Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g). Pasteryzacja
Smaczne Zdroweół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżka mi mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kol ację z chlebem! Polecam
NA MOIM TALERZUlista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik
NA MOIM TALERZUkolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań. Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej). Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii jest najsmaczniejszy. Wprowadziłem do niego drobne modyfikacje. Z przepisu wychodzi
Food Squarekonfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu ) pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji) Przygotowanie: Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością masy jajecznej. Smażymy z każdej strony po 2 minuty. Podczas smażenia na osobnej
Food Squarewzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba do wszystkiego używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami! Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori , ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie
Food Squarekiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę gotujemy i gotowe. Kapuśniak możemy podać w talerzu, ale znakomicie smakuje w chlebie własnego wypieku... Smacznego
Maminek kulinarnynagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut. Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć chleb... no i coś fajnego do picia (może być zimne i z pianką). Smacznego
Maminek kulinarnyLubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę ciepłej wody
Maminek kulinarnyGotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny. Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco. Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę. Składniki solanki: -3 l wody -15 dkg soli -duża łyżka soli peklowej -2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku -kilka listków laurowych -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno ) Solankę przygotowujemy
Maminek kulinarnylepszego jak domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o wadze ok. 1 kg -solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych -pieprz Z golonki usuwamy kość i skórkę. Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy
Maminek kulinarnyPojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne. Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcem a także do wszelkich potraw z grilla. Składniki: -ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg -2 l wody -4 łyżki soli -kilka ząbków czosnku -po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki
Maminek kulinarnypozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut. Szynka jest gotowa. Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego
Maminek kulinarnymarchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki i gotujemy ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Świetnie smakuje z grzankami z chleba. Smacznego
Maminek kulinarnyłyżka oliwy z oliwek sól, pieprz kilka listków bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić a następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na pajdzie świeżego chleba
Smakowity Blog Kulinarny