parmezanu, dodajemy sól, pieprz, około pół łyżeczki garam masala, oraz kwaśną śmietanę (u mnie 18%). Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dla lepszego efektu smakowego możemy na zupkę nasypać kostki z chleba lub bułki, gdy namiękną zupą zagęczą ją oraz będa się cudownie rozpływac na języku. Można też użyć groszku ptysiowego, grzanek, lub po prostu delektować się czystą zupą
Z butelką mleczka w tlePini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego
My Culinary Artświeże bułeczki lub chleb wypiekane w naszym domu, na weekendowe dni to już trochę tradycja. Przyznam ,że zapoczątkował ja mój mąż. Dlatego jest to jego działka w kuchni. Ja mogę być konsumentem. Takie bułeczki są pyszne i zdrowe. Postanowiliśmy wspólnie opublikować film, na którym pokazujemy etapy produkcji takich bułeczek. Przepis znajduje się TU Bułeczki śniadaniowe oczywiście może być
W kuchennym oknie Ewypizzę czy klasyczne risotto milanese , ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama Carluccio przygotowywała zimą. Sporo jest właśnie przepisów z rodzinnych stron autorów, czyli Piemontu i Kampanii. Receptury
Chilli Czosnek i Oliwapost Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono. A takie baby pieczono: parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite). Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również
Moje pyszne gotowanieprzepraszam już nie opuszczę. A moją nową notkę po tak długiej nie obecności, chciałam zacząć od pachnących pysznych domowych bułeczek. W końcu wzięłam się za wypiek domowych bułeczek i chleba. Teraz się zastanawiam nad tym dla czego tag długo zwlekałam?. Bo wypiek domówki to bomba. Pyszności dużo lepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki
Moje pyszne gotowaniePesto doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty. Składniki na pesto: 1/3 szklanki orzechów nerkowca spora garść świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek parmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino) sól, pieprz Wszystkie składniki blendujemy albo ucieramy
upichcicwśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując gotowe mieszanki przypraw unikam tych z "dopalaczami" ;) Wybieram to, co naturalne. Dzisiaj postanowiłam zrobić roladki z piersi kurczaka posypane obficie
Codzienna kuchnia niecodziennanich na przykład tortillę... Przepis dorzucam do akcji Odchudzamy nasze dania , gdyż jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Piekąc mniejsze placuszki możemy ich użyć zamiast chleba czy bułek kupionych w sklepie. Spróbujcie, na pewno Wam zasmakują takie kanapeczki :) Przygotowanie takich placków nie jest ani trudne, ani specjalnie pracochłonne. Kto spróbuje sam je zrobić? :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaRozpoczął się sezon ogórkowy. A to kojarzy mi się z wakacjami, słońcem, plażą i...chlebem z masłem i ogórkiem małosolnym :) Zauważyliście, że taka kanapka na plaży smakuje niebiańsko? Kiedy byłam dzieckiem, to taki prowiant był obowiązkowy podczas wypadów nad wodę. Kiedyś nie było tylu budek z hot-dogami czy małych restauracji blisko plaży. Plażowicze przyjeżdżali z koszami wypełnionymi jedzeniem, które
Codzienna kuchnia niecodziennawędzona słonina - w ilości około 2 łyżek, 3 topione serki - ulubione, mogą być różne, sól do smaku, pieprz , ostra papryka - według gustu. Grzanki: pszenne pieczywo - bułka lub chleb tostowy. Słoninę wytapiamy na niezbyt dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek. Serki kroimy
Codzienna kuchnia niecodziennawlać do zupy, i zagotować. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy. grzanki przygotowałam oczywiście z własnoręcznie upieczonego chleba tostowego, który opiekłam na patelni i posypałam utartym serem Smacznego! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie. Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagóry dnem. Ja jednak nie ryzykuję :) wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120 stopni i pozostawiam je tam na około 20-25 minut. Świeży, własnej roboty chleb to wspaniałe towarzystwo dla takie dżemu :) smakuje nawet bez masła :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna