chleb - 26052 przepisów (strona:1357/1737)

Świąteczny rogal z niespodzianką 201

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko

zielonacukinka
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 153

minut.Upieczone studzimy na kratce .Jeszcze cieple sa najsmaczniejsze.Te ktorych nie zjemy wkladam do papierowej torebki i zamrazam.Na szybko mozna rozmrozic w mikrofali lub wykorzystac akurat nagrzany,np.po pieczeniu chleba piekarnik.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Awanturka z jajek" i wartości zdrowotne rzodkiewek 186

przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje  pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka. Skladnik na 3 porcje: 3 jajka peczek rzodkiewek peczek szczypiorku 2 lyzki majonezu lub smietany lub jogurtu sol,pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotowac na twardo.Ostudzic,pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 146

lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow. Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest tez przy jego uzyciu nalewka zwana kordialem. Przygotowanie lubczyku do zamrazania : Najlepszym czasem na zbior lisci i lodyg

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 160

Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek" z nazwy spleciony jest jak chalka i rowniez ma podobnie mieciutki i delikatny miazsz. Smak ma niezwykle wykwintny,poniewaz dyni towarzyszy smak anyzku,miodu i skorki cytrynowej,choc moze nie wszystkich zachwycic. Chlebek najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marmolada z pigwy 101

marmolada wypelnic przygotowane,wyparzone sloiczki.Zakrecic i gotowe.Uzywac do przekladania ciast,tortow,rogalikow.Pigwa nada naszym wypiekom niepowtarzalnego smaku. W ten sposob przygotowana marmolada nie specjalnie nada sie jako smarowidlo do chleba,chyba ze zblendujemy ja na gladka mase. Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami 159

krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc. Na sitku wyplukac soczewice i dorzucic do garnuszka. Wlac goracy bulion i gotowac 15-20 minut. Zmiksowac blenderem na gladki krem. Kromki chleba pokroic w 1,5 cm paski,nastepnie w gruba kostke.Delikatnie opruszyc pieprzem cayenne i podsmazyc na patelni. Wylac zupe do miseczek,posypac natka pietruszki i przybrac grzankami.Zycze smacznego! 1 porcja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 122

wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny. To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam ! Skladniki na 6 bulek : 318 g maki 550 185 g wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie,jedz na zdrowie! Śledź w oleju 144

ostatnia warstwa sledzi byla nim przykryta. Sloik zakrecic i wstawic do lodowki na 2-3 dni.Po tym czasie sledzie,gdy sie przemaceruja  sa najsmaczniejsze.Wyborne ze swiezym,chrupiacym chlebem. Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 138

dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem. Skladniki na 5 duzych gofrow: maka chlebowa przesiana-115g ciepla woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 164

Kanapke z taka pasta kazdy zje z przyjemnoscia,nawet najwiekszy niejadek.Ze swiezym chlebem z wlasnego wypieku smakuje rewelacyjnie.Pasta sklada sie wlasciwie z dwoch skladnikow:serka philadelphia i sledzia w pomidorach z puszki.Jesli liczyc szczypiorku na posypke to trzy skladniki. Wystarczy uruchomic rezerwy lodowkowe,bo w kazdej lodowce na dnie szuflady leza jakies konserwy,jak nie makrela to sledz,albo szprotka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy chlebek z kefirem 179

widywalam rozmaite przepisy,ktore jakos mnie nie kusily.Ten przepis ujal mnie bardzo mala iloscia tluszczu.dodatkiem migdalow i daktyli.Chlebek jest slodki i soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba  nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach. Skladniki : 400 g maki 200 g mielonych migdalow 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 119

natychmiast wchlaniane przez organizm.dlatego  sa doskonalym zrodlo energii dla sportowcow.Ponadto uzupelniaja niedobory glikogenu w watrobie i miesniach.Wartosc energetyczna daktyli jest wieksza niz ta sama ilosc miesa wolowego,kurczaka,chleba czy ryzu. Te wartosci daktyli sprawia,ze ich dodatek do sniadaniowej owsianki czy musli,zamienia tak wazny poranny posilek w bardzo energetyczny,smaczny i oczywiscie bardzo zdrowy. Wykonanie pasty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 114

uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w oleju zakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym z grzankami i rzeżuchą 202

cebuli z czosnkiem i mieszajac podsmazyc kilka minut podlac bulionem i mlekiem kokosowym,tak by  przykryc kalafiora .Gotowac do miekkosci okolo 15 minut. w miedzyczasie  kromki chleba tostowego pokroic w kostke i podsmazyc na rumiano gdy kalafior jest miekki zupe zblendowac.Doprawic do smaku sola,pieprzem i ewentualnie galka muszkatalowa. rozlac do miseczek.Podawac z grzankami i pocieta rzezucha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania