajdzie świeżego chleba

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 133

Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla.     Składniki: 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 szalotka pęczek pietruszki 50ml oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Królik pieczony z warzywami 180

karczochami, oliwkami i posiekaną pietruszką. Serwują go też po myśliwsku z polentą, marynują w cytrusach, tymianku, następnie duszą w białym winie, po czym podają z oliwkami i wiejskim chlebem. Kuchnia polska specjalizuje się w wielkanocnych króliczych pasztetach, lubimy też dusić królika w jarzynach, śmietanie i w winie. (źródło: Basia Starecka, magazyn KUKBUK nr8) Składniki: 1 tuszka królika 3 łyżki oleju

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 183

Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe curry z krewetkami 177

Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Nazwą tą określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik, którym jest pachnący przyprawami sos. Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną! Składniki: 1 duża dynia

Smakowity Blog Kulinarny
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 131

grupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko

Smakowity Blog Kulinarny
O... Ostrygi 121

znaleźć na każdym straganie w 4 rozmiarach (moje na zdjęciu mają nr 2, czyli całkiem spore, jednak nie największe). Najlepiej smakują polane sokiem z cytryny lub tabasco oraz żytnim chlebem z masłem. Co do nich pić? Idealnie sprawdzi się szampan (jak w naszym przypadku) lub białe wino. No dobra. Mamy ostrygi. Czas zabrać się za ich otwieranie, co dla dziewczyny

Kitchens Alphabet