chleb - 26084 przepisów (strona:1357/1739)

Pasta ze słonecznika i rukoli 169

Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera

Kraina Miodem Płynąca
Domowy paprykarz 163

Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację? Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :) Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami. Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa! Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat... * wędzona makrela

Kraina Miodem Płynąca
Powidła śliwkowe z czekoladą 156

dzięki dodatkowi  kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :) Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :) * śliwki- 2 kg * cukier- 3/4 szklanki* * czekolada- 100 g** * kakao- 2 łyżki Pracę

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka nie po bretońsku ;) 145

dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :) Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :))) W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :) * fasola

Kraina Miodem Płynąca
Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka w bazylii i chili 171

przyrządzona pieczeń zastosowań ma wiele, u mnie- tego dnia co upiekę- serwuję na ciepło jako danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!) Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna.  Naprawdę sma czna

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 129

czyli p ieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek. Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki. Jakkolwiek

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna zupa rybna 391

jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić.  Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem.   *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie po kaszubsku 3827

przykład mnie). Moim zdaniem to najlepsze śledzie. Mogą stać w lodówce kilka dni – przegryzione smakują nawet lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba. Śledzie po kaszubsku: 5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g) 6 suszonych śliwek 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu

Poezja smaku
Awokado 125

cytryny. Myjemy sporą garść sałaty roszponki, oraz prażymy ziarna słonecznika na gorącej patelni, w ilości 2-3 łyżek.Jeszcze gorącym  posypujemy po całości. Dodajemy do przekąski kromkę swojskiego chleba i gotowe. SMACZNEGO . CMOK ale dobre! MNIAM

Pasje Jolki
Świąteczny rogal z niespodzianką 204

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko

zielonacukinka
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 161

minut.Upieczone studzimy na kratce .Jeszcze cieple sa najsmaczniejsze.Te ktorych nie zjemy wkladam do papierowej torebki i zamrazam.Na szybko mozna rozmrozic w mikrofali lub wykorzystac akurat nagrzany,np.po pieczeniu chleba piekarnik.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Awanturka z jajek" i wartości zdrowotne rzodkiewek 195

przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje  pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka. Skladnik na 3 porcje: 3 jajka peczek rzodkiewek peczek szczypiorku 2 lyzki majonezu lub smietany lub jogurtu sol,pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotowac na twardo.Ostudzic,pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 158

lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow. Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest tez przy jego uzyciu nalewka zwana kordialem. Przygotowanie lubczyku do zamrazania : Najlepszym czasem na zbior lisci i lodyg

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 169

Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek" z nazwy spleciony jest jak chalka i rowniez ma podobnie mieciutki i delikatny miazsz. Smak ma niezwykle wykwintny,poniewaz dyni towarzyszy smak anyzku,miodu i skorki cytrynowej,choc moze nie wszystkich zachwycic. Chlebek najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marmolada z pigwy 106

marmolada wypelnic przygotowane,wyparzone sloiczki.Zakrecic i gotowe.Uzywac do przekladania ciast,tortow,rogalikow.Pigwa nada naszym wypiekom niepowtarzalnego smaku. W ten sposob przygotowana marmolada nie specjalnie nada sie jako smarowidlo do chleba,chyba ze zblendujemy ja na gladka mase. Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!