chleb - 26576 przepisów (strona:1361/1772)

Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 208

jest banalnie proste. Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie.  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki:  600 g schabu QAFP, 10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP, 1 szklanka puree z pieczonej

SzczyptaSmaQ
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 177

rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek

Basia w kuchni
Ogórki kanapkowe z curry 2660

szklanka octu 10% 2 łyżki soli  3 łyżeczki curry  SPOSÓB WYKONANIA : - ogórki myjemy i kroimy w cienkie paseczki( ja robię to na maszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty) - do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela

Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 183

piekarnika i rodzaju mięsa ,  trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada. Najczęściej taki gulasz podaję z kaszą lub można po prostu zjeść z kromką chleba :)) Danie kolorowe pełne smaków i aromatu. Dynia pieczona z ziołami  w oliwie ...pycha! Smacznego

Basia w kuchni
Pieczony boczek na kanapkę 223

Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam

Basia w kuchni
Duszona cebula z boczkiem / Stewed onions with bacon 190

przykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba. ***** First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep and has lid). We cut the onion into thin half-circle

Projekty ze smakiem
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 533

bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-) Składniki: - 250g

Smaczne Zdrowe
Humus 227

Głównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Ja dzisiaj przygotowałam z pomidorami suszonymi. Uwielbiam... Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy  5 łyżek białego sezamu  3 łyżki oliwy  pół

pieprzny smaczek
Ziołowa jajecznica z fasolką ^^ 206

jaka pyszna :)   ~ Jajecznica z fasolką szparagową  + kanapeczki z pomidorem ~ Składniki: 3 jajka ~150g ugotowanej fasolki szparagowej Przyprawy: sól, pieprz + dowolne zioła np. oregano/tymianek/koperek +  pomidor kromki chleba Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy i bełtamy. Na patelnię wrzucamy masło. Gdy się rozpuści, wlewamy jajka, a po chwili również ugotowaną fasolkę. Całość przekładamy na talerz, możemy posypać przyprawami

Kuchenny Skrawek Nieba
Tosty (sandwiche) szpinakowo – pomidorowe 245

pół pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym :) Składniki na 2 sztuki: 4 kromki chleba tostowego Ząbek czosnku Pół pomidora 1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g) Garść mrożonego szpinaku (kilka kostek brykietu) Masło do posmarowania kromek do opiekacza Sól Pieprz olej Przygotowanie: Czosnek posiekać. Zeszklić

Fabryka pomysłów
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 470

zahartować czyli wymieszać w kubku z odrobiną gulaszu i dopiero wlać), mieszamy całość, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. PODANIE Gulasz świetnie smakuje z pyzami lub świeżą pajdą wiejskiego chleba. Dodaje krzepy na cały dzień i wcale nie musicie wykonywać zadań od Thekli, żeby go pałaszować. Jest tak smaczny, że gwarantujemy, iż będziecie chcieli wylizać po nim garnek

Nerds Kitchen
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 182

zawsze od razu wypić do dna. Tradycyjne naczynie do picia wina - róg, którego nie można odstawić Przystanek na Nazuki W miejscowości Chaszuri stragany z ceramiką zastępują stragany ze słodkim chlebem . Zatrzymujemy się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest

Poezja smaku
Tagliatelle con Strogonow 202

tagliatelle  Arrighi   glassa di soia Ponti ser grana padano bądz parmezan listki bazylii do dekoracji Przygotujcie Strogonowa z powyższego przepisu .Warto zrobić go nieco więcej. Super z chlebem, super z tasiemkami. Ugotujcie tagliatelle według przepisu na opakowaniu.  Wyłóżcie na talerze. Dodajcie Strogonowa.  Po wierzchu posypcie obficie tartym grana lub parmezanem. Jako dodatku , użyłam glassy sojowej Ponti

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z jesiennych warzyw 253

miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania. Ja tym razem z malutkimi pulpecikami z indyka. w związku z tym, że lubię zupę z chlebem, to kromeczki smaruję serkiem topionym i obiad na bogato

pieprzny smaczek
Pasta z bobu i mięty 201

lubi bób ? Łapka do góry! Przyznam się Wam szczerze, że ja jeszcze nigdy nie jadłam więc postanowiłam wypróbować. Na sucho taki se, także trzeba coś wymyślić... Będzie pasta do chleba. Składniki: 400 g bobu 3 łyżki oliwy  1-2 ząbki czosnku  garść posiekanej mięty  sól, pieprz Sposób przyrządzenia:  Bób gotować w osolonej wodzie ok. 6 minut

pieprzny smaczek